E3 Saxo Classic 2023

Na de suprematie van Jumbo-Visma in het Openingsweekend, de magistrale stunt van Tom Pidcock in het Toscaanse Strade Bianche en de fenomenale zege van Mathieu van der Poel in het eerste Monument Milan Sanremo, komt de koers vrijdag 24 maart 2023 weer thuis. De E3 Saxo Bank Classic 2023 is de aftrap voor een heel rij koersen in Vlaanderen. Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit met de voorbeschouwing E3 Saxo Classic 2023 met historie, parcoursinformatie en de welbekende favorieten, sterren en dark horses!

Voorbeschouwing E3 Saxo Classic 2023 - Favorieten sterrenverdeling

Voorbeschouwing E3 Saxo Classic 2023

De E3 Saxo Classic – wielerfanaten noemen het gewoon nog altijd de E3 Prijs – is vernoemd naar de snelweg tussen Kortrijk, Harelbeke en Antwerpen en als je het ons vraagt een van de mooiste klassiekers van het Vlaamse voorjaar. Met 17 bekende hellingen en 5 kasseistroken wordt het ook wel de kleine Ronde van Vlaanderen genoemd. De mini-Ronde van Vlaanderen. Dé generale repetitie voor de Ronde van Vlaanderen. De voorbereider waar de grotere kleppers een voorbode nemen op Vlaanderens Mooiste.  

Wanneer is de E3 Saxo Bank Classic 2023?

De wielrennerij staat bekend om haar traditie en zekerheidjes. Eind februari is het al jaar en dag tijd voor het begin van het klassiekerseizoen, met de Omloop en Kuurne in het Openingsweekend. De vrijdag een week voor de Ronde van Vlaanderen is het geheel volgens traditie tijd voor de Mini Ronde van Vlaanderen. Tijd voor de E3! De E3 Saxo Classic 2023 wordt verreden op vrijdag 24 maart 2023 en is daarmee de aftrap van de Vlaamse Wielerweek!

E3 Saxo Classic 2023

Historie E3 Saxo Bank Classic 

Harelbeke wordt gezien als de ideale repetitie voor De Ronde van Vlaanderen. Als je goed bent in de E3, zal dat ook zo zijn in de Ronde. Sterker, een blik op de afgelopen twintig edities leert dat de winnaar in de E3 bijna altijd op afspraak is in de Ronde. Behalve als deze coureur geveld is door corona, natuurlijk. Wout van Aert was vorig jaar heer en meester in de E3 Saxo Bank maar moest Vlaanderens Mooiste missen door het virus. 

Maar of we het tijdperk Johan Museeuw (won beide koersen in 1998) en Peter van Petegem (deed dit in 1999) of de erelijst van de Matadoren Tom Boonen en Fabian Cancellara erbij pakken, die meermaals de E3-Ronde-Dubbel pakten – de prestaties in de E3 correleren met die van de Ronde.

E3 Saxo Classic 2023 - Tom Boonen Mister E3 Prijs

En kijk naar enkele edities van de laatste jaren. Kasper Asgreen die vriend en vijand verbaast door in E3 én de Ronde toe te slaan. Niki Terpstra die dit nummer ook opvoerde in 2018. Daar tussen, in 2019, reed Albertio Bettiol knap naar een vijfde stek in de E3 door vervolgens ook de Ronde van Vlaanderen op zijn naam te schrijven. 

Qua recordhouders prijkt Tom Boonen bovenaan het lijstje met winnaars. Een van de bijnamen van Boonen is niet voor niets Mister E3 PrijsTommeke won de koers vijfmaal!

E3 Saxo Classic 2023 Historie Tom Boonen E3 Prijs

Vorige editie

Wout van Aert wist na een ware koppeltijdrit met ploegmaat Christophe Laporte de E3 Saxo Bank Classic 2022 op zijn naam te schrijven. Het was een nieuwe Jumbo-Vismashow – nadat de supermarktploeg ook in Parijs-Nice al op eclatante wijze in drietal over de finish kwam. Ditmaal gooide WVA er op de Paterberg, op 40 kilometer van de meet, een patat op. Alleen zijn Franse ploegmaat kon volgen. Die werd tweede. De Jumbo kopman was de eerste Vlaamse winnaar in Harelbeke sinds Greg Van Avermaet in 2017.

E3 Saxo Classic 2023 - Van Aert Laporte 2022

Parcours E3 Saxo Classic 2023

We schreven het al. Maar liefst zeventien hellingen en vijf kasseistroken heeft de E3 Saxo Classic 2023 een parcours om duimen en vingers bij af te likken. Ga in de E3 Harelbeke 2023, sponsor Saxo Bank of niet we blijven soms gewoon de E3 of Harelbeke zeggen als gij het niet erg vindt, niet op zoek naar nieuwe hellingen. De organisatie heeft geen veranderingen doorgevoerd. En met de Kanarieberg, Oude Kruisberg, Hotondberg, Taaienberg, Eikenberg, Stationsberg, Oude Kwaremont en de Paterberg waan je je inderdaad net in de Ronde van Vlaanderen. De Ronde van Vlaanderen-light dus. Ook in de E3 Saxo Classic 2023 ligt de Karnemelkbeekstraat, de E3 Col, en de Tiegemberg in de diepe finale.

Favorieten E3 Saxo Classic 2023

Hellingen E3 Saxo Classic 2023:

1. Katteberg (750 m aan 6%) – nog 175 km
2. La Houppe (1.880 m aan 4,8%) – nog 116 km
3. Kanarieberg (1.050 m aan 7,7%) – nog 111 km
4. Oude Kruisberg (800 m aan 4,8%) – nog 102 km
5. Knokteberg (1.260 m aan 7%) – nog 94 km
6. Hotondberg (1.200 m aan 4%) – nog 90 km
7. Kortekeer (1.000 m aan 6,4%) – nog 84 km
8. Taaienberg (700 m aan 6,3%) – nog 80 km
9. Berg ten Stene (1.300 m aan 5,2%) – nog 70 km
10. Boigneberg (1.000 m aan 5,2%) – nog 65 km
11. Eikenberg (1.250 m aan 6,2%) – nog 61 km
12. Stationsberg (700 m aan 3,2%) – nog 57 km
13. Kapelberg (750 m aan 7,1%) – nog 45 km
14. Paterberg (400 m aan 12,9%) – nog 42 km
15. Oude Kwaremont (2.200 m aan 4%) – nog 38 km
16. Karnemelkbeekstraat, E3 Col (1.530 m aan 4,9%) – nog 30 km
17. Tiegemberg (750 m aan 5,6%) – nog 19 km

Voorbeschouwing E3 Saxo Classic 2023

Favorieten E3 Saxo Classic 2023

Zijn dat nu nog coureurs?”, vroeg wielericoon Roger De Vlaeminck zich af in Het Nieuwsblad podcast De Koers Is Van Ons, toen hij enkele weken geleden, daags voor de Omloop, hoogte kreeg van de afwezigheid van Mathieu van der Poel en Wout van Aert in de seizoensopener. “Het gaat hier over een van de mooiste koersen om te winnen. Ik wens ze proficiat met hun forfait. Ik vind het verschrikkelijk dat ze niet meedoen.” De Vlaeminck maakte zoals gewoonlijk de vergelijking met zijn tijd, waarin hij (uiteraard) veel meer koersen reed. “Ik deed de Omloop ieder jaar, plus Tirreno-Adriatico, plus Milaan-San Remo, plus Parijs-Roubaix, plus de E3, plus de Ronde van Vlaanderen, plus Luik-Bastenaken-Luik, plus de Brabantse Pijl, plus de Waalse Pijl, plus de Amstel Gold Race.”

Mister Parijs-Roubaix – en met hem heel wielerminnend Vlaanderen en Nederland – moest dus wachten tot afgelopen zaterdag. Pas in Milan Sanremo kregen we het eerste treffen tussen De Grote Twee, Mathieu van der Poel en Wout van Aert, met onder meer Tadej Pogačar. En het eerste Monument was om duimen en vingers bij af te likken. De groten van het moment maakten de koers en kleurden de finale. En in de E3 Saxo Classic 2023 zal dat hoogstwaarschijnlijk wéér het geval zijn. De kleppers zullen weer op afspraak zijn, alles ter voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen. Of natuurlijk om die vette vis, wat Harelbeke, wel gewoon is, op hun palmares bij te schrijven. 

Gaan we een nieuw treffen krijgen tussen De Drie die ook in Sanremo de finale kleurden? Is Mathieu van der Poel na die fenomenale zege in Milan Sanremo ook in de E3 Harelbeke 2023 de grote favoriet? Of is het payback-time voor Pogi of Wout? En wie zijn de grootste uitdagers? Wie zijn de favorieten E3 Saxo Classic 2023? Lees hieronder verder, Voorjaarsklassiekers.be geeft antwoord op al die vragen! Voorjaarsklassiekers.be presenteert de favorieten E3 Saxo Classic 2023!

Voorbeschouwing E3 Saxo Classic 2023 Favorieten E3 Prijs

Het was op de dag af 62 jaar. Waar 18 maart 1961 opa Raymond Poulidor La Primavera won, schreef Mathieu van der Poel op 18 maart 2023 het eerste monument van het jaar op zijn naam. Met een magistrale explosie reed Poeleke op de Poggio weg van Van Aert, Pogačar en Filippo Ganna – om vervolgens met een indrukwekkende solo weg te blijven. Waar het vroeger nog wel eens mis ging, reed de Alpecin-Fenix kopman ditmaal wel met de handrem erop.

Een bewijs dat er stappen zijn gemaakt. Een bewijs dat de jaren ervaring hem slimmer maken. Maar bovenal een bewijs dat de benen o zo goed zijn. Niet op intuïtie op spelend gemak maar berekend en weten dat het op de Cipressa nog te vroeg was. De rest was geschiedenis. Maar één ding is zeker. Met deze tactiek gaat het zomaar eens een schitterend Vlaams voorjaar worden voor MVDP. Te beginnen vrijdag in Harelbeke. Gaat hij op de Tiegem het huzarenstukje van de Poggio herhalen en ook hier zegevieren?

Mathieu van der Poel - favorieten E3 Saxo Classic 2023 - E3 Harelbeke 2023

Dan zal Van der Poel wel zijn eeuwige rivaal Wout van Aert moeten kloppen. Die zal getergd aan de start verschijnen. En niet een beetje ook! Getooid met rugnummer 1 zal de titelverdediger alles op alles zetten om te slagen in die grote test voor de Ronde, zoals de klasbak van Jumbo-Visma Harelbeke zal beschouwen. Op de vraag wat hij zal meenemen uit Sanremo gaf hij aan “dat Mathieu sterker is dan iedereen denkt”. En eerlijk is eerlijk, op de grote momenten van dit jaar is dat ook de conclusie. Zowel op het WK veldrijden in Hoogerheide als in Sanremo moest Van Aert het onderspit delven. Natuurlijk, de absolute hoofddoelen zijn en blijven de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Maar vrijdag winnen in de generale repetitie zal het hoofdje een stuk relaxter maken in de aanloop naar de hoofdgerechten.

E3 Harelbeke 2023 - E3 Saxo Classic 2023 Wout van Aert

Wij Vlamingen en Nederlanders (wij wielerfans, maar zeker ook wij redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be) houden ervan om ons te focussen op De Grote Twee. Op die strijd tussen de twee rivalen. Maar moeten we niet spreken van De Grote Drie? Dat dachten we toch wel. Tadej Pogačar schreef vorige week Parijs-Nice op zijn naam door door naast het algemeen klassement ook drie (!) etappe-overwinningen te halen. Pogiboy was heer en meester in de Koers naar de Zon. En de honger van de UAE-Emirates kopman is groot.  Honger naar klassiekers welteverstaan. Met een nooit geziene gulzigheid wil de beste renner ter wereld zijn rijk gevulde palmares nog meer glans geven. En dé grote droom heet: de Ronde van Vlaanderen. ‘Het is de geweldigste koers die ik ooit gereden heb’, zei hij vorige week nog tegen HUMO. Reken vrijdag in Harelbeke dus ook maar op Pogačar!

Tadej Pogacar E3 Saxo Classic 2023

We blijven in Slovenië. Nee, niet de herboren Primož Roglič. Die is dan weliswaar in de Volta Ciclista a Catalunya de primus, hij zal schitteren in afwezigheid. Nee, we hebben het natuurlijk over Matej Mohorič. Hardrijder, meesterdaler, maar zeker ook kasseienklepper. Zelf zet hij zijn zinnen op Parijs-Roubaix, maar 28-jarige Bahrain – Victorious kopman is het hele voorjaar al in vorm. Tweede in Kuurne, zesde in de Strade en afgelopen zaterdag achtste in Milan Sanremo. Kan hij vrijdag op de kasseien in Harelbeke de hoofdvogel schieten? Twee sterren voor Matej!

De laatste ster. Die hadden we net zo goed kunnen geven aan teamgenoten van Van der Poel, Van Aert en Pogačar. De laatstgenoemde heeft met Tim Wellens een zeer gevaarlijke outsider in de gelederen. De klepper toonde al hoogvorm in de Omloop en Kuurne en legde namens Pogi op de Poggio het tempo ijzig hoog. Bij Alpecin-Fenix hebben ze met Søren Kragh Andersen ook een zeer gevaarlijke klant in de gelederen. Als het aan ons ligt dé dark horse achter de sterren. Waar de koers in 2021 nog zijn hoofddoel was, zal hij vrijdag in de schaduw van MVDP kunnen opereren. Tenslotte komen ze bij Jumbo-Visma op oorlogssterkte. Zowel Dylan van Baarle, Tiesj Benoot en Christophe Laporte zouden bij andere ploegen gewoon kopmannen zijn.

We sluiten dus niet uit dat de winnaar van E3 Saxo Classic 2023 zomaar een ploegmaat van De Grote Drie zal zijn. En kijk ook niet gek op als outsiders als Filippo Ganna (tweede in Sanremo en in afwezigheid van Tom Pidcock een gevaarlijke klant) Mads Pedersen en Jasper Stuyven (beide top-tien in Sanremo en kasseienvreters pur sang), Valentin Madouas (vorig jaar ijzersterk in de Ronde, dit jaar al tweede in de Strade) en Biniam Girmay (Gent-Wevelgem titelverdediger, vorig jaar vijfde in Harelbeke) hier gaan scoren. Deze kleppers kun je één-voor-één opschrijven in je pronostiek, maar de sterren zijn op. Alhoewel, we hadden er dus nog één. En die laatste ster zal, wellicht verrassend genoeg, naar een Soudal-Quick Step renner gaan.

Filippo Ganna E3 Saxo Classic 2023

Wij gokken vrijdag op de wederopstanding van Julian Alaphilippe. Zeker, op een overwinning in de Faun-Ardèche Classic na trapte Juju nog weinig in de boter. Maar zaterdag in Sanremo waren de benen goed, mistte hij weliswaar de boot op de Poggio en werd daardoor elfde. Zelf gezegd gaat dit voorjaar alle ballen op de Ronde van Vlaanderen. Nou meneer Alaphilippe, laat het vrijdag maar zien!

Sterrenverdeling favorieten E3 Saxo Classic 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Mathieu van der Poel
**** Wout van Aert
*** Tadej Pogačar
** Matej Mohorič
* Julian Alaphilippe
Dark horse: Søren Kragh Andersen