Scheldeprijs 2023

Geheel volgens traditie zijn op de woensdag tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix de sprinters aan zet. Op het Officieuze Wereldkampioenschap Sprinten zullen de nodige grote kanonnen aan het vertrek staan. Wie volgt Alexander Kristoff op? Wie zijn de grootste favorieten voor de Scheldeprijs 2023? Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit!

Voorbeschouwing Scheldeprijs 2023

Zoals gezegd is het midden in de Heilige Week op een biljartvlak parcours dat start in Terneuzen (Zeeland, Nederland) en finisht op de bekende Churchill-laan te Schoten – tijd voor een massasprint. Of gaan we door barre weersomstandigheden, zoals vorig jaar, opnieuw een ander soort koers kijken. Met Jasper Philipsen, Fabio Jakobsen, Caleb Ewan, Gerben Thijssen, Sam Bennett staan de grote namen aan de start. Zelfs de 42-jarige wielerjournalist Thijs Zonneveld zoals namens BEAT-Cycling aan het vertrek staan. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de oudste Vlaamse voorjaarsklassieker editie 2023!

Voorbeschouwing Scheldeprijs 2023

Historie Scheldeprijs

De Scheldeprijs de oudste voorjaarsklassieker? Zelfs ouder dan de Ronde? Yes. De geschiedenis van de Scheldeprijs gaat terug tot 1907. Dus zes jaar voor de eerste editie van de Ronde van Vlaanderen en ruim voor Gent-Wevelgem (1934) en Vlaamse voorjaarsklassiekers als de Omloop het Nieuwsblad, de E3 Saxo Classic en Dwars door Vlaanderen – welke pas na de Tweede Wereldoorlog voor het eerst werden verreden.

Wanneer is de Scheldeprijs 2023?

De Scheldeprijs 2023 wordt verreden op woensdag 5 april 2023, inderdaad dus midden in de Heilige Week. Het is namelijk van 2019 geleden dat we weer een ouderwetse week hebben met daarin de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix binnen zeven dagen. Met dus het sprintersbal in Schoten met de Scheldeprijs 2023 als weekbreker er tussen in!

Parcours Scheldeprijs 2023

Terneuzen is de startplaats van de Scheldeprijs 2023, waarnaar langs de Ooster- en Westerschelde wordt gekoerst. Kenmerkende plaatjes door het mooie vlakke land, maar opgepast. De passages over de dijken zijn met matige wind al goed voor waaiers. Gaan we het welbekende waaier alarm weer van stal mogen halen? Rond zessen zal de karavaan de grens oversteken om vervolgens nog drie lokale ronden van elk 17 kilometer rondom Schoten af te leggen. De meet is, net als altijd, op de Churchill-laan. Gaan we daar weer een massasprint krijgen of zien we net als vorig jaar een solo?

Scheldeprijs 2023

Start: Stadhuisplein in Terneuzen – 12.45u

Finish: Churchilllaan in Schoten – omstreeks 17.15u

Afstand: 205,2km

Vorige editie

Vorig jaar was het voor het eerst sinds lange tijd dat een solist met de zege in de Scheldeprijs ging lopen. Door een natte editie en een zware koers was het de Noor Alexander Kristoff die er vandoor muisde en vriend en vijand verbaasde door alleen aan te komen.

Scheldeprijs 2023 Alexander Kristoff

We schreven het al. Nagenoeg de hele spurtersgilde zijn present in de Scheldeprijs 2023! In onze ogen zijn Jasper Philipsen en Fabio Jakobsen de grootste favorieten, met kort daarachter Dylan Groenewegen en Caleb Ewan. Deze klasbakken zijn onder normale omstandigheden in Schoten de grootste kanshebbers, gezien hun capaciteiten in de massasprint.

Philipsen liet in de Classic Brugge de Panne nog zijn hoogvorm zien en is in onze ogen de te kloppen man. Jakobsen is misschien wel de meest rappe man van het stel en hoopt het geplaagde Soudal-Quick Step dan eindelijk te kunnen laten juichen dit voorjaar.

Fabio Jakobsen Scheldeprijs 2023

Scheldeprijs 2023 Dylan Groenewegen

Maar opgepast, dachten we dat verleden jaar ook niet? En ging er toen ook niet iemand anders met de zege lopen?

De weersomstandigheden zijn komende woensdag in Scheldeprijs 2023 echter het tegenovergestelde dan dat het vorig jaar was. Zonnig met een matige wind. Uiteraard kan het peloton in de aanloop van de koers aan bonken worden gereden, maar een nieuwe solo kan Alexander Kristoff wellicht vergeten. Maar kan de bonkige Noor zijn titel ook met succes verdedigen in groepsprint?

Naast de bovengenoemde rasspurters van naam, zijn er ook nog twee kleppers die hun neus de laatste tijd met succes aan het venster drukken. Hoewel Jordi Meeus nog altijd wacht op winst dit jaar was-ie al wel in veel koersen bij de pinten, zo werd-ie nog achtste in Kuurne-Brussel-Kuurne. Een coureur die dan wel nog een ster verdiend van ons is Gerben Thijssen. Moest hij vorig jaar nog knechten voor Kristoff, dit jaar is de 24-jarige Genkenaar bij Intermarché – Circus – Wanty de vooruitgeschoven man. Thijssen liet in Bredene Koksijde Classic al zien te kunnen wedijveren met grote meren. Kan hij het woensdag in de Scheldeprijs 2023 ook in de oudste klassieker?

Scheldeprijs 2023 Gerben Thijssen

Ten slotte nog aandacht voor een van onze dark horses. Sam Welsford. De Australiër van Team DSM werd vorig jaar heel knap tweede achter Kristoff, maar bewees dit jaar ook al in de Vuelta a San Juan en in de Grand Prix Criquielion geen eendagsvlieg te zijn. Wat kan de 27-jarige klepper woensdag?

Sterrenverdeling en favorieten Scheldeprijs 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Jasper Philipsen
**** Fabio Jakobsen
*** Dylan Groenewegen
** Caleb Ewan
* Gerben Thijssen
Dark horses: Alexander Kristoff, Jordi Meeus, Sam Welsford