WK Gravel 2023

Zaterdag 7 oktober en zondag 8 oktober 2023 zal de tweede editie van het WK Gravel worden verreden. Inderdaad, hetzelfde weekend als de Ronde van Lombardije 2023 en ook Parijs-Tours, maar gezien de immense populariteit, beleving én heroïek dat er bij het gravelen komt kijken – gewoon live op televisie te zien! Na een eerste prachtige editie vorig jaar, zal ook het WK Gravel 2023 rondom Veneto worden afgewerkt. Op zaterdag strijden de vrouwen om de opvolger van Pauline Ferrand-Prévot en op zondag strijden de elite mannen om het felbegeerde regenboogtruitje dat verleden jaar door Gianni Vermeersch werd verzilverd. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de voorbeschouwing WK Gravel 2023!

Favorieten WK gravel 2023 - WK gravel 2022

Parcours WK Gravel 2023

Zowel de wedstrijd voor de vrouwen (dus de zaterdag) als die van de mannen starten bij Lago Le Bandie in Treviso en finishen 23 km ten noorden van Pieve di Soligo, waarbij een groot deel van de route door het UNESCO Werelderfgoed van de Proseccolanden loopt.

 De route voor vrouwen beslaat zo’n 140 km, te beginnen met een grotendeels onverharde ronde van 30 km rond het meer om op te warmen, waarna een reeks korte maar scherpe verharde beklimmingen volgt en na 46 km voor het eerst de finishlijn passeert. Daarna volgt een veel heuvelachtiger tweede lus, waarbij het grootste deel van het klimwerk in deze helft van de race plaatsvindt en overwegend verharde stukken. Er is een totale hoogtestijging van 1.660 meter en de geschatte verhouding witte weg/gravel/verharde weg is 50/50 voor beide races.

Favorieten WK gravel 2023

De route voor de mannen is 169 kilometer lang en bevat 1.890 meter klimmen, met een vergelijkbare mix van verharde beklimmingen en vlakke gravel- en wegsecties onderweg. En omdat het leeuwendeel van de extra 29 kilometer over vlakke verharde en grindwegen gaat, bevatten beide routes ook vier korte maar steile klimmetjes en een laatste vlakke aanloop tijdens de afsluitende 25 kilometer naar de streep op Piazza di Balbi Valier. Andiamo!


Favorieten WK Gravel 2023

Het begint zo langzamerhand eentonig en saai te worden. Sterker, we horen je denken. Wout van Aert staat aan de start, de redactie van Voorjaarsklassiekers.be zal ‘m wel weer vijf sterren geven. Maar eerlijk is eerlijk, ook op het WK Gravel 2023 is de alleskunner uit Herentals dé favoriet. De klepper van Jumbo-Visma gaf eerder in een interview aan al sinds zijn jonge jaren te gravelen tijdens duurritten en het sinds corona echt is gaan waarderen. Hij is niet de enige. Eerder schreven we al over de ongekende populariteit van het gravelen. Afijn, terug naar het WK Gravel 2023. Schrijf Wout van Aert maar op. In grote kapitalen. En het is hem gegund. Of het nou het WK Veldrijden begin dit jaar in Hoogerheide was (Mathieu van der Poel gaf hem klop), het WK op de weg in Glasgow (weer die duvelse “Ollander”) of het WK tijdrijden. Van Aert begint zo langzamerhand De Eeuwige Tweede te worden. Of toch niet. De regenboogtricot in het gravelen pakken, eens even goed resetten in de winter en dan volgend jaar in Roubaix iedereen aan fritten rijden. Go, Wout!

WK gravel 2023 Favorieten wout van Aert

Heel wielerminnend Vlaanderen zal ervoor tekenen. Op enkele schaduwfavorieten na natuurlijk – zoals Florian Vermeersch of titelverdediger Gianni Vermeersch. Deze kleppers staan ook met de nodige vertrouwen aan de start en zullen tevens uit zijn op revanche. Niet Florian of Gianni, maar Jappe Stuyven ging zondag in het Vlaamse Oud-Heverlee met de zege lopen. En zo wist de Lidl-Trek klasbak het allereerste EK gravel ooit op zijn naam te schrijven. 

Wie zijn naast de heren Vermeersch nog meer concurrenten voor Wout van Aert? Met Tim Merlier staat er nóg een Belg aan de start die hier toch met vertrouwen naar zal afreizen. En over vertrouwen gesproken. Het grootste gevaar komt misschien wel uit een nogal verrassende hoek? Grote jongen namelijk, wie Alejandro Valverde zondag op het tweede wereldkampioenschappen gravel zal verslaan. Aldus de 43-jarige Spaanse krijger himself. Alejandro heeft goesting en steekt zijn blakende vorm niet onder stoel of banken. Gepensioneerd wielrenner of niet, El Imbatido traint al het hele jaar voor het WK Gravel 2023. Zijn absolute hoogtepunt van het jaar. Wat kan de oude krijger nog laten zien?

Voorbeschouwing WK gravel 2023

Ten slotte vermelden we nog enkele bekende namen uit de gravelscene, zoals Thijs Zonneveld, Ivar Slik, Piotr Havik, Jasper Ockeloen en de oud-Unbound-winnaar Keegan Swenson. Laatsgenoemde is in bloedvorm en werd ook al even in de wielerpodcast Live Slow Ride Fast door Laurens ten Dam (die ook rijd) en Thomas Dekker aangehaald. Wat kunnen deze gravelkleppers tegen de grote motoren uit de wegdiscipline? 

WK Gravel 2023 waar op TV te zien?

Zowel Sporza (België Een) als ook via de betaalde GCN/Eurosport/Discovery+ player kun jij het WK Gravel 2023 zaterdag en ook zondag vanaf de zetel op de televisie bekijken of via diverse livestreams online bekijken!