Favorieten Milan Sanremo 2024

Als zaterdag 16 maart 2024 in Pavia – net als vorig jaar wordt er niet (meer) gestart in Milaan – wordt afgevlagd voor de 115e editie van La Primavera is de lente officieel begonnen. En met Milan Sanremo 2024 wordt niet alleen de eerste van de vijf monumenten verreden, het is tevens de makkelijkste om te rijden, maar de moeilijkste om te winnen. Wie zal Milan Sanremo 2024 winnen? In elk geval Wout van Aert niet, die is er niet bij – alles moet wijken voor Vlaanderen en Roubaix. Kan Mathieu van der Poel zichzelf opvolgen? De wereldkampioen in regenboogtrui die solo aankomt op de Via Roma, een droomscenario. Of pakt Pogi dan eindelijk zijn gewilde Sanremo? Voorjaarsklassiekers.be presenteert de favorieten Milan Sanremo 2024!

Favorieten Milan Sanremo 2024 - Mathieu van der Poel

Favorieten Milan Sanremo de grote kleppers versus de puncheurs versus de rappe mannen?

Er was een tijd, vroeger, toen Team Visma | Lease A Bike nog door het leven ging als de Rabobank – en wedijverden met schitterende ploegen als ONCE, Acqua & Sapone, Fassa Bortolo. In die tijd – de jaren negentig, maar ook de jaren nul en vroege jaren tien van deze eeuw – was La Primavera nog een sprinterskoers bij uitstek. Fabian Cancellara – in 2007 de uitzondering op de regel door alle sprinters te verrassen en solo aan te komen op de Via Roma – zei het altijd heel mooi treffend: Sanremo, dat is zeven uur schudden met de fles tot alles er op de Via Roma uitkomt. Lang was het een koers van wachten, wachten en nog eens wachten. Wielerfans met een voorliefde voor het koersdutje gingen er lekker op. Menig fan had er al een hele zaterdag op zitten waaronder zelf drie uur getrapt om vervolgens pas ter hoogte van de Cipressa de televisie aan te zetten. Het vuurwerk zou immers pas op de Poggio beginnen. 

Toch is het alweer van 2016 geleden (Arnaud Démare) dat Milan Sanremo voor het laatst uitliep op een massasprint. Sindsdien werd de koers enkel beslist door solisten of spurts in kleine elitegroepjes – hetgeen ook volledig past bij het koersen anno 2024. Er vroeg aan beginnen, met een maximale amusementswaarde. Met de editie van verleden jaar als treffend voorbeeld: toen het vuurwerk op de Poggio losbarstte toen Tadej Pogačar de lont in het kruitvat stopte en Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Filippo Ganna meekreeg. Vervolgens die schitterende demarrage van MVDP op de Poggio. De rest is gechiedenis… 

Reken er dan maar op dat ook Milan Sanremo 2024 eerder een soortgelijk scenario gaat krijgen. Of gaat Pogiboy er nog vroeger aan beginnen? Want waarom die solo van 80 (!) niet opnieuw herhalen? Gaat hij er al voor de Cipressa aan beginnen? En wat doen de sprintersploegen? Laten die hun rappe mannen naar de slachtbanken rijden of hebben ze een alternatieve tactiek? Voorjaarsklassiekers.be wikt en weegt…

Favorieten Milan Sanremo 2024!

Favorieten Milan Sanremo 2024

Impressionant. Weergaloos. Indrukwekkend. Superlatieven te kort om de waanzinnige prestatie van Tadej Pogačar in de Strade Bianche te beschrijven. Een solo van maar liefst 80 (!) kilometer is natuurlijk Merckxiaans – de hamvraag is: gaat Pogiboy er in La Primavera ook zo vroeg aan beginnen? Wat zal de tactiek van de Sloveen zijn om de Milan Sanremo code te kraken?

Wat één ding is zeker, mocht Pogačar willen winnen – en dat wil hij heel graag – zal hij moeten afrekenen met titelverdediger Mathieu van der Poel. De wereldkampioen van Alpecin-Deceuninck heeft dan geen March Hirschi of Tim Wellens als meesterknecht, maar kan wél op zijn eigen explosiviteit rekenen. Want wie kan de 29-jarige alleskunner volgen als hij er op de Poggio opnieuw een patat op gooit? Enig argument die op kan worden gegooid en een verklaring kan zijn waarom MVDP níét zal winnen, is dat-ie zaterdag in Sanremo zijn eerste koers rijdt. Doorgaans moet Van der Poel eerst wat wedstrijdkilometers en -prikkels hebben opgedaan voor-ie er staat. Hoewel? Weet jij Milan Sanremo 2022 nog? In z’n eerste koers werd-ie… Derde. Precies! Schrijf Matje maar op!

En als het dan niet voor Van der Poel is, heeft Alpecin-Deceuninck met Jasper Philipsen nog een rappe man achter de hand. De grote vraag gaat wel zijn: komt Philipsen de Poggio over als ofwel Pogi of wel zijn ploegmaat aan de boom gaat schudden?

Datzelfde geldt voor Olav Kooij en Jonathan Milan. Beide mogen we op basis van hun vorm én prestaties in respectievelijk Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico wel bestempelen als outsider – of in ons geval dark horse – echter is, dus net als bij Philipsen, het de grote vraag of zij de Poggio overleven.

Voor iemand als Arnaud de Lie is het ook nog afwachten of hij in de diepe finale erbij is, maar als je op je buitenblad de Muur van Geraardsbergen in een volle finale Omloop het Nieuwsblad op kan stoempen, kan je in La Primavera ook ver komen. Twee nadelen: de Poggio is – in tegenstelling tot de Muur – niet na een kleine 200, maar na een kleine 300 (!) kilometer. Daarbij is De Lie gevallen in Le Samyn – het is dus de vraag hoe fit de Lotto-Dstny renner zal zijn.

Net als Philpsen, Kooij, Milan en De Lie, zijn ook Christophe Laporte en Mads Pedersen renners die de beschikking hebben over een fantastisch eindschot. De Fransman van Visma | Lease A Bike begint zich steeds meer als allround klasse coureur te ontwikkelingen en is in vorm, dat getuige zijn tiende plek in de Strade Bianche. Als je dat als kasseienklepper en spurtbom kan, dan kun je de Poggio ook overleven. En als dan – in afwezigheid van Wout van Aert – je de uit te spelen man van de Killer Bees bent? Neem Laporte maar mee in je pronostiekenspel. Toch bewaren voor de keienmonumenten? Dat kan zeker, maar Laporte kan zaterdag wel eens optimaal profiteren van de afwezigheid van zijn kopman. Drie sterren voor Laporte! 

Mads Pedersen zien wij – met Laporte – als één van de gevaarlijkste outsiders achter Pogačar en Van der Poel. De sterke Deen van Lidl-Trek is in bloedvorm, zal de Poggio moeten kunnen overleven en kan, als alles op zijn plek valt, zaterdag zomaar zijn eerste vette vis binnen halen. Ook voor Pedersen geldt, zijn absolute doelen liggen misschien in Vlaanderen of Roubaix, neem hem zaterdag echter maar mee! Twee sterren voor Sterke Mads!

Favorieten Milan Sanremo 2024 Mads Pedersen

De laatste ster gaat naar Mateh Mohoric. De Sloveen die twee jaar geleden met dropperpost-en-al zich zelf naar beneden stortte en zo Milan Sanremo solo wist te winnen is in vorm en is altijd op afspraak in La Classicissima. Kan de waaghaals een nieuwe streek verzinnen en vriend en vijand wederom verrassen?

Favorieten Milan Sanremo 2024 outsider Mateh Mohoric

Iemand met de kwaliteiten van Thomas Pidcock zal je normaal gesproken altijd een ster geven, echter delen wij er maar vijf uit. De renner Pidcock zal zich normaal gesproken ook te goed voelen door als dark horse door het leven te gaan, in onze opzet van sterren en dark horses is de jonge Brit echter wel de ideale dark horse. De INEOS-Grenadier klepper heeft het in staat om zowel de Poggio te overleven én kan dalen als de brandweer. 

Favorieten Milan Sanremo 2024 volgens Voorjaarsklassiekers.be
***** Mathieu van der Poel
**** Tadej Pogačar
*** Christophe Laporte
** Mads Pedersen
* Mateh Mohoric
Dark horses: Olav Kooij, Thomas Pidcock en Jonathan Milan