Favorieten voorjaarsklassiekers 2024

De drukkerijen draaien overuren, elk zichzelf respecterend wielermagazine of Vlaams gazet komt met haar jaarlijkse voorjaarsgidsen. Het is tegenwoordig een 9 tot 5 baan om alle wielerpodcasts bij te houden, maar van Wuyts & Vlaeminck tot De Rode Lantaarn en van Kop Over Kop (Eurosport) tot Café Koers: het speculeren over de vorm van de kleppers is begonnen. Voorjaarsklassiekers.be doet vrolijk mee! In navolging van de voorbeschouwing voorjaarsklassiekers 2024 en de afzonderlijke voorbeschouwingen per klassieker, lees hier bijvoorbeeld de voorbeschouwing op de Omloop het Nieuwsblad 2024, op 24 februari de eerste échte – presenteren we hier de favorieten voorjaarsklassiekers 2024. Wie kunnen we waar verwachten? En wat mogen we verwachten van De Grote Drie en wie zijn hun uitdagers?

Favorieten voorjaarsklassiekers 2024

Favorieten voorjaarsklassiekers 2024 – Grote Drie 

Geen Pogi in de Ronde van Vlaanderen, geen Wout van Aert in de Strade Bianche en Milan Sanremo. Mathieu van der Poel die het Openingsweekend (zoals altijd) schrapt, maar wel de Monumenten trilogie Sanremo, Vlaanderen en Roubaix zal rijden. 

Voor Wout van Aert zal de klassiekercampagne weer om één ding draaien: Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix winnen. Alles moet er voor wijken. Zelfs het WK Veldrijden, maar ook de Strade Bianche, de Tirreno-Adriatico en Milan Sanremo werden en worden geschrapt. Eerlijk is eerlijk, het is en blijft een gok. Zelf zeggen ze bij Visma Lease A Bike dat het een berekend risico gaat zijn. De nieuwe planning van hoogtestages gaan nu eenmaal ten koste van andere mooie koersen, maar de Belg weet dat zo’n stage vlak voor zijn absolute doelen het meest effectief zal zijn. 

Favorieten voorjaarsklassiekers 2024 - Wout van Aert

Wij zijn realistisch. Wij denken dat Van Aert ook in de Ronde van Vlaanderen 2024 – zonder de Sloveense krijger – te kort zal komen. En zijn grote rivaal in de regenboogtrui voor hem zien winnen.  Mathieu van der Poel is gemaakt voor de venijnige korte, explosieve hellingen die het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2024 de matadoren voorschoteld. Daarbij is MVDP bij uitstek een klepper die de heel goed kan omgaan met een slopende koers in combinatie met de kaap van 250 kilometer – in tegenstelling tot Van Aert. Of gaat de andere aanpak in training daar in 2024 verandering in brengen voor de Kempenaar?

In Parijs-Roubaix krijgt Wout van Aert dan weer een streepje voor. Het ploegenspel werkt hier meer in het voordeel dan in Vlaanderens Mooiste en daarbij is een type renner als Van Aert dan weer gemaakt voor het stoempen over de vlakke wegen naar Roubaix. De grote vraag is: blijft Wout in de editie van 2024 pech bespaart? Dan mag je hem opschrijven. Wij schreven eerder al 24 redenen waarom Wout van Aert in 2024 Parijs Roubaix wél weet te winnen!

Terug naar Van der Poel. Het wielerjaar 2024 zal voor hem draaien om het opvullen van hiaten. De Olympische titel op de weg tijdens de Olympische Spelen in Parijs, bijvoorbeeld. De finale is een WK Glasgow-light en de klim de Montmartre is op het lijf geschreven voor Poeleke. Afijn, terug naar het voorjaar.

De Dubbel Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Nog zo’n hiaat. Weinig wielrenners wonnen beide Monumenten ooit in dezelfde week, het zijn slechts tien renners die dat deden. Tom Boonen (2005 en 2012) en Fabian Cancellara (2010 en 2013) zelfs tweemaal. Kan Van der Poel in de voetsporen treden van legendarische renners als Rik van Looy (1962), Roger de Vlaeminck (1972) en Peter van Petegem (2003)? Als dat gebeurd betekent het automatisch dat Van der Poel met drie zeges mede-recorchouder is in De Ronde. En dan in 2025 met vier zeges in de Ronde het record zelf hebben? Het zijn doelen die passen bij de grootste prestaties van MVDP.

Maar sla de statistieken er op na. Van der Poel presteert áltijd in de Ronde van Vlaanderen. En de erelijst is ongekend. Ondanks de val in plantenbak, in 2019, een vierde stek. Winst in 2020, tweede in 2021, winst in 2022 en tweede in 2023. Hij is dé te kloppen man in de Ronde en we moeten ook nog maar zien wie hem er in de Poggio af gaat rijden.

Om af te sluiten met de absolute topper en misschien we de meest kansrijke renner voor het aankomend voorjaar: wanneer doet Van der Poel het in 2024 beter dan in 2023? Is het realistisch om te verwachten dat zijn prestaties van 2023 (WK veldrijden, Sanremo, Roubaix en het WK) worden evenaart of wel verbeterd? De Dubbel Roubaix en Vlaanderen en de Olympische wegrit kunnen zomaar worden gewonnen door de veelvraat uit Hoogerheide. En reken er dan maar op dat het wielerjaar 2024 geslaagd is voor Mathieu van der Poel!

Favorieten voorjaarsklassiekers 2024 - Mathieu van der Poel

Dan Tadej Pogačar. De Sloveense klassenbak zal dan weliswaar zijn kat naar de Ronde van Vlaanderen sturen, hij kan alsnog zomaar de man van het voorjaar worden. Hoewel heel wielerminnend baalt van zijn afwezigheid in dé enige echte Ronde van Vlaanderen, zien we Pogi zomaar de Strade Bianche opnieuw winnen. En Milano Sanremo? Dit Italiaans monument is nog een hiaat in het palmares van de speelvogel van UAE Emirates. Reken er maar op dat hij hier een extra procentjes zal leveren. Een nieuw schitterend duel tussen hem en Van der Poel op de Poggio is de in de maak. En dan een sprint-a-deux op de Via Roma? We likken onze duimen en vingers al af bij de gedachten.

Favorieten voorjaarsklassiekers 2024 - Pogacar

Favorieten voorjaarsklassiekers 2024 – Uitdagers

Thomas Pidcock is al enkele jaren een revelatie op het hoogste niveau, toch is hij nog maar 24 jaar oud. Reed natuurlijk al enkele crossen deze winter en stak zijn neus al aan het venster dit vroege voorjaar in de Algarve, met zijn vorm zit het wel goed. Zijn goesting zal er ook zijn, want Pidcock heeft zowel ambities in het voorjaar, in de Tour als op de Spelen. Etaleerde vorig jaar zijn daalkunsten in de Strade Bianche en zal daar als titelhouder met ambities naar toe reizen. Maar ook in het Ardennenwerk is Pidcock een gevaarlijke klant. Zeg maar gerust een van de favorieten. Kan in het drieluik Amstel – Waalse Pijl – Luik in alle drie de koersen zomaar het podium halen.

Mads Pedersen is in onze ogen één van de grote outsiders achter De Grote Drie. De Deen begon het jaar 2024 al ijzersterk, met zeges in de Etoile de Bessèges en de Tour de Provence en de kopman van Lidl-Trek krijgt een ongekend sterk blok om zich heen. Pedersen zal het Openingsweekend dan weliswaar niet gaan rijden, hij zal van de E3 tot en met Parijs-Roubaix alle kasseienklassiekers rijden.

Favorieten voorjaarsklassiekers 2024 - Mads Pedersen

Waar De Grote Drie, Pidcock en ook Pedersen al wat jaartjes langer ronddraaien, daar zal Arnaud de Lie zijn eerste echte grote voorjaarscampagne rijden. De Stier van Lescheret is zeer ambitieus: een (semi)klassieker winnen is zijn doel dit jaar. Schiet de 21-jarige klepper van Lotto-Dstny gelijk raak in de Omloop het Nieuwsblad 2024? Schrijf hem maar op in je voorjaarsklassiekersspel én neem hem mee in je Scorito klassiekerspel. De wijze hoe hij vorig jaar op de grote plaat de Muur verorberde en daarna knap naar de tweede plek spurtte. Hoed af! Inmiddels heeft De Lie alweer 19 overwinningen na nauwelijks twee seizoenen. Wordt dit het voorjaar van de grote doorbraak van deze sterke beer? Hoe dan ook één van de leukere favorieten voorjaarsklassiekers 2024. Laat het maar een super voorjaar worden, Arnaud!

Favorieten klassiekers 2024 Arnaud de Lie

Als het aan Jasper Philipsen ligt wordt dit ook zíjn voorjaar! De 25-jarige klepper van Alpecin – Deceuninck behoeft geen verdere introductie. Met alweer 6 overwinningen in de Tour de France, drie zeges in de Ronde van Spanje en de groene trui in de Tour van vorig jaar één van de rapste mannen van het peloton. Maar dat De Vlam van Ham méér is dan een sprinter, dat bewees hij vorig jaar al. Wist Classic Brugge-De Panne in wolvenweer te winnen en reed ook heel verrassend naar een tweede plek in Parijs-Roubaix. Deelt natuurlijk het kopmanschap met Van der Poel, die dan weer in de Monumenten dé man zal zijn. Zal dit jaar echt enkele doelen hebben en kan maar zo drie klassiekers winnen.

Favoriten voorjaarsklassiekers 2024 - Jasper Philipsen

Bij Visma Lease A Bike draait het niet alleen maar om Wout van Aert. Natuurlijk, de Ronde van Vlaanderen en/of Parijs Roubaix is het absolute doel van de Belg – maar bij de KillerBees schuiven ze niet onder stoelen of banken dat de zege halen met Van Aert niet heilig is. Áls de zege in deze keienmonumenten dit jaar maar eindelijk wordt gehaald. En of dat dan Van Aert, of Christophe Laporte of Dylan van Baarle of zelfs Tiesj Benoot is? Soit! Samen winnen is het devies. Als Visma ook echt als sterk blok – á la de Wolfpack in betere tijden – zal rijden, kunnen ze hoge ogen gaan gooien. Wij voorzien voor kleppers als Van Baarle en Laporte ook grote mogelijkheden. Alle ogen zijn gericht op Van Aert, daar moeten deze klasbakken van kunnen profiteren. De Fransman kreeg vorig jaar Gent-Wevelgem present van zijn kopman, maar won Dwars door Vlaanderen helemaal op eigen kracht. En reed ook in de Omloop (derde), Kuurne (zesde) en Parijs Roubaix (tiende) top-10. 

Favoriten voorjaarsklassiekers 2024 - Dylan van Baarle Favorieten voorjaarsklassiekers 2024 - Christophe Laporte Favorieten voorjaarsklassiekers 2024 - Tiesj Benoot

Van Baarle daarentegen reed in de Omloop van 2023 meteen in zijn eerste beste koers in dienst van Jumbo naar de zege, maar viel zowel in de E3 als in Roubaix en zag daarmee zijn voorjaar in duigen vallen. De 31-jarige Voorburgenaar kan immers de nodige adelbrieven voorleggen (zege Roubaix 2022, tweede in Vlaanderen 2022) en is in de Ronde van Vlaanderen eigenlijk altijd goed. Kunnen de luitenanten Van Baarle en Laporte optimaal profiteren van de sterkte van hun ploeg? Ook Tiesj Benoot en Matteo Jorgenson zullen daar op hopen.

Kasper Asgreen is een coureur die dan weer wat minder kan rekenen op de sterkte van de ploeg. Hoewel, we horen je PatLef, natuurlijk is Soudal – Quick-Step nog steeds een ploeg om rekening mee te houden. Maar Julian Alaphilippe is niet meer de punchende springveer die alles wist te winnen van enkele jaren geleden. De spurtbom Fabio Jakobsen is vertrokken en met het vertrek van renners als Tim De Clerc, maar ook Florian Sénéchal en Zdeněk Štybar (gestopt) lijkt het heel klassieke elan weg. Alle hoop is gevestigd op Kasper Asgreen, die zijn topvorm van 2021 weer hoopt te halen. Kan de Deen voor een wederopstanding voor de Wolfpack in de keienklassiekers zorgen?

Als er iemand hoopt dat het huidige regenachtige weer van half februari in Vlaanderen zal doorzetten tot in elk geval het weekend van het Openingsweekend – dan is het Tim Wellens. De 32-jarige Sint-Truidenaar gedijt bij slecht weer en zal bidden voor zware regenval. Vorig jaar was hij in de Omloop het Nieuwsblad al beresterk, maar kon geen resultaat rijden. In Kuurne idem, al reed hij daar wel naar een vijfde plek. Kende veel pech door slachtoffer te zijn van een valpartij, maar samen met Nils Politt zal Wellens de troeven zijn van UAE Emirates in het Vlaamse werk. Kan Wellens dit jaar die vette voorjaarsvis pakken?

Favorieten voorjaarsklassiekers 2024 - Tim Wellens

Ook Stefan Küng hoopt dit jaar eindelijk prijs te rijden. In de voorbije jaren was de Zwitser altijd een constante factor en – zeer terecht – een veelgespeelde renner in poultjes als de Scorito Klassiekerspel. Werkt veel koersen af, rijdt veel top-tien. De bonkige keienvreter is vooral gemaakt voor De Hel van het Noorden. We gunnen Wout écht zijn eerste Roubaix, maar mocht het kwartje de andere kant opvallen: dan maar aan Küng!

Favoriten voorjaarsklassiekers 2024 - Stefan Küng

Waar het voorjaar van 2022 in het teken stond van de grote doorbraak van Biniam Girmay (uit het niets vijfde in Harelbeke en winst in Wevelgem) – daar stelde hij in 2023 teleur. Vooral de DNF’jes in de E3 en in de Ronde en de 97e plaats in een letterlijk verregend en verzopen Gent-Wevelgem was pijnlijk. Werd overwhelmed en was, zo gaf hij eerlijk aan, mentaal niet klaar voor zijn zege en bijkomende aandacht rondom hem. Dit jaar is Girmay – hopelijk herboren en gretig als nooit tevoren – weer terug in het Vlaamse werk en rijdt vanaf het Openingsweekend en uitstapjes naar de Tirreno en Sanremo ook de E3, Gent-Wevelgem én de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix. Bini, geen druk vanuit ons. We bestempelen je binnen de favorieten voorjaarsklassiekers 2024 weliswaar als outsider, je mag ons volledig verrassen. 

Tenslotte nog enkele dark horses. Ook zeker niet dé favorieten voorjaarsklassiekers 2024. Maar wel renners die bij een goede dag, als alles mee zit, een klassieker kunnen winnen. Ben Healy was er vorig jaar al enkele keren dichtbij, datzelfde geldt voor Neilson Powless, die zowel in Sanremo als Vlaanderen knap top-tien reed.

Ben Turner wil zichzelf revancheren van zijn weggevallen voorjaar verleden jaar en Matej Mohorič is een zodanige leipkees, dat je altijd rekening met hem moet houden. Kan zomaar op de proppen komen met een innovatie á la de dropper post – maar ook vertrouwen op zijn dalingskunsten en het vermogen om over de keien te klepperen. Voor de Scorito Klassiekerspel 2024 is hij dan weer een hele fijn klant, omdat hij vanaf het Openingsweekend tot en met Luik nagenoeg alles rijdt!

Favorieten kanshebbers voorjaarsklassiekers 2024

Meer voorjaarsklassiekers 2024?

We besluiten deze favorieten voorjaarsklassiekers 2024 special nog met enkele verwijzingen. Dit overzicht is natuurlijk daags voor de aanvang van het klassieke werk geschreven, we verwijzen je dan ook per koers naar de specifieke voorbeschouwingen én favorieten specials. Te beginnen met die van de Omloop en Kuurne. Zie hier de voorbeschouwing Omloop het Nieuwsblad 2024 en favorieten Omloop het Nieuwsblad 2024 en die van een dag later, de herkansing in Kuurne: voorbeschouwing Kuurne Brussel Kuurne 2024 en favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2024. Lees ook nog even de Gouden Tips Scorito Klassiekerspel 2024 als je daar mee speelt, kan ongetwijfeld tot inspiratie of inzichten leiden!

Op een schitterend voorjaar!

favorieten voorjaarsklassiekers 2024