Favorieten Parijs Roubaix 2024

De Hel van het Noorden. De Helleklassieker. La Reine des Classiques. Een week na de Ronde van Vlaanderen wacht Parijs-Roubaix, die andere schitterende kasseienmonument. Wordt Parijs-Roubaix 2024 opnieuw een prooi voor Mathieu van der Poel? Doen de Alpecin-kleppers een Mapeitje of gaan we in de koers van de hoop én van de verrassingen een outsider als winnaar zien? Wie draait als eerste de Vélodrome André Pétrieux op of wie verschalkt zijn mede koplopers op de piste? Voorjaarsklassiekers.be presenteert de Favorieten Parijs Roubaix 2024 special!

Favorieten Parijs Roubaix 2024 - wie klopt Van der Poel_

Wout van Aert ander halve week te vroeg in de Hel

Hij had er alles op alles op gezet. Zoveel opofferingen gedaan. Geen Strade Bianche. Geen Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico. Zelfs het monument Milan Sanremo liet-ie schieten. Sterker, zelfs zijn geliefde veldritwinter was volledig afgestemd op zijn grote, bijna obsessieve, doelen. Zelfs het WK veldrijden – het summum in de cross – pastte niet in het programma. Weken weg van huis, door op hoogte te trainen. Alles op alles en dan in 1 seconde valt een droom in duigen. Ik moet just niks? Wout moest het wél. Van zichzelf en voor zichzelf…

Op dat Wout in alle rust volledig zal herstellen. Sterker dan ooit zal terug komen. En we hem volgend jaar solo zien aankomen op de piste van de Vélodrome André Pétrieux. Het liefst in regenboogtrui. Of met gouden olympische helm, dat mag ook! En dat hij op 30-jarige leeftijd Parijs Roubaix dan maar mooi wint. En Johan Museeuw hoe oud was jij toen je hier voor het eerst won? Exact – ook 30…

Favorieten Parijs Roubaix 2024 geen Wout van Aert val sleutelbeen Wout van Aert Dwars door Vlaanderen 2024

Parijs Roubaix, de koers van de hoop

Vlaanderen rouwde daags na die verschrikkelijke valpartij, waar de grootste uitdagers van Mathieu van der Poel tegen de grond gingen. Geen nieuw duel tussen De Twee in de Ronde. Geen duel in Roubaix. Een onthoofde heilige week!

Maar zijn er dan helemaal geen kleppers die de wereldkampioen van de tweede zege in De Hel van het Noorden kan afhouden? Zijn er echt geen enkele kasseienvreters die een stokje kunnen steken voor MVdP die heilige Dubbel Ronde en Roubaix? Oja, zeker! Parijs Roubaix is namelijk bij uitstek de koers van de hoop. En die met een grote geluksfactor. Een afvalrace waar je – als je eenmaal de vroege vlucht gehaald hebt – zomaar kan overblijven en meedoen voor de winst. Daarom is De Hel ook een koers voor de verrassende winnaars. Denk aan Magnus Bäckstedt, Stuart O’Grady en Johan Vansummeren.

Favorieten Parijs Roubaix 2024 – wie kunnen de Alpecin kleppers kloppen?

Mathieu van der Poel is na zijn zege in de Ronde van Vlaanderen van afgelopen zondag natuurlijk opnieuw de topfavoriet voor Parijs Roubaix 2024. Met zijn fenomenale zege in extreem zware weersomstandigheden toonde de wereldkampioen eens temeer te kunnen omgaan met extreem zware druk. En dat in één van de zwaarste koersen die hij ooit reed. Pakt Matje een week na die heroïsche overwinning in Vlaanderens Mooiste voor het eerst sinds Fabian Cancellara in 2013 de Dubbel?

Favorieten Parijs Roubaix 2024

Wie is Van der Poel zijn grootste concurrent? Als je Unibet mag geloven – zijn ploegmaat Jasper Philipsen. Ook meerdere grote kranten en wielerpodcasts denken dat De Vlam van Ham – na Van der Poel – de grootste favoriet is voor Parijs Roubaix 2024. Kunnen de gebroeders Roodhooft in de voetsporen treden van Patrick Lefevere? PatLef – nog altijd ploegleider – was in de jaren negentig erg succesvol in De Hel van het Noorden en zag maar liefst drie (!) maal een volledig podium met eigen renners. Ziet Matje zondag net als Johan Museeuw (in 1996), Franco Ballerini (1998) en Andrea Tafi (1999) zich geflankeerd worden door twee ploegmaats? Gianni Vermeersch zal dan wel boven zichzelf uitstijgen. Echter, schrijf Philipsen maar op in je wielerpoule!

Favorieten Parijs Roubaix 2024 Mapei jaren negentig

Grote kans dat Mads Pedersen de belangrijkste uitdager wordt van kamp Alpecin-Deceuninck. De oud-wereldkampioen wist de huidige wereldkampioen in Gent-Wevelgem al te kloppen, maar lag er vorige week woensdag in die verschrikkelijke valpartij in Dwars door Vlaanderen bij. Wonder boven wonder kon hij wel doorrijden én zich van voren laten zien in Vlaanderens Mooiste. De Ronde pakte hij schijnbaar aan als training voor De Hel. Wat kan de Deen in Parijs Roubaix 2024?

Pedersen is in onze ogen dus de grootste concurrent van Van der Poel en Philipsen, maar Visma | Lease A Bike dan? Die zitten nog altijd in de hoek waar de klappen vallen. Matteo Jorgensen leek na de overwinning in Dwars door Vlaanderen de belangrijkste uitdager van MVDP in de Ronde, echter kwam het er in de Ronde niet uit. Ook voor Dylan van Baarle (toch een oud-winnaar van Parijs-Roubaix) zit het nog altijd niet mee. Christophe Laporte – normaal altijd een favoriet in De Hel – is ook nog een vraagteken. Maar door zijn opgelopen ziekte verwachten we hem niet op de voorposten. 

John Degenkolb is inmiddels dan wel alweer 35-jaar, Parijs-Roubaix is bij uitstek waar oude renners boven komen drijven. Hoe ouder, hoe taaier, hoe beter. De Duitser van Team dsm-firmenich PostNL mag op herkansing, daar hij vorig jaar al op weg leek naar het podium – tot een crash in het wiel van het duo Van der Poel en Philipsen hem uitschakelde. Degenkolb reed Parijs-Roubaix al elf maal en kwam viermaal tot een top-10 klassering, waaronder in 2015. Toen wist de oersterke hardrijder te winnen. Ook de kasseienetappe in de Tour de France van 2018 naar Roubaix werd door hem gewonnen, waar hij keienspecialisten als Greg van Avermaet, Philippe Gilbert en Yves Lampaert klopte. Degenkolb neem je beter maar mee in je pronostieken-poule zondag!

Favorieten Parijs Roubaix 2024 John Degenkolb Tour 2018

Iemand die je ook mee moet nemen is Stefan Küng. Altijd op afspraak op de kasseien van Roubaix en dit jaar zal de Zwitser gemotiveerder zijn dan ooit. Door een zeer ongelukkige valpartij in de Ronde van Vlaanderen – Küng zat slecht gepositioneerd en viel doordat een renner voor hem in aanraking kwam met een toeschouwer – kwam het er afgelopen zondag niet uit, terwijl de benen er wel zijn. Vorig jaar vijfde, twee jaar geleden derde. Kan Küng dit jaar weer het podium halen? 

Dan Nils Politt. Nog een Duitser. Een erg taaie. Zo weggelopen uit de set van een gemiddelde tandpasta commercial. Of een kasseienklepper die zijn roeping heeft gemist. Zijn grimas, met hagelwitte tanden, zijn inmiddels erg herkenbaar. Maar waar de UAE-Emirates klepper vooral om bekend staat is zijn vermogen om hard te rijden over de keien. En dit voorjaar is Politt op dreef. Tweede in de Omloop, zevende in de E3 Saxo Classic en derde in de Ronde van Vlaanderen. Schrijf hem maar op!

Alberto Bettiol zal Parijs-Roubaix dit jaar voor het eerst rijden. De Italiaanse Ronde van Vlaanderen 2019 winnaar is zelf gezegd op ontdekkingstocht en wil De Hel rijden om te zien wat hij kan presteren. De EF Education – EasyPost klepper die eerder dit voorjaar Milaan Turijn won én netjes vijfde werd in Milaan Sanremo reed zondag in de Ronde naar een negende plek. Als de krampjes meevallen moet hij al dokkerend ver komen. Wij voorzien een plekje in de top-10, maar verwachten niet veel hoger.

Dan nog enkele outsiders. Hoewel, outsider? Laurens Rex mag je gewoon tot de mede favorieten scharen. Natuurlijk, wij zeggen niet dat Rex zal wedijveren met Van der Poel – maar in Parijs-Roubaix weet je het nooit. Als de 24-jarige kasseienspecialist van Intermarché – Wanty pech bespaart blijft, kan hij ver komen. Dit jaar wist Rex Le Samyn – het kleine broertje van Parijs-Roubaix – al te winnen en ook in de Ronde van Vlaanderen toonde Rex goesting. En opgelet, vorig jaar werd hij hier al negende! Kan er zondag in L’Enfer Du Nord opnieuw aan de boom worden geschud?

Favorieten Parijs Roubaix 2024 outsider Laurens Rex

Aan de boom schudden. In de boter trappen. Stoempen. Rijden, rijden, rijden. Stuk voor stuk uitspraken die op gaan voor het jonge multi-talent Joshua Tarling. Reed op 19-jarige leeftijd verleden september op het EK wielrennen in het Nederlandse Emmen alle favorieten naar huis en kroonde zich zo tot Europees Kampioen tijdrijden en ook dit voorjaar is het opnieuw bal voor de coureur van INEOS-Grenadier. Won de tijdrit van de O Gran Camiño, reed naar een knappe zesde plek in Dwars door Vlaanderen en ook in de Ronde presteerde Tarling netjes: zeventiende. Tarling was vorig jaar de jongste deelnemer aan de Helleklassieker sinds 1937, overwon de nodige pech én reed de koers op karakter uit. Dit jaar zal hij echter zomaar met de sterksten kunnen meestrijden. Met Ben Turner – nog zo’n keienklepper – aan zijn zijde is hij klaar om de wielervolgers een nieuwe verrassing te bezorgen!

Dan nog enkele dark horses. Yves Lampaert is – net als heel Soudal-Quick Step – dit jaar een vraagteken, maar zal er zondag willen staan in zijn gedroomde Parijs-Roubaix.

Mikkel Bjerg, Oliver Naesen, Kasper Asgreen en Tim Wellens zijn vanwege hun vermogen om over de kasseien te rijden nog wel het noemen waard en ook Max Walscheid en Tim Merlier moeten – mits pech-vrij – ver kunnen komen. Vooral Merlier is in onze een gevaarlijke outsider, met recht een dark horse. Met zijn vormpeil zit het goed, want woensdag j.l. won de Soudal-Quick Step klepper de Scheldeprijs nog.

Tenslotte Mateh Mohoric. Een Mohoric in vorm zal bij elke kasseienklassieker een ster krijgen, echter viel de Sloveen afgelopen zondag letterlijk weg uit de Ronde. Op het moment van schrijven van deze favorieten Parijs Roubaix 2024 special was het nog niet duidelijk hoe het met de gevolgen van de val staat.

Favorieten Parijs Roubaix 2024

***** Mathieu van der Poel
**** Jasper Philipsen
*** Mads Pedersen
** Stefan Küng
* Nils Politt
Dark horses: John Degenkolb, Laurens Rex, Dylan van Baarle, Tim Merlier en Luca Mozzato