Giro d’Italia 2024 voorbeschouwing etappe 1

Etappe 1 van de Giro d’Italia 2024 begint met een grote start in Turijn, in het hart van Piëmonte, op 4 mei. 180 renners met ambitie zullen strijden om de eerste roze trui van de 107e editie van de Giro d’Italia. Is de trui gemakkelijk te veroveren? In het wielrennen is niets zeker. Laten we eens kijken naar de eerste etappe en bespreken wie de belangrijkste kanshebbers zijn voor de roze trui. Voorjaarsklassiekers.be presenteert de Giro d’Italia 2024 voorbeschouwing etappe 1!

Giro 2024 etappe 1 herdenkt ‘Grande Torino’ op de Superga

Dertien jaar nadat Venaria Reale haar primeur kreeg zal het in de Giro d’Italia 2024 opnieuw decor zijn van het Grande Partenza! Deze eerste etappe van de Giro 2024 zal vooral in het teken staan van il Grande Torino. In de jaren veertig één van de meest succesvolle clubs in Europa en dé hofleverancier van het Italiaanse nationale voetbalelfta. FC Torino weet in dit decennium maar liefst vijf maal de scudetto te pakken, tot het – 4 mei exact 75 jaar geleden – helemaal mis gaat. In dichte mist slaat de vliegtuig van het sterrenensemble tegen de basiliek van Superga te pletter. Alle 31 inzittenden komen om het leven…

Parcours etappe 1 Giro d’Italia 2024

De route van etappe 1 van de Giro d’Italia 2024 begint buiten Turijn, in Venaria Reale. Na 143 km door de heuvels van Piëmonte keren de renners terug naar Turijn, waar de finishlijn aan de zuidkant van de stad is. Onderweg moeten ze drie geklasseerde beklimmingen overwinnen: een van de vierde, derde en tweede categorie. De laatste klim, Colla Maddalena, zal cruciaal zijn. Met 6 km tegen gemiddeld 7% stijging en een maximaal stijgingspercentage van 12% staat vast dat de roze trui niet naar een sprinter zal gaan.

Giro 2024 etappe 1

De laatste keer dat de Italiaanse eendagsklassieker finishte op de heuvel ten oosten van Turijn was in 2021. Primoz Roglic won de wedstrijd, met Adam Yates als tweede op de heilige berg.

De Colle Maddalena en de Superga waren eerder al onderdeel van de finale van een etappe in de Giro d’Italia. Tijdens de Ronde van Italië van 2022 kwamen deze twee beklimmingen in dezelfde volgorde voor. Die etappe was echter veel zwaarder dan de openingsetappe van dit jaar, met een totaal van 3.167 hoogtemeters. Simon Yates was de winnaar na die uitdagende dag.

Giro d’Italia 2024 voorbeschouwing etappe 1

Favorieten etappe 1 Giro d’Italia 2024

Wie zal de eerste roze trui veroveren? Met recente valpartijen is het afwachten welke renners aan de start zullen verschijnen. We verwachten dat de Colle Maddalena te zwaar zal zijn voor sprinters. Sterker, we gaan er vanuit dat de organisatie met deze Grande Partenza de rode – of moeten we zeggen roze – loper heeft uitgelegd voor Pogi. Want hij is wel de te kloppen man! Of kan iemand Tadej Pogačar van de zege afhouden?

Meer Giro?

Meer over de Giro d’Italia 2024? Navigeer hier naar onze voorbeschouwing Giro d’Italia 2024, overzicht parcours Giro d’Italia 2024voorbeschouwing complete parcours Giro d’Italia 2024etappes Giro d’Italia 2024, de favorieten Giro d’Italia 2024, de favorieten puntenklassement Giro 2024 en de Scorito Tips Giro d’Italia 2024 en laatste wielerpool tips Giro 2024!

Navigeer hier ook naar de Giro d’Italia voorbeschouwing etappe 2 naar Oropa!