Favorieten E3 Saxo Classic 2024

Na twee prachtige uitstapjes in de Strade Bianche en Milano Sanremo is de koers weer thuis in Vlaanderen. En de E3 Saxo Classic 2024 betekent gelijk de aftrap van de heilige Vlaamse Wielerweek. Bijna elke dag koers én alle grote kleppers die afreizen naar de kasseien in het Vlaamse land. Nou ja, bijna alle kleppers dan. Helaas zal Tadej Pogačar zichzelf niet opvolgen: voor Pogiboy geen kasseienkoersen dit voorjaar. Maar de E3 Saxo Classic 2024 betekent wél het eerste treffen tussen Wout en Mathieu – maar ook de rentree van Mads Pedersen op de keien. Reken er maar op dat het een koers wordt om duimen en vingers af te likken. In navolging op de voorbeschouwing E3 Saxo Classic 2024 – presenteert Voorjaarsklassiekers.be bij deze de favorieten E3 Saxo Classic 2024! Wie volgt Wout van Aert op?

Favorieten E3 Saxo Classic 2024

Wordt de E3 Saxo Classic 2024 ook de barometer van de Ronde van Vlaanderen 2024?

De E3 Prijs heeft vaak als goede indicator gediend voor de prestaties in de Ronde van Vlaanderen. Het is niet ongewoon geweest dat renners die in Harelbeke in de top-10 eindigden, een week later vooraan te vinden waren in de Ronde. Er zijn meerdere keren geweest waarin de winnaar van de E3 – die dus in perfecte vorm verkeerde voor de Ronde – ook de Ronde van Vlaanderen wist te winnen. In het verleden waren het Tom Boonen en Fabian Cancellara die vaak zowel de E3 als de Ronde van Vlaanderen wonnen, en recentelijk hebben we gezien dat twee renners van het Wolfpack hetzelfde hebben gepresteerd. In 2018 won Niki Terpstra zowel de E3 Prijs als de Ronde van Vlaanderen, en vorig jaar deed Kasper Asgreen hetzelfde.

Vanaf 2005 zagen we 7 keer dat de winnaar van de E3 ook de winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Sterker, vanaf 2005 moet je in de top vier van de E3 Prijs hebben gefinisht om een week later die felbegeerde Ronde van Vlaanderen winnen. Alexander Kristoff (2014), Peter Sagan (2016), Philippe Gilbert (2017), Niki Terpstra (2018, foto onder), Alberto Bettiol (2019) en Kasper Asgreen (2020) deden het stuk voor stuk!

Favorieten E3 Saxo Classic 2024 - Geschiedenis E3 Prijs Niki Terpstra

Favorieten E3 Saxo Classic 2024: daar zijn de kleppers in de mini-Ronde van Vlaanderen!

Ook de E3 Saxo Bank Classic 2024 zal bekend staan als Mini Ronde van Vlaanderen – ook en dat is niet zonder reden. Met 17 hellingen en 5 kasseistroken is deze koers een ware uitputtingsslag die een winnaar met zeer sterke benen vereist. De coureur die zich vrijdag 22 maart 2024 als winnaar van de E3 Saxo Classic 2024 mag noemen, is dus automatisch één van de grote favorieten voor de Ronde van Vlaanderen 2024.

Welke hellingen de renners vrijdag 24 maart in de E3 Saxo Classic 2024 voor de kiezen krijgen? De Katteberg, La Houppe, Kanarieberg, Oude Kruisberg, Knokteberg, Hotondberg, Kortekeer, Taaienberg, Berg ten Stene, Boigneberg, Eikenberg, Stationberg, Kapelberg, Paterberg, Oude Kwaremont, Karnemelkbeekstraat en tenslotte nog de Tiegemberg én dan nog vijf kasseistroken. Inderdaad, ga er maar aan staan! Net als in de Ronde van Vlaanderen 2024 zullen alleen de grote kleppers tot de grootste favorieten E3 Saxo Classic 2024 behoren. Of krijgt de E3 Prijs van 2024 een outsider als winnaar? 

_Voorbeschouwing E3 Saxo Classic 2024 - Grote Drie 2023

Favorieten E3 Saxo Classic 2024 volgens Voorjaarsklassiekers.be

Ik moet just niks – deze uitspraak van Wout van Aert, vlak nadat hij vorig jaar de E3 Saxo Classic 2023 wist te winnen is inmiddels een ware klassieker. Wat heeft Wout veel stof doen opwaaien met deze woorden. Natuurlijk, Wout, je moet ook just niks – maar met een volledig ander trainingsprogramma, waar zelfs zijn lievelingskoers Strade Bianche en het eerste monument Milan Sanremo voor moesten wijken, leg je je zelf wel druk op. Want als je er écht met de volle tweehonderd procent wil staan in de Ronde van Vlaanderen, dan moet je er in de E3 Saxo Classic 2024 ook staan. Daar hebben wij alle vertrouwen in. Gaat de Visma Lease A Bike klepper voor een drie op rij?

Dan moet hij wel afrekenen met zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel. Ook de wereldkampioen kende een wat minder klassieke aanloop naar de kasseienmonumenten, gezien de Alpecin-Deceunick klepper pas in Milan Sanremo zijn seizoens debuut maakte. De manier hoe hij daar zijn ploegmaat Jasper Philipsen naar de zege piloteerde was echter zeer indrukwekkend. Verleden jaar nam MVDP de Taaienberg voor zijn rekening die ons met weemoed terug lieten denken aan de tijd van Tom Boonen, dit jaar kan-ie er zomaar opnieuw een patat opgeven en ofwel solo vandoor gaan ofwel gelijk voor een significante schifting zorgen.

En dan is de grote vraag: kan Wout van Aert aanhaken? Wout heeft dan wel de beschikking over een enorm sterk blok. Zowel Mateo Jorgensen als Jan Tratnik rijden in blakende vorm en vooral in de Amerikaan zien wij een grote outsider voor de overwinning, vrijdag in Harelbeke.

Favorieten E3 Saxo Classic 2024 - Mateo Jorgensen

Tel daar dan ook nog Dylan van Baarle en Christophe Laporte bij en je kan concluderen dat de KillerBees met vijf gegadigden voor de bloemen zullen starten. 

Alleen Laporte is nog een vraagteken. De Fransman moest er in Sanremo op de derde Capo af en zag dus voor de Cipressa zijn kansen al in het water vallen. Dat terwijl de Europees Kampioen erg goed op dreef was dit voorjaar en tot de outsiders behoorde. Vrijdag in de E3 Prijs revanche?

Favorieten E3 Saxo Classic 2024 - Christophe Laporte

Achter wereldkampioen Mathieu van der Poel en de Visma | Lease A Bike kleppers aangevoerd door Wout van Aert, is Mads Pedersen onze grootste favoriet. De Deen kent al een uitstekend voorjaar van 2024, waar hij de ene na de andere overwinning wist te behalen. Natuurlijk, de meeste waren in een koers of etappe zonder al te veel kanonnen aan vertrek – maar de vierde plaats in Milan Sanremo zal de Deen goed doen. Alle ballen op Mads is het devies voor Lidl-Trek!

Favorieten E3 Saxo Classic 2024 - Mads Pedersen

Dan Arnaud De Lie. De sterke spurtbom van Lotto-Dstny tarte vorige week in de Bredene Koksijde alle wielerwetten. De Stier van Lescheret leek aanvankelijk goed gepositioneerd vooraan, maar werd op een gegeven moment toch verrast. De jonge renner uit Wallonië weigerde echter op te geven. Met een indrukwekkende inspanning slaagde hij er – tegen alle verwachtingen in – in om terug te keren naar de kopgroep. Een koers gebruiken om te trainen. Om beter te worden. En voor de Lie telt maar één ding. Winnen. De doel is winnen, zoals de Walloniër in het Nederlands zo mooi treffend zei in de Live Slow Ride Fast podcast. En samen met Dwars door Vlaanderen lijkt de E3 – gezien het aantal kilometer, ruim onder de kaap van 250 – de meest realistische om te winnen. Is het vrijdag raak?

Favorieten E3 Saxo Classic 2024 - Arnaud de Lie

Zeg je E3 Saxo Classic dan zeg je kasseien. En zeg je kasseien dan kom je automatisch uit bij Stefan Küng. De Zwitserse klepper eet kasseien als ontbijt en is de laatste jaren altijd op afspraak in de E3 Prijs

Datzelfde geldt voor Matej Mohorič, die dit voorjaar ook alweer erg sterk koerst. Zowel in de Strade Bianche als in Sanremo zagen we de Sloveen de nodige keren, hetgeen resulteerde in respectievelijk een vijfde en zesde stek. Hoever komt de Bahrain – Victorious hardrijder vrijdag?

Favorieten E3 Saxo Classic 2024 - Mateh Mohoric

Dan nog enkele dark horses. Allereerst Alberto Bettiol. De oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen wist vorige week op zeer fraaie wijze Milan Turijn te winnen én reed in La Primavera naar een vijfde stek. Schrijf de Italiaan dus maar op, want Bettiol weet hoe je over de Vlaamse kasseien moet dokkeren. 

Michael Matthews is een coureur die dat ook weet én is eveneens in vorm. Want anders rijdt je niet zo overtuigend naar een tweede plaats in Milan Sanremo. Sterker, het was nog een redelijke close call. Had Bling Bling bijna zijn eerste Monument gepakt, daar op de Via Roma. Wat kan de Australiër vrijdag in Harelbeke?