Favorieten Giro d’Italia 2024

Zwarte gat na Luik Bastenaken Luik 2024? Wel nee, het is tijd voor de Giro d’Italia 2024! Tussen zaterdag 4 mei en 26 mei 2024 zal de wielerliefhebber opnieuw drie weken lang kunnen genieten van koers op televisie. En Voorjaarsklassiekers.be is voor dezelfde wielerfan de startschot voor alle informatie, achtergrond en heroïek over de Giro d’Italia 2024! Tadej Pogačar is natuurlijk op voorhand dé topfavoriet, maar er zijn genoeg kapers op de kust! Voorjaarsklassiekers.be presenteert de Favorieten Giro d’Italia 2024 special!

Favorieten Giro d'Italia 2024

De Giro d’Italia 2024: drie weken lang venijn?

Het startschot voor de eerste grote wielerronde van het jaar, de Giro d’Italia 2024, wordt gegeven in een schitterende omgeving Turijn en eindigt ruim drie weken later in de Italiaanse hoofdstad Rome. Gedurende 21 etappes wachten de renners een uitdagend parcours, met onder andere twee tijdritten en zware bergetappes waarin de klassementsrenners elkaar zullen uitdagen. Navigeer hier naar een overzicht van het parcours Giro d’Italia 2024 en een uitgebreide voorbeschouwing met het complete parcours van de Giro 2024, hieronder gaan we verder met de favorieten Giro 2024!

Favorieten algemeen klassement Giro d'Italia 2024

Favorieten Giro d’Italia 2024: de eerste Trofeo Senza Fine voor Pogi of groot gevecht om la maglia rosa?

Als je het de journalisten van de sportkaternen van de grotere Vlaamse en Nederlandse kranten vraagt, of het aan de hosts van de vele wielerpodcasts laat, of de online bookies vraagt of de mening van de commentatoren en analisten van Sporza en NOS raadpleegt – dan hoeft de Giro d’Italia 2024 helemaal niet meer verreden te worden. Dan kunnen we op voorhand de zege al schenken aan Tadej Pogačar. Eerlijk is eerlijk, Pogiboy is de te kloppen man en de huizenhoge favoriet voor de Giro d’Italia 2024. Maar de koers blijft de koers en het klinkt cliche, maar de Sloveen moet wel 21 etappes op zijn fiets blijven zitten. In topsport – en zeker in de wielrennerij – zijn er vele gekkere dingen gebeurd. Er zijn dus wel degelijk outsiders en uitdagers van de UAE Emirates-coureur. Krijgen we nog een mooie strijd om het roze? En wie zijn de belangrijkste rivalen voor Pogi om la maglia rosa?

Favorieten roze trui Giro 2024 Tadej Pogacar

Favorieten Giro 2024: de topfavoriet

We beginnen dus met de topfavoriet himself. Tadej Pogačar hoopt in de voetsporen te treden van wijlen Marco Pantani. Hoopt. Want naast het winnen van de Ronde van Italië, wil de Sloveen in ditzelfde jaar óók de Tour de France winnen. En dus – a la Marco Pantani in 1999 – de dubbel Giro-Tour op zijn naam schrijven. Pogi is na zijn eclatante overwinning in de Ronde van Catalonië logischerwijs de te kloppen man.

Eigenlijk heb je Pogi – en daarna een hele tijd niets. Niet om lullig te doen, maar de vraag “wie wint de strijd om plek nummer twee” is relevanter te stellen. 

Favorieten roze trui 2024 Tadej Pogacar

Favorieten Giro 2024: kandidaten voor het podium

Als we inzoomen op de uitdagers van Pogačar, lijkt Geraint Thomas de beste papieren te hebben. Reed weliswaar zowel in de Ronde van Algarve als in de Ronde van Catalonië nog ver beneden zijn niveau, maar de inmiddels 37(!) jarige winnaar van de Tour de France van 2018 komt altijd boven drijven als het er om aan gaat: lees en zie de Giro van vorig jaar. Toen werd Thomas ook tweede. Kan hij zijn prestatie evenaren? INEOS Grenadiers heeft met Nederlander Thymen Arensman nog een tweede troef achter de hand. Arensman reed zowel in de Algarve als in de Tirreno-Adriatico naar een top-10 klassering. Neem hem dus maar mee in je Giro poule!

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2024 Geraint Thomas

Cian Uijtdebroeks is Visma | Lease A Bike’s hoop in deze bange dagen. De topploeg van de naar voetbalclub AZ vertrekkende ploegleider Merijn Zeeman zag in acht dagen tijd zowel de beoogde Giro d’Italia 2024 rittenkaper Wout van Aert uitvallen in Dwars door Vlaanderen – als ook Jonas Vingegaard hard tegen de grond kletteren in de Ronde van het Baskenland. De Belg die afgelopen winter is overgekomen van BORA-hansgrohe reed vorig jaar in de Vuelta al knap naar een achtste plaats in de strijd om de rode trui, dit jaar heeft de pas 21-jarige klimmer zijn zinnen gezet op de Giro d’Italia. Zonder luxeknecht Wilco Kelderman, maar met Koen Bouwman, Attila Valter, Robert Gesink en ook Jan Tratnik zal het aan zijn ondersteuning niet liggen.

De inmiddels 28-jarige Ben O’Connor heeft dit jaar ook de Giro d’Italia opgeschreven als hoofddoel. De Australiër wist in het coronajaar 2020 al eens een etappe te winnen in de Ronde van Italië, in de toen door Tao Geoghegan Hart gewonnen editie kwam hij in het eindklassement niet verder dan een twintigste plaats. Zijn grote doorbraak kende hij echter een jaar later, in de Tour de France van 2021. Daar werd O’Connor heel knap vierde. De Decathlon AG2R La Mondiale Team coureur reed een goede Giro of the Alps, dus aan zijn vorm zal het niet liggen.

Daniel Felipe Martínez is dan weer de troef bij BORA-hansgrohe, waar ook Emanuel Buchmann naar de Laars mee zal afreizen en een goede helper kan zijn. De vorm van de 27-jarige Colombiaan is nog niet je van het, het is dan ook de vraag of je hem moet meenemen in je Giro poule. Martínez zal ook de Tour van dit jaar rijden, dus wellicht even aftasten en hem niet selecteren in je Giro 2024 Scorito poule!

Romain Bardet gaat net als de Colombiaan van BORA-hansgrohe (en natuurlijk Pogačar) óók voor de dubbel Giro-Tour, maar de Fransman van Team dsm-firmenich PostNL heeft de laatste weken de vorm wél wat meer te pakken. Vooral in de Tour of Alps trapt de 33-jarige klimgeit flink in de boter. Wat kan Bardet in Italië voor elkaar spelen?

Iemand die je wel altijd moet meenemen in Giro poules is de oertaaie Damiano Caruso. Inmiddels alweer 37 jaar oud, maar nog altijd atletisch, professioneel en goesting als een jong veulen. Reed misschien nog niet de beste noteringen dit voorjaar, maar reken er maar op dat de Bahrain – Victorious er zal staan!

Datzelfde mogen we verwachten van Caruso’s landgenoot én ploegmaat Antonio Tiberi. We zijn een groot fan van deze pas 22-jarige klimmer en klassementsrenner uit Frosinone, gelegen in regio Lazio. Tiberi brak in 2022 echt door bij de profs en reed vorig jaar onder meer in de Vuelta a España naar een zevende plaats in het eindklassement in de strijd om de jongerentrui. Dit jaar toonde Tiberi zich zowel in de Ronde van Catalonië als in de Tour of Alps bij de voorposten. Deze jonge Italiaanse talent moet je zeker mee nemen in je Giro 2024 wielerpoule!

Favorieten Giro 2024: de long shots en dark horses voor de roze trui

Nog een Italiaan. En de eerste long shot. Giulio Ciccone heeft – opnieuw – van de Giro d’Italia 2024 een doel gemaakt, al reed de 29-jarige Lidl-Trek coureur dit jaar vóór de Ronde van Romandië nog helemaal niets. In Zwitserland zal Ciccone debuteren. Ook zijn ploegmaat Andrea Bagioli is een long shot, maar kan een mooie dark horse zijn die je in je Scorito Giro 2024 poule de nodige punten gaat opleveren!

Team Jayco AlUla komt ook met twee dark horses naar Italië: thuisrijder Filippo Zana en Eddie Dunbar rijden beide met klassement ambities rond – al zullen ze niet de druk ervaren van het moeten presteren. Natuurlijk, als je het de Italiaanse tifosi vraagt is het voor Zana wél van moeten, maar een top-10 klassering voor hem zal al heel knap zijn!

Tenslotte nog twee jonge talenten die we graag aanstippen en je ook al terug hebt zien komen in onze Giro 2024 Scorito Tips special: Giulio Pellizzari en Davide Piganzoli

Pellizzari allereerst, zal bij VF Group – Bardiani CSF – Faizanè de vrije rol krijgen en brak – net als Piganzoli – vorig jaar door in de Tour de l’Avenir. Dit jaar reed Pellizzari zich opnieuw al flink in de kijker en stoomde zich in de Tour of the Alps helemaal klaar voor de Giro d’Italia 2023.

Piganzoli verwende zijn fans  – onder meer de redactie van Voorjaarsklassiekers.be –  al met een overwinning in de Tour of Antalya. 

Kunnen deze twee Italiaanse kleppers verrassen in het algemeen klassement en/of een gooi doen naar de witte trui in de strijd om het jongerenklassement?

Sterrenverdeling favorieten roze trui Giro d’Italia 2024

Sterrenverdeling van de favorieten roze trui Giro d’Italia 2024 volgt daags na de Ronde van Romandië en ruimschoots voor de Ronde van Italië 2024!

Meer Giro?

Meer over de Giro d’Italia 2024? Navigeer hier naar onze voorbeschouwing Giro d’Italia 2024, overzicht parcours Giro d’Italia 2024voorbeschouwing complete parcours Giro d’Italia 2024etappes Giro d’Italia 2024, de favorieten Giro d’Italia 2024, de favorieten puntenklassement Giro 2024 en de Scorito Tips Giro d’Italia 2024 en laatste wielerpool tips Giro 2024!

Zelf deze maand mei in Italië of inspiratie opdoen voor de zomermaanden? Hier lees je de volledige route van de Giro 2024 met toeristische tips!