Gent Wevelgem

Navigeer hier rechtstreeks naar de voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2022!

Gent Wevelgem is een prominente eendagskoers in Vlaanderen, die twee dagen na de E3 BinckBank Classic op het programma staat. De UCI WorldTour koers, die in het verleden nog “Gent-Wevelgem-Gent” werd genaamd, start in het nabije Deinze – loopt op westerse richting naar de West-Vlaamse kust en draait bij Furnes, via Poperinge naar Wevelgem. Hoewel er een aantal fraaie obstakels in het parcours is opgenomen, is Gent Wevelgem een relatief vlakke koers – waardoor er vaak wordt geëindigd in een sprint. Tot 2010 werd Gent-Wevelgem nog op de woensdag tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix verreden, sindsdien staat de klassieker de zondag voor de Ronde op het programma.

Gent Wevelgem 2019

Gent Wevelgem kent een erelijst met grote renners; van Jacques Anquetil in de jaren zestig, Eddy Merckx in de jaren zestig en zeventig, Henk Lubberding en Jan Raas in de jaren tachtig, Mario Cipollini en Frank Vandenbroucke in de jaren negentig. Meer recent grote coureurs als Tom Boonen en Oscar Freire. Maar ook de nog actieve John Degenkolb, Peter Sagan en Greg van Avermaet weten wat winnen in Welvegem is.

Gent Wevelgem 2021

 Editie 83 van Gent Wevelgem staat zondag 26 maart 2021 op het programma. Gent Wevelgem 2021 is twee dagen na de E3 Saxo Binck Bank Classic 2021 de tweede klassieker in de Vlaamse Wielerweek, waar ook nog Dwars door Vlaanderen 2021 en (het absolute hoogtepunt) de Ronde van Vlaanderen 2021 toe behoren.

Zal Gent Wevelgem 2021 net als de vorige editie, die natte herfsteditie gewonnen door Mads Pedersen, weer een mooi duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel opleveren? Kan één van deze topfavorieten dit jaar wél de zege pakken? Of zien we weer een derde ermee heen lopen? Hoe is het met de goesting van de andere Flandriens in vorm? Hoe sterk is het blok Deceuninck Quick-Step? Je leest het al. Vragen te over. Daags voor de koers leest u de voorbeschouwing op Gent Wevelgem 2021 op Voorjaarsklassiekers.be!

Parcours Gent-Wevelgem 2021

Gent-Wevelgem in Flanders Field, zoals de Vlaamse klassieker voluit heet staat bekend als “eerbetoon” aan zij die gevallen zijn in de Eerste Wereldoorlog en waar voor de tweede maal wordt gestart in vredesstad Ieper. De officiële start is namelijk aan het Canadese oorlogsmonument van de ‘Brooding Soldier’ in Sint-Juliaan (Langemark-Poelkapelle).

Belangrijkste beklimmingen Gent Wevelgem 2021

Scherpenberg – nog 97,5 km
Vidaigneberg – nog 93,1 km
Baneberg – nog 91,9 km
Monteberg – nog 86 km
Kemmelberg (Belvedère) – nog 84,2 km
Plugstreet 1 (Hill 63) – nog 70,7 km
Plugstreet 2 (Christmas Truce) – nog 68,2 km
Plugstreet 3 (The Catacombs) – nog 66 km
Monteberg – nog 54,4 km
Kemmelberg (Belvedère) – nog 52,6 km
Scherpenberg – nog 45,1 km
Vidaigneberg – nog 40,8 km
Baneberg – nog 39,5 km
Kemmelberg (Ossuaire) – nog 34,3 km

Eerdere edities:

Voorbeschouwing editie 2020

Niet Deinze, maar Ieper zal als startplaats dienen voor Gent Wevelgem 2020. Met de start op de Grote Markt kent Gent Wevelgem 2020 dus een andere aanloop dan voorheen. Toch blijft de koers, zodra Veurne is bereikt, gewoon de ouderwetse Gent Wevelgem zoals we hem kennen – zoals De Moeren, traditiegetrouw een breekpunt. In totaliteit kent de koers negen hellingen, waarvan ook tussen de twee beklimmingen van de Kemmelberg in ook de Plugstreets in Ploegsteert. Maar hét scharnierpunt op weg naar de Vanackerestraat in Wevelgem blijft de Kemmelberg (zijde Ossuaire). In totaal kent Gent Wevelgem 2020 maar liefst 254,3 kilometer.

Gent-Wevelgem 2020: zondag 11 oktober, de zondag na Luik en de zondag voor Vlaanderen

U las het hierboven al goed. Gent-Wevelgem 2020 staat op het programma op de zondag ná Luik-Bastenaken-Luik en de zondag voor de Ronde van Vlaanderen. Geheel volgens traditie presenteren wij hier de voorbeschouwing met informatie over het parcours en nemen we u mee door de favorieten van Gent-Wevelgem 2020. Het is koers!!

Het is wennen dit najaar van 2020. We leven nog midden in een coronacrisis, in veel delen van Europa is een tweede golf heersende en autoriteiten en organisatoren van onder andere de Amstel Gold Race en Parijs Roubaix hebben hun koersen moeten afgelasten. Ook al in de BinckBank koers werd het parcours aangepast, zodat de koers volledig in België zou worden afgewerkt. Waar het in Nederland en in (Noord-)Frankrijk momenteel dus geen koers is, staan de Vlaamse klassiekers nog op doorgaan. Het is duimen dat de weliswaar uitgeklede Vlaamse Wielerweek nog doorgang zal vinden.

Verleden jaar ging de zege naar Alexander Kristoff. De sterke Noor klopte John Degenkolb (tweede) en Oliver Naesen (derde) in een bijzonder attractieve wedstrijd. Mathieu van der Poel werd in zijn WorldTour-debuut meteen knap vierde.
Plugstreets, de Kemmelberg, een eerbetoon aan de Eerste Wereldoorlog en (vaak) een sprint in Wevelgem. Hoe verloopt Gent Wevelgem 2020?

Voorbeschouwing Gent Wevelgem 2020

Uitslag Gent Wevelgem 2019
1. Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates) 5:26:08
2. John Degenkolb (Trek – Segafredo) ,,
3. Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) ,,
4. Mathieu van der Poel (Corendon – Circus) ,,
5. Danny van Poppel (Team Jumbo-Visma) ,,
6. Adrien Petit (Direct Energie) ,,
7. Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) ,,
8. Rüdiger Selig (BORA – hansgrohe) ,,
9. Matej Mohorič (Bahrain Merida) ,,
10. Jens Debusschere (Team Katusha Alpecin) ,,

Laatste tien winnaars Gent Wevelgem 2019
2019: Alexander Kristoff
2018: Peter Sagan
2017: Greg Van Avermaet
2016: Peter Sagan
2015: Luca Paolini
2014: John Degenkolb
2013: Peter Sagan
2012: Tom Boonen
2011: Tom Boonen
2010: Bernhard Eisel

Favorieten Gent Wevelgem 2020

Natuurlijk, wij van Voorjaarsklassiekers.be hebben geen glazen bol. Toch begeven we ons al jaar en dag op glad ijs, door elke week voorafgaand aan een (Vlaamse) klassieker een rij der favorieten op te geven. Zelden schieten wij volledig raak, maar wat geeft het. Wat is er mooier dan een aantal dagen voorafgaand aan de koers te puzzelen, het parcours nogmaals door te nemen en je uren blind staren op de statistieken van ProCyclingStats. Of natuurlijk al het mogelijke nieuws te consumeren, van Sporza tot Het Nieuwsblad tot menig wielersite (zo zijn wij inmiddels ook gestart met onze Nederlandse equivalent van Voorjaarsklassiekers.be – Wieler-Koers.nl, red.) en een vlugge check op de quoteringen op Unibet mogen niet ontbreken.

Hoe anders is het dit jaar in aanloop naar Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix (update redactie vrijdag 9 oktober: Parijs Roubaix 2020 is helaas afgelast). Natuurlijk, wereldkampioen Julian Alaphilippe zal zondag 18 oktober in zijn debuut hoge ogen willen gooien. Maar de topfavorieten voor deze koersen zijn Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

Wout van Aert, allereerst, is sinds de herstart van het wielerseizoen één van de beste mannen in koers – als het al niet de beste man in koers is. Won de prestigieuze wielerklassieker Strade Bianche, het monument Milaan San Remo, pakte een etappezege in de Dauphiné en wist zijn titel op het Belgisch kampioenschap tijdrijden te prolongeren. Toen in de Tour de France bleek dat Van Aert zonder knechtersrol zomaar dé favoriet voor de groene trui bleek te zijn, wist hij in die knechtersrol toch nog twee etappes naar zijn hand te zetten en absurd veel indruk te maken bergop. In de week na de Tour pakte hij op het WK zowel in de tijdrit als in de wegrit tweemaal het zilver. De 26-jarige Jumbo-Visma kopman liet daags voor Gent nog weten “geen enkele kans te laten schieten”. In onze ogen dus dé topfavoriet voor zondag.

Voorbeschouwing Gent Wevelgem 2020

Van Aert dé topfavoriet, maar wel samen met Mathieu van der Poel. Die andere klasbak die met extreem veel succes de overstap van de cross naar de weg maakte. Waar Van Aert vooral in augustus overwinningen aaneenreeg, kwam Van der Poel wat later op gang – maar ongetwijfeld volledig afgestemd op zijn twee hoofddoelen van het jaar: de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix. Nu Parijs Roubaix is afgelast, zal naast de Ronde van Vlaanderen ook Gent-Wevelgem voor renners als Van der Poel belangrijker dan ooit geworden. Echter, voor Matje zijn alle koersen even belangrijk. Of het een semi-klassieker of een monument is. Dat liet hij al wel zien in zijn reactie op de verloren sprint met Alaphilippe in de Brabantse Pijl afgelopen woensdag. Vorige week zaterdag voerde Van der Poel nog een ongekende nummer op in de BinckBank en hoewel hij zichzelf voor de kop kon slaan in de Brabantse Pijl getuigde die tweede plaats wel van hoogvorm. Schrijf hem maar op zondag in Gent en een week later in Vlaanderens Mooiste. Het zit heel goed met de goesting van de Nederlander van Alpecin-Fenix.

Gent-Wevelgem 2020

Wie zullen Van Aert en Van der Poel nog kunnen bedreigen? Daarbij kijken we allereerst naar de weersverwachtingen. Als we die mogen geloven wordt het een koers waar de sterke beren komen boven drijven. Herfstweer met veel regen en wind. En tel daar de vele beklimmingen, de plugstreets en het spookachtige Moeren bij en de Noorse oer-man Alexander Kristoff is de tot de verbeelding sprekende krachtpatser die hier sterk moet zijn. De UAE-Emirates kopman is zondag de titelverdediger en wist in erbarmelijk slecht weer de openingsetappe van de Tour de France te winnen.

Maar er zijn meer coureurs die opbloeien in slecht weer. Was het niet Cees Bol die in diezelfde openingsetappe van de Tour naar een derde plek reed? Als het een sprint wordt, mag je hem – net als Sam Bennett – opschrijven. Maar zeg je slecht weer en kasseien, dan kom je ook uit bij Mads Pedersen. De Deen van Trek-Segafredo wist vorig jaar wereldkampioen te worden in noodweer en sprintte in die eerste rit van de Tour naar een tweede stek en komt met Belgen Jasper Stuyven en Edward Theuns met ambitie naar Ieper. Hoe is het met de goesting van Pedersen zondag?

Over goesting gesproken. Reed op de tijdrit van het WK naar een keurig derde plek en wist vijfde te worden in de BinckBank Tour én floreert bij slecht weer. Schrijf Stefan Küng maar als dark-horse op.

Zijn er dan nog outsiders? Ja, zeker. Oliver Naesen is zo iemand die wel eens kan gaan profiteren van alle aandacht op Van Aert en Van der Poel en ook Matteo Trentin zal zondag aan de boom willen schudden.

Last but not least, afvlakken of afschrijven zouden we de Wolfpack van PatLef nooit doen. We benoemden de rappe Ier Sam Bennett al, maar als het niet op een (massa)sprint uitloopt heeft Lefevere meerdere ijzers in het vuur. Zowel Yves Lampaert, Kasper Asgreen, Florian Sénéchal als Zdeněk Štybar houden van de combinatie van bar slechte omstandigheden in combinatie met kasseihellingen.

Favorieten Gent Wevelgem 2020 volgens Voorjaarsklassiekers.be

*** Mathieu van der Poel en Wout van Aert
** Alexander Kristoff
* Mads Pedersen
Joker: Kasper Asgreen

Gent Wevelgem 2020

Eerdere edities:

Editie 2019

Zondag 31 maart 2019 staat de 81 editie van Gent Wevelgem op het programma. Twee dagen na de E3 Harelbeke en exact één week voor Vlaanderens Mooiste, is de koers die bol staat met kasseien en hellingen één van de generale repetities voor de Ronde van Vlaanderen.

Voorbeschouwing

Vorig jaar ging de zege in Gent Wevelgem naar Peter Sagan. De Slowaak won in zijn regenboogtrui de sprint van een selecte favorietengroep en bleef Elia Viviani (Quick-Step Floors) en Arnaud Démare (Groupama-FDJ) voor.

Gent Wevelgem 2019 Sagan

De laatste tien winnaars van Gent-Wevelgem
2009: Edvald Boasson Hagen
2010: Bernhard Eisel
2011: Tom Boonen
2012: Tom Boonen
2013: Peter Sagan
2014: John Degenkolb
2015: Luca Paolini
2016: Peter Sagan
2017: Greg Van Avermaet
2018: Peter Sagan

Favorieten

Daags voor Gent Wevelgem 2019 komen we op Voorjaarsklassiekers.be met een voorbeschouwing, met favorieten voor de eindzege en enkele tips voor uw wielerpronostiek!

Eerdere edities:

Favorieten Gent Wevelgem 2019

Voorbeschouwing Gent Wevelgem 2019

Editie 2018

Zondag 25 maart 2018 staat de 80e editie van Gent-Wevelgem op het programma. De Belgische ééndagskoers staat sinds jaar en dag twee dagen ná de E3 Harelbeke op het programma en ook Gent-Wevelgem 2018, in de velden van West-Vlaanderen verreden, kent een link met de Eerste Wereldoorlog.

Voorbeschouwing

In de maand maart presenteren wij een uitgebreide voorbeschouwing met daarbij ook een overzicht van de favorieten voor de eindzege in Gent-Wevelgem 2018. Ook zult u enkele tips krijgen voor uw wielerpronostiek en/of Voorjaarsklassiekers-poule.

Parcours Gent-Wevelgem 2018

Het parcours van Gent-Wevelgem 2018 is er weer één om van te smullen: de koers kent in totaal 251 kilometer en kent elf hellingen en drie onverharde stroken – de legendarische plugstreets.

Van de elf hellingen is de Kemmelberg, op ruim dertig kilometer van de meet, de laatste tot 30 vlakke kilometers. Zal deze legendarische helling de scherprechter van Gent-Wevelgem 2018 zijn?

Favorieten 2018

Verleden jaar ging bloemen naar de in bloedvorm verkerende Greg van Avermaet, die Jens Keukeleire klopte in de spurt. Voor Van Avermaet was de zege in Gent-Wevelgem de derde vette vis (na de Omloop het Nieuwsblad en de E3 Harelbeke twee dagen daarvoor) en twee weken later pakte hij met Parijs Roubaix zijn monument. Wie zijn de topfavorieten voor Gent-Wevelgem 2018?

Gent-Wevelgem 2018

****** Peter Sagan
Ondanks dat Peter Sagan dit jaar nog geen echte potten kon breken is de Gent-Wevelgem winnaar van 2015 elke koers een topfavoriet. Gezien de weersomstandigheden en vorm, zal de drievoudig wereldkampioen toch de vijf volle sterren krijgen. Kan Sagan zondag in Wevelgem eindelijk weer winnen?

**** Phillipe Gilbert
Phillipe Gilbert is gezien zijn vormpeil, zijn status bij Quick Step-Floors als kopman en zijn vermogen één van de andere grote kanshebbers. De Waal die vorig jaar onder andere de Ronde van Vlaanderen wist te winnen kan zowel vanuit een aanval als vanuit een sprint toeslaan.

*** Niki Terpstra
Nog zo’n klepper van Quick Step-Floors die zondag favoriet is. En wat voor één. Niki Terpstra wist afgelopen vrijdag op schitterende wijze de E3 Harelbeke op zijn naam te schrijven en de Nederlander is in vorm. En renners met vorm in het voorjaar zijn altijd favoriet.

Favorieten Gent Wevelgem 2018

** Greg van Avermaet
Hoe staat het met de vorm van Greg van Avermaet? Waar hij verleden jaar viermaal kon juichen in het voorjaar – staat de teller nu nog op nul. En dat kan onrustig veroorzaken. De 32-jarige olympisch kampioen is vandaag de dag echter een stukje meer ervaren en zal Gent-Wevelgem vooral als voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen rijden, toch zal een Van Avermaet met goede benen hier kunnen winnen.

* Arnaud Démare
Indien Gent-Wevelgem eindigt in een massasprint denken we aan Nederlander Dylan Groenewegen, die op deze wijze Kuurne-Brussel-Kuurne wist te winnen. We denken aan de aalvlugge Ela Viviani, die de Driedaagse Brugge-Panne zo won, maar we denken vooral aan de Fransman Arnaud Démare.

Joker: Oliver Naesen
Belgisch kampioen Oliver Naesen is onze joker. Zal net als vele andere morgen voor de zege gaan, het hoofddoel is toch echt de Ronde van Vlaanderen. Wat kan de AG2R La Mondiale-renner in de Vlaamse velden?

Favorieten Gent-Wevelgem 2018 volgens Voorjaarsklassiekers.be
***** Peter Sagan
**** Philippe Gilbert
*** Niki Terpstra
** Greg van Averamaet
* Arnaud Démare
Joker: Oliver Naesen

Gent Wevelgem 2018

Editie 2017

Zondag 26 maart 2017 wordt de Vlaamse wielerklassiekers voor de 79e maal verreden. Gent Wevelgem, alom bekend vanwege de kasseien en hellingen, staat twee dagen na de E3 Harelbeke en een week vóór de Ronde van Vlaanderen op het programma. Lees hier meer over het parcours en de favorieten voor Gent Wevelgem 2017.

Voorbeschouwing

Verleden jaar lag Gent Wevelgem ten prooi aan Peter Sagan. De Slowaak verloste zichzelf van de Vloek van de Regenboogtrui door Sep Vanmarcke, Viacheslav Kuznetsov en Fabian Cancellara na 243 kilometer te verslaan in Wevelgem.

Parcours Gent Wevelgem 2017

Gent Wevelgem zal ook in 2017 starten in Deinze om 249,2 kilometer later te finishen in Wevelgem. Gent Wevelgem in Flanders Fields, zoals de UCI WorldTour koers voluit heet, kent een primeur dit jaar.

In deze 79e editie zullen namelijk de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog worden geëerd met drie halfverharde stroken. Ook wel plugstreets genoemd. Deze stroken bevinden zich in en rond Ploegsteert, in het hart van het slagveld van de Eerste Wereldoorlog.

De tweede van de drie stroken ligt bij het Christmas Truce Monument, dat de symboliek van de Kerstbestanden in 1914 weergeeft. De Kerstbestanden zijn één van de meest merkwaardige fenomenen uit de krijgsgeschiedenis en met de opname van de stroken wordt tijdens Gent Wevelgem 600.000 in de Westhoek gevallen slachtoffers geëerd.

Interessant gegeven is dat diezelfde tweede strook tussen de passages van de legendarische Kemmelberg is opgenomen. Wellicht kunnen we hier dus vuurwerk van de grotere kleppers verwachten. Verder is het parcours van Gent Wevelgem 2017 grotendeels ongewijzigd en dus zullen de renners respectievelijk de volgende hellingen aandoen: de Catsberg, Kokereelberg, Vert Mont, Côte du Ravel Put, Côte de la Blanchisserie, Baneberg, de eerste keer Kemmelberg (maximaal stijgingspercentage van 17%) en de Monteberg, de Baneberg en een tweede maal de Kemmelberg.

Favorieten 2017

Bij een blik op de top-10 van verleden jaar en de deelnemerslijst van Gent Wevelgem 2017, kan er gesteld worden dat het smullen gaat worden en er een heel pak renners kan worden aangewezen die een gooi kunnen doen naar de zege. De hamvraag zal echter zijn: wie kan wereldkampioen en titelverdediger Peter Sagan temmen?

***** Peter Sagan
**** Greg van Avermaet
*** Philippe Gilbert
** Alexander Kristoff
* Oliver Naesen
Joker: Tom Boonen

Editie 2016

Zondag 27 maart 2016 zal de 78e editie van Gent-Wevelgem worden verreden. Met de E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen vormt Gent Wevelgem een drieluik aan Vlaamse klassiekers in de World-Tour. Gent-Wevelgem staat de zondag voor de Ronde van Vlaanderen op het programma en kent traditiegetrouw een sterk deelnemersveld, doordat het één van de voorbereidingskoersen op Vlaanderens Mooiste is.

Voorbeschouwing editie 2016

Zondag 27 maart, op Eerste Paasdag, wacht Vlaanderen weer een heel pak kleppers die gaan strijden om de overwinning. De klassieker van Gent naar Wevelgem staat bekend als een klassieker waar een spurter met de zege kan lopen, gezien het relatief vlakke parcours. Maar het kan altijd anders verkeren. Zo verleden jaar.

Toen ging de zege naar de oersterke Italiaan Luca Paolini, die in een loodzware, door zeer sterke windvlagen geteisterde koers aan het langste eind trok door naar de finish te soleren.

Gent Wevelgem 2016

Parcours Gent Wevelgem 2016

Het absolute zwaartepunt van de 241,3 kilometer tellende Gent Wevelgem 2016 is de Kemmelberg. Niet om het feit dat hij tweemaal moet worden bedwongen, wel omdat de beklimming voor het eerst in veertig jaar vanaf de zwaarste kant wordt aangedaan. Na 170 kilometer koers zal het peloton de Kemmelberg vanaf de oostkant via het dorp Kemmel oprijden, op een dikke dertig kilometer van de meet als de Kemmelberg voor de tweede maal wordt op gefietst wacht ons spektakel: na de relatief gemakkelijke aanloop schiet de kasseiweg omhoog en wacht een stuk van 400 meter met een gemiddelde stijging van 13,5% en uitschieters tot wel 23%.

Hellingen editie 2016

Na 142,8 km Catsberg
Na 146,3 km Mont Kokkereel
Na 148,6 km Mont Kokkereel (tweede maal)
Na 150,8 km Mont Noir Ravelsput
Na 162,7 km Baneberg
Na 170,7 km Kemmelberg
Na 174,7 km Monteberg
Na 201,8 km Baneberg
Na 207,1 km Kemmelberg

Favorieten 2016

Rappe mannen als Alexander Kristoff, Peter Sagan, Arnaud Démare en Bryan Coquard. Kasseispecialisten als Fabian Cancellara, Tom Boonen, Greg van Avermaet, Niki Terpstra, Zdenek Stybar, Sep Vanmarcke en Tiesj Benoot. Het deelnemersveld is om van te smullen.

Als het weer net zo erbarmelijk is als de editie van verleden jaar, en daar ziet het er zondag naar uit, zullen de kasseispecialisten hier voordeel aan hebben. Wie zijn de topfavorieten voor Gent-Wevelgem 2016?

***** Fabian Cancellara
**** Greg van Avermaet
*** Peter Sagan
** Sep Vanmarcke
* Arnaud Démare
Outsider: Luke Rowe

Editie 2015

Zondag 29 maart 2015 staat de 77e editie van Gent-Wevelgem op het programma. Net als de afgelopen jaren is het deelnemersveld van Gent Wevelgem 2015 om te smullen. Wie volgt John Degenkolb op?

Parcours

De zoals gezegd redelijk vlakke 240 kilometer tellende eendagskoers kent wel degelijk een aantal beproevingen: de Casselberg, die twee keer dient te worden beklommen, waarna via de Catsberg en de Kokereelberg koers wordt gezet richting de Kemmelberg. Voordat het peloton de stad Kemmel nadert, worden de Baneberg, de Kemmelberg en de Monteberg. Vooral de Kemmelberg is een beruchte punt is de koers, daar het een gevaarlijke afdaling kent. Nadat het plaatselijk parcours wordt aangedaan zijn er nog veertig kilometer tot Wevelgem te gaan en aangezien de zeer zware weersomstandigheden, zijn dit absoluut geen makkelijke kilometers.

Voorbeschouwing editie 2015

Hoewel Gent-Wevelgem negen van de tien keer eindigt in een massaspurt, kan de editie voor 2015 wel eens net die ene zijn waar er niet wordt gespurt in Wevelgem. Storm en regen gaan zondag namelijk voor helse weersomstandigheden zorgen, wat in de kaart speelt voor de echte klassiekerspecialisten. Ook zonder de afwezige klassieke renners Fabian Cancellara en Tom Boonen belooft de editie van 2015 weer een spectaculaire te worden. Voorjaarsklassiekers.be presenteert u hier de favorieten (update: zaterdag 28 maart 2015).

Titelverdediger John Degenkolb is ongeacht de weersomstandigheden één van de topfavorieten. De Duitser toonde vorige week zondag, met een overwinning in monument Milaan Sanremo, aan klaar te zijn voor het grote werk. Als de Duitser na driehonderd kilometer koers nog over een fenomenale sprint beschikt, moet hij dit ook na 240 kilometer koers in de regen kunnen. Kan de kopman van Giant Alpecin zijn tweede klassieker van het jaar kunnen pakken?

Degenkolb Gent Wevelgem 2015

Evenals in La Primavera, is ook in Gent Wevelgem Alexander Kristoff één van de grootste concurrenten van Degenkolb. De Noor werd in Milaan Sanremo tweede achter Degenkolb en reed afgelopen vrijdag in de E3 Prijs Harelbeke wederom naar een stek in de top tien.

Peter Sagan is een renner de weet wat winnen in Gent-Wevelgem is; in 2013 veroverde hij hier zijn eerste klassieke overwinning in zijn carriere. Tijdens Milaan Sanremo werd hij op macht geklopt en vrijdag zat hij wederom dichtbij de bloemen. Hoewel Sagan de ijzersterke Geraint Thomas niet kon volgen, hoefde hij op de Oude Kwaremont – in tegenstelling tot de voorgaande jaren – niet te lossen. Sagan kijkt met vertrouwen tegemoet naar de Ronde van Vlaanderen, kan hij zondag in één van de generale repetities toeslaan?

Mark Cavendish zal niet blij zijn met de weersvoorspellingen, maar behoort in een koers als Gent-Wevelgem zeker tot de favorieten. Etixx-Quick Step kan zondag echter op meerdere paarden wedden; Zdenek Stybar verkeert in bloedvorm, Niki Terpstra en Stijn Vandenbergh zullen juist hopen op een zware koers.

Met de bovengenoemde vier rappe renners, zijn zoals gezegd door de weersomstandigheden de klassiekerspecialisten eveneens favoriet. Sep Vanmarcke reed een ijzersterk Omloop het Nieuwsblad en zal in de aanloop naar zijn doelen, de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix, hier alvast hoog willen finishen. Kan Vanmarcke na zijn overwinning in de Omloop in 2012 zijn tweede klassieker op zijn naam schrijven?

Voor Greg van Avermaet, Ian Stannard, kersverse E3 Harelbeke winnaar Geraint Thomas en Sebastian Langeveld geldt hetzelfde recept als Stybar, Terpstra, Vandenbergh en Vanmarcke: hopen dat het vanwege een zware koers niet zal uitlopen tot een sprint. Ook zullen jongens als Daniel Oss en Luca Paolini in de gaten moeten worden gehouden. Kunnen fietsen in zware omstandigheden én verkeren in goede vorm.

Toch zijn er ook een heel rij met spurters op te noemen, die bij een massaspurt zondag tot de favorieten behoren; Matti Breschel heeft na een zware koers vaak nog een goede einspurt, Arnaud DémareBorut BozicTyler Farrar en Matthew Goss reden hier de laatste jaren al diverse top tien plaatsen. Ook André Greipel, Elia Viviani en Nacer Bouhanni zullen bij een massaspurt kans maken op de overwinning in Gent Wevelgem 2015.

Favorieten 2015 volgens Voorjaarsklassiekers.be

**** John Degenkolb
*** Alexander Kristoff, Sep Vanmarcke
** Peter Sagan, Zdenek Stybar, Niki Terpstra
* Geraint Thomas, Ian Stannard, Greg van Avermaet, Arnaud Démare