Voorbeschouwing Voorjaarsklassiekers 2023

Wanneer de dagen beetje bij beetje wat gaan lengen, de krokussen door komen en het zachte weer zijn intrede doet en de lente eindelijk gaat losbarsten. Bij het doorbreken van de lente gaan de wielerharten harder kloppen. De voorjaarsklassiekers, de mooiste koersen die er zijn. Op Voorjaarsklassiekers.be ben jij aan het juiste adres voor wielerheroïek, koersgeschiedenis en -informatie en alles over de voorjaarsklassiekers 2023! Op deze pagina presenteren wij de voorbeschouwing voorjaarsklassiekers 2023! 

Kalender voorjaarsklassiekers 2023

Het eeuwige verlangen naar het voorjaar

Want eind februari is het geheel volgens traditie tijd voor de eerste wielerklassieker. De cross, de koude korte dagen en het voor Nederlanders eeuwige verlangen naar de Elfstedentocht wordt ingeruild voor de Haaghoek, de Paddestraat en de Jagerij. Met de Omloop wordt het klassieke voorjaar eindelijk afgetrapt en na het traditionele uitstapje met het Italiaanse lekkernijen – van de stroken met sterrati in Toscane tot het vuurwerk op de Poggio en de finale op de Via Roma in Sanremo – keert de koers weer terug in Vlaanderen met de E3, Gent Wevelgem, Dwars door Vlaanderen tot met de Ronde van Vlaanderen het orgelpunt van de Vlaamse Wielerweek plaatsvindt.

En dat de meest tot de verbeelding sprekende wielerkoers van het jaar, Parijs-Roubaix, de enige Nederlandse koers in het prachtige Zuid-Limburg, de Amstel Gold Race, en de oudste koers die er is, Luik-Bastenaken-Luik dan nog moeten volgen is alleen maar bonus. Oh, voorjaar. Wanneer kan het eindelijk weer koers zijn?

Voorjaarsklassiekers 2023

Terugblik voorjaar 2022

Een ijzersterke Wout van Aert die gelijk in de Omloop het Nieuwsblad raak schoot. In de traditionele opener van het seizoen stond er geen maat op de Belgisch kampioen – zou dat geen voorbode voor de rest van het voorseizoen zijn? Och, wisten we toen toch beter. Nadat D’n Wout zijn orgelpunt van het voorjaar plaatste in de E3 Saxo Bank Classic, inderdaad dé voorbereider op de Ronde, viel het nieuws een week later in als een bom. Geen Wout van Aert in de Ronde, reden: covid-19. Ja, ook het voorjaar van 2022 stond daardoor helaas nog in het teken van de virus die eerder al roet in het eten gooide in het gehele voorjaar van 2020 en ervoor zorgde dat de voorjaarsklassiekers van 2021 zonder publiek werden afgewerkt. 

Maar oh, wat hebben we weer genoten! Het voorjaar van 2022 was gewoon weer ouderwets heroïsch! Het Slovenië boven in het Italiaanse voorjaar: er stond geen maat op een ontketende Tadej Pogačar in Strade Bianche en we smulden van de waaghalzerij en de dropper post van Matej Mohorič in Milaan San Remo. En op Vlaamse en Waalse bodem? Na de eerder genoemde meesterwerken van Van Aert in de Omloop en de E3, werd in Gent-Wevelgem wielerhistorie geschreven. Biniam Girmay Hailu verbaasde in Gent-Wevelgem vriend en vijand door als eerste Afrikaan te winnen in een wielerklassieker.

Voorjaar 2023 - kalender voorjaarsklassiekers 2023

En was toch weer de taaie Mathieu van der Poel die zowel Dwars door Vlaanderen als de Ronde van Vlaanderen zelf voor de tweede maal op zijn naam te schrijven en na – opnieuw – een fotofinish in Zuid-Limburg kon Michal Kwiatkowski voor de tweede maal in zijn loopbaan de grote Amstel pint opeisen. Nadat Dylan van Baarle, nadat-ie eerder tweede werd in de Ronde, in Parijs-Roubaix loon naar werken kreeg – eisden de Belgen in het Waalse werk de hoofdrollen op. Dylan Teuns klopte onder Alejandro Valverde en Julian Alaphilippe op de Muur de Huy, Remco Evenepoel pakte zijn eerste monument – wat later een opmaat naar een ongekend seizoen bleek!

Voorjaar 2023 voorjaarsklassiekers 2023

Voorbeschouwing voorjaarsklassiekers 2023

Wout van Aert die nog niet weet of hij überhaupt op gaat voor titelprolongatie in de Omloop, maar al wel eind november 2022 met zijn ploegmaats de keien uit de straten reden in een waar parcoursverkenning voor de opener van het jaar. En ondertussen flirten met enkele Italiaanse voorjaarsklassiekers. Van Aert miste vooral de klassieker Strade Bianche het meest. Of Wout nou gaat starten in de Omloop of toch op gaat voor de drieluik Strade – Tirreno – Sanremo, linksom of rechtsom zijn de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix de absolute doelen van het jaar. 

Datzelfde geldt voor zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel. Matje, die de Ronde al tweemaal won en in 2023 als titelverdediger aan de start staat, zal er echter ook staan in Milan Sanremo. Sterker, als het aan aan zijn manager Christoph Roodhooft ligt is La Primavera zijn hoofddoel van het voorjaar van 2023.

Als we op deze wijze al zo vooruit kijken, op bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen, is het al likkebaarden geblazen.  ‘De Ronde, I can’t wait’, aldus Tadej Pogačar tegen onze collega’s van De Standaard. De Sloveen zal zich willen revancheren op het pijnlijk mislopen van de zege dit jaar.

Voorbeschouwing Voorjaarsklassiekers 2023

Maar wat zeker is, is dat Pogi daar niet alleen Wout en Mathieu, maar ook een getergde Julian Alaphilippe zal treffen. De Ronde van Vlaanderen is het doel van Juju in 2023 en wil daar zelf gezegd 100% zijn. En mocht de Franse springveer daar op wat voor reden dan ook niet kunnen excelleren, dan hebben de wolven van Patrick Lefevere de Deense keienvreter Kasper Asgreen ook nog achter de hand. Wat een weelde.

Matej Mohorič liet dan weer in de Sloveense pers optekenen volgend jaar te focussen op Parijs-Roubaix, waar hij dit jaar weliswaar goed van voren zat, maar uiteindelijk vijfde werd. Maar was De Helleklassieker ook niet de grote droom van Yves Lampaert, Mads Pedersen en Christophe Laporte? Vooral laatstgenoemde is een renner die in 2023 zomaar kan profiteren dat hij ploegmaat is van titelverdediger Dylan van Baarle en Van Aert.

Last but not least, Remco Evenepoel. De Aerokogel van Schepdaal zal getooid en strak in gelid in zijn regenboogtricot bij menig klassieker de aandacht naar zich toe trekken, maar geef ons maar eens een paar geldige redenen waarom hij in 2023 niet opnieuw La Doyenne kan winnen?

Kalender voorjaarsklassiekers - Remco Evenepoel

Al met al kunnen we het over een ding eens zijn: laat het maar snel eind februari 2023 zijn, als met de Omloop de eerste voorjaarsklassieker weer voor de deur staat. Ook tijdens de voorjaarsklassiekers 2023 zit jij bij Voorjaarsklassiekers.be weer op de eerste rij! Het volledige programma van voorjaarsklassiekers 2023 lees je hieronder. Het is koers!

Wielerkalender 2023 - Voorjaarsklassiekers 2023

Kalender voorjaarsklassiekers 2023

Zaterdag 25 februari: Omloop het Nieuwsblad 2023
Zondag 26 februari: Kuurne Brussel Kuurne 2023
Zaterdag 4 maart: Strade Bianche 2023
Zaterdag 18 maart: Milan San Remo 2023
Vrijdag 24 maart: E3 Saxo Classic 2023
Zondag 26 maart: Gent-Wevelgem 2023
Woensdag 29 maart: Dwars door Vlaanderen 2023
Zondag 2 april: Ronde van Vlaanderen 2023
Woensdag 5 april: Scheldeprijs 2023
Zondag 9 april: Parijs-Roubaix 2023
Woensdag 12 april: Brabantse Pijl 2023
Zondag 16 april: Amstel Gold Race 2023
Woensdag 19 april: Waalse Pijl 2023
Zondag 23 april: Luik-Bastenaken-Luik 2023