Eens in de vier jaar krijgen de matadoren in het wielrennen een extra kans op glorie. Kans op een gouden plak. Op eeuwige roem. Het jaar 2024 is zo’n jaar. Wel een heel speciale. De Olympische Spelen in Parijs heeft een parcours van de wegwedstrijd voorgeschoteld dat het karakter heeft van een echte klassieker. Een soort van mini-WK Glasgow. Of alsof je draait en keert door de grachtjes van Brugge of Amsterdam. Het parcours en de omstandigheden – geen oortjes, kleinere teams – heeft alle ingredriënten voor een ongekend spektakelstuk. Met naar verwachting een verrassende winnaar. Natuurlijk – Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Remco Evenepoel staan bij de bookies het hoogst, maar het kan vandaag ook zomaar Jasper Stuyven, Matteo Jorgensen, Fred Wright of Christophe Laporte. Ga er in godsnaam niet je huis op in zetten, aldus Thijs Zonneveld in de Megalomane Voorbeschouwing op de wegrit van de door de redactie van Voorjaarsklassiekers.be geliefde wielerpodcast In het Wiel. Het belooft een prachtige koers te worden! Voorjaarsklassiekers.be presenteert de voorbeschouwing Olympische Spelen 2024 wegwedstrijd wielrennen! On y va!
Voorbeschouwing Olympische Spelen 2024 in Parijs
Naast de voorbeschouwing Olympische Spelen 2024 met daarin een analyse van het parcours van de tijdrit, duiken we in deze special in de wegwedstrijd. Met 273 kilometer, 2.800 hoogtemeters en een finale waar de met kasseien bezaaide klimmetje, de Côte de la Butte Montmartre drie maal moet worden aan gedaan. Wie versnelt in het schitterende Montmartre naar de eeuwige roem?
De magische Olympische Spelen in kunstenaarsbolwerk Montmartre
Montmartre. Dan zeg je artistiek. Of fotogeniek. Toeristisch trekpleister. Maar ook beeldschoon, historisch, schilderachtig. De wegwedstrijd van de Olympische Spelen 2024 door Parijs kent haar scherprechter in deze wijk en tevens heuvel in de Franse hoofdstad, wat een echte trekpleister voor toeristen is. Wereldberoemd vanwege de Basilique du Sacré-Cœur en de Place du Tertre. Vroeger een echte kunstenaarsbolwerk. Maar natuurlijk ook bekend haar de heuvel, met het mooiste uitzicht over Parijs. En laat die heuvel nou bezaaid zijn met fijne – of op sommige stukken – niet zo fijne kasseien. De Montmartre via Rue Lepic of de Butte Montmartre zoals de locals zeggen is 1 kilometer lang en 6,5% gemiddeld. Welke kunstenaar op twee wielen zal hier naar de gouden medaille en eeuwige roem koersen?
Parcours Olympische Spelen 2024 wegwedstrijd
Op zaterdag 3 augustus staat de wegwedstrijd voor mannen op het programma van de Olympische Spelen in Parijs. De race strekt zich uit over 273 kilometer en telt 2.800 hoogtemeters. Het slotstuk bestaat uit drie rondes door de wijk Montmartre, waarbij telkens een kasseiklim van 1 kilometer met een hellingspercentage van 6,5% moet worden bedwongen. De eindstreep is getrokken 9,5 kilometer verderop, in de schaduw van de Eiffeltoren.
De deelnemers vertrekken vanuit de wijk Trocadéro, nabij de Eiffeltoren, en maken een golvende tocht door het zuidwestelijke deel van de Franse hoofdstad. In totaal staan er dertien beklimmingen op de route. Deze klimmen variëren meestal tussen de 1 en 2 kilometer in lengte en hebben een gemiddelde helling van ongeveer 5 tot 6%. Hierdoor doet het olympische parcours denken aan de Vlaamse klassiekers, mede vanwege de kasseien op sommige hellingen.
Het zwaarste deel van de route ligt op ruim 100 kilometer van de finish. Binnen een traject van 40 kilometer moeten de renners zes beklimmingen overwinnen: de Côte de Senlisse (1,3 kilometer à 5,3%), de Côte d’Herbouvilliers (850 meter à 5,7%), de Côte de Saint-Rémy-lès-Chevreuse (1,3 kilometer à 6,3%), de Côte de Châteaufort (900 meter à 5,7%), de Côte de Bièvres (1,2 kilometer à 6,5%) en de Côte du Pavé des Gardes (1,3 kilometer à 6,5%). Daarna keren ze terug naar Parijs.
Via het Louvre bereiken de renners een stadscircuit van 18,4 kilometer door Montmartre. Dit circuit wordt drie keer afgelegd, waarbij ze telkens de kasseien beklimmen richting de Sacré Coeur. De Butte Montmartre is 1 kilometer lang en heeft een gemiddelde helling van 6,5%. In het vervolg van de ronde liggen nog enkele minder zware beklimmingen.
Na de derde en laatste beklimming van de Butte Montmartre resteren nog 9,5 kilometer. De renners dalen af naar de Seine en racen langs het water richting de Pont d’Iéna. De finishlijn is getrokken op deze brug, tussen de Jardins du Trocadéro en de Eiffeltoren.
De olympische wegwedstrijd voor mannen start om 11:00 uur en de aankomst wordt rond 18:15 uur verwacht.
Favorieten Olympische Spelen 2024 wegwedstrijd
Schrijf vandaag de klassiekerspecialisten maar op! Geen Grote Drie – aangezien de kersverse Tour de France winnaar toch zijn kat naar de Spelen zal sturen. Maar een duel tussen Wout en Mathieu in het schitterende Montmartre om olympisch goud? Kan het mooier? Of krijgen we een verrassing als winnaar? Het belooft hoe dan ook een spannende strijd te worden bij de 273 km lange wegrit in Parijs. Wachten de favorieten tot de lokale ronde in Montmartre, of breken ze de wedstrijd al vroeg open? Hier zijn onze favorieten voor de medailles.
Mathieu van der Poel behoeft geen verdere introductie. In de Tour de France werkt hij naar de topvorm toe die hem vorig jaar de wereldtitel opleverde. Onze landgenoot is ook in Parijs de favoriet op het parcours dat veel weg heeft van een voorjaarsklassieker, de specialiteit van de beste Nederlandse wielrenner van dit moment.
Ook Biniam Girmay krijgt veel aandacht. Hoe de man uit Eritrea in de Tour de France de ene na de andere sprint wint, is van uitmuntende klasse. Komt het in Parijs tot een sprint? Die kans achten wij klein, maar Girmay kan meer dan sprinten. Zijn doorbraak met winst in Gent-Wevelgem in 2022 is daar het bewijs van. Weet hij de vorm van de Tour de France vast te houden?
De Belgen komen met een absurd sterke ploeg naar de Olympische Spelen: Wout van Aert, Remco Evenepoel, Jasper Stuyven en Tiesj Benoot. Een ploeg met drie en een halve kopman. Als de Belgen tot overeenstemming kunnen komen met elkaar, dan is dit de te kloppen ploeg. Zowel Van Aert als de kersverse olympisch kampioen tijdrijden, Eddy Evenemerkcx, kunnen vandaag voor nieuw Belgisch succes zorgen!
We zien de Australiër Michael Matthews niet vaak vooraan in de uitslagen, maar stiekem is hij best aan een aardig seizoen bezig. Op kampioenschappen is hij altijd goed. Daarom verwachten wij dat Matthews in Parijs vooraan te vinden zal zijn als de finale in Montmartre aanbreekt. Niet in de ontsnapping, maar rustig zijn kans afwachtend in het peloton, volledig gokkend op een sprint. Het zou een mooie kroon op zijn carrière zijn. We hadden de Deen Mads Pedersen graag meer kans gegeven. Voor een fitte Pedersen zou dit meer dan terecht zijn, maar door de onzekerheid hoe fit hij is na de zware valpartij in de Tour de France, is dat twijfelachtig.
Tom Pidcock zal bij de bookies achter MVDP, Van Aert, Pedersen worden geschaard, maar is toch een niet te onderschatten en leipe coureur. Na zijn goud op de mountainbike zal hij zijn momentum proberen door te pakken.
Dit jaar zien we met regelmaat een Julian Alaphilippe in goede vorm. Niet meer de uitmuntende vorm van toen hij wereldkampioen werd, maar de Fransman strijdt weer vooraan mee. En wat mogen we verwachten van zijn kompaan Christophe Laporte? Voor eigen publiek zal Alaphilippe zeker willen laten zien dat hij de kasseien bij de Sacré-Coeur nog uit de straat kan fietsen. Je weet nooit exact hoe een wedstrijd gaat verlopen. Er zal zeker een kopgroep gaan proberen om het tot het einde uit te houden.
Wij verwachten in het tweede deel van de wedstrijd dat daar sterke mannen in zitten zoals Jhonathan Narvaez (Ecuador), Rui Costa (Portugal), Alberto Bettiol (Italië), Matteo Jorgenson (USA) of Marc Hirschi (Zwitserland) of Fred Wright (GB). En wie gaat hen terug halen?
Tenslotte nog wat dark horses. Laurence Pithie (landgenoot van Alaphilippe en Laporte) zal niemand naar de meet willen rijden en hoe vroeg zal de Ier Ben Healy er een snok aan geven? Veel aanvallen van deze ras-barroudeur sneuvelden in schoonheid, het zal vandaag wel extra prijs zijn als het wél eens lukt!
Sterrenverdeling en favorieten Olympische wegrit Olympische Spelen 2024 volgens Voorjaarsklassiekers.be
***** Mathieu van der Poel
**** Wout van Aert
*** Remco Evenepoel
** Mats Pedersen
* Biniam Girmay
Dark horses: Jasper Stuyven, Julian Alaphilippe, Jonathan Narváez, Christophe Laporte, Matteo Jorgensen en Alberto Bettiol
Meer Olympische Spelen?
Bekijk op Voorjaarsklassiekers.be ook de voorbeschouwing Olympische Spelen 2024, voorbeschouwing Olympische Spelen 2024 tijdrit en voorbeschouwing Olympische Spelen 2024 wegwedstrijd!
En kijk ook eens op OSM-Tips.nl! Hier lees jij alles over de Olympische Spelen 2024, navigeer gelijk naar de megalomane voorbeschouwing Olympische Spelen 2024 of bekijk ons overzicht van Olympische Spelen 2024 op tv & overige media tips!