Brabantse Pijl

De Brabantse Pijl is doorgaans de overgangsetappe van het kasseiengeweld naar de heuvels in de Ardennen. Normaal. Want nu in 2020 is alles anders. Waar april normaal voor menig wielerliefhebber één van de mooiste maanden is, het aangename voorjaarsweer en langere dagen in aantocht in combinatie met de klassiekers die elkaar snel opvolgen, zaten we dit jaar in april in een lockdown. Wel voorjaar, geen koers.


Hoe anders is alles in oktober. Helaas, corona is nog steeds in ons midden. We zijn klaar met corona, corona is nog niet klaar met ons. Maar. Er is een grote maar. We hebben de koers terug. Met een drietal monumenten, zowel Luik Bastenaken Luik, de Ronde van Vlaanderen als Parijs Roubaix worden in oktober gereden én de Brabantse Pijl op de woensdag ná Luik en vóór Gent Wevelgem. Het is wennen en ongekend. Maar er is koers. Dat is het allerbelangrijkste voor nu!

Brabantse Pijl

Brabantse Pijl 2020

De Brabantse Pijl 2020 wordt verreden op woensdag 7 oktober 2020. Normaal gesproken en traditiegetrouw is de Brabantse Pijl de koers tussen het kasseiwerk en het klimwerk in en vormt het begin van het vierluik de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik Bastenaken Luik. Dit jaar dus op de woensdag na Luik op het programma.

.


Voorbeschouwing Brabantse Pijl 2020

Bij het schrijven van een voorbeschouwing Brabantse Pijl 2020 gaat onze gedachten, logisch, naar één man. Mathieu van der Poel. De Nederlander won verleden jaar de 59e editie van de Brabantse Pijl en vertoonde in bloedvorm te zijn. Toen in Overijse was hij de beste in de sprint met een elitegroepje met in ook Julian Alaphilippe, Michael Matthews en Tim Wellens – en won hij vier dagen later op fenomenale wijze de Amstel Gold Race. Eerder had hij al de GP Denain en Dwars door Vlaanderen gewonnen en reed hij naar een vierde plaats in de Ronde van Vlaanderen

Favorieten Brabantse Pijl 2020

Mathieu van der Poel zien we in de rij der favorieten voor de Brabantse Pijl dan ook met stip op één staan. Afgelopen weekend won Van der Poel  de BinckBank Tour door in de laatste etappe de koers volledig naar zijn hand te zetten. De Nederlands kampioen won de slotrit na een solo van 72,5 (!) kilometer en had op deze wijze net genoeg om het eindklassement te winnen.

Brabantse Pijl 2020 Van der Poel

Een dag later liet Matje ook al zijn benen spreken in La Doyenne, al kon hij in Luik niet verder komen naar een zesde stek. Natuurlijk zijn de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix zijn absolute hoofddoelen. Maar de grote vraag is: wie kan Van der Poel morgen temmen?

Als er dan een coureur is die woensdag in de Brabantse Pijl een gooi kan doen naar de zege, dan is dat kersverse wereldkampioen Julian Alaphilippe. Oh wat zal Juju gemotiveerd aan de start verschijnen. En oh, wat zal hij de pee er in hebben na de anticlimax in de laatste meters in Luik Bastenaken Luik. Die laatste meters, die extreem bizar verliep.

Nadat Alaphilippe eerst rivaal Marc Hirschi op zodanige wijze hinderde dat de Zwitser (en Sloveen Tadej Pogacar in zijn kielzog) letterlijk was geklopt voor de zege, stak de onfortuinlijke Fransman zijn handen te vroeg in de lucht waardoor de Sloveen Primož Roglič als een duveltje uit het doosje nog langzij kwam. Het verdict: een fotofinish wees uit dat niet Alaphilippe, maar Roglic de koers won. Alaphilippe werd door de wedstrijdjury later nog teruggezet naar de vijfde plaats.

Brabantse Pijl 2020

Achter Van der Poel en Alaphilippe zien we met Sonny Colbrelli een andere oud-winnaar die in de Brabantse Pijl 2020 nog hoge ogen zou kunnen gooien. De Italiaan reed een prima BinckBank koers, maar zal waarschijnlijk niet opgewassen zijn tegen de vorm en kwaliteiten van Van der Poel en Alaphilippe. Ditzelfde geldt wellicht voor een andere oud renner, Tim Wellen. Achter Colbrelli en Wellens zien we met renners als Michal Kwiatkowski, Benoit Cosnefroy en ook Bryan Coquard nog enkele outsiders.

.


Favorieten Brabantse Pijl 2020 volgens Voorjaarsklassiekers.be
*** Mathieu van der Poel
** Julian Alaphilippe
* Sonny Colbrelli
Joker: Tim Wellens

Eerdere edities

Editie 2019

De 59e editie van de Brabantse Pijl staat op woensdag 17 april 2019 op het programma. De wielerkoers, steevast op de planning op de woensdag tussen Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race kent 200 kilometer en 32 hellingen.

De Brabantse Pijl 2019 zal ook weer worden verreden in de Belgische provincies Vlaams en Waals Brabant en is de eerste koers der heuvelklassiekers.Voorbeschouwing editie 2019

Vorig jaar won Tim Wellens op de door hem kenmerkende manier de Brabantse Pijl, door op acht kilometer van de meet weg te rijden en solo aan te komen op de finish in Overijse. Daar eerde hij de in Parijs Roubaix 2018 overleden wielermaat Michael Goolaerts. Achter de Lotto-Soudal coureur finishte de uittredend winnaar Sonny Colbrelli op luttele tellen als tweede, Tiesj Benoot eindigde als derde.

Favorieten Brabantse Pijl 2019

Laatste tien winnaars Brabantse Pijl
2009: Anthony Geslin
2010: Sébastien Rosseler
2011: Philippe Gilbert
2012: Thomas Voeckler
2013: Peter Sagan
2014: Philippe Gilbert
2015: Ben Hermans
2016: Petr Vakoč
2017: Sonny Colbrelli
2018: Tim Wellens

Favorieten Brabantse Pijl 2019

Aan de vooravond van de Brabantse Pijl vindt u hier een uitgebreide voorbeschouwing op de Brabantse Pijl 2019, met daarbij een overzicht van de favorieten en enkele tips voor uw wielerpronostiek. Welke klepper heeft de beste papieren voor de Brabantse Pijl 2019?Eerdere edities:

Brabantse Pijl 2019

Brabantse Pijl 2018

Op woensdag 11 april staat de 58e editie van de Brabantse Pijl op het programma. De koers in de Belgische provincies Vlaams en Waals Brabant kent in totaal 201,9 kilometer, waar 27 hellingen worden aangedaan. Na de Vlaamse kassei-klassiekers vormt de Brabantse Pijl de opener van de heuvelklassiekers. De Brabantse Pijl 2018 staat ook dit jaar weer op de woensdag tussen Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race op het programma.

Voorbeschouwing Brabantse Pijl 2018

Aan de vooravond van de Brabantse Pijl vindt u hier een uitgebreide voorbeschouwing op de Brabantse Pijl 2018, met daarbij een overzicht van de favorieten en enkele tips voor uw wielerpronostiek.

Favorieten editie 2018

Vorig jaar won de Italiaan Sonny Colbrelli de Brabantse Pijl, door de hele finale in de kopgroep te hebben gereden en iedereen te verslaan in de sprint. De Tsjech Peter Vakoc werd tweede vóór Tiesj Benoot.

Wie zijn de favorieten voor de Brabantse Pijl 2018?

***** Sonny Colbrelli
**** Tim Wellens
*** Bryan Coquard
** Dylan Theuns
* Daryl Impey
Joker: Tiesj Benoot

Brabantse Pijl 2018

Uitslag 2017
1 Sonny Colbrelli Bahrain Merida Pro Cycling Team 4:44:22
2 Petr Vakoc Quick-Step Floors ,,
3 Tiesj Benoot Lotto Soudal ,,
4 Tim Wellens Lotto Soudal ,,
5 Bert-Jan Lindeman Team LottoNL-Jumbo ,,
6 Christopher Juul-Jensen ORICA-Scott ,,
7 Dries Devenyns Quick-Step Floors ,,
8 Silvan Dillier BMC Racing Team ,,
9 Victor Campenaerts Team LottoNL-Jumbo 0:06
10 Laurens De Plus Quick-Step Floors ,,

Editie 2017

De 57e editie van de Brabantse Pijl staat op woensdag 12 april 2017 op het programma. De Brabantse Pijl is geheel volgens traditie op maat voor de zwaardere Ardennenklassiekers; de zondag na de Brabantse Pijl reist de koerscaravaan af naar Nederland voor de Amstel Gold Race, waarna op woensdag 19 april de Waalse Pijl en op zondag 23 april met Luik Bastenaken Luik het slotstuk der voorjaarsklassiekers plaats zal vinden.

Voorbeschouwing Brabantse Pijl 2017

De Brabantse Pijl 2017 zal ook dit jaar Vlaams- en Waals-Brabant aandoen en kent Leven en Overijsse als start- en finishplaats. De koers telt in 2017 205,3 kilometer en 26 hellingen. Verleden jaar ging de zege redelijk verrassend naar Petr Vakoč, die in een vermakelijke koers Enrico Gasparrotto en Toni Gallopin voorbleef.

Favorieten 2017

Op deze pagina leest u daags voor aanvang van de Brabantse Pijl 2017 een overzicht met favorieten én vindt u geheel gebruikelijk enkele tips voor uw wielerprono.

***** Philippe Gilbert
**** Michael Matthews
*** Sonny Colbrelli
** Bryan Coquard
* Tim Wellens
Joker: Enrico Gasparotto

Uitslag Brabantse Pijl 2016

1 Petr Vakoc Etixx – Quick Step 4:48:50
2 Enrico Gasparotto Wanty – Groupe Gobert 0:06
3 Tony Gallopin Lotto Soudal 0:12
4 Bryan Coquard Direct Energie 0:20
5 Michael Matthews Orica GreenEDGE ,,
6 Sonny Colbrelli Bardiani – CSF ,,
7 Maurits Lammertink Roompot – Oranje Peloton ,,
8 Julian Alaphilippe Etixx – Quick Step ,,
9 Tom-Jelte Slagter Cannondale Pro Cycling Team ,,
10 Loïc Vliegen BMC Racing Team ,,

Editie 2016

De Brabantse Pijl 2016 staat op woensdag 13 april op het programma en zal dit jaar voor de 56e maal worden verreden. Daags na Parijs Roubaix is de Brabantse Pijl de opmaat voor de Ardennenklassiekers, die daarna in rap tempo volgen: de Amstel Gold Race wordt geheel volgens traditie de zondag na de Brabantse Pijl verreden, waarna op woensdag de Waalse Pijl en de laatste zondag van april Luik Bastenaken Luik volgen.

Voorbeschouwing editie 2016

De koers in Vlaams- en Waals-Brabant start in Leuven en zal finishen in Overijsse. Vorig jaar ging de overwinning verrassend genoeg naar Ben Hermans, die de zege pakte voor Australiër Michael Matthews en Philippe Gilbert (winnaar van de Brabantse Pijl in 2011 en 2014). Wie zijn de favorieten voor de Brabantse Pijl 2016?

Brabantse Pijl 2016

Favorieten 2016

***** Michael Matthews
**** Tony Gallopin
*** Tim Wellens
** Sonny Colbrelli
* Peter Vakoc
Outsider: Nathan Haas

Editie 2015

 Vorig jaar was het de Belg Phillipe Gilbert die met de zege ging lopen – vier dagen later won hij ook de Amstel Gold Race – en dit jaar behoort hij eveneens tot de favorieten. Wie zwaait er in 2015 met de bloemen in Overijse?

Parcours 2015

De Brabantse Pijl start in Leuven en kent eerst een aanloop van 133 kilometer via Halle naar Overijse. Er zijn in deze aanloop elf hellingen met onder meer de Alsemberg en de Bruine Put.

Eenmaal in Overijse krijgt het peloton een ronde voorgeschoteld van 23.4 kilometer met daarin vijf hellingen. Na de streep is er al snel de Hagaard, gevolgd door de Hertstraat. De derde heuvel is de Holstheide en de vierde de IJskelderlaan. De laatste beklimming is de Schavei. Deze is 700 meter lang aan een gemiddelde van 5,6 procent.

Voorbeschouwing 2015

Phillipe Gilbert is de te kloppen man dit jaar. Hoewel de kopman van BMC dit jaar nog niet veel resultaten heeft geboekt, beginnen voor hem de weken nu pas aan te breken en een koers met een aan een opvolging van heuvels in de finale is op het lijf geschreven van de oud-wereldkampioen. Gilbert schreef in 2011 geschiedenis door de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik Bastenaken Luik alle vier te winnen en zal dit jaar met maar één doel aan de start verschijnen: de Brabantse Pijl voor de derde rij winnen.

Brabantse Pijl 2015

Tony Gallopin zal één van de grootste kanshebbers achter Gilbert zijn en heeft dan ook de vrije rol bij Lotto Soudal, waar hij onder meer de steun krijgt van Nederlander Pim Ligthart. De Fransman won eerder dit jaar een etappe in Parijs Nice – waar hij in het eindklassement zesde werd – en reed knap naar de negende plaats in Milaan Sanremo en heeft vertrouwen in de aankomende heuvelklassiekers. Kan Gallopin woensdag zijn eerste voorjaarsklassieker op zijn naam schrijven?

Bij Orica GreenEDGE zullen zowel Simon Gerrans als Michael Matthews een beschermde status krijgen. Matthews werd hier vorig jaar tweede achter Gilbert en liet dit voorjaar ook al van zich gelden: een ritoverwinning in Parijs Nice en recent in de Ronde van het Baskenland en een derde plaats in Milaan Sanremo. Voor een gehaaide coureur als Gerrans, die door een blessure zijn titel in de Tour Down Under niet kon verdedigen, reed in diezelfde Baskenland pas zijn eerste ronde van het jaar, moet altijd rekening mee worden gehouden.

Gianni Meersman zal één van de outsiders voor de overwinning zijn, hoewel het de vraag is in hoeverre de kopman van Etixx-Quick Step hersteld is van zijn valpartij eerder dit voorjaar. Het equipe van Patrick Lefevre kan eveneens de kaart van Julian Alaphilippe en Julien Vermote spelen.

Bij Trek Factory Racing wordt gegokt op de puike vorm van de Italiaan Fabio Fellini en zijn landgenoot Sonny Colbrelli is de aangewezen persoon bij Bardiani – CSF Pro Team.

Team Europcar komt met spurter Bryan Coquard naar Leuven, maar hebben met Thomas Voeckler een joker in huis die weet wat winnen in de Brabantse Pijl is (2012).

Bij Team Cannondale – Garmin zullen de Australiër Nathan Haas en de Litouwer Ramunas Navardauskas de speerpunt zijn, terwijl de Fransman Romain Bardet en de Belg Jan Bakelants dit bij AG2R La Mondiale zijn.

Tot slot zijn er nog enkele oudgediende renners, die als het even meezit in de finale hun neus aan de venster te steken;  voormalig winnaar Sylvain Chavanel krijgt bij het Zwitserse IAM Cycling de vrije hand, de Belg Björn Leukemans is de troef van Wanty Groupe Gobert en Davide Rebbelin, die hier vorig jaar zevende werd, is de uitgesproken kopman van CCC Sprandi Polkowice. Dit rijtje dark horses kan worden gecomplementeerd met Nederlander Johnny Hoogerland, die Team Roompot Oranje voor succes moet gaan bezorgen.

Favorieten editie 2015 volgens Voorjaarsklassiekers.be

**** Michael Matthews
*** Phillipe Gilbert, Fabio Felline
** Tony Gallopin, Gianni Meersman, Nathan Haas
* Simon Gerrans, Julian Alaphilippe, Julien Simon, Sonny Colbrelli