Brabantse Pijl 2021

Met Brabantse Pijl 2021 vindt overgang plaats van de kasseien naar de heuvels. De Brabantse Pijl is namelijk sinds 2010 de eerste Ardennenklassieker, waar een heel ander type wielrenner aan de boom zal gaan schudden en we de bonkige kasseinvreters inruilen voor de ranke puncheurs en lichte springveren.

Brabantse Pijl 2021

De Brabantse Pijl: koersen door het glooiende Vlaamse en Waals-Brabantse land.

De geschiedenis van de Brabantse Pijl gaat terug naar 1961, toen Belg Pino Cerami met de zege ging lopen. Vele Belgen deden hem na en pronkten op de erelijst van de Belgische eendagskoers. Van de 60 edities gingen er maar liefst 38 naar een Belg, waarvan vier maal naar Edwig van Hooydonck. Eddie Bosberg, vanwege zijn splijtende demarrages op de Bosberg, in allebei zijn gewonnen Ronde van Vlaanderen koersen, is met deze vier zeges recordhouder in de Brabantse Pijl.

Nederland heeft met Michael Boogerd (2001 en 2003) een meervoudig winnaar, Italië heeft dat met Michele Bartoli (1994 en 1999). Spanje prijkt als land driemaal de lijst, volledig op de conto van de rappe Oscar Freire, die zowel in 2005, 2006 als 2007 voor de Nederlandse Rabobank de bloemen in ontvangst mocht nemen.

Oscar Freire Brabantse Pijl

Oscar Freire wist de Brabantse Pijl driemaal voor Rabobank te winnen.

Wanneer is Brabantse Pijl 2021?

Brabantse Pijl 2021 staat op woensdag 14 april 2021 op het programma en is, zoals geschreven, het startschot van de heuvelklassiekers. Sinds Flanders Classics in 2010 de organisatie in handen kreeg, is de Brabantse Pijl verplaatst van de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen naar de woensdag voor de Amstel Gold Race. Sindsdien is de koers dus de aftrap van een viertal heuvelklassiekers: vier dagen na de Brabantse Pijl staat de Amstel Gold Race 2021 op het programma en de week erop dienen de Waalse Pijl 2021 en monument Luik-Bastenaken-Luik 2021 aan.

Voorbeschouwing Brabantse Pijl 2021

De Brabantse Pijl is de traditionele overgangsetappe van de kasseien naar de heuvels en dus de start van de Ardennenklassiekers – daarover gesproken, een uitgebreide voorbeschouwing op de Ardennen-klassiekers van 2021 lees je hier. Op deze pagina informatie een voorbeschouwing op de Brabantse Pijl 2021!

Parcours Brabantse Pijl 2021

Naast de mutaties op de kalender, heeft de Brabantse Pijl ook diverse wijzigingen in start- en finishplaats ondergaan. Waar de laatste jaren de Schavei (700 meter lang met gemiddeld 6,2% stijgingspercentage) in Overijse de scherprechter is, zag het parcours er twintig jaar geleden nog totaal anders uit. De Alsemberg diende jaar en dag als zowel start- als aankomstplaats en in 2004 is de start verlegd naar Zaventem. Sinds 2010 start La Flèche Brabançonne in Leuven en wordt er gefinisht in Overijse. Echter, de Schavei ontbreekt dit jaar vanwege wegwerkzaamheden.

Ook in de editie van 2021 heeft de organisatie de volledige route niet prijsgegeven – omdat de koers ook in 2021 nog niet voor het publiek toegankelijk is. Echter, we gaan weinig wijzigingen zien ten opzichte van de traditionele de Brabantse Pijl. De koerst start in studentenstad Leuven en met de Smeysberg en de Moskesstraat krijgen we in de Brabantse Pijl heuvels die we later op het WK ook weer terug zien. Verwacht helaas niet al te veel spektakel meer op de Moskesstraat, hier liggen de kasseien er na een renovatie weer top bij – wat natuurlijk dramatisch is voor kasseienliefhebbers als ons!

Favorieten Brabantse Pijl 2021

Mathieu van der Poel en wereldkampioen Julian Alaphilippe kleurden vorig jaar de finale, maar zijn er dit jaar niet bij.

Beklimmingen als de Hagaard (300 meter aan 10%), de Hertstraat (730 meter aan 3,6%), de Holstheide (970 meter aan 5,2%) kleuren net als andere jaren de finale. De finish is dus vlak na de Schavei (700 meter lang met gemiddeld 6,2% stijgingspercentage) in Overijse.

Brabantse Pijl parcours 2021

Start: Leuven
Finish: Overijsse

Vorig jaar: de Brabantse Pijl 2020

De Brabantse Pijl van 2020 lag ten prooi aan wereldkampioen Julian Alaphilippe, die Mathieu van der Poel op waarde klopte in de spurt en verdrietig achter liet. Nou ja, verdriet. Geen verdriet, maar woede. Oh wat was Mathieu van der Poel woedend. Woedend op zich zelf. Hij liet zich zo zelfgezegd ‘ringeloren’ door kersvers wereldkampioen Julian Alaphilippe, waardoor de titelverdediger van de Brabantse Pijl niet zelf, maar zijn Franse rivaal met de bloemen aan de haal ging. Een paar dagen ervoor nog gehuldigd als winnaar van de BinckBank Tour. Lof alom. En na de voor ‘MVDP’ uiterst teleurstellend verlopen klassieker toch was hij vooral boos op zich zelf. Hier wist hij natuurlijk nog niet dat hij dè koers van het jaar (de Ronde van Vlaanderen) een paar weken later ging winnen…

Mathieu van der Poel in bloedvorm in de Brabantse Pijl 2019

De Nederlander wist in 2019 de 59e editie van de Brabantse Pijl met overmacht te winnen en vertoonde destijds in bloedvorm te zijn. Toen in Overijse was hij de beste in de sprint met van een elitegroepje met onder andere diezelfde Julian Alaphilippe en ook Michael Matthews en Tim Wellens. En de rest was geschiedenis… Want vier dagen later was de bewuste, legendarische, fenomenale overwinning in de Amstel Gold Race. Eerder had hij ook al de GP Denain en Dwars door Vlaanderen gewonnen en reed hij naar een vierde plaats in de Ronde van Vlaanderen.

Mathieu van der Poel Brabantse Pijl 2019

Mathieu van der Poel schreeuwt het uit nadat hij de Brabantse Pijl in 2019 op zijn naam schrijft.

Laatste tien winnaars Brabantse Pijl

2011: Philippe Gilbert
2012: Thomas Voeckler
2013: Peter Sagan
2014: Philippe Gilbert
2015: Ben Hermans
2016: Petr Vakoč
2017: Sonny Colbrelli
2018: Tim Wellens
2019: Mathieu van der Poel
2020: Julian Alaphilippe

Brabantse Pijl 2012 Thomas Voeckler

Thomas Voeckler, de één is idolaat en de ander kan hem niet aanstaan. Al gekke-bekken-trekkend geeft hij er een patat op in de Brabantse Pijl 2012.

Favorieten Brabantse Pijl 2021

Zonder de winnaars van de afgelopen jaren – zowel Tim Wellens, als Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe geven forfait aan de Brabantse Pijl – maar met enkele grote namen, zoals Wout van Aert, Greg van Avermaet en Jasper Stuyven, toch een leuk deelnemersveld. Wie is de favoriet voor de Brabantse Pijl 2021?

Favorieten Brabantse Pijl

Onder aanvoering van Sonny Colbrelli kleurt een elitegroep de finale van de Brabantse Pijl 2021.

***** Wout van Aert

In onze ogen zijn Wout van Aert, Mathieu van der Poel en ook Julian Alaphilippe in elke koers waar ze starten één van de topfavorieten. Daar MVDP en Loulou woensdag niet starten, zou je kunnen zeggen: Van Aert is dé te kloppen man. Reed een fantastische Tirreno-Adriatico (twee maal wint), Milaan San Remo en Gent-Wevelgem (winst), maar een teleurstellende E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen. Door de afgelasting van Parijs-Roubaix rijdt hij zowel de Brabantse Pijl als de Amstel Gold Race. Kan Wout hier winnen?

Wout van Aert Brabantse Pijl 2021

In elke koers waar Wout van Aert aan de start verschijnt is hij favoriet, zo ook in de Brabantse Pijl. Kan hij winnen woensdag?

**** Michael Matthews

Als Wout van Aert hier wil winnen, zal hij moeten afrekenen met twee rappe mannen. De eerste is Michael Matthews. Iemand die, in tegenstelling tot Van Aert, wat minder snel de aanval kiest maar kan rekenen op een sublieme punch bergop. Opgepast, kijken we seq naar de prestaties van de vorige edities dan staat de Australiër bovenaan dit lijstje. Reed zeven maal de Brabantse Pijl, waarvan hij vijf maal in de top-10 terecht kwam. Winnen wist de kopman van Team BikeExchange echter nog niet. Kan hij woensdag zegevieren?

*** Sonny Colbrelli

Sonny Colbrelli is de tweede rappe man die Wout van Aert moet afschudden, eer de Jumbo-Visma alleskunner winnen in Overijse. En de Italiaan Colbrelli is iemand die al wél weet hoe je moet winnen in de Brabantse Pijl. Schreef de koers in 2017 op zijn naam en is vaak bij de pinken in deze klassieker. Samen met Dylan Teuns, die in de vorige kasseienkoersen menig keer aan de boom schudde, deelt hij het kopmanschap bij Bahrein-Merida. Andiamo, por favore Sonny!

Sonny Colbrelli Brabantse Pijl 2017

Kan de Italiaan Sonny Colbrelli net als in 2017 weer zegevieren in de Brabantse Pijl?

** Christophe Laporte

De 28-jarige Christhope Laporte is in onze ogen achter Van Aert, Matthews en Colbrelli een gevaarlijke outsider voor de winst. De Fransman uit La Seyne-sur-Mer lijkt elke week een beetje beter te worden, maar kan al terug kijken op een prachtig voorjaar. Na een dertiende stek in de Omloop en ereprijzen in Parijs-Nice, wist Laporte in Dwars door Vlaanderen achter Dylan van Baarle de groepssprint voor de tweede plaats te winnen en ook in de Ronde van Vlaanderen toonde de kopman van Cofidis goesting.

* Anthony Turgis

Over goesting gesproken. Ook een Fransman die een goed voorjaar kende en net als Laporte hongerig naar succes. We hebben het natuurlijk over Anthony Turgis. De 26-jarige coureur uit Bourg-la-Reine heeft zich bij Team Total Direct Energie ontpopt tot kopman. Niet vedettes van weleer Niki Terpstra of Edvald Boasson Hagen, maar Turgis is de man die de Franse equipe de ereprijzen bezorgd. Vijftiende in de Omloop, tweede in Kuurne, tiende in San Remo, twaalfde in de E3, negende in Wevelgem en achtste in zowels Dwars door als de Ronde van Vlaanderen. Wat een erelijst. Een grote, vette vis ontbreekt nog op zijn erelijst der klassiekers. Kan hij woensdag toeslaan?

Dark horse: Jasper Stuyven

Iemand bij wie die vette vis al lang binnen is, is onze dark horse. Chocolatier en hardrijder van beroep en winnaar van het eerste Monument van 2021, Milaan San Remo. We hebben het natuurlijk over Jasper Stuyven. De 28-jarige Leuvenaar besloot – net als Van Aert en ook Greg van Avermaet – om door de afgelasting van Parijs-Roubaix deze klassieker maar aan zijn programma toe te voegen. Zal Jappe hier enkel en alleen rijden om wedstrijdkilometers te maken ter voorbereiding op het WK parcours van aanstaande september of heeft Stuyven snode plannen?

Favorieten Brabantse Pijl 2021

Jappe staat woensdag aan de start in zijn thuisstad, Leuven. Wat kan de winnaar van Milaan San Remo in de Brabantse Pijl laten zien?

Oké, op veler verzoek zullen we de komende Ardennenklassiekers – en we beginnen dan ook maar met de Brabantse Pijl woensdag- nog wat enkele dark horsers meer presenteren. Voor degene die namelijk elke koers weer nieuwe namen moeten poulen, we begrijpen dat je renners als Stuyven, maar ook Turgis en Laporte al hebt gespeeld. En dat je natuurlijk benieuwd bent, welke kleppers hier zomaar kunnen verrassen. Dat kan Ide Schelling maar zo zijn. De sympathieke Hagenees liet in de Life Slow Ride Fast podcast van ex-prof Laurens ten Dam eerder dit jaar er te willen staan in de vier heuvelklassiekers en vorig jaar reed hij hier dertiende. Wat kan hij woensdag?

Ook Gianni Vermeersch mag je rekenen tot absolute dark horse. Reed net als Turgis in bijna elke klassieker naar een top-10 plaats en zal, door de afwezigheid van Mathieu van der Poel, samen met Petr Vakoč voor eigen kansen mogen bij Alpecin-Fenix (update woensdag 14 april 2021: Gianni Vermeersch zal niet aan de start verschijnen. Alpecin zal de kaart Vakoč spelen. Als we kijken naar de prestaties van de renners in de Ronde van het Baskenland vorige week tippen we U ook nog Mikel Honoré van Deqeunick Quick-Step of Patrick Bevien en Quinten Hermans.

Sterrenverdeling en favorieten Brabantse Pijl 2021 volgens Voorjaarsklassiekers.be:
***** Wout van Aert
**** Michael Matthews
*** Sonny Colbrelli
** Christophe Laporte
* Anthony Turgis
Dark horse: Jasper Stuyven