Ronde van Lombardije 2022

De winter staat voor de deur en waar enkele van onze redacteuren alweer erg uitkijken naar Het Openingsweekend van 2023 – het is immers nog maar vier maanden tot februari en zeg je februari dan zeg je dus ook de Omloop, ja we tellen af naar de De Omloop het Nieuwsblad 2023 – maar we krijgen nog een heerlijk toetje. Een Monument wel te verstaan. En stiekem één van onze lievelingskoersen. Met de Madonna del Ghisallo, de Muro di Sormano en natuurlijk Fausto il Campionissimo Coppi als legendarische recordhouder. Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit op de Ronde van Lombardije 2022!!

Voorbeschouwing Ronde van Lombardije 2022

Voorbeschouwing Ronde van Lombardije 2022 

Op deze pagina alles over de Ronde van Lombardije 2022, die vijfde maar even net zo mooie wielermonument dat steevast ver na Milaan Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik op het programma staat. Hoe ziet het parcours er dit jaar uit? Wie rijden er mee? En wie zijn de favorieten en dark horses voor il Lombardia 2022?

Wanneer is de Ronde van Lombardije 2022?

De Ronde van Lombardije wordt dit jaar verreden op zaterdag 8 oktober 2022 en is daarmee de afsluitende klassieker van het wielerseizoen. 

Historie Ronde van Lombardije

Op deze pagina blikken wij uitgebreid vooruit op de 116e editie van deze vijfde monument. Want inderdaad, net als Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik geniet il Lombardia ook van een monumentale status. 

Giovanni Gerbi won de eerste editie in 1905, er gingen geen edities verloren door de Eerste Wereldoorlog, maar er was geen race in 1943 of 1944 omdat de Tweede Wereldoorlog in Italië woedde.

Recordman’ is il Campionissimo, de overleden, grote Fausto Coppi met vijf overwinningen – maar het waren er bijna zes; in 1956 was de finishsnelheid van de snelste sprinter uit die tijd, de Franse Andre Darrigade, nodig om een kampioen te ontkennen wiens gouden tijd ten einde liep. Coppi werd ook twee keer derde en vier van zijn overwinningen kwamen in de jaren 1946 tot 1949.

Ronde van Lombardije Fausto Coppi

Het thuisland heeft de race al 69 keer gewonnen, met als meest recente ‘De haai van de straat van Messina‘, Vincenzo Nibali (foto onder, tijdens zijn zege in 2015), die in 2017 en daarvoor ook al in 2015 wist te winnen uit een typische Nibali-solo. Daarvoor was het Damiano Cunego die zijn derde en laatste overwinning boekte in 2008 en wiens overwinning in 2004 hem de jongste winnaar maakt op 23-jarige leeftijd.

Vicenzo Nibali Ronde van Lombardije 2022

Het is België en Frankrijk (beide landen 12 maal) dat achter Italië op twee en drie staan als het gaat om scores op land niveau. Zwitserland scoort als nummer vier, dat onder meer Oscar Camenzind (foto onder) in regenboogtrui als laureaat zag, in 1998 na een rechtstreeks duel met Michael Boogerd.

Ronde van Lombardije 2022 - Historie Camenzind en Boogerd

Diezelfde Boogerd wist hier nooit te winnen, dat kunnen we wel zeggen over Jo de Roo (tweemaal), Hennie Kuiper (eenmaal, foto onder) en Bauke Mollema.

Voorbeschouwing Ronde van Lombardije 2022 - Historie Hennie Kuiper

Mollema (2019) is dan ook de laatste Nederlander die de Ronde van Lombardije wist te winnen, de laatste Belg is Philippe Gilbert (won zowel in 2009 als 2010, onder tijdens zijn laatste zege).

Ronde van Lombardije 2022 wie zijn de favorieten_

Vorig jaar

Tadej Pogačar wist vorig jaar in de straten van Bergamo Il Lombardia 2021 aan zijn palmares toe voegen – nadat eerder al Luik-Bastenaken-Luik en ook de Tour de France werd gewonnen door de Sloveense veelvraat. De toen 23-jarige was superieur in een sprint met twee man en hield aan het einde van de 239 km lange rit vanuit Como de plaatselijke renner Fausto Masnada voor. Pogi vervoegde een illuster rij met Fausto Coppi en Eddy Merckx en werd zo de derde man die de Tour en twee monumenten in één seizoen pakte.

Parcours

De Ronde van Lombardije 2022 zal dit jaar weer starten vanuit Bergamo en finishen in Como. Waar vorig jaar nog van Como naar Bergamo werd gekoerst, krijgen we nu eenzelfde parcours als de jaren 2017 tot en met 2020. En zeg je een finish in Como, dan zeg je een finale met de Civiglio (4,1 km aan 10%). De klim waar Vincenzo Nibali in de afzink tweemaal naar victorie reed.

Het parcours is ten opzichte van twee jaar geleden – dus de laatste keer Bergamo naar Como – wel aangepast, maar kent nog steeds met 250 kilometer bijna 5.000 hoogtemeters. Ook ontbreekt dit jaar de Muro di Sormano. Maar waar de Muur ontbreekt, gaan we wel tweemaal de Civiglio en de San Fermo della Battaglia (2,9 km aan 6,6%) aan doen. Uiteraard zal de finale losbarsten wanneer op zo’n zeventig kilometer voor de meet de beroemde Madonna del Ghisallo (8,7 km aan 5,3%) opdoemt.

De Battaglia zit er tweemaal in omdat na de afzink van de eerste maal nog een lokale lus van 22 kilometer wordt aangedaan, waar ook de Civiglio in zit. Op de top van de Battaglia is het vervolgens nog maar vijf kilometer naar de finish. Welke klimgeit mogen we opschrijven?

Lees ook alles over de Ronde van Lombardije 2022 van onze Nederlandse collega’s van Wieler-Koers!

Favorieten

Met de Coppa Agostoni (29 september), Giro dell’Emilia (1 oktober), Coppa Bernocchi (3 oktober), Tre Valli Varesine (4 oktober) en Gran Piemonte (6 oktober) en het uiteindelijke hoogtepunt op zaterdag 8 oktober met de Ronde van Lombardije als vijfste monument – hebben we een waar Italiaans najaars. Wat hebben we geleerd van die eerste vijf koersen richting il Lombardia? Wie hebben uitgeblonken? En wie kunnen we stellen als de favorieten Ronde van Lombardije 2022?

Tadej Pogačar zal klaar zijn voor de Koers van de Vallende Bladeren. De titelverdediger van il Lombardia werd in de Giro dell’Emilia tweede achter Enric Mas en wist dinsdag de Tre Valli Varesine (foto onder) te winnen door in een sprint af te rekenen met onder meer Sergio Higuita en Alejandro Valverde. 

Tadej Pogacar Ronde van Lombardije 2022

“Ik zal proberen om mijn prestatie van vorig jaar te herhalen. Ik verwacht wel dat het heel erg lastig zal worden om solo te winnen. Het is een lange en zware koers en er kan van alles gebeuren. We gaan het allemaal wel zien, het zal in ieder geval een prachtige zaterdag worden”, tekende Pogačar na afloop van zijn zege aan, vooruitkijkend naar zaterdag. Nou mensen, schrijf Pogi maar op hoor!

Achter de Sloveen in dienst van UAE Emirates zien we met – de eerder genoemde – Enric Mas (foto onder, winnend in de Giro dell’Emilia) een waar concurrent. De Spanjaard gaf Pogi klop in de straten van San Luca en heeft goesting. Kan de ranke coureur zal dan weliswaar in dienst rijden van de afzwaaiende Alejandro Valverde, maar opgelet. Kan dit niet een mooie truc zijn van de Spaanse muiters van Movistar en komt Mas in hoogvorm naar Bergamo?

Enric Mas Ronde van Lombardije 2022 favorieten

Alejandro Valverde komt in elk geval met veel vertrouwen naar de start. Met zijn 42 jaar komt er komende zaterdag dan eindelijk een einde aan zijn magistrale carrière en zelf wil hij nog eenmaal vlammen. ‘Als alles goed gaat, behoor ik denk ik tot de favorieten. Het hangt echter allemaal af van het koersverloop, de vorm van de dag’, zwakt Valverde de verwachtingen een beetje af. ‘Momenteel ben ik goed genoeg om mee te strijden.

Bovendien bevalt de route van dit jaar mij beter dan voorgaande jaren.’ El Imbatido – die in de Italiaanse najaarsklassiekers al drie maal kort eindigde (tweede in de Coppa Agostoni – Giro delle Brianze – toen geklopt door Sjoerd Bax de Nederlander van Alpecin-Fenix, zie ook foto onder, vierde in de Giro dell’Emilia en derde in de Tre Valli Varesine). We moeten dus wel degelijk rekening houden met Valverde!

Favorieten il Lombardia 2022

Misschien minder grote favoriet dan Valverde, maar die ook zaterdag gaat afzwaaien in zijn laatste wielerkoers als professional is Vincenzo Nibali. We schreven het al. Tweemaal winnaar van de Ronde van Lombardije, maar de 37-jarige Haai uit de straten van Messina kan wat mindere adelbrieven voorleggen dan zijn Spaanse metgezel. Kwam niet verder dan een achtste plaats in de Coppa Agostini en werd dertiende in de Tre Valli Varesine. Wat kan Nibali op zijn laatste koersdag nog uit de hoge hoed toveren?

De Ronde van Lombardije 2022 zal ook de kersverse Tour de France-winnaar Jonas Vingegaard aan de start zien verschijnen en de Deen heeft bij Jumbo met onder meer Robert Gesink, Sam Oomen en kersvers wereldkampioen tijdrijden Tobias Foss en Giro-uitblinker Koen Bouwman een ijzersterk team mee. Was enkel de CRO Race een voldoende voorbereiding na bijna twee maanden zonder koersen?

Met Adam Yates dient zaterdag ook flink rekening te worden gehouden. Rijd dinsdag naar een zesde plaats in de Tre Valli Varesine en en reed ook al in Canada naar een zevende en vierde plaats en offerde het WK op voor … juist Il Lombardia

Ook Julian Alaphilippe (foto onder in de Coppa Bernocchi – GP BPM, niet meer in zijn vertrouwde regenboogtrui, maar weer in het neutrale blauw) mogen we niet onbenoemd laten, al is het wel de vraag of hij alweer volledig fit is om voor de overwinning mee te doen.

Ronde van Lombardije 2022 Julian Alaphilippe

En zijn de bijna 5.000 hoogtemeters niet te veel voor Juju? Zijn ploegmaat Fausto Masnada – man van de streek en verleden jaar tweede achter Pogi – zal in elk geval aan zijn zijde staan.

Tenslotte nog enkele outsiders. Wat te denken van Domenico Pozzovivo. De inmiddels ook al 39-jarige berggeit in dienst van Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux reed dit Italiaans najaar al driemaal naar een top-tien en zou zomaar eens kunnen verrassen. Ook Sergio Higuita is misschien geen uitgesproken favoriet, maar kan wel zomaar winnen. Ook zijn landgenoot Rigoberto Uran is altijd van de partij op koersen als Lombardia, zo reed hij al vier maal top tien. Van Jakob Fuglsang en Bauke Mollema kunnen we zelfs zeggen dat zij al eens wisten te winnen, de vraag is wel in welke vorm zij afreizen naar het mooie Noord-Italië.

Sterrenverdeling en favorieten Ronde van Lombardije 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be
***** Tadej Pogačar
**** Adam Yates
*** Enric Mas
** Alejandro Valverde
* Jonas Vingegaard
Dark horse: Julian Alaphilippe, Domenico Pozzovivo en Sergio Higuita