Luik Bastenaken Luik 2023

La Doyenne. De Oudersdomsdeken. De oudtste. De zwaarste. Bijnamen te over voor Luik Bastenaken Luik, inderdaad de oudste wielerklassieker van het voorjaar. De laatste voorjaarsklassieker en ook de lastigste voorjaarsklassieker. Luik Bastenaken Luik 2023 vindt plaats op zondag 23 april 2023, drie dagen na de Waalse Pijl 2023, en is daarmee dus de afsluitende klassieker van dit schitterende voorjaar. Verdedigt Remco Evenepoel daags voor zijn absolute hoofddoel in de Giro d’Italia 2023 met succes zijn titel verdedigen? Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit met de voorbeschouwing Luik Bastenaken Luik 2023.

Luik Bastenaken Luik 2023

Voorbeschouwing Luik Bastenaken Luik 2023

Op Voorjaarsklassiekers.be lees jij alles over Luik Bastenaken Luik 2023. Met onze welbekende overzicht van de favorieten, dark horses én de sterverdeling. Een overzicht van het parcours van Luik Bastenaken Luik editie 109, maar eerst een duik in de geschiedenis…

Historie Luik Bastenaken Luik

De geschiedenis van Luik Bastenaken Luik gaat terug naar 1892. Helemaal de alleroudste en dus moeder der klassieker mogen we LBL niet noemen. Dat is natuurlijk Milano Torino, welke in 1876 al voor het eerst werd verreden. Wél is Luik Bastenaken Luik het oudste wielermonument. Met haar ontstaan in 1892, weliswaar tot 1908 alleen voor amateurs, is het net wat ouder dan Parijs Roubaix – die haar bestaansrecht sinds 1896 kent. De overige monumenten, Milan Sanremo, de Ronde van Vlaanderen en Ronde van Lombardije zijn eveneens jonger. Vandaar dus ook de bijnaam La Doyenne ofwel De Oude Dame.

Door de roemrijke geschiedenis is de erelijst van Liège-Bastogne-Liège om van te smullen. De eerste drie overwinningen van de Belg Léon Houa in 1982, 1893, 1894. De triomftocht van Dirk de Wolf in erbarmelijke winterse omstandigheden in 1992. Michele Bartoli die het ONCE-duo Laurent Jalabert en Oscar Zülle verslaat in 1997. De vier zeges van Alejandro Valverde tussen 2006 en 2017. De legendarische overwinning van Frank Vandenbroucke in 1999, die aanging op de Côte de Saint-Nicolas, ter hoogte van huisnummer 256 – exact hetgeen hij daags voor de koers al aankondigde.

Bernard Hinault wiens wijs- en middelvingers pas herstellen na drie maanden na zijn heroïsche zege in de ijskou in 1980. En natuurlijk alle vijf de zeges van de recordhouder in Luik Bastenaken Luik, Eddy Merckx.  

Als we er één editie willen uitlichten, is dat de editie van 2011. De vorig jaar afgezwaaide Philippe Gilbert beleeft een voortreffelijk voorjaar.

Gilbert is met voorsprong de beste renner van het voorjaar. Van het moment” – Michel Wuyts in de live-uitzending van Luik Bastenaken Luik 2011 over de heerschappij van Phil.

Parcours Luik Bastenaken Luik 2023

Van Luik naar Bastenaken en weer terug naar Luik. Ruim 240 kilometer en 4.500 hoogtemeters. Inderdaad, ga er maar aan staan. Het parcours Luik Bastenaken Luik 2023 kent één opvallende wijziging: de laatste 300 meter van de legendarische helling La Redoute wordt geschrapt, uitgerekend de strook waar Remco Evenepoel vorig jaar zijn slag sloeg op weg naar zijn eerste Monument.

voorbeschouwing Luik Bastenaken Luik 2023

De 10 hellingen van LBL 2023

  1. Côte de La Roche-en-Ardenne – na 69,7 kilometer – 2,8 kilometer lang aan 6,2 % gemiddeld en 9% maximaal
  2. Côte de Saint-Roch – na 117 km – 1 km aan 11,2 % en 16% maximaal
  3. Côte de Wanne – na 173,5 km – 3,6 km aan 5,1 % en 12% maximaal
  4. Côte de Stockeu – na 180 km – 1 km aan 12,5 % en 19% maximaal
  5. Côte de la Haute-Levée – na 184,2 km – 2,2 km aan 7,5 % en 12% maximaal
  6. Col du Rosier – na 198,5 km – 4,4 km aan 5,9 % en 10% maximaal
  7. Côte de Desnié – na 211,8 kmù – 1,6 km aan 8,1 % en en 7% maximaal
  8. Côte de la Redoute – na 224,5 km – 1,6 km aan 9,4 % en 14% maximaal
  9. Côte des Forges – na 235,2 km – 1,3 km aan 7,8 % en 11% maximaal
  10. Côte de la Roche-aux-Faucons – na 245,2 km – 1,3 km aan 11 % en 15% maximaal

Favorieten Luik Bastenaken Luik 2023

Zo pal voor hét doel van het jaar voor Primož Roglič, de Giro d’Italia 2023, is hij – met zijn ploegmaten Jonas Vingegaard en Wout van Aert en die andere grote, Mathieu van der Poel – de grote afwezige. Maar niet helemaal getreurd. Dé uitdager van Roglič in de komende Giro is er wél bij. En hoe. Rechtstreeks vanaf de hoogte, El Teide, met volle goesting en gehuld in regenboogtricot met rugnummer 1. Ben jij klaar voor een prachtig duel tussen Pogi en De Kanibaal van Schepdaal?

Na zijn eclatante zege in de Ronde van Vlaanderen werd Tadej Pogačar de beste coureur van het moment betiteld. Die status bevestigde hij in de Amstel Gold Race, waar hij er ook weer met een solo vandoor ging. Om maar te zwijgen over zijn huzarenstukje op de Mur de Huy. Alles is voor Pogi! Kan hij in de voetsporen komen van onder andere Eddy Merckx door in hetzelfde jaar de Ronde én Luik te winnen?

Daar zal Remco Evenepoel een stokje voor willen steken. De klasbak van Soudal-Quick Step komt zoals gezegd uiterst gemotiveerd aan de start. Zijn zege vorig jaar was een huzarenstuk, maar dit jaar wil de regerend Vuelta winnaar dat nogmaals overdoen. Zowel om het voorjaar te redden voor Patrick Lefevere, helemaal voor een unieke foto: de titel van oudste wielermonument prolongeren in regenboogtrui. 

Eigenlijk zijn het de Sloveen en de Belg – en daarna een hele poos niets. Of downgraden we de jonge Brit Tom Pidcock dan te veel? Fred iedereen naar huis in de Strade Bianche, maar moest enkele weken bijkomen na een val in de Tirreno. Was in de Amstel al wel weer op afspraak, maar moet wel een superdag hebben wil hij zegevieren.

Achter de drie kanonnen komen we uit bij Mikel Landa. Haalde weliswaar nog nooit super resultaten in Luik Bastenaken Luik, maar de 33-jarige Spanjaard is in bloedvorm. Werd tweede op de Muur van Huy achter de alleskunner uit Slovenië en in de Ronde van het Baskenland was hij ook al the best of the rest, toen moest hij Jonas Vingegaard voor zich dulden. Kan hij zondag raak schieten?

De laatste ster gaat naar Mattias Skjelmose Jensen. De jonge Deen heeft in principe superbenen én de nodige geluk nodig, wil hij voor de zege meedoen zondag. Laat hij nou net in supervorm te verkeren. Deze koers liegt echter nooit en ook Luik Bastenaken Luik 2023 zal hoogstwaarschijnlijk naar de sterkste renner in koers gaan. Maar wie zegt dat het niet een keer een verrassing kan worden? Skjelmose reed naar een knappe achtste plaats in de Gold Race en werd zelfs tweede achter Pogi in de Waalse Pijl. Heel knap! 

Er zijn tenslotte weer de nodige dark horses te noteren. We beginnen met Ben Healy. De jonge Ier hoopt het nog beter te doen dan zijn tweede plaatsen in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. Hoewel hij een beetje teleurstelde op de Huy geloven wij in zijn kansen. Onze super dark horse!

Enric Mas zal dan eindelijk eens écht voor eigen succes mogen rijden, maar de grote vraag is hoe hij omgaat met de erfenis van Alejandro Valverde? Woensdag was hij allesbehalve bij de pinken. Datzelfde geldt voor David Gaudu. Normaal altijd goed in de Ardennen. De Fransman hoopt echter zijn vorm vanuit het Baskenland mee te nemen, maar het is de grote vraag hoe (fit) hij aan de start verschijnt. Ook Romain Bardet en Aleksandr Vlasov zijn nog twee outsiders om in de gaten te houden.

Favorieten Luik Bastenaken Luik 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

***** Tadej Pogačar
**** Remco Evenepoel
*** Tom Pidcock
** Mikel Landa
* Mattias Skjelmose
Dark horses: Ben Healy, Enric Mas, David Gaudo, Romain Bardet, Aleksandr Vlasov