Giro d’Italia 2023

Drie weken na de Amstel Gold Race 2023 en minder dan twee weken na Luik Bastenaken Luik 2023, de traditionele laatste van de rij aan voorjaarsklassiekers, is het alweer tijd voor de Giro d’Italia. Op zaterdag 6 mei 2023 wordt namelijk de 106e Giro d’Italia in gang geschoten. Van Jeruzalem naar Bologna en van Palermo naar Turijn naar Boedapest. De afgelopen jaren vond het Grande Partenza van de Ronde van Italië steevast plaats op of in toeristische trekpleisters. Hoe anders is het dit jaar, als de Ronde van Italië 2023 start in de provincie. In de Abruzzen wel te verstaan. Het startschot van de Giro d’Italia 2023 vindt plaats in Fossacesia Marina – met een individuele tijdrit van 19,6 kilometer. Zijn de kanonnen hier meteen op afspraak? Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de voorbeschouwing Ronde van Italië 2023!

Giro d'Italia 2023 favorieten

Parcours Giro d’Italia 2023

De organisator van de Ronde van Italië, de RCS, heeft weer een traditionele Giro parcours uit de hoed getoverd. De Giro d’Italia 2023 begint dus op zaterdag 6 mei met de openingstijdrit van 18,4 kilometer in de regio Abruzzen en eindigt drie weken later op zondag 28 mei met een vlakke etappe van en naar Rome. Onderweg wachten maar liefst 3 chrono races, inderdaad op maat voor de tijdritkanonnen onder de klassementsmannen. Geheel volgens traditie kent ook de Giro 2023 een loodzware laatste week. Ook aan de rasaanvallers en rappe mannen is gedacht, daar er onderweg genoeg voer is voor hen. De thuisblijvers en TV-kijkende genieters zullen ook aan hun trekken komen: de Giro 2023 voert door karakteristieke Italiaanse dorpjes en schilderachtige heuvellandschappen worden afgewisseld met fraaie kustwegen en hoge bergtoppen. Andiamo!

Favorieten 2023

Veel klimmen maar óók drie tijdritten. Dan zeg je automatisch: dit is er één voor Remco Evenepoel. De Kleine van Schepdaal mag zich zeker tot topfavoriet van de Ronde van Italië 2023 gelden, maar ziet met Primož Roglič ook een ijzersterke concurrent. De Sloveen krijgt bij Jumbo-Visma onder meer Sep Kuss en Tobias Foss als luitenanten mee én heeft met overwinningen in de Ronde van Catalonië én de Tirreno-Adriatico bewezen in bloedvorm te verkeren.

In diezelfde Volta a Cataluyna, waar Evenepoel tweede eindigde, werd de Portugees João Almeida derde. Samen met Jay Vine zullen zij namens UAE Emirates de Grote Twee gaan uitdagen. Neem dan ook de duo’s Thymen Arensman en Geraint Thomas (INEOS), Aleksandr Vlasov en Lennard Kämna (BORA) en Damiano Caruso en Jack Haig (Bahrain) – en je kan concluderen dat het een Giro d’Italia wordt om van te smullen!

Favorieten Giro 2023

Wie wordt de opvolger van Jay Hindley, die zichzelf niet zal opvolgen gezien zijn focus op de Tour. Wordt het opnieuw een dikke prijs voor Evenepoel? Gaat hij naar Roglič? Of krijgen we een verrassende winnaar in Rome? Je leest het in onze special: de favorieten roze trui Giro 2023!

Giro d'Italia 2023

Meer over de Giro 2023?

Navigeer hier naar onze hoofdpagina van de Giro d’Italia 2023 of lees de voorbeschouwing Giro d’Italia 2023 of de specifieke favorieten roze trui Giro 2023 en de beste pooltips Giro d’Italia 2023!