Favorieten roze trui Giro d’Italia 2023

Na een magistraal voorjaar waarin Mathieu van der Poel, Tadej Pogačar en Wout van Aert in de grote Monumenten de dienst uit maakten – en waar het in de overige (semi)klassiekers vooral Jumbo-Visma boven was, met Dylan van Baarle, Tiesj Benoot en Christophe Laporte (tweemaal) die zege vierden – ruilen we zaterdag 6 mei 2023 de kasseienkleppers en eendagcoureurs in voor de grote ronde renners. Hoewel, in ruilen. Binnen de Super Six – Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel en Primož Roglič – zal de Giro d’Italia 2023 een strijd worden tussen de laatstgenoemde twee tenoren. De mannen van INEOS Grenadiers en UAE Emirates zullen daar anders over denken. Journalisten en wielerliefhebbers – je mag ons een combinatie van de twee noemen – hebben het maar over één ding. De strijd tussen Rogla en Remco. Wie van hen gaat winnen? En wie zijn achter de Grote Twee de schaduwfavorieten? Voorjaarsklassiekers.be presenteert de favorieten roze trui Giro d’Italia 2023!

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2023 Primoz Roglic Remco Evenepoel

Voorbeschouwing favorieten Giro d’Italia 2023

Navigeer hier ook rechtstreeks naar de voorbeschouwing Giro d’Italia 2023 op Voorjaarsklassiekers.be of een overzicht van het parcours Giro d’Italia 2023. Ook hebben we een special, de tips voor je Giropool! Lees hieronder onze overzicht met de favorieten roze trui Giro d’Italia 2023!

Favorieten roze trui Giro d’Italia 2023

Zoals gezegd. Zonder gekkigheden of bijzondere omstandigheden zal de Giro d’Italia 2023 gaan tussen Remco Evenepoel en Primož Roglič. En als het verloop in de rittenkoersen en voorjaarsklassiekers eerder dit jaar een voorteken gaat zijn voor de komende Giro d’Italia dan moeten de concurrenten hun borst nat maken om enige kans te maken tussen deze twee. Want de grote meneren begonnen er in de grote koersen vroeg aan. Ze sloegen toe waar ze wilden toeslaan. Mathieu van der Poel wilde Milan Sanremo door op de Poggio weg te rijden. Tadej Pogačar kondigde aan om door een aanval op de Oude Kwaremont de Ronde van Vlaanderen te winnen. Remco Evenepoel die op zijn Redoute (opnieuw) aan de boom schudde om Luik-Bastenaken-Luik opnieuw te winnen. Natuurlijk, de Giro d’Italia is geen eendaagse klassieker, maar Evenepoel en Roglič reden in de Ronde van Catalonië ook al iedereen aan gort. João Almeida eindigde op meer dan twee minuten…

Afijn, het moge duidelijk zijn. De wereldkampioen en de drievoudig winnaar van de Ronde van Spanje staan een treetje hoger dan de rest. En zij zullen bepalen wanneer ze er aan gaan beginnen – of bijvoorbeeld de roze trui pas in de derde week willen veroveren. Want wil je die druk al meteen in etappe 2 dragen? Hoe sterk is je team daarvoor? Welke kleppers krijgen Evenepoel en Roglič mee? Voor we alle favorieten roze trui Giro d’Italia 2023 doorlichten, fileren we eerst de plussen en minnen van de twee topfavorieten.

Remco Evenepoel komt vol van zelfvertrouwen naar Fossacesia Marina, waar hij gelijk in de individuele tijdrit, een van zijn lievelingsdisciplines, huis kan houden. Kan, inderdaad. Want wil-ie dat ook? Misschien doet Eddy Evenemerckx zich er wel verstandig aan het roze te ‘gunnen’ aan een Filippo Ganna. Zodat niet Soudal-Quick Step, maar INEOS de eerste dagen de koers moeten dragen. Evenepoel zit samen met zijn Quick-Step in de transformatie om uit te gaan blinken in de grote rondes en met Ian Van Wilder, Louis Vervake en Jan Hirt heeft hij drie ijzersterke pilaren in huis. Enig vraagteken – en minpunt – is de vraag hoe sterk dit team is in de volledige drie weken. Met de 73,2 kilometers aan tijdritten heeft-ie daarnaast een enorm voordeel. En zijn vorm is subliem, dat zag iedereen in Luik. Is daarnaast met zijn 23 jaar jong zo fris als een hoen. Op basis hiervan krijgt-ie van ons de vijf sterren.

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2023 - Remco Evenepoel

Inderdaad, dan zijn de vier sterren voor zijn rivaal Primož Roglič. De Sloveen weet echter al wel hoe je Evenepoel moet kloppen, dat deed-ie dit voorjaar al in de Ronde van Catalonië. De drievoudig winnaar van de Vuelta nam ook deel aan de Tirreno-Adriatico – en warempel, die werd ook gewonnen. Roglič – die in Catalonië vaak achter Evenepoel aan moest kan vertrouwen halen uit de etappe naar Lo Port, waar hij de jonge Belg er op legde. Ook met zijn ijzersterke ploeg en helpers als Tobias Foss, Sepp Kuss en Robert Gesink zit het wel snor. Tuurlijk, we zijn chauvinistisch, maar hopen vooral op een schitterende strijd. Moge de beste winnen.

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2023 - Primoz Roglic

De drie sterren zijn voor Tao Geoghegan Hart. De 28-jarige Brit van INEOS Grenadiers is degene die bovenaan het lijstje best of the rest prijkt. Met onder meer Pavel Sivakov, Geraint Thomas en Thymen Arensman aan zijn zijde heeft INEOS eigenlijk vier troeven om uit te spelen. Geraint Thomas, daarover zo meer, dacht lang zelf kopman te zijn. De Giro d’Italia 2020 winnaar Hart reed echter zo’n uitstekende Tour of the Alps, die hij wist te winnen, dat moeilijk de kopmanschap kon opeisen. In de ogen van Thomas zal INEOS met een ijzersterk blok zonder kopman naar Italië afreizen. De benen zullen spreken en op basis van de prestaties van Hart in de afgelopen weken zien wij hem ver komen. Kan hij zijn wonderbaarlijke prestaties van 2020 herhalen?

De laatste twee sterren gaan naar João Almeida en Aleksandr Vlasov. Zij krijgen de laatste uit te delen sterren binnen de favorieten roze trui Giro d’Italia 2023 vooral op basis van hun taaiheid en resultaten uit het verleden. Tuurlijk, die resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst, maar met helpers als Jay Vine, Diego Ulissi en Davide Formolo (UAE Emirates) en Lennard Kämna en Bob Jungels (BORA-hansgrohe) kunnen zij voor een verrassing zorgen!

Tenslotte de dark horse! Er zijn meerdere scenario’s mogelijk. Geraint “G” Thomas heeft iedereen voor de gek gehouden en perst er in de komende Giro d’Italia 2023 nog alles uit en doet een gooi naar het roze, óf – waar wij voor vrezen – het huwelijk tussen de Tour de France winnaar van 2017 en de Giro d’Italia is en blijft slecht en het gaat allemaal tegenvallen. Hem niet meenemen in je Giro pool is risicovol. Wij adviseren hem toch op te schrijven en zien hem als dark horse!

Favorieten roze trui Giro d'Italia 2023 - Geraint Thomas

Favorieten roze trui Giro d’Italia 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

***** Remco Evenepoel
**** Primož Roglič
*** Tao Geoghegan Hart
** João Almeida
* Aleksandr Vlasov
Dark horse: Geraint Thomas

Meer over de Giro 2023?

Navigeer hier naar onze hoofdpagina van de Giro d’Italia 2023 of lees de voorbeschouwing Giro d’Italia 2023 of de specifieke favorieten roze trui Giro 2023 en de beste pooltips Giro d’Italia 2023!