Voorbeschouwing Giro d’Italia 2023

De 106e editie van de Giro d’Italia belooft een een prooi te worden voor de ware tijdritbeesten. Inderdaad, we gaan een beoogde strijd krijgen tussen Remco Evenepoel en Primož Roglič! Deze kleppers zijn bij de bookies logischerwijs de te kloppen mannen, daar zij met maar liefst drie chronoraces tegen de klok een parcours krijgen voorgeschoteld die op hun lijf zijn geschreven. Voorjaarsklassiekers.be kleurt de maand roze en blikt uitgebreid vooruit! Hierbij presenteren we de voorbeschouwing Giro d’Italia 2023! Waar en wanneer kan ik de Giro d’Italia bekijken? Wat zijn de leukste etappes waar ik voor thuis moet blijven en wat zijn tips voor mijn Giro pool? Andiamo!

Voorbeschouwing Giro d’Italia 2023

Geen zwarte gat op de burelen van Voorjaarsklassiekers.be. Hoewel de mooiste periode van het jaar – met haar kasseienkoersen van februari tot en met april, en met de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix als absolute hoogtepunten, en haar  heuvelklassiekers eind april – net achter de rug is, betekent de maand mei maar één ding: tijd voor de Ronde van Italië. Tijd voor de Giro d’Italia! De Giro d’Italia 2023 betekent alweer de 106e editie van deze heerlijke grote ronde!

Historie Giro d’Italia

Zeg je Giro d’Italia, dan zeg je de roze trui. De maglia rosa, de roze trui voor de leider in het algemeen klassement, is onlosmakelijk verbonden aan de Giro. Dat komt natuurlijk doordat de organiserende krant La Gazzetta dello Sport op roze papier gedrukt wordt. Een gegeven dat zelfs niet-wielerfans horen te weten. Maar wist jij dat het door dictator Benito Mussolini kwam dat de roze in de ban werd gedaan. Il Duce had, lekker woke dat hij was, een hekel aan deze kleur. Het was geen mannenkleur – waardoor het tot 1931 duurde eer de maglia rosa zoals we hem anno 2023 kennen werd uitgereikt.

Maar onmannelijk of niet, de grootste meneren uit het wielerpeloton kregen de roze trui om hun schouders te hangen. Ware Italiaanse campionissimi gingen met de meest befaamde en gewilde trui aan de haal. En stuk voor stuk droegen ze dit tricot met veel trots. Constante Girardeno en Alfredo Binda. Of Fausto Coppi en Gino Bartali. Felice Gimonde en ‘Beppe’ Saronni. En van Marco Pantani tot Vicenzo Nibali. Het roze gaf wat magisch. En het roze is – en blijft voor altijd – dé kleur van de Giro!

Voorbeschouwing Giro d'Italia 2023 Marco Pantani

Wie de roze trui eveneens met trots, én heel vaak ook, droeg was niemand minder dan Eddy Merckx. De Kannibaal wist de roze trui vijf (!) maal met succes naar de eindstreep te brengen. De Belg is daarmee, samen met Italianen Coppi en Binda, recordhouder met de meeste zeges in de Giro d’Italia. Giovanni Brunero, Gino Bartali, Fiorenze Magni, Felice Gimondi en Fransman Bernard Hinault volgen op gepaste afstand: elk wisten ze driemaal zege te vieren.

Voorbeschouwing Giro d'Italia 2023 Bernard Hinault

Tom Dumoulin is de enige Nederlander die de roze trui ooit wist te winnen (in 2017).

Giro d'Italia 2023 Historie Tom Dumoulin

Meer over de Giro 2023?

Navigeer hier naar onze hoofdpagina van de Giro d’Italia 2023 of lees de voorbeschouwing Giro d’Italia 2023 of de specifieke favorieten roze trui Giro 2023 en de beste pooltips Giro d’Italia 2023!

Lees ook op Voorjaarsklassiekers.be voorbeschouwingen van enkele prachtige etappes, zoals de Giro 2023 etappe 7 voorbeschouwing, de eerste bergetappe van de Giro 2023