Giro 2023 etappe 7

Zoals je in onze voorbeschouwing op het parcours van de Giro 2023 hebt gelezen: houd de vrijdagen tijdens de Giro d’Italia 2023 vrij! Heb je een papadag en spendeer je doorgaans door in de speeltuin? Prima, maar neem je iPad mee. Vroege vrijmibo met je vrienden of collega’s, geen probleem als je maar inschakelt voor de koers. Elke vrijdag in deze Giro 2023 staat er een bergrit op het programma. De eerste vrijdag schotelt gelijk de eerste aankomst bergop voor. En wat voor een! We gaan vandaag naar het hoogste bergmassief van de Apennijnen! Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met deze Giro 2023: etappe 7 naar Gran Sasso D’Italia voorbeschouwing!

Giro 2023 etappe 7 favorieten

Profiel Giro 2023 etappe 7

Type rit: bergetappe
Officieuze start: 11.15 uur
Officiële start: 11.20 uur
Finish: Tussen 16.55 en 17.35 uur
Afstand: 218 kilometer
Aanvang TV uitzending: Eurosport Giro uitzending begint 10:55 uur
giro 2023 etappe 7

Voorbeschouwing Giro 2023 etappe 7 

De start van deze 7e etappe van de Giro d’Italia 2023, welke wordt verreden op vrijdag 11 me. is in Capua, waar Hannibal 211 jaar voor Christus werd verslagen door de Romeinen en waar op het Colosseum na het grootste Romeinse amfitheater ligt. De finish ligt 218 kilometer verderop in het natuurpark Gran Sasso. 

Na een tussensprint in Castel di Sangro begint het peloton naar het bekende punt Roccaraso, waar in 2016 en 2020 de etappefinish plaatsvond.

Maar het echte werk moet dan nog komen… De finale beslaat een tweedelige beklimming van de Gran Sasso d’Italia, waarbij de weg eindeloos omhoog zal lopen. En dat wel voor maar liefst 45 kilometer! Vanaf 300 meter boven zeeniveau rijden de renners dan naar een hoogte van meer dan 2.100 meter!

Met de klim naar Calascio (13,8 km aan 5,9%) kunnen we het eerste vuurwerk verwachten. Deze beklimming van eerste categorie is nog maar het eerste deel van het tweetrapsraket, want daarna begint de slotklim Campo Imperatore (26,5 km aan 3,4%). De Campo Imperatore is een hoogvlakte in de Italiaanse regio Abruzzen, gelegen in de Gran Sasso, het hoogste bergmassief van de Apennijnen.

Deze Campo Imperatore is toch pittiger dan het in eerste instantie lijkt. Natuurlijk, het is slechts 3,4% – maar met de lengte van 26,5 kilometer zal het eindeloos aanvoelen. De hoogte zal daarnaast ook parten gaan spelen. De laatste vier kilometer van de klim kennen overigens een gemiddelde stijgingspercentage van maar liefst 8,2%. Ga er maar aan staan! Als er hier geen klappen gaan vallen…

Simon Yates won deze etappe in 2018, de vorige keer dat we hier finishten in de Giro d’Italia toen het nagenoeg over dezelfde wegen ging als dit jaar. Saillant detail is dat Chris Froome toen ruim een minuut verloor op Yates en consorten – terwijl hij de latere eindwinnaar van de Giro d’Italia werd na een meesterlijke wederopstanding. 

Giro 2023 etappe 7 voorbeschouwing

Favorieten Giro 2023 etappe 7

Hebben de valpartijen van Remco Evenepoel van eergisteren gevolgen gehad? En hoeveel pijn gaan zijn grootste rivalen hem proberen te doen in deze etappe naar de “grote steen”? En welke aanvallers gaan we vandaag zien strijden om de etappe overwinning?

We schrijven morgen allereerst Primož Roglič op. “Ik ben er klaar voor”, eindigt hij. “Veel jongens hebben hun zinnen gezet op deze rit en ik verwacht dat het een mooi gevecht zal worden. Ik heb er zin in”, aldus de Sloveen tegen WielerFlits.

Zeg je Roglič deze Giro, zeg je Remco Evenepoel. Er is een scenario denkbaar dat de superman van Soudal-Quick Spel weinig hinder ervaart van zijn valpartijen en morgen opnieuw iedereen aan frieten rijdt. Het maakt de Giro saaier, maar het kan zomaar gebeuren.

Achter deze grote twee zijn Tao Geoghegan Hart, João Almeida en Jay Vine klassementsrenners die een gooi naar de zege willen doen. Lorenzo Fortunato en Santiago Buitrago zijn dan weer typische aanvallers die op dagen als vandaag ervoor moeten gaan. Tenslotte vermelden we Ben Healy. Wat kan de talent van EF Education hier?