Strade Bianche is een Italiaanse wielerkoers die sinds 2007 op de UCI Europe Tour kalender staat en vanaf 2017 is opgenomen op de UCI WorldTour. En dat terwijl de koers nog geen twintig jaar oud is. Van een nieuwe koers in het najaar tot één van de smaakmakers in het voorjaar en we kunnen dan ook stellig zeggen dat de koers in korte tijd de harten van menig wielerfan heeft veroverd.
Strade Bianche komt voor uit Monte Paschi Eroica. Deze wielerkoers staat sinds 1997 elk najaar op het programma, echter sinds de naamswijziging in 2008 is de koers verhuisd naar een van de eerste weekenden van maart.
De heroïsche witte grindwegen geflankeerd door olijfbomen en cipressen en dat door de schilderachtige Toscaanse heuvels.
De 190 kilometer lange koers is een ware heroïsche koers, waar enkel heldhaftige renners aanspraak kunnen maken op de titel. Het parcours, dat het peloton door de mooiste plaatsen in de regio Toscane voert, differentieert zich van andere koersen doordat het een afstand kent van maar liefst 70 kilometer waar de renners zich niet over asfalt, maar over onverharde (zand)wegen (sterrati) trotseren. Parijs Roubaix heeft de kasseien. Strade Bianche heeft de sterrati.
De start van de koers vond de laatste jaren plaats in Gaiole in Chianti, een kleine gemeente in de regio Toscane en de finish is op de befaamde Piazza del Campo. Naast de legendarische paardenraces in Siena, weet Strade Bianche ieder jaar weer populairder te worden en uit te groeien tot een waar volksfeest.
Strade Bianche 2021
Op zaterdag 6 maart 2021 staat de 15e editie van de Strade Bianche op het programma. Waar Strade Bianche verleden jaar nog midden in de zomer werd verreden, in het door corona geteisterde andere wielerjaar dan normaal, staat de Strade Bianche 2021 weer gewoon begin maart op de kalender!
Voorbeschouwing Strade Bianche 2021
Zaterdag 6 maart 2021, twee weken na Het Openingsweekend waar met de Omloop het Nieuwsblad 2021 en Kuurne-Brussel-Kuurne 2021 het échte klassieke werk is afgetrapt, zal het peloton neer strijken in Toscane en kunnen we weer genieten van een heerlijke editie over de witte wegen met een, ongetwijfeld, spannende finale in Siena. In de editie van 2020, de eerste koers na de corona break van vijf maanden, liet Wout van Aert hoogvorm zien. Op de steile grintstrook La Tolfe reed hij weg om vervolgens ook weg te blijven en solo aan te komen op het Piazza del Campo.
Welke grote kleppers gaan hoge ogen gooien in de editie van 2021? Hou onze voorbeschouwing Strade Bianche 2021 in de gaten en volg Voorjaarsklassiekers.be ook op Instagram met alle informatie rondom een van de mooiste klassiekers van het voorjaar! Wie mag zich kronen tot Campione di Campo? Lees hier onze voorbeschouwing Strade Bianche 2021!
Eerdere edities:
Strade Bianche 2020
Zaterdag 1 augustus 2020 is het moment daar. Het moment waar menig wielerliefhebber al sinds maart naar uit kijk: de allereerste UCI WorldTour wielerkoers sinds de uitbraak van het coronavirus. De Strade Bianche heeft de primeur. En om het allemaal nog mooier te maken voor wielerliefhebbend Italië; een week later, op zaterdag 8 augustus 2020, staat met Milaan Sanremo gelijk een Monument op het programma. Andiamo!
Oorspronkelijk stond de koers op zaterdag 7 maart 2020, een week na de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne Brussel Kuurne, op het programma. De koers werd echter als één van de eerste wielerklassiekers geannuleerd door het coronavirus.
De ontelbare stroken witte sterrati langs de Toscaanse wijngaarden, dorpjes die schilderachtig aan doen. Tijdens de Strade Bianche wanen de klassieker-specialisten zich terug in de Renaissance. Wie komt er als eerste aan op de legendarische Piazzo del Campo in Siena en wint de Strade Bianche 2020?
Voorbeschouwing Strade Bianche 2020
Vorig jaar wist Julian Alaphilippe op de slotmeters in Siena zijn naaste belagers Jakob Fuglsang en Wout van Aert af te troeven en Strade Bianche voor het eerst op zijn conto te schrijven.
De zege in Strade Bianche was voor de springveer uit Saint-Amand-Montrond op maat voor een schitterend wielerjaar. Later in het voorjaar won Alaphilippe ook Milaan-San Remo én de Waalse Pijl. Daarnaast boekte hij ritzeges in de Vuelta a San Juan, de Tour Colombia 2.1, Tirreno-Adriatico, de Ronde van het Baskenland én het Critérium du Dauphiné en mondde de Tour de France voor hem uit in een droomscenario, door twee ritten te winnen, veertien dagen de gele trui te dragen en als vijfde te eindigen in het klassement.
Het duo Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang, in menig andere voorjaarsklassieker van 2019 de hoofdrolspelers in de koers, kreeg diep in de finale gezelschap van Wout van Aert. De Belg moest echter van ver komen en het tweetal in de laatste kilometer laten lopen. Hoewel Fuglsang Alaphilippe in toom leek te houden, gaf de grillige Fransman er een patat op en schreef zo zijn eerste dikke klassieker op zijn naam.
Julian Alaphilippe weet dat Jakob Fuglsang geklopt is en hij de Strade Bianche op zijn naam heeft geschreven.
Uitslag Strade Bianche 2019
1. Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick Step) na 4:47:14
2. Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) op 0:02
3. Wout van Aert (Team Jumbo-Visma) op 0:27
4. Zdeněk Štybar (Deceuninck – Quick Step) op 1:00
5. Tiesj Benoot (Lotto Soudal) “”
6. Greg Van Avermaet (CCC Team) op 1:01
7. Alexey Lutsenko (Astana Pro Team) op 1:04
8. Simon Clarke (EF Education First) op 1:08
9. Toms Skujiņš (Trek – Segafredo) op 1:12
10. Tim Wellens (Lotto Soudal) op 1:21
Favorieten Strade Bianche 2020
Voor de wielerliefhebbers zal na maanden van stilte een ongekend mooie tijd aanbreken. Waar in normale tijden de wintermaanden jaren lijken te duren, leek de afgelopen periode wel eeuwen te duren. Koning koers werd in toom gehouden door het corona virus, maar er is licht aan het einde van de tunnel. En hoe. Er staat ons een periode te wachten waar de ene na de andere koers elkaar in rap tempo opvolgen. Met een aanloop in augustus tot een absoluut spektabel in september en oktober. Een Strade Bianche en Milaan San Remo in een bloedje-warm Italië, een bijna volledig “Belgisch voorjaar” in de herfst en een Parijs-Roubaix op de laatste zondag van oktober.
*** Mathieu van der Poel
Koning, keizer, admiraal. Mathieu van der Poel is het allemaal. Met stip op één bij de bookmakers. En ook bij onze redacteuren. Waarom? Matti is een alleskunner. Overal waar de ranke en ijzersterke Vliegende Hollander aan de start verschijnt is hij dé te kloppen man. Wordt het zo’n wielernajaar? Ja, wij van Voorjaarsklassiekers.be denken van wel.
** Wout van Aert
Wie zal de grootste uitdager worden van Van der Poel dit najaar? Als het aan onze Belgische fans liggen is dat duidelijk: Wout van Aert! De Kempenaar is dé man van de Strade Bianche de afgelopen edities. Natuurlijk, hij werd tweemaal op rij derde (bij zijn debuut in 2o18 en in 2019) – maar hij gaf de koers de laatste jaren kleur. “De grindstroken liggen me. Het technische aspect speelt in mijn voordeel. De hellingen zijn niet té lang.” Allee Wout!!
* Julian Alaphilippe
Julian Alaphilippe ontvangt van ons slechts 1 ster, maar dit zegt niets over zijn puike kwaliteiten. Zal met rugnummer 1 aan de start verschijnen en heeft maar één doel: flink aan de boom schudden op de stroken van de Santa Caterina en als laatste bovenop de slotklim naar het Piazza del Campo binnen rijden en voor de tweede maal op rij de Strade Bianche op zijn palmares schrijven. Hoe fit is Flip zaterdag?
Joker: Zdeněk Štybar
Onze joker is Zdeněk Štybar. De gelouterde Tsjech, die net als Alaphilippe als kopman van Deceunick-Quick Step aan de start verschijnt, kan zomaar in het kielzog van de Fransman met de zege gaan lopen. Dat Stybie vaak bij de pinken is in de Toscaanse wielerkoers, dat is gegeven. Al vijfmaal een top vijf klassering en één overwinning. De grote vraag is dan ook: gaat hij voor de eerste pannenkoeken en zal hij zaterdag in Toscane gelijk aan de boom schudden?
Favorieten Strade Bianche 2020 volgens Voorjaarsklassiekers.be
*** Mathieu van der Poel
** Wout van Aert
* Julian Alaphilippe
Joker: Zdeněk Štybar
Laatste tien overwinningen Strade Bianche:
2010: Maxim Iglinsky
2011: Philippe Gilbert
2012: Fabian Cancellara
2013: Moreno Moser
2014: Michał Kwiatkowski
2015: Zdeněk Štybar
2016: Fabian Cancellara
2017: Michał Kwiatkowski
2018: Tiesj Benoot
2019: Julian Alaphilippe
Parcours Strade Bianche 2020
De Strade Bianche 2020 begint én eindigt in het schilderachtige Siena. Het parcours is ongewijzigd in vergelijking met 2019, wat betekent dat de renners 63 kilometer aan sterrati voor de wielen geschoven krijgen, verdeeld over elf sectoren. Omgerekend betekent dat 34% van de wedstrijd over onverharde wegen voert.
Eerdere edities:
Voorbeschouwingen vorige jaren
—-
2019
Coureurs als Peter Sagan, Greg van Avermaet en Zdenek Stybar koersen er met maar één doel: als eerste aankomen op de legendarische Piazzo del Campo te Siena en de zege van Strade Bianche 2019 pakken.
Strade Bianche, voor menig wielerliefhebber inmiddels een begrip, zal dit jaar pas zijn dertiende editie kennen. De verschuiving van het najaar naar het voorjaar, de opwaardering naar UCI World Tour status, maar vooral de ambiance maakt Strade Bianche tot zesde monument.
Voorbeschouwing Strade Bianche 2019
Vorig jaar pakte Tiesj Benoot in extreem barre weersomstandigheden zijn eerste profzege in een heroïsche editie van Strade Bianche. De Belg van Lotto Soudal reed in de laatste twintig kilometer naar de koplopers Wout van Aert en Romain Bardet toe, door ze even later op één van de laatste sectoren gebroken achter te laten. Na een koers van een dikke 5 uur kwam Benoot solo aan in het historisch centrum van Siena, voor Bardet (tweede) en Van Aert op respectievelijk 39 en 58 tellen.
Laatste tien overwinningen Strade Bianche:
2009: Thomas Löfkvist
2010: Maxim Iglinsky
2011: Philippe Gilbert
2012: Fabian Cancellara
2013: Moreno Moser
2014: Michał Kwiatkowski
2015: Zdeněk Štybar
2016: Fabian Cancellara
2017: Michał Kwiatkowski
2018: Tiesj Benoot
Favorieten Strade Bianche 2019
Nadat het Vlaamse voorjaar echt is losgebarsten en we de Wolfpack van Deuceninck – Quick Step zagen domineren met zeges van Zdeněk Štybar in de Omloop het Nieuwsblad, Bob Jungels in Kuurne-Brussel-Kuurne en Florian Sénéchal in Le Samyn, maken we vóór het Vlaamse werk echt losbarst – met de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen als hoogtepunt – een uitstap naar Italië. Voor de Koers van de Twee Zeeën (de meerdaagse Tirreno-Adriatico), wielermonument Milaan San Remo op de 23e van maart, maar eerst is het zaterdag koers in Toscane. En wat voor één. Met La Classica del Nord più a sud d’Europa staat één van de mooiste voorjaarsklassiekers op het programma. Andiamo!
“De eerste pannenkoeken zijn doorgaans voor de kinderen, maar ze smaken wel lekker hé”, aldus de goedlachse Patrick Lefevere. En terecht. Met de zege van Stybar in de Omloop, een dag later van Jungels in Kuurne en afgelopen woensdag van Sénéchal in Le Samyn zijn de klasbakken van zijn equipe ook zaterdag in de Strade Bianche de favoriet. Met wie concurreren zij zaterdag en wie is de topfavoriet voor de Strade Bianche 2019?
***** Zdeněk Štybar
“Ik eet graag in een sterrenrestaurant, maar een frietje moet af en toe ook kunnen”, aldus dezelfde Lefevere, lachend over de aanloop naar het ultieme slotstuk, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, waar zijn Deuceninck – Quick Step voor de bloemen zullen moeten gaan. Maar het is juist deze koers die Zdeněk Štybar zo goed ligt. De Tsjech maakt daar ook alles behalve een geheim. Met zijn vier top tien resultaten in de afgelopen edities, waaronder een overwinning in 2015, en zijn huidige vorm is hij dé favoriet.
**** Greg van Avermaet
In de afgelopen jaren was Greg van Avermaet zo’n beetje bij elke koers waar hij aan de start verscheen dé favoriet. Dit maakte hij in zijn droom voorjaar van 2017 helemaal waar, met zeges in de Omloop, de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en monument Parijs-Roubaix. In dat jaar werd D’n Greg tweede in de Strade Bianche achter Michal Kwiatkowski en dit was niet zijn eerste top tien klassering. De ster van Team CCC reed maar liefst zesmaal naar een top tien plek in Strade Bianche. Kan hij zich zaterdag op het middeleeuwse Piazzo del Campo kronen tot vincitore?
*** Alejandro Valverde
Nog zo’n eeuwige favoriet. En wat voor één. Wereldkampioen Alejandro Valverde. Achtendertig jaar jong is El Imbatido (De Onverslagene) en met de regenboogtrui om de schouders is de kopman van Movistar één van de renners om zaterdag naar uit te kijken. Ook Valverde weet hoe te koersen in Toscane, met vier top tien klasseringen waarvan tweemaal een derde stek en vorig jaar plaats nummer vier. Dat de vloek van de regenboogtrui niet meer geld, liet hij zien in de Ronde van Oman. Wat kan hij zaterdag klaar spelen?
** Tiesj Benoot
Weergaloos. Subliem. Adembenemend. De zege van Tiesj Benoot in de Strade Bianche van verleden jaar was meer dan heroïsch. In een decor om van te smullen – modderige, barme weersomstandigheden – liet de jonge coureur van Lotto-Soudal geen spaan heel van zijn concurrenten. Benoot kende echter geen perfecte aanloop, aangezien hij in de Omloop zijn kansrijke positie in rook zag opgaan door een valpartij. Met onder andere mede favoriet Tim Wellens als straf teamgenoot aan zijn zijde, hopen wij dat hij op tijd is hersteld. Hoe is Tiesj zijn goesting zaterdag?
* Julian Alaphilippe
Naast Stybar heeft Deuceninck – Quick Step meerdere ijzers in het vuur. Wat te denken van Belgisch kampioen Yves Lampaert. Hardrijder van beroep en iemand die het parcours goed aan kan. Datzelfde geldt voor Petr Vakoč, die zijn klassieke rentree maakt in de klassieker na een jaar blessureleed. Toch hebben de Wolfpack met Julian Alaphilippe een in onze ogen outsider voor de eindzege in huis. De gehaaide Fransman, die vorig jaar de Waalse Pijl won, schoot dit jaar al met scherp in de Vuelta a San Juan en de Ronde van Colombia. Kan de kleine Fransman zaterdag met succes zijn neus aan het venster steken?
Joker: Wout van Aert
Bij het Nederlandse Jumbo-Visma zal zaterdag de kaart van Wout van Aert worden getrokken. En niet zonder reden, de Strade Bianche is de perfecte koers voor de Belg om na een zwaar en moeilijk crossseizoen voor de knikkers op de weg te rijden. Of nou ja op de weg, dik 60 kilometers aan sterrati. Ga er maar aan staan! Daarover gesproken, dat deed Van Aert vorig jaar met ferve. Werd keurig derde achter Benoot en Romain Bardet. Zal van Aert zaterdag bij de pinken zitten en strijden om de bloemen?
Favorieten volgens Voorjaarsklassiekers.be
***** Zdeněk Štybar
**** Greg van Avermaet
*** Alejandro Valverde
** Tiesj Benoot
* Julian Alaphilippe
Joker: Wout van Aert
Eerdere edities Strade Bianche:
Editie 2018
Zaterdag 3 maart 2018 wordt pas de 12e editie van Strade Bianche verreden, toch staat de koers nu al rood omcirkeld in agenda’s van de echte wielerliefhebber. De heroïsche grindpaden met haar witte sterratti, schilderachtige steden met de aankomstplek in het historische Siena als hoogtepunt én de vele toppers aan de start kan het niet anders dan dat Strade Bianche 2018 een waar feest zal worden.
Voorbeschouwing 2018
Strade Bianche 2018 heeft zich in een rappe tijd zeer populair én onmisbaar gemaakt in het opening van de (kassei)klassiekers. We kunnen dan ook met recht zeggen dat begin maart Siena voor een dag wielerhoofdstad zal zijn. Uiteraard kunt u op Voorjaarsklassiekers.be terecht voor meer informatie over Strade Bianche 2018, met een voorbeschouwing en een overzicht van de favorieten.
Favorieten
Verleden jaar wist de Pool Michal Kwiatkowski voor de tweede maal in zijn carrière Strade Bianche op zijn naam te schrijven, door solo over de streep binnen de stadsmuren van Siena te komen. Greg van Avermaet, die dit jaar aangaf naast de Ronde van Vlaanderen zijn absolute zinnen te hebben gezet op deze koers, eindigde toen als tweede. Zijn landgenoot Tim Wellens (Lotto-Soudal) werd derde. Wie zijn de grootste favorieten voor Strade Bianche 2018?
***** Michal Kwiatkowski
Dat het met de vorm van Michal Kwiatkowski zo vroeg in het seizoen al goed is, liet de Poolse alleskunner van Sky al zien in de Ronde van Algarve, waar hij in de laatste etappe de macht wist te grijpen en zo de eindzege in het klassement werd behaald. Kan Kwiato zijn titel in de Strade Bianche met succes prolongeren?
**** Greg van Avermaet
Ondanks een tegenvallend openingsweekend is Greg van Avermaet zaterdag één van de favorieten in Strade Bianche 2018. De Belg van BMC werd in 2015 en 2017 tweede in de Parijs Roubaix van Toscane en liet eerder dit jaar al weten Strade Bianche tot één van zijn doelen heeft gesteld. Zien we zaterdag in Toscane D’n Greg zoals in zijn vorm van verleden voorjaar?
*** Zdenek Stybar
Nog zo’n klepper die hoog staat op favorietenlijstjes in menig voorjaarsklassieker. Won La Classica del Nord più a sud d’Europa in 2015, leek zijn titel een jaar later te prolongeren – Stybie werd echter in de slotmeters gepasseerd door Maestro Strade Bianche Fabian Cancellara – en reed verleden jaar naar vierde plaats. Wat kan de Tsjech van Quick-Step Floors dit jaar laten zien?
** Peter Sagan
Voor Peter Sagan wordt de Strade Bianche 2018 de eerste koers van het jaar, sinds de seizoensouverture in Australië waar de BORA-hansgrohe coureur één etappezege wist te behalen. De wereldkampioen van 2015, 2016 en 2017 verkoos een rustperiode met tijd voor zijn gezin boven het Vlaams openingsweekend en zal Strade Bianche vooral rijden als voorbereiding op het werk in Vlaanderen en Roubaix.
* Alejandro Valverde
Ondanks dat Alejandro Valverde vorige week kampte met een acute buikgriep en uitdrogingsverschijnselen, lijkt het toch dat El Imbatido zaterdag volledig fit en herstel aan de start verschijnt. En dan mag u rekenen op de 37-jarige Spanjaard. Pakte dit jaar al zeges in Volta a la Comunitat Valenciana en de Abu Dhabi Tour en wist in 2014 en 2015 in de Strade Bianche het podium te pakken.
Joker: Wout van Aert
Wereldkampioen cyclocross Wout van Aert maakte vorig weekend zijn debuut op de weg in de Omloop het Nieuwsblad, waar hij al flink in de boter trapte. Zijn team Veranda’s Willems-Crélan kreeg door Van Aert een wildcard voor de Strade Bianche, de vraag is of Van Aert met de druk kan omgaan?
Strade Bianche 2017
Mede dankzij een heroïsche en zeer spannende slotfase van de editie van verleden jaar, zal Strade Bianche 2017 voor het eerst deel uit maken van de UCI WorldTour. Door de status van UCI WorldTour koers, zal het deelnemersveld van Strade Bianche 2017 om te smullen zijn.
Voorbeschouwing Strade Bianche 2017
Zaterdag 4 maart 2017 is Siena voor even wielerhoofdstad van Europa. Op deze eerste zaterdag van de maand maart moet u in Toscane zijn. Niet voor de Kathedraal of de Palio delle contrade, de immens populaire paardenraces – nee, voor Strade Bianche. Ruim 175 kilometer slingeren, dwars door Toscane, met start en finish op de Piazza del Campo in Siena.
In 2016 won Fabian Cancellara op typerende wijze, door in de steile slotmeters te demarreren, om vervolgens als eerste boven te komen op de Piazza del Campo – vóór zijn belagers Zdenek Stybar en Gianluca Brambilla (die respectievelijk tweede en derde werden). Wie wordt de opvolger van de in 2016 gestopte Zwitser?
Uitslag Strade Bianche 2016
1. Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) op 4u39m35s
2. Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) z.t.
3. Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step) op 4s
4. Peter Sagan (Tinkoff) op 13s
5. Petr Vakoc (Etixx-Quick-Step) op 34s
6. Greg van Avermaet (BMC) op 37s
7. Diego Ulissi (Lampre-Ulisi) op 41s
8. Tiesj Benoot (Lotto Soudal) z.t.
9. Lars Petter Nordhaug (Sky) z.t.
10. Alejandro Valverde (Movistar) op 50s
Favorieten
Het deelnemersveld van Strade Bianche 2017 is er één om van te smullen. Als we alleen al kijken naar het pak aan Italiaanse renners, zouden we daar een rijtje met favorieten van elitaire status van kunnen maken. Jongens als Vincenzo Nibali, Giovanni Visconti (Bahrein Merida) en Fabio Aru, Oscar Gatto en Moreno Moser (Astana) zullen zeer gemotiveerd naar Toscane afreizen. Fabio Felline (Trek Segafredo) en Gianni Moscon (Sky) lieten zich dit openingsweekend al gelden en mogen voor eigen kansen rijden.
We zullen dus ongetwijfeld veel Italianen terug vinden in de top-10 klassering. Maar daarnaast zien we met Greg van Avermaet, Peter Sagan en Sep Vanmarcke de top drie van de Omloop het Nieuwsblad van afgelopen zaterdag terug en met Jasper Stuyven en Tiesj Benoot eveneens top vijf klanten van Kuurne Brussel Kuurne van verleden zondag. Het uitdelen van de sterren is dus een klus op zich, toch hebben de redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be weer een selectie kunnen maken.
***** Peter Sagan
Liet zich afgelopen zaterdag in de Omloop het Nieuwsblad als sterkste renner in de koers in de sprint verrassen en verslaan door Greg van Avermaet, maar revancheerde zich zondag door in de sprint Kuurne Brussel Kuurne op zijn naam te schrijven. De wereldkampioen wist Strade Bianche nog nooit op zijn naam te schrijven en zal dus getergd aan de start verschijnen. Kan hij zijn tweede plaatsen van 2013, 2015 en vierde stek van verleden jaar verbeteren?
**** Greg van Avermaet
Hopelijk zal het niet té eentonig worden dit seizoen, maar het moge duidelijk zijn dat Greg van Avermaet elke koers kan winnen. Hoewel nog niet in topconditie, versloeg hij afgelopen zaterdag in de Omloop zijn rivalen Sagan en Vanmarcke op slimme wijze. Ook D’n Greg beschikt over de nodige parcourservaring en top-10 klasseringen in Strade Bianche. Zo werd hij twee jaar terug in de oude straten van Siena op waarde geklopt door Zdenek Stybar. Wat kan de Olympisch kampioen dit weekend laten zien?
*** Zdenek Stybar
Achter Sagan en Van Avermaet zien we diezelfde Zdenek Stybar terug als favoriet. Zoals beschreven, de Tsjech won de Strade Bianche twee jaar terug en werd verleden jaar tweede achter Fabian Cancellara – we kunnen dus wel stellen dat Stybie deze koers ligt. Daarnaast gaf de specialist van Quick-Step Floors, die het kopmanschap deelt met Petr Vakoc, afgelopen zaterdag na afloop van de Omloop aan dat hij deze dag in zijn agenda met rood heeft omcirkeld.
** Sep Vanmarcke
De Belg Sep Vanmarcke is een outsider voor de Strade Bianche 2017. Gezien zijn koerservaring, de Belg werd in zijn laatste Strade Bianche vierde, maar ook zeker gezien zijn vormpeil. De nieuwe kopman in het voorjaar van Cannondale-Drapac dient echter nog wel wat slimmer om te gaan in de finale, zo liet hij zaterdag de kaas van het brood eten door Parelvisser van Avermaet. Hoe zal het zaterdag met de goesting van Vanmarcke zijn?
* Jasper Stuyven
Jasper Stuyven behoorde samen met Van Avermaet en Sagan tot één van de betere in de Omloop en Kuurne. Zaterdag schudde hij hard aan de boom op de Taaienberg, maar mistte echter de slag toen Peter de Verschrikkelijke de koers naar zijn hand trok. Een dag later in Kuurne, was de kopman van Trek-Segafredo eveneens ontketent – echter kon hij zijn kunstje van verleden jaar niet herhalen. Één ding is zeker, als het aan de geboren Leuvenaar ligt zal het zaterdag koers zijn. Hij of zijn Italiaanse teamgenoot Fabio Felline zal worden uitgespeeld. Kunnen één van deze mannen Cancellara opvolgen en Trek direct een vette vis bezorgen?
Joker: Michal Kwiatkowski
Michal Kwiatkowski is nog een oud-winnaar van de Strade Bianche en de joker in het rijtje der favorieten. Trapte in flink in de boter in de Ronde van Algarve, de Pool werd tweede in het eindklassement achter Primož Roglič, en zal de vooruitgeschoven man bij Team Sky zijn zaterdag in Toscane. Kan De Kwiat het kunstje van 2014 herhalen?
De topfavorieten van Strade Bianche 2017 volgens Voorjaarsklassiekers.be
***** Peter Sagan
**** Greg van Avermaet
*** Zdenek Stybar
** Sep Vanmarcke
* Jasper Stuyven
Joker: Michal Kwiatkowski
Editie 2016
De steeds populair wordende Strade Bianche staat op zaterdag 5 maart 2016 op het programma. Ook tijdens Strade Bianche 2016 wordt gefinisht op Piazza del Campo in Siena, vlak na een klimmetje dat met 16% omhoog gaat.
Voorbeschouwing Strade Bianche 2016
Daags voor Strade Bianche 2016 wordt op deze pagina uitgebreid vooruitgeblikt op de klassieker. Vorig jaar was het de Tsjech Zdenek Stybar die de ijzersterke Belg Greg van Avermaet te snel af was en eindigde Spanjaard Alejandro Valverde als derde. De eveneens sterk rijdende Belg Sep Vanmarcke werd vierde.
Na een zware koers met enorm harde windstoten werd het een finale om van te smullen. Op dertig kilometer van de meet ontstond op kopgroep met daarin enkele favorieten, onder wie Fabian Cancellara, Peter Sagan, Greg van Avermaet, Alejandro Valverde en Zdenek Stybar. Op ruim twintig kilometer van de meet in Siena plaatste Italiaan Daniel Oss een aanval, echter na enkele kilometers alleen op kop te hebben gereden strandde de poging van de coureur van BMC. Dit door inspanningen van het vijftal Cancellara, Van Avermaet, Valverde, Vanmarcke en Stybar. Sagan was toen al gelost en ook later op de Colle Pinzuto kon Cancellara het viertal niet volgen.
Op de ongeplaveide kuitenbijter Le Tolfe zette Greg van Avermaet een demarrage in en kreeg Valverde en Stybar mee in zijn kielzog. Vanmarcke moest passen en de drie streden in de pittige slotkilometer om de bloemen. Toen Van Avermaet opnieuw een poging trachtte om weg te reden moest Valverde verstek laten gaan, Stybar kon echter volgen en de Belg in de middeleeuwse straten van Siena zelfs verslaan.
Parcours
Strade Bianche 2016, welke dus op zaterdag 5 maart voor de tiende maal wordt verreden, telt 176 kilometer en wordt verreden in het mooie Toscane. Vergeleken met vorig jaar is de editie van dit jaar flink ingekort; verleden jaar telde de koers nog 200 kilometer.
Zowel de start als de finish is in Siena. Waar verleden jaren werd gestart in San Gimignano, betekent dat door de nieuwe startplaats eerder stof kan worden gehapt. De eerste onverharde strook, de “sterrati”, doemt al na 10 kilometer op. Net als in de voorgaande jaren kent Strade Bianche, letterlijk vertaald “witte wegen”, meer dan 50 kilometer aan onverharde wegen die in het parcours liggen.
De finale van Strade Bianche 2016 begint na 150 kilometer met gemakkelijke grindstrook van 0,8 kilometer, waarna de 2,4 kilometer lange overharde Strade di Colle Pinzuto wordt aangedaan die begint met een klim met een maximaal stijgingspercentage van 15%.
Vanaf de Monteaperti en de Colle Pinzuto zal het koers zijn. Deze laatste zone, Le Tolfe die een maximale stijgingspercentage van 18% kent, ligt op 12 kilometer van de aankomst, hierna volgen relatief vlakke kilometers. Zodra de binnenstad van Siena wordt bereikt zal het nog een aantal kilometers keren en draaien worden, plus een helling die een percentage van 16% als max kent, waarna de laatste meters in een dalende lijn de meet op het schilderachtige Piazza del Campo wordt bereikt. Wie zijn de favorieten voor Strade Bianche 2016?
Favorieten 2016
Het gehele trio dat vorig jaar op het podium werd gehuld geeft hun acte de présence in Strade Bianche 2016. De eerder door de organisatie bekend gemaakte voorlopige deelnemerslijst is om van te smullen. Titelverdediger Zdenek Stybar, Greg van Avermaet (tweede in 2015) en Alejandro Valverde (derde in 2014 en 2015) en ook oud-winnaar Fabian Cancellara (winnaar in 2008 en 2012) en onder meer Italiaan Vicenzo Nibali, Spanjaard Mikel Landa en Colombiaan Johan Esteban Chaves zullen van de partij zijn.
Maar er zijn meer grote namen die aan de start in Siena zullen verschijnen; wereldkampioen Peter Sagan zal na zijn sterke openingsweekend gemotiveerd aan de start verschijnen en kent met Italiaan Oscar Gatto (vorig jaar zesde) en Tsjech Roman Kreuziger (vorig jaar elfde) twee outsiders als teamgenoten.
Ook Tiesj Benoot zal na zijn sterke nummer afgelopen zaterdag in de Omloop het Nieuwsblad met veel zelfvertrouwen naar Toscane afreizen en wat kan Kuurne-Brussel-Kuurne Jasper Stuyven klaarspelen?
Traditiegetrouw zijn er ook een heel pak Italianen die tot favorieten mogen worden bestempeld. Naast Nibali is Diego Rosa (vorig jaar vierde) outsider bij Astana, terwijl Bardiani – CSF rekent op Sonny Colbrelli en bij BMC Daniel Oss wordt opgesteld en in de schaduw van Van Avermaet tot dark horse kan worden gerekend. Bij Lampre – Merida zal een nagenoeg Italiaans team starten, waar een team rondom Diego Ulissi wordt geformeerd. Southeast – Venezuela, met Fillipo Pozzato, en CCC Sprandi Polkowice, met Davide Rebellin, zullen gokken op ervaring.
In Nederland wordt uitgekeken naar de eerste serieuze koers voor Robert Gesink (LottoNL – Jumbo) en is Wout Poels bij Team Sky opgenomen in de selectie, om Spanjaard Mikel Landa bij te staan.
Historie
De lijst van winnaars sinds de koers in 2007 tot de UCI kalender behoorde, toont aan dat de klassieker louter grote namen als titelhouder heeft gekend. In het najaar van 2007 was het de Russische klasbak Aleksandr Kolobnev die de eer opstreek als eerste de profzege van de Strade Bianche te behalen en een halfjaar later (voorjaar 2008) versloeg de klassieke grootmeester Fabian Cancellara rivaal Allessandro Ballan in de sprint. Waar in 2009 de Zweed Thomas Lokvist won en in 2010 de Kazach Maksim Iglinsky in de bloemen viel, stond Strade Bianche op 5 maart 2011 in het teken van de opmaat van een prachtig voorjaar voor Phillipe Gilbert. In 2012 wist Fabian Cancellara voor de tweede maal de koers naar zijn hand te zetten.