Favorieten Gent Wevelgem 2024

Twee dagen na de E3 Saxo Classic 2024 wacht alweer Gent Wevelgem 2024 – waar met Mathieu van der Poel, Jasper Philipsen, Mads Pedersen, Olav Kooij, Arnaud de Lie de nodige sterke en rappe mannen aan het vertrek staan. Krijgen we – net als in 2021 en verleden jaar – weer een Visma | Lease A Bike show of pakt Team Alpecin-Deceuninck na de overwinningen in Milan Sanremo, Classic Brugge-De Panne en E3 Saxo Classic door?  Voorjaarsklassiekers.be komt in navolging van onze uitgebreide voorbeschouwing Gent Wevelgem 2024, hier met de Favorieten Gent Wevelgem 2024 special!

Favorieten Gent Wevelgem 2024

Gent Wevelgem van echte sprinterskoers naar koers voor sterke beren met rappe benen

Waar deze kasseienkoers ooit te boek stond al sprinterskoers, zien we de laatste jaren dat hier vooral sterke kleppers met de zege lopen. In veel gevallen echte beren die een zware koers kunnen overleven én in de meeste gevallen ook over een sterke eindschot beschikken. Een blik op de vorige tien winnaars en we zien helemaal geen traditionele sprinter meer, wél dus de doorgewinterde kasseienklepper. Tegenwoordig moet je Flandrien zijn om Gent-Wevelgem te winnen. Helemaal als je, zoals Luca Paolini in 2015, te maken krijgt met extreme weersomstandigheden.

Maar ook John Degenkolb (2014), Peter Sagan (2016 en 2018), Greg van Avermaet (2017), Alexander Kristoff (2019), Mads Pedersen (2020), Wout van Aert (2021) en Biniam Girmay (2022) wisten de koers te winnen uit een sprint na een – in bijna alle gevallen – afmatting waar nog maar een klein groepje om de winst streed. Alleen de koers van vorig jaar een vreemde eend in de bijt: titelverdediger Christophe Laporte kreeg de overwinning geschonken van zijn ploegmaat Wout van Aert – toen beide heren er na een aanval op de Kemmelberg van door gingen en nooit meer werden bijgehaald.

Favorieten Gent Wevelgem 2024 - Paolini 2015

Krijgen we opnieuw “Gent Wevelgem” weer?

Met de voorspelde regen, windkracht 5 en kou hopen de wielerfans thuis vanaf de zetel op nieuwe apocalyptische omstandigheden. De sterke kleppers zullen eveneens op waaiers hopen – vooral de Moeren is bij uitstek een gebied om de boel ouderwets aan frieten te rijden. Wordt het daadwerkelijk ‘Gent Wevelgem’ weer? En welke matadoren gaan de boel aan bonken rijden?

Favorieten Gent Wevelgem 2024 volgens Voorjaarsklassiekers.be

Na het Openingsweekend leek Visma | Lease A Bike door te gaan waar zij in de klassiekers in 2023 waren gestopt: winnen. Tuurlijk, de kasseienmonumenten werden gewonnen door de grootste rivalen, maar met Jan Tratnik in de Omloop en Wout van Aert in Kuurne leek het weer dezelfde kant op te gaan. Het is echter Alpecin-Deceuninck die zo vlak voor het échte werk er met de bloemen vandoor gaan. Mathieu van der Poel in Sanremo en de E3 Prijs, Jasper Philipsen in Classic Brugge-De Panne. Wie spelen ze uit in Wevelgem?

In de afgelopen drie jaar ontbrak Mathieu van der Poel, maar dit jaar staat hij weer aan de start. Hij begon zijn voorjaar pas laat en heeft een andere aanpak dan voorheen. Vorig jaar toonde Van der Poel zijn klasse door bijna al zijn doelen te behalen, waaronder indrukwekkende prestaties in Milaan-San Remo. Dit jaar piloteerde hij ploegmaat Philipsen naar de zege in Sanremo en reed hij in de E3 Prijs iedereen naar huis. In de heuvelzone zal hij de koers kunnen open breken en er net zoals in de E3 Saxo Classic al vroeg oorlog van kunnen maken.

Favorieten Gent Wevelgem 2024 Van der Poel

Of Alpecin gokt op die andere man in vorm: Jasper Philipsen. Kersverse winnaar van Milaan-San Remo én Classic Brugge-De Panne zal ook deelnemen met goesting. Na zijn overwinning leeft hij op een wolk, maar hij zal opnieuw moeten presteren om zijn kopman Van der Poel te ondersteunen.

Favorieten Gent Wevelgem 2024 Jasper Philipsen

Olav Kooij zal de ijzer in het vuur zijn van Visma | Lease A Bike, daar de hoofdrolspelers van vorig jaar Wout van Aert (Gent Wevelgem past dit jaar niet in zijn programma) en Christophe Laporte (was ziek en start niet) ontbreken. Kooij toonde ook indrukwekkende prestaties en kan ver komen in deze koers, al lijken de KillerBees enigszins onthoofd zonder hun top duo. Wat kan Kooij in Wevelgem klaar spelen?

Als het aan Mads Pedersen had gelegen zou hij dit jaar in de vervanger worden van Tadej Pogačar in het groepje Grote Drie, echter was de hoogvorm in de E3 ver te zoeken. Was het een off day of zijn de benen richting zijn doelen toch minder dan gehoopt? Jasper Stuyven is dan misschien nog wel kansrijker, die reed een zeer straffe E3 Prijs en moet het werk in Wevelgem ook aan kunnen – helemaal als we een zware koers krijgen. En met Jonathan Milan heeft Lidl-Trek nóg een gevaarlijke klant achter de hand, die zowel kan presteren bij een (massa)spurt als bij een zware koers!

Een extreem zware koers, een afvalrace dat man tegen man zal worden beslecht, daar zullen Tim Wellens en Jonathan Narváez (ook) op hopen. Ook deze kleppers waren in de E3 Prijs op de afspraak en zullen bij een afmatting zondag wederom van voren kunnen meerijden. Ook Nils Politt trapt dit voorjaar al flink in de boter, de Duitser zal ook zowel zondag als woensdag in Dwars door Vlaanderen 2024 zijn zinnen zetten op een aanvallende koers.

Een andere favoriet is Tim Merlier – al zal de Soudal-Quick Step man dan idealiter gebaat zou zijn bij een wat minder straffe koers. Merlier heeft zowel van Gent Wevelgem als de Scheldeprijs een doel gemaakt en heeft vorig jaar al laten zien dat Gent-Wevelgem hem ligt. Een andere optie voor de Wolfpacks is Casper Pedersen, die zowel in Sanremo als de E3 nét buiten de top-tien reed, maar wel indruk maakte.

Dan zijn we aanbeland bij Arnaud de Lie. Eerlijk is eerlijk, de sterke Lotto-Dstny klepper is een vraagteken. Niet zijn deelname, hij zal sowieso starten in Ieper. Het is de vraag in hoeverre De Lie nog last heeft van zijn val in Le Samyn. Moest hij daarom in de E3 Prijs passen op de Taaienberg? Of zat hij gewoon niet goed gepositioneerd. Wat een gegeven is, is dat hij maar liefst 6 minuten na winnaar Van der Poel over de meet kwam. En als je zelf afgelopen winter voor de microfoon van de Live Slow Ride Fast podcast nog predikte dat “de doel, winnen is” – moet je wel wat beter voor de dag komen. Een groot voordeel voor De Lie is dat Gent Wevelgem dan weliswaar zware koers omstandigheden kan krijgen, het parcours is op papier veel minder zwaar dan de E3 Prijs. Mocht De Lie er op de Kemmel nog bij zitten, moet je van goede huize zijn om er nog af te rijden. Of je rijdt met hem naar de meet, maar wil je dat? Gezien zijn slechte performance in de E3 Prijs geen sterren voor De Lie, wél uiteraard één van de grootste dark horses en onze grootste schaduwfavoriet voor Gent Wevelgem 2024!

Op basis van zijn prestaties afgelopen vrijdag in de E3 Saxo Classic mogen we Biniam Girmay ook tot één van de outsiders rekenen. Kan hij zijn kunststukje van verleden jaar herhalen? De Eritireër is één van onze dark horses om in de gaten te houden!

Favorieten Gent Wevelgem 2024 Biniam Girmay Gent Wevelgem 2022

Michael Matthews en Laurence Pithie behoren ook tot de kanshebbers, elk met hun eigen sterke punten en prestaties – al vallen zij wel buiten de sterren.

De lijst met outsiders is lang, met snelle mannen zoals Luca Mozzato, Arnaud Démare, Jordi Meeus, en Danny van Poppel, maar ook sterke klassieke renners zoals Yves Lampaert, Pierre Gautherat, en Oliver Naesen. Deze koers belooft dan ook een spannende strijd te worden tussen ervaren favorieten en opkomende talenten.

Sterrenverdeling favorieten en dark horses Gent Wevelgem 2024 

***** Mathieu van der Poel
**** Jasper Philipsen
*** Mads Pedersen
** Tim Merlier
* Olav Kooij
Dark horses: Biniam Girmay, Arnaud de Lie, Jonathan Milan, Jasper Stuyven, Laurence Pithie en Michael Matthews