Luik Bastenaken Luik

Op Voorjaarsklassiekers.be lees jij alles over de Vlaamse en Waalse voorjaarsklassiekers, waarin Luik-Bastenaken-Luik een prominente koers is. Lees hier verder over de historie van deze koers en navigeer hier direct naar de voorbeschouwing Luik Bastenaken Luik 2024 of lees onze favorieten Luik Bastenaken Luik 2024!

Luik Bastenaken Luik…

De één denkt aan afzien, op de Redoute.
De ander aan een heerlijke lange dag in het zadel.
Vertrek voor dag en dauw vanuit Luik richting Bastenaken, waar eind 1944 is gevochten voor onze vrijheid.
Vechten, dat doet de wielrenner in Luik-Bastenaken-Luik ook de hele dag. Zowel cyclorijder met zijn vrienden, of de kopman met zijn knecht.

Onbeperkt TUC’s eten boven op de Wanne, althans als er nog genoeg voorradig zijn.
Een rijsttaartje in Bastogne en nog even een foto op de Place General McAuliffe.
Snel een gelletje of kleffe Snelle Jelle naar binnen werken, want bijna geparkeerd op de Côte de Stockeu.

Bepakt en bezakt de hele dag in de weer.
De prof hoeft wat minder mee te slepen, maar kijkt de hele koers al uit naar zijn plakbidon.
Een demarrage op de Côte de la Redoute, de scherprechter van de dag. Of die versnelling pas plaatsen op Côte de Saint-Nicolas, huisnummer 256.

Luik Bastenaken Luik, Liège Bastogne Liège, La Doyenne. De oudste voorjaarsklassieker die er is.
Een Ardennenoffensief voor de profs in deze laatste voorjaarsklassieker. De zwaarste cyclo voor de amateur!

Luik Bastenaken Luik 2022

LBL. La Doyenne. De ouderdomsdeken. De moeder der monumenten. Zo maar enkele bijnamen van Luik Bastenaken Luik (of in het Frans: Liège-Bastogne-Liège); volgens vele (oud)coureurs de allerzwaarste, maar ook de allermooiste wielerkoers van het jaar

Luik-Bastenaken-Luik is de afsluiter van het klassieke voorjaar. Traditiegetrouw is LBL namelijk het slotstuk van de feestmaand april. Nadat er wordt afgetrapt met Vlaanderens Mooiste en een week later de Hel van het Noorden moet worden overleefd, wacht het peloton via de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl één van de zwaarste, zo niet de zwaarste wielerkoers van het jaar: een helletocht van meer dan 250 kilometer door de Ardennen, waar de renners tientallen zware hellingen en totaal meer dan 4000 hoogtemeters moeten overbruggen.

De heuvelklassieker begint in Luik en na honderd zuidelijke kilometers koers, wordt er in Bastogne (Bastenaken) omgekeerd en volgt er een kronkelige route, met oh zo veel venijnige hellingen, terug naar Luik – waar in de diepe finale nog enkele legendarische beklimmingen als Côte de Stockeu, Côte de Wanne, Col de la Redoute en de Côte de Saint-Nicolas.

Historie Luik Bastenaken Luik 2019

Luik Bastenaken Luik 2022

Zondag 24 april 2022 staat alweer de laatste voorjaarsklassieker van het voorjaar van 2022 op het programma. Luik Bastenaken Luik 2022 zal met de deelname van Wout van Aert, de aanwezigheid van de vele heuvelspecialisten en klimgeiten en de revanche gevoelens van Quick Step-Alpha Vinyl interessanter dan ooit zijn… Lees hier alles over de LBL editie van 2022, met een uitgebreide voorbeschouwing en ook de sterrenverdeling en favorieten Luik Bastenaken Luik 2022!

Luik-Bastenaken-Luik 2021

Na het Openingsweekend, met de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne Brussel Kuurne, en een mooi uitstapje naar Italië met het zesde monument Strade Bianche en het eerste echte monument Milaan San Remo, komt de koers in maart weer naar Vlaanderen. De koersen volgen in rap tempo. Van de E3 Harelbeke naar Gent Wevelgem naar Dwars door Vlaanderen tot het absolute hoogtepunt in Vlaanderen: de Ronde van Vlaanderen. Natuurlijk, sprinters komen aanbod in de Scheldeprijs, maar een week na de Ronde is er een nieuwe vette vis te winnen, in de hel van Parijs Roubaix. Na Roubaix komen weer heel andere renners bovendrijven.

De Brabantse Pijl is daarvoor traditiegetrouw de overgangsetappe, van de kasseien naar de heuvels. De echte puncheur zal tijdens de Amstel Gold Race voor het eerst echt aan de boom schudden om vervolgens een paar dagen later tijdens de Waalse Pijl op de Muur van Hoey opnieuw uit zijn pijp te komen, tot… Tot de laatste zondag van april de moeder der klassiekers op het programma staat. Het vierde monument, maar zeker één van de zwaarste der wielerklassiekers. Het verloren voorjaar kan voor menig renner of zelfs team in één klap goed worden gemaakt, als je in Luik-Bastenaken-Luik als winnaar de bloemen mag aannemen. Luik-Bastenaken-Luik is de laatste, misschien wel de zwaarste en zeker ook één van de mooiste!

Wanneer is Luik-Bastenaken-Luik 2021?

Luik-Bastenaken-Luik 2021 staat op zondag 25 april 2021 op het programma en is daarmee dus de laatste voorjaarsklassieker, maar niet het laatste monument – daar de Ronde van Lombardije in oktober als vijfde en laatste monument op het programma staat.

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2021

Voor de focus volledig op de Giro d’Italia 2021 gaat, ben je bij Voorjaarsklassiekers.be aan het juiste adres voor een uitgebreide voorbeschouwing op Luik-Bastenaken-Luik 2021!. Zodra de eerste Ardennenklassiekers erop zitten, schrijven wij een uitgebreide voorbeschouwing met een overzicht van favorieten, maar ook alle informatie over het parcours en hoe je Luik-Bastenaken-Luik het beste kan volgen!

Voorbeschouwing-Luik-Bastenaken-Luik-2021

Terug naar de herfsteditie van 2020. Julian Alaphilippe steekt te vroeg zijn armen in de lucht – waardoor Primoz Roglic de koers op zijn naam schrijft.

Eerdere voorbeschouwingen:

LBL 2020

De 106e editie van Luik Bastenaken Luik wordt verreden op zondag 4 oktober. U leest het goed, door corona en het uitgestelde wielerjaar 2020 krijgen we een herfsteditie. Normaal gesproken stond Luik Bastenaken Luik gepland op zondag 26 april 2020.

In La Doyenne zijn door de jaren heen grote renners opgestaan. Wat te denken van Eddy Merckx, die met zeges in 1969, 1971-73 en 1975 recordwinnaar werd. Of wat te denken van Bernard Hinault in 1977 en 1980. Of de Nederlanders Steven Rooks (1983) en Adrie van der Poel (1988). Of Rolf Sørensen, Evgueni Berzin, Michele Bartoli en Frank Vandenbroucke – die in jaren negentig furore maakte in de Oude Dame. Wat meer recenter zien we namen van Alexander Vinokourov, Maxim Iglinskiy, Simon Gerrans, Alejandro Valverde, Dan Martin en Wout Poels op de erelijst. Toch ook niet de minste renners.

Voorbeschouwing Luik Bastenaken Luik 2020

Vorig jaar wist Jakob Fuglsang La Doyenne op zijn naam te schrijven, door solo op het vernieuwde parcours als eerste aan te komen. De Deen van Astana wist daarmee zijn voorjaar optimaal te bekronen en een superweek af te sluiten. Een zondag eerder reed hij naar een derde stek in de Amstel Gold Race en vier dagen voor Luik Bastenaken Luik werd Fugslang nog tweede in de Waalse Pijl.

Favorieten Luik Bastenaken Luik 2020

Waar in de vorige edities van La Doyenne koersen als de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl of meerdaagse rittenkoersen Tirreno-Adriatico of Parijs-Nice steevast één van de graadmeters voor het maken van een favorietenlijstje is, hebben we dit jaar door het coronavirus een ongekende aanloop. Niet de Ardennenklassiekers daags voor Luik, maar de Tour de France en het WK wielrennen zijn de graadmeters.

Het moge in elk geval duidelijk zijn, kersverse Tour de France winnaar Tadej Pogacar en runner-up Primož Roglič zullen sterker dan ooit aan de start verschijnen. Één ding is zeker, de Deen Jakob Fuglsang zal zichzelf niet opvolgen: de Astana-coureur rijdt de Giro d’Italia dat van 3 tot 25 oktober 2020 wordt verreden. Wie is de grote favoriet voor Luik Bastenaken Luik 2020?

Uitslag Luik Bastenaken Luik 2019

1. Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) op 6:37:37
2. Davide Formolo (BORA – hansgrohe) 0:27
3. Maximilian Schachmann (BORA – hansgrohe) 0:57
4. Adam Yates (Mitchelton-Scott) ,,
5. Michael Woods (EF Education First) ,,
6. David Gaudu (Groupama – FDJ) ,,
7. Mikel Landa (Movistar Team) ,,
8. Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) 1:00
9. Dylan Teuns (Bahrain Merida) 1:05
10. Wout Poels (Team Sky) 1:26

Laatste tien overwinningen Luik Bastenaken Luik
2010: Alexandre Vinokourov
2011: Philippe Gilbert
2012: Maxim Iglinsky
2013: Daniel Martin
2014: Simon Gerrans
2015: Alejandro Valverde
2016: Wout Poels
2017: Alejandro Valverde
2018: Bob Jungels
2019: Jakob Fuglsang

Wanneer is de Luik Bastenaken Luik 2020?

Luik Bastenaken Luik 2020 wordt zondag 4 oktober 2020 verreden. De heuvelklassieker in de Ardennen, de moeder der klassiekers, is normaliter het slotstuk is van een schitterende koersmaand in april. Hoe anders is het dit jaar, waar Luik Bastenaken Luik exact een week na het WK wielrennen en twee weken na de finish van de Tour de France plaatsvindt.

Parcours Luik Bastenaken Luik 2020

Verleden jaar is de route van Luik-Bastenaken-Luik heftig aangepakt. Luik keerde terug als finishplaats, nadat in de vorige 27 edities de meet in het naburige Ans lag. Nu Ans niet meer als aankomstplaats dient, betekent dit ook het verdwijnen van Côte de Saint-Nicolas in de finale. Daarin werden de Côte de la Redoute en de Côte de la Roche-aux-Faucons voortaan een sleutelrol toegedicht. Luik Bastenaken Luik 2020 is vrijwel ongewijzigd.

Beklimmingen Luik Bastenaken Luik 2020
Côte de la Roche-en-Ardenne (2,8 km aan 6,2%) na 76 km
Côte de Saint-Roch (1 km aan 11,2%) na 123,5 km
Côte de Mont-le-Soie (1,7 km aan 7,9%) na 164 km
Côte de Wanne (3,6 km aan 5,1%) na 172 km
Col de Stockeu (1 km aan 12,5%) na 179 km
Côte de la Haute-Levée (3,6 km aan 5,6%) na 185 km
Col du Rosier (4,4 km aan 5,9%) na 197,5 km
Col du Maquisard (2,5 km aan 5%) na 210 km
Côte de la Redoute (2 km aan 8,9%) na 222 km
Côte des Forges (1,3 km aan 7,8%) na 234 km
Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km aan 11%) na 243,5 km

Favorieten Luik Bastenaken Luik 2020

Wie is de favoriet voor Luik Bastenaken Luik? In pre-corona tijdperk hadden de redactieleden van Voorjaarsklassiekers.be en Wieler-Koers.nl – en U als wielerliefhebber uiteraard – met de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl een drietal graadmeters gehad. Anno 2020, midden in de corona crisis met de afgelasting van de Amstel Gold Race tot gevolg, kunnen we terug kijken op de Tour, het WK en de Waalse Pijl. Een beetje gek is dat zeker, maar het maakt de koers er ook weer leuk op!

*** Julian Alaphilippe

In onze ogen is Julian Alaphilippe, kersvers wereldkampioen op de weg, de te kloppen man aanstaande zondag in La Doyenne. Alle ogen zullen zondag gericht zijn op de rappe springveer van Deceuninck-Quick Step, die met Bob Jungels, Andrea Bagioli en Rémi Cavagna een ongekend sterk blok om zich heen heeft.

Luik Bastenaken Luik Alaphilippe 2020

** Marc Hirschi

Wie zijn dan de grootste uitdagers van Juju? Hiervoor is het allereerst terugkijken naar eerder deze week. In de Waalse Pijl winnaar Marc Hirschi om precies te zijn. Maar ook runner-up Benoît Cosnefroy heeft een puike vormpeil. Beide heren lieten zowel in de Tour de France als in de Waalse Pijl hun benen spreken. Hoe is de goesting zondag?

Luik Bastenaken Luik 2020

* Michael Woods

Datzelfde geldt voor Michael Woods, die ook al meerdere keren kort reed in La Doyenne. Waar zijn concurrenten de nodige koershardheid uit La Grande Boucle mee kunnen nemen naar de Ardennen, heeft de coureur van EF Education First aan zijn vorm gewerkt in de Tirreno-Adriatico. De nummer 12 klassering op het WK en een nummer 3 plaats achter Hirschi en Cosnefroy in de Waalse Pijl afgelopen woensdag maakt hem ons op Alaphilippe en Hirschi na de grootste kanshebber.

Joker: Michal Kwiatkowski

Een outsider zondag is de Pool Michal Kwiatkowski. Kwiato pakte zowel in de Tour de France een etappezege pakte maar ook woensdag bij de pinken zat. Over de Tour de France gesproken, ook winnaar Tadej Pogacar en nummer twee Primož Roglič zullen zondag acte de présence.

Last but not least, ook alleskunner Mathieu van der Poel heeft last minute besloten aan de start van Luik Bastenaken Luik 2020 te starten! De Nederlander van Alpecin-Fenix wist zaterdag door een ongekende solo de Binck-Bank Tour naar zijn hand te zetten én tevens de laatste etappe te pakken en zal Luik Bastenaken Luik in eerste instantie rijden om extra koerskilometers te maken richting zijn hoofddoelen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Wat kan Matje morgen in de moeder der klassiekers?

Wie zijn de top favorieten voor Luik Bastenaken Luik 2020 volgens Voorjaarsklassiekers.be?
*** Julian Alaphilippe
** Marc Hirschi
* Michael Woods
Joker: Michal Kwiatkowski

Komende edities:

Luik Bastenaken Luik 2021

Waar in 2020 Luik Bastenaken Luik door corona is verplaatst naar het najaar, krijgen we (hopelijk) in het voorjaar van 2021 weer een reguliere klassiekerprogramma. Luik Bastenaken Luik 2021 staat op de planning om op zondag 25 april 2021 te worden verreden. Het monument, in april de derde na de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix, is de afsluitende voorjaarsklassieker.

Eerdere edities:

Luik Bastenaken Luik 2019

Zondag 28 april 2019 staat de 105e editie van Luik Bastenaken Luik op het programma. De fameuze koers zal sinds lange tijd weer dwars door de Ardennen van Luik via Bastenaken terug naar Luik voeren, daar de finish is verplaatst van voorstad Ans naar de brede boulevard d’Avroy in het centrum van Luik. Luik Bastenaken Luik 2019 telt 256 kilometers en zal elf hellingen tellen. Toch is één ding zeker: in de Ardennen zal geen meter vlak zijn.

Hellingen Luik Bastenaken Luik 2019

1. Côte de La Roche-en-Ardenne
2. Côte de Saint-Roch
3. Côte de Mont-le-Soie
4. Côte de Wanne
5. Côte de Stockeu
6. Côte de Haute-Levée
7. Col du Rosier
8. Col du Maquisard
9. Col de la Redoute
10. Côte des Forges
11. Côte de la Roche-aux-Faucons

Voorbeschouwing Luik Bastenaken Luik 2019

Hoewel de finish dus is gewijzigd – voor het eerst in 27 jaar wordt ligt de finish niet in Ans, maar in het centrum van Luik – zal de editie van 2019 vergelijkbaar verlopen als die van verleden jaar. Toen soleerde de Luxemburger op de top van de Côte de la Roche-aux-Faucons (met nog 15 kilometer te gaan) naar de overwinning. Michael Woods werd tweede, Romain Bardet derde.

Favorieten Luik Bastenaken Luik 2019

Favorieten Luik Bastenaken Luik

De man van de Waalse Pijl van afgelopen woensdag met Julian Alaphilippe. Nadat de rappe Fransman zondag in de Amstel Gold Race nog werd verrast door Mathieu van der Poel, die op sensationele wijze in de finale iedereen er op legde en zo zijn derde voorjaarsklassieker in zijn debuutjaar op de weg wist te winnen, wist hij op de Muur van Hoei voor de tweede jaar op rij toe te slaan. Op de Muur, de traditionele slotklim van de Waalse Pijl, reageerde hij op een aanval van Jakob Fuglsang, waarna hij op en over de Deen naar zijn tweede zege koerste.

In onze ogen is de man in vorm, die eerder dit voorjaar ook al zegevierde in de Italiaanse klassiekers Strade Bianche en Milaan Sanremo, de uitgesproken favoriet voor Luik Bastenaken Luik 2019.

Van wie komt het grootste gevaar? In elk geval niet van Van der Poel, zijn voorjaar is gelukkig voor Alaphilippe ten einde. Zijn grootste belager zal, net als in de Waalse Pijl Fuglsang zijn. De sterke Deen van Astana reed ook al van voren in de Amstel Gold Race en is dit voorjaar in vorm van zijn leven.

Achter Alaphilippe en Fuglsang treffen we Michał Kwiatkowski. Stak eveneens in de Amstel Gold Race diep in de finale zijn neus in de venster, maar werd ‘slechts’ derde. Derde werd hij ook in de editie van Luik Bastenaken Luik in 2014 en in 2017 en eerder dit jaar gaf de ex-wereldkampioen van Team Sky al aan dat hij Luik ooit wilde winnen. Gaat het de Pool dit jaren lukken?

Over wereldkampioenen gesproken. Alejandro Valverde. Inmiddels 39 (!) jaar oud, maar met de goesting zit het nog altijd goed. Weet ook wat winnen in Luik is, hij deed dit al in 2006, 2008, 2015 en 2017. Bij een vijfde overwinning zondag evenaart Alejandro het record van Eddy Merckx. De vraag is hoe de benen zijn van de Murciaan, gezien hij geen potten kon breken in de Gold Race en de Waalse Pijl. Één ding is zeker: vlak Valverde nooit uit!

Achter deze matadoren staan een heel rij kleppers die eveneens zondag een gooi naar de zege kunnen doen. Wat te denken van oud-winnaars Dan Martin, Philippe Gilbert of Bob Jungels, die vorig jaar verrassend won. Of de Australische alleskunner Michael Matthews. En wat te denken van de BORA-hansgrohe man in vorm Maximilian Schachmann. Ook de ronde renners Romain Bardet, Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali en Adam Yates komen met ambitie naar de vierde monument van het seizoen.

Favorieten Luik Bastenaken Luik 2019 volgens Voorjaarsklassiekers.be
***** Julian Alaphilippe
**** Jakob Fuglsang
*** Michal Kwiatkowski
** Alejandro Valverde
* Michael Matthews
Joker: Maximilian Schachmann

Luik Bastenaken Luik toertocht

Bent u naast liefhebber van de koers ook zelf een fervent fietser? En wilt u de uitdaging aangaan en u een dag te wanen als prof? Rijd dan de Luik Bastenaken Luik Challenge op 27 april, de dag voor de koers van de profs. In het hart van de Ardennen wachten de beroemde Luik Bastenaken Luik beklimmingen en je kunt kiezen voor een tocht van 75, 156 of de volle 273 kilometer! Het fietsen van de toertocht op 27 april toertocht kan perfect worden gecombineerd met het toejuichen van de profs een dag later.

Voorbeschouwing Luik Bastenaken Luik 2019

Fiets u La Doyenne liever later in het seizoen wanneer u meer bent getraind? Ga dan voor de LBL Ardennen Classic georganiseerd door Le Champion. Op de Country Hall te Luik kun je op zaterdag 10 augustus starten voor 75, 125, 170 of de 233 kilometer. Dit dagje is met heuvels als de Côte de Vien, de Côte de Chambralles, de Côte de La Combe en Roche aux Faucons gegarandeerd een uitdaging voor iedereen!Eerdere edities Luik Bastenaken Luik:

Luik Bastenaken Luik 2018

De 104e editie van Luik Bastenaken Luik staat op zondag 22 april op het programma. Luik Bastenaken Luik 2018 zal de laatste van een reeks voorjaarsklassiekers zijn en is na de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix de derde monument in de maand april.

Voorbeschouwing Luik Bastenaken Luik 2018

Daags voor de start van de Oudersdomsdeken zult op op Voorjaarsklassiekers.be een uitgebreide voorbeschouwing van de laatste klassieker dit seizoen, met parcoursinformatie, favorieten en tips voor uw wielerpronostiek voor Luik Bastenaken Luik 2018.

Verleden jaar ging de overwinning naar de almachtige Alejandro Valverde, die Luik Bastenaken Luik voor de vierde maal wist te winnen. De Spanjaard van Movistar wist de in de laatste kilometer, op het omhooglopende stuk in Ans, weggereden Daniel Martin terug te pakken en te verslaan in de sprint. Achter Martin eindigden Michal Kwiatkowski (Sky) en de verrassende Michael Matthews (Sunweb).

Luik Bastenaken Luik 2018

Favorieten Luik Bastenaken Luik 2018

Kan Alejandro Valverde voor de vijfde keer winnen in Luik? Zal oud-wereldkampioen Michal Kwiatkowski zijn tweede monument veroveren en wat kan de winnaar van Milaan Sanremo Vicenzo Nibali? Wie zijn de grootste favorieten voor Luik Bastenaken Luik 2018?

Luik Bastenaken Luik 2017

Zondag 23 april 2017 staat de 103e editie van Luik Bastenaken Luik op het programma. Luik Bastenaken Luik 2017 telt in totaal 258 kilometer en de renners wachten tien Ardense hellingen. Vlak zal het de gehele editie nooit zijn.

Voorbeschouwing Luik Bastenaken Luik 2017

Daags voor Luik Bastenaken Luik 2017 zult op op Voorjaarsklassiekers.be een uitgebreide voorbeschouwing van de laatste klassieker dit seizoen, met parcoursinformatie, favorieten en tips voor uw wielerpronostiek.

Verleden jaar ging de zege verrassend genoeg naar Wout Poels. De renner van Team Sky verraste vriend en vijand door in een regenachtige en erg koude editie naar de winst te sprinten. De winst van Poels was de eerste Nederlandse zege sinds Adrie van de Poel, vader van Mathieu, die de zware klassieker in 1988 op zijn naam schreef.

Luik Bastenaken Luik 2017

Uitslag Luik Bastenaken Luik 2016

1. Wout Poels (Team Sky) 6:24:29
2. Michael Albasini (Orica GreenEDGE) ,,
3. Rui Costa (Lampre-Merida) ,,
4. Samuel Sánchez (BMC Racing Team) 0:04
5. Ilnur Zakarin (Team Katusha) 0:09
6. Warren Barguil (Team Giant – Alpecin)0:11
7. Roman Kreuziger (Tinkoff) 0:12
8. Joaquim Rodríguez (Team Katusha) ,,
9. Bauke Mollema (Trek – Segafredo) ,,
10. Diego Rosa (Astana Pro Team) ,,

Voorgaande vijf edities Luik Bastenaken Luik

2012: 1. Maxim Iglinsky, 2. Vicenzo Nibali, 3. Enrico Gasparotto
2013: 1. Daniel Martin, Joaquim Rodriquez, 3. Alejandro Valverde
2014: 1. Simon Gerrans, 2. Alejandro Valverde, 3. Michal Kwiatkowski
2015: 1. Alejandro Valverde, Julian Alaphillipe, 3. Joaquim Rodriquez
2016: 1. Wout Poels, 2. Michael Albasini, 3. Rui Costa

Parcours Luik Bastenaken Luik 2017

Net als de editie in 2016, zal ook Luik Bastenaken Luik dit jaar niet over de legendarische Côte de Stockeu gaan. Naast de mytische lievelingshelling van Kanibaal Eddy Merckx ontbreken ook de Côte de Wanne en de Côte de Haute Levée in deze editie van De Oudersdomsdeken. Deze worden vervangen door “nieuwkomers” Côte du Pont, de côte de Bellevaux en de côte de la Ferme Libert.

Hellingen Luik Bastenaken Luik 2017

1. Côte de La Roche-en-Ardenne (2,8 km aan 6,2%)
2. Côte de Saint-Roch (1 km aan 11,2%)
3. Côte de Pont (1 km aan 10,5%)
4. Côte de Bellevaux (1,1 km aan 6,8%)
5. Côte de la Ferme Libert (1,2 km aan 12,1%)
6. Col du Rosier (4,4 km aan 5,9%)
7. Col du Maquisard (2,5 km aan 5%)
8. Col de la Redoute (2 km aan 8,9%)
9. Côte de La Roche-aux-Faucons (1,3 km aan 11%)
10. Côte de Saint-Nicolas (1,2 km aan 8,6%)

Favorieten editie 2017

Één ding is zeker, door een blessure zal de afwezige Wout Poels zijn titel niet kunnen verdedigen. Wie is de grootste favoriet om de Nederlander op te volgen?

***** Alejandro Valverde
El Imbatido of wel De Onverslaanbare. El Bala. Of Balaverde. Zomaar enkele bijnamen voor Alejandro Valverde Belmonte, zoals deze klasbak voluit heet. Schreef afgelopen woensdag voor de vijfde maal de Waalse Pijl op zijn naam en deed zijn (eerstgenoemde) bijnaam eerder dit voorjaar onder andere in de Ronde van Catalonië al eer aan in. Wie kan de Spanjaard van Movistar zondag temmen?

Valverde Luik Bastenaken Luik 2017

**** Daniel Martin
Na de afwezigheid van de geblesseerde Phillipe Gilbert, die La Doyenne in 2011 en eerder dit jaar de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race op zijn naam schreef, is de Ier Dan Martin de onbetwiste kopman bij Quick-Step Floors. Na een tweede plaats in de Waalse Pijl is Martin klaar om zijn kunstje van 2013 te herhalen.

Martin Luik Bastenaken Luik 2017

*** Michal Kwiatkowski
Bij een zege zal Michal Kwiatkowski zich kunnen kronen tot Koning van het Voorjaar 2017. De Pool won monument Milaan-San Remo en eerder al Strade Bianche en werd recent tweede in de Amstel Gold Race en zevende in de Waalse Pijl. Met zijn klimbenen zit het dus wel goed. De coureur van Team Sky weet eveneens hoe hoog te eindigen in Luik, de Kwiat werd in 2014 derde. Kan hij zondag wederom in de boter trappen?

Luik Bastenaken Luik 2017

** Sergio Henao
Een andere coureur van Team Sky die zondag zijn neus aan het venster wil steken is Sergio Henao. De Colombiaanse kampioen werd afgelopen week zesde in de Amstel Gold Race en vierde in de Waalse Pijl. Hoe is de goesting van de berggeit zondag in Luik?

* Rui Costa
Een coureur die er altijd staat in heuvelklassiekers als Luik-Bastenaken-Luik is Rui Costa. De Portugese klasbak reed al driemaal naar een stek in de top-10 (negende in 2013, vierde in 2015 en derde verleden jaar), maar was de afgelopen weken onzichtbaar in de Gold Race en de Waalse Pijl. Kan de winnaar van de eerdere Abu Dhabi Tour dit jaar, zondag in Luik aan de boom schudden?

Joker: Michael Albasini
Michael Albasini is in onze ogen één van de dark horses voor deze in Luik Bastenaken Luik 2017. De Zwitser kan zeer goed aankomen, rekenen op de nodige koerservaring én op steun van een sterk ORICA-Scott blok. Kan Albasini zijn goede lijn (derde in de Gold Race en vijfde in de Waalse Pijl) doortrekken?

Favorieten editie 2017 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Alejandro Valverde
**** Daniel Martin
*** Michal Kwiatkowski
** Sergio Henao
* Rui Costa
Joker: Michael Albasini

Favorieten Luik Bastenaken Luik 2017

Luik Bastenaken Luik Cyclo 2017

Naast de vele cyclo’s georganiseerd in Vlaanderen, worden er al jaren diverse Luik Bastenaken Luik cyclo’s georganiseerd. Hieronder vindt u een overzicht van de vele toertochten van Luik Bastenaken Luik, waar u tezamen met uw fietsvrienden de helletocht aan kunt gaan. In de vroege ochtend warmdraaien op de Côte de la Roche-en-Ardenne, na een lunch met LU Tuc en AA Drink koud de Côte de Stockeu opdraaien (pas op dat u niet af hoeft te stappen, op deze veneinige klim) en afzien op Col de la Redoute. De Luik Bastenaken Luik Challenge is niet voor watjes…

Wielertoertochten Luik Bastenaken Luik 2017

Luik-Bastenaken-Luik Challenge
Datum: Zondag 22 april 2017
Afstand: 75, 156 of 273 kilometer
Startlocatie: Halles des Foires, Liege / Luik

LBL Ardennen Classic 2017
Datum: Zaterdag 12 augustus 2017
Afstand: 125, 170, 233 kilometer
Startlocatie: Country Hall, Allée du Bol d’Air, 19, 4031 Angleur, Luik

Parcours Luik Bastenaken Luik 2015

Editie 2016

Op zondag 24 april wordt de 102e editie van Luik Bastenaken Luik verreden. ‘La Doyenne’ telt in 2016 in totaal 253 kilometers, met tal van zware beklimmingen in de Ardennen. ‘De moeder der klassiekers’ is wederom de laatste, maar zwaarste voorjaarsklassieker.

Parcours 2016

Luik Bastenaken Luik 2016 zal dit jaar niet over de Côte de Stockeu gaan, de organisatie laat deze steile, venijnige klim vanwege wegwerkzaamheden links liggen.

Wel heeft de organisatie met de Côte de la Rue de Naniot de finale nog zwaarder gemaakt: een 600 meter lange kasseiklim, met een stijgingspercentage van 10,5 procent.

Deze ligt nog na de Côte de Saint-Nicolas, dat vorig jaar de laatste van in totaal tien klimmetjes was. Na de Côte de la Rue de Naniot is het nog 3,5 kilometer tot aan de finish in Ans.

Hellingen

1. 78,5 km – Côte de La Roche-en-Ardenne (2.8km à 6,2%)
2. 123,5 km – Côte de Saint-Roch (1 km à 11%)
3. 168,5 km – Côte de Wanne (2.7 km à 7,3%)
4. 179 km – Côte de la Haute-Levée (3.6km à 5,7%)
5. 192 km – Col du Rosier (4.4km à 5,9%)
6. 204,5 km – Col du Maquisard (2.5 km à 5%)
7. 216,5 km – Côte de La Redoute (2.0km à 8.9%)
8. 232,5 km – Côte de la Roche-aux-Faucons (1.3 km à 11%)
9. 246,5 km – Côte de Saint-Nicolas (1,2km à 8.6%)
10. 250,5 km – Côte de la Rue Naniot (0,6 km à 10,5%)

Voorbeschouwing 2016

Geheel volgens traditie is de Waalse Pijl, welke vier dagen voor Luik Bastenaken Luik wordt verreden, een graadmeter voor het  voorspellen van de favorieten in LBL, toch zijn het vaak dezelfde type renners de hoogste ogen gooien: de punchers, de klimmers en de allrounders met een eindschot in de benen. De types Alejandro Valverde, Joaquim Rodriquez, Dan Martin en Dan Morenoi.

Vorig jaar wist de ijzersterke Alejandro Valverde Luik Bastenaken Luik voor de derde maal te winnen, de Spanjaard won namens Caisse d’Epargne zowel in 2006 als in 2008. Net als vier dagen daarvoor eindigde Valverde voor revelatie Julian Alaphillipe. Joaquim Rodriquez werd verleden jaar derde, voor Rui Costa en Roman Kreuziger.

Luik Bastenaken Luik 2016

Favorieten

Daags voor Luik Bastenaken Luik vindt u op Voorjaarsklassiekers.be een overzicht met de belangrijkste favorieten voor de eindzege in ‘De Oudersdomsdeken’.

***** Alejandro Valverde
**** Julian Alaphillipe
*** Dan Martin
** Simon Gerrans
* Rui Costa
Outsider: Enrico Gasparotto

Voorbeschouwing

Zondag 26 april 2015 staat de 101e editie van Luik Bastenaken Luik op het programma. Ook dit jaar zullen er weer veel grote namen aan de start verschijnen en Voorjaarsklassiekers.be presenteert u in deze voorbeschouwing de favorieten, maar ook informatie over het parcours van Luik Bastenaken Luik 2015.

Parcours Luik Bastenaken Luik 2015

Luik Bastenaken Luik typeert zich door haar vele, korte en steile hellingen – die kenmerkend zijn aan het Ardense landschap. Via legendarische beklimmingen als de Cote de Wanne, de Cote de la Vecquee, de Redoute, de Cote de Saint-Roch, de Sprimont en de Cote des Forges wordt de Cote de la Roche aux Faucons aangedaan en is de finale begonnen. Deze klim is in 2008 in het parcours opgenomen en heeft al voor veel sensatie gezorgd. De koers zal met de Cote de Saint-Nicholas en de flink hellende weg richting finishplaats Ans gegarandeerd vuurwerk in de finale hebben en alleen groten der aarde als winnaar kennen.

Hellingen

1. 70 km – Côte de La Roche-en-Ardenne (2.8km à 6,2%)
2. 123 km – Côte de Saint-Roch (1 km à 11%)
3. 167 km – Côte de Wanne (2.7 km à 7,3%)
4. 173.5 km – Côte de Stockeu (1 km à 12,2%)
5. 179 km – Côte de la Haute-Levée (3.6km à 5,7%)
6. 201 km – Côte de Vecquée (3.1 km à 6,4%)
7. 218.5 km – Côte de La Redoute (2.0km à 8.8%)
8. 231.5 km – Côte des Forges (1.9 km à 5,9%)
9. 243.5 km – Côte de la Roche-aux-Faucons (1.5 km à 9,3%)
10. 257.5 km – Côte de Saint-Nicolas (1,2km à 8.6%)

Luik Bastenaken Luik Cote de Saint-Roch

Favorieten 2015

Alejandro Valverde is misschien wel de gedoodverfde favoriet voor de overwinning in Luik Bastenaken Luik 2015. De Spaanse klasbak van Movistar wist in 2006 en in 2008 al te winnen in La Doyenne en werd vorig jaar in de spurt tweede achter Simon Gerrans. Valverde werd vorige week zondag in de Amstel Gold Race, eveneens in een sprint, geklopt door Michal Kwiatkowski, maar reed woensdag op sublieme wijze naar zijn derde overwinning in de Waalse Pijl en lijkt daarmee de te kloppen man voor zondag.

Luik Bastenaken Luik Valverde

Naast Valverde is Michal Kwiatkowski eveneens een topfavoriet voor eindzege in de Oudersdomsdeken. Vorig jaar brak de oogappel van Etixx-Quick Step al door met een zege in de Strade Bianche, de wereldtitel op de weg en een derde plaats in Luik.  De 24-jarige coureur won afgelopen zondag de sprint en schreef met de Amstel Gold Race zijn eerste heuvelklassieker op zijn naam. Echter, afgelopen woensdag kon de Pool in de Waalse Pijl de hoge verwachtingen niet waarmaken en eindigde op een teleurstellende 33e plaats.Kan de wereldkampioen zich in Luik revancheren?

Luik Bastenaken Luik 2015 Kwiatkowski

Vlak achter Valverde en Kwiatkowski, zien we met Dan Martin de derde grote favoriet voor de zege aanstaande zondag. De kopman van Garmin-Sharp had vorig jaar verschrikkelijke pech toen hij in de laatste bocht onderuit schoof en zijn kansen op titelprolongatie in rook zag op gaan. Een jaar eerder, in 2013, reed de Ier op fenomenale wijze naar de eindzege van Luik Bastenaken Luik en als hij dit jaar over diezelfde benen beschikt, kan hij zomaar zijn tweede monument veroveren.

Een andere oud-winnaar die zondag als favoriet aan de start verschijnt is Phillipe Gilbert. De Belg die afgelopen zondag in de Cauberg zichzelf opblies, waardoor hij in de sprint te kort kwam en slechts tiende eindigde. Mede doordat hij in de Brabantse Pijl ook al niet tot winnen kwam, kanttekening is dat hij de zege aan ploegmaat Ben Hermans gunde, is de coureur van BMC uit op sportieve wraak.

De 35-jarige Joachim Rodriquez is zondag met zijn brok aan ervaring en klimcapaciteiten een belangrijke outsider voor de overwinning. Purito liet begin april in de Ronde van het Baskenland met twee etappezeges én de eindzege zien dat zijn benen het nog altijd kunnen.De Russen hebben met Daniel Moreno echter altijd nog een extra troef achter de hand.

Vicenzo Nibali stak afgelopen zondag in de Amstel Gold Race zijn neus aan de venster in de diepe finale, maar kon op de voet van de Cauberg de punchers niet meer volgen. De Italiaan reed al drie maal naar een top tien klassering en gaf eerder dit jaar aan een goede prestatie te willen neer zetten in het Ardennenmonument. Kan de titelhouder van de Tour de France zondag met de zege lopen?

Ook Rui Costa is een outsider voor zondag. De wereldkampioen van 2013 werd afgelopen zondag in de Amstel Gold Race in de spurt geklopt, maar reed alsnog naar een vierde plaats. Voor de Portugees is een loodzware klassieker met veel heuvelwerk op het lijf geschreven, maar zal in absolute topvorm verkeren. Kan de kopman van Lampre-Merida zondag zijn eerste monument op zijn naam schrijven?

De nummers vier en vijf van vorig jaar, respectievelijk Giampaolo Caruso en Domenico Pozzovivo zijn twee dark horses voor Luik Bastenaken Luik. De eerste Italiaan, Caruso, zal bij Katusha in eerste instantie in dienst rijden van Rodriguez, en zal moeten hopen op ruimte voor een ontsnapping. Pozzovivo (AG2R) won in maart een etappe in de Ronde van Catalonië komt wel als kopman naar Luik.

Team Sky komt zondag zonder uitgesproken favoriet, maar wel met een zeer sterk blok. De Britten zullen naar alle waarschijnlijkheid de kaart van de Colombiaan Sergio Henao spelen, en verschijnen eveneens met heuvelspecialisten Christopher Froome, Mikel Nieve, Nicolas Roche en Peter Kennaugh aan de start.

Trek Racing Factory speelt de kaart van Bauke Mollema, al is het de vraag hoe hij hersteld is van zijn valpartij in de Ronde van het Baskenland. De Groninger gaf aan dat hij in de Gold Race afgelopen zondag explosiviteit mistte, maar met vertrouwen naar de langere klimmen in Luik Bastenaken Luik uitkeek.

Tom Dumoulin (bij Giant-Alpecin) en Wilco Kelderman (bij LottoNL-Jumbo) zijn de andere Nederlanders waar de hoop op is gevestigd.

Bij de Belgen is, na Gilbert, de hoop gevestigd op Jelle Vanendert. Hoewel Vanendert faalde in de Amstel Gold Race, krijgt hij in Luik de vrije rol. Lotto-Soudal heeft met Tim Wellens en Tony Gallopin nog twee extra troeven in handen en zijn voorbereid op meerdere scenario’s.

Tot slotte mogen we de huidige titelverdediger niet vergeten, al gooide een tweetal blessures roet in het eten van het voorjaar van Simon Gerrans. Toch weet elke coureur dat je een probleem hebt, als je met de lepe Australiër naar de finish in Ans rijdt. 

Top favorieten 2015

**** Alejandro Valverde
*** Michal Kwiatkowski, Daniel Martin
** Joaquim Rodriquez, Phillipe Gilbert
* Vicenzo Nibali, Rui Costa, Domenico Pozzovivo, Simon Gerrans

Historie

Editie 2014

Vier dagen na de sublieme zege van Valverde in de Waalse Pijl, waar de toprenner van Movistar zijn concurrenten Kwiatkowski, Martin, Mollema en  Tom Jelte Slagter voor bleef stond de honderdste editie van Luik-Bastenaken-Luik op het programma. Het monument werd door Gerrans gewonnen, die in de laatste bocht profiteerde van een val van de Martin en de Spanjaard Valverde klopte in de sprint. Na Slagter was met een zesde plaats de beste Nederlander, Gilbert was met de achtste plaats Belgisch hoogste geklasseerde.

Al na twaalf kilometer kende ‘La Doyenne’ een kopgroep die erg lang stand hield. In het zestal, waar ook Nederlander Marco Minnaard en Belg Pieter Jacobs vertegenwoordig waren, reden Matteo Bono en Jaco Venter weg op de befaamde Redoute – echter werden zij op de Roche-aux-Faucons ingelopen en voorbijgestreefd door Domenico Pozzovivo en Julian Arredondo. Op de afdaling van de heuvel vond een hergroepering plaats, waarna op de Côte de Saint-Nicolas een groep van veertig renners nog kans op de overwinning maakten. 

Niet één van de favorieten, maar Stefan Denifl viel aan – en kreeg Giampaolo Caruso en Pozzovivo mee. Het was de sterke Ier Martin die Caruso in de slotkilometer bijhaalde, maar onfortuinlijk onderuit ging in de laatste bocht. De 33-jarige Gerrans bleek in de sprint over de rapste benen te beschikken en pakte na Milaan-San Remo in 2012 zijn tweede overwinning in een wielermonument.

Toertocht 2015

Wat is er mooier dan de dag voor de prof wedstrijd zélf in actie te komen en de toertocht van Luik Bastenaken Luik te fietsen? Tijdens de Liège-Bastogne-Liège Challenge op zaterdag 25 april kun je zelf befaamde beklimmingen als de Côte de La Roche, Côte de Wanne en Côte de La Redoute beklimmen. Altijd al zelf de loodzware lievelingsberg van Eddy Merckx willen aandoen? Na 173 kilometer gaat de Côte de Stockeu niet in de koude kleren zitten. Menig wielertoerist heeft hier op de klim (één kilometer lang, met een gemiddelde stijgingspercentage van 12%) moeten passen of zelfs afstappen.

Liever de Luik Bastenaken Luik in het midden van de zomer fietsen? Le Champion organiseert ook dit jaar de toertocht van LBL in het tweede weekend van augustus: zaterdag 8 augustus.