Luik Bastenaken Luik 2022

Als Luik Bastenaken Luik op het programma staat, weet de liefhebber van de voorjaarsklassiekers dat de laatste alweer voor de deur staat. Maar de laatste is ook de oudste. En La Doyenne, ofwel De Ouderdomsdeken, is zeker ook de zwaarste. Met een kleine 250 kilometer, waarvan 4.000 hoogtemeters, met loeizware beklimmingen door de Belgische Ardennen zullen we ook in Luik Bastenaken Luik 2022 alleen de grote meneren boven zien drijven. Luik Bastenaken Luik betekent de Stockeu, de legendarische klim van Eddy Merckx. Maar ook de Wanne. Of de Côte de la Redoute, altijd gegarandeerd voor vuurwerk. Of de Côte de la Roche-aux-Faucons, waar de beslissing zal vallen. Welke matador zal Luik Bastenaken Luik 2022 winnen? Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit op de oudste monumentale koers der wielerklassiekers! 

Luik Bastenaken Luik 2022

Voorbeschouwing Luik Bastenaken Luik 2022

Samen met Milan San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije is Luik Bastenaken Luik onderdeel van de vijf Monumenten in het wielrennen. Een wielerklassieker waar de geschiedenis terug gaat naar 1892. 

Wanneer is Luik Bastenaken Luik 2022?

Luik Bastenaken Luik 2022 vindt plaats op zondag 24 april 2022 en is de laatste van een rij aan voorjaarsklassiekers. Van Het Openingsweekend, tot de Italiaanse koersen Strade Bianche en Milan San Remo, tot De Vlaamse Wielerweek en via de Nederlandse Amstel Gold Race en de kasseien van Parijs Roubaix – belanden we bij de Ardennenklassiekers: op woensdag 20 april 2022 de Waalse Pijl 2022 en zondag 24 april Luik Bastenaken Luik 2022! 

Luik Bastenaken Luik in de Ardennen - Ardennenklassieker

Historie Luik Bastenaken Luik

In de geschiedenis van de wielersport is Luik-Bastenaken-Luik de oudste van de grote voorjaarsklassiekers. In 127 jaar, 104 edities en ontelbare routeherzieningen heeft deze klassieker zijn reputatie verdiend. Hoewel minder gevierd dan zijn Vlaamse en Noord-Franse rivalen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, is Luik-Bastenaken-Luik het enige grote monument dat op zondag de uren doorbrengt in afwachting dat het peloton terugkeert naar zijn vertrekplaats, zijn grote lus afwerkt, gretig om de schade te evalueren die de Ardennen aan zijn deelnemers heeft aangebracht. Luik-Bastenaken-Luik werd in 1892 bedacht om de verkoop van de krant l’Expresse te stimuleren.

Omdat de krant in het Frans werd geschreven, moest de wedstrijd in de Franstalige regio van België blijven. Deze tactiek dateert van vóór de meer algemeen gewaardeerde oprichting van de Ronde van Frankrijk door de krant l’Equipe, hoewel deze duidelijk anders was omdat ze werd gedreven door de inspanning om een grote ronde door een land te promoten in plaats van een klassieker van één dag. De personages waren echter allemaal dezelfde, want in 1894, de derde editie, eindigde Maurice Garin, winnaar van de eerste Ronde van Frankrijk, als vierde in Luik-Bastenaken-Luik. Na drie jaar als amateur-evenement werd de wedstrijd voor dertien jaar stilgelegd, tot 1908.

Luik Bastenaken Luik de oudste klassieker - Luik Bastenaken Luik 2022

Tegen 1908 was het wielrennen in heel Europa stevig verankerd, al kende het een wisselend succes, zowel vanuit topsport  oogpunt als als aantrekkelijk sportevenement voor de fans. Parijs-Roubaix trok in 1896 voor het eerst over de kasseienpaden van het Noord-Franse boerenland en beleefde in 1908 zijn 13de opeenvolgende editie. Milaan-Sanremo werd in 1907 geïntroduceerd en kwam in het kielzog van het succes dat zijn partner, Il Giro di Lombardia, beleefde in de aanloop naar zijn vierde editie in 1908. Parijs-Tours werd ook in 1896 geïntroduceerd, maar was in 1908 pas aan zijn vijfde editie toe. De oudste en langstlopende klassieker op dit punt was Bordeaux-Parijs, voor het eerst verreden in 1891 en in 1908 toe aan zijn 18e editie. Bij het ophemelen van de deugden van de Klassiekers, weerklinkt hun schoonheid niet alleen om zoveel van wat ze vertegenwoordigen, maar ook om wat ze niet vertegenwoordigen. Er wordt niet gestreden om een garderobe of een andere trui, de enige prijs die telt is de trofee van de winnaar. Bij het behalen van deze unieke sculptuur, die niet vergezeld gaat van een knuffeldier van een adverteerder, is er geen sprake van een ingestudeerde overwinningsgroet.

Historie Luik Bastenaken Luik - 1982 Silvano Contini en Fons de Wolf

Het winnen van een klassieker is op zich al het spektakel, de ontplooiing van het drama, het onverwachte, een ruk van de armen die bij de finish in de lucht worden gestoken, de ingezakte schouders en het bedroefde gezicht van de tweede klasser vlak daarachter. En daarmee wint de winnaar van de klassiekers met nederigheid, en verliest met waardigheid, want hij kan op die tweede plaats hebben gestaan, of staan. Het gevoel is beangstigend vertrouwd. In de klassiekers is er geen grupetto, je bent of in de race, of je bent het niet. En dit wordt beslist door hoe graag men de overwinning wil.

Van de vijf wielermonumenten – Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Il Giro di Lombardia zijn de anderen – is het Luik-Bastenaken-Luik dat de glamour mist. Er is geen middeleeuws marktplein om de start te vieren, geen historische etappe om de finale in scène te zetten. Er zijn geen schaduwen van de marmeren spitsen van een gotische kathedraal, geen grootse boulevard langs het meer voor de sprint. Het is echter de enige race die niet afhankelijk is van zijn imago om zichzelf te verkopen. Het is de enige van de vijf die zijn renners op pad stuurt, ze op een parcours van systematische en methodische eliminatie zet, en geduldig op hun terugkeer wacht. Geen ongelukkige flaters of ongelukkige valpartijen veroorzaakt door kasseien, geen smalle rijstroken om over te rijden. En als de eerste 100 kilometer de inleiding zijn, dan is het de laatste 165 kilometer die de wedstrijd activeert, het visuele onderscheid tussen land en stad onderstreept, en de blijvende geschiedenis tussen Luik en Bastenaken in de verf zet. 

Als de Ronde van Vlaanderen in je hart zit en Parijs-Roubaix in je hoofd, dan is Luik-Bastenaken-Luik een wedstrijd die duidelijk in je benen zit. En hoewel het winnen van de midweekse partner, de Waalse Pijl, zeker een grote prestatie is, is het opeisen van de oudste klassieker van allemaal dat uw naam op ieders lippen zal houden. Terwijl een grondige kennis van de Vlaamse kasseien en het Noord-Franse plaveisel een vereiste is voor succes, vereist het bedwingen van Luik-Bastenaken-Luik pure kracht. Parijs-Roubaix is ongeëvenaard in zijn uniciteit en de Ronde van Vlaanderen is, in zoveel aspecten, de mooiste. Maar als oudste klassieker is het deze wedstrijd die het meeste vergt van pure kracht en uitputtingsslag. Niemand heeft ooit Luik-Bastenaken-Luik gewonnen op geluk.

Historie Luik Bastenaken Luik

Sla de erelijst van Luik Bastenaken Luik open en je ziet louter toppers terug. De legendarische Eddy Merckx torent op de lijst van winnaars helemaal boven uit. Maar liefst vijf maal wist De Kannibaal (foto onder) te zegevieren. In 1969, 1971, 1972, 1973 en 1975 was hij de sterkste.

Luik Bastenaken Luik Eddy Merckx

Hierachter staan twee andere coureurs met vier overwinningen. De Italiaan Moreno Argentin (foto onder), die Luik won in 1985, 1986, 1987 en 1991 en de nog actieve bijna 42-jarige Alejandro Valverde. El Imbatido won Luik in 2006, 2008, 2015, 2017. Kan hij dit jaar nog eenmaal vlammen en op gelijke hoogte komen met Merckx? Het zou wat zijn!

LBL historie Moreno Argentin

Renners als Bernard Hinault (1977 en 1980), Seán Kelly (1984 en 1989), Michel Bartoli (1997 en 1998), Paolo Bettini (2000 en 2002) en Alexander Vinokourov (2005 en 2010) wisten de koers tweemaal te winnen, iets wat al een klasse op zich is. 

Bernard Hinault Luik 1970

Bernard Hinault (foto boven) baant zich een weg door de sneeuw, Luik Bastenaken Luik 1980. Onder zien we Séan Kelly in oldschool PDM tricot onderweg naar zijn eerste triomf in La Doyenne.

Sean Kelly wint Luik twee keer

Over legendarische winnaars gesproken. Onder zien we Stefano Garzelli en de latere winnaar Paolo Bettini op de Saint-Nicolas, Luik Bastenaken Luik 2002.

La Doyenne 2002 Stefano Garzelli en Paolo Bettini

Onder Aleksandr Vinokourov die zijn vluchtmaat Jens Voigt klopt in Luik Bastenaken Luik 2005.

LBL 2005 Aleksandr Vinokourov

​​Laatste tien winnaars Luik-Bastenaken-Luik

2021: Tadej Pogačar
2020: Primož Roglič
2019: Jakob Fuglsang
2018: Bob Jungels
2017: Alejandro Valverde
2016: Wout Poels
2015: Alejandro Valverde
2014: Simon Gerrans
2013: Daniel Martin
2012: Maxim Iglinsky

Vorige editie

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) volgde de Sloveense landgenoot Primoz Roglic op als winnaar van Luik-Bastenaken-Luik toen hij het Franse duo Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) en David Gaudu (Groupama-FDJ) voorbijstreefde in een sprint met vijf renners om de oudste titel op de wielerkalender. Veteraan Alejandro Valverde (Movistar) werd vierde en Michael Woods (Israel Start-Up Nation) vijfde.

De vijf renners ontsnapten op de laatste beklimming van de wedstrijd, La Côte de la Roche-aux-Faucons, 13 kilometer voor de finish, waarbij Woods een split forceerde met een sterke versnelling op de steilste sectie. Nadat de Canadees op het vals plat boven La Roche-aux-Faucons nog een keer hard had geaccelereerd, kreeg de kleine groep een beslissende voorsprong op de achtervolgers en deelde de werklast in de laatste kilometer.

In de laatste 500 meter reed Valverde, de enige winnaar van Luik, naar voren, met Woods in zijn wiel, Gaudu, wereldkampioen Alaphilippe en Pogačar in de achterhoede. De Spanjaard reed voorop, maar kon niet reageren toen Alaphilippe en Pogačar aan zijn rechterzijde doorkwamen. De jonge Sloveen schatte zijn inspanning perfect in toen hij aan de rechterkant van de Fransman doorkwam en de overwinning met een wiel verschil opeiste.

Parcours Luik Bastenaken Luik 2022

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik belooft altijd een uitputtingsslag te worden, met steile beklimmingen die aanvalskansen bieden en de onvermijdelijke counters van veraf.

Hoewel het parcours voor de klassieker van 2022 nog niet bekend is gemaakt, is het waarschijnlijk dat het niet al te veel zal verschillen van voorgaande jaren.

In 2021 verplaatsten de organisatoren de finish van een klim naar Ans, naar een finish in het stadscentrum. Als gevolg daarvan werden de laatste bergop gedeeltes veranderd, met renners die via de Côte de la Redoute, Côte des Forges en de Côte de la Roche-aux-Faucons naar de finish gaan.

Het parcours voor de mannen was 259,1 km lang en omvatte 11 beklimmingen, terwijl de vijfde editie van de vrouwen 140,9 km aflegde en van Bastenaken naar Luik reed in plaats van in Luik te starten. 

Dit betekent echter niet dat de race gemakkelijker zal zijn. Zeven beklimmingen staan op het menu voor het peloton waaronder de Rosier, Redoute en Roche-aux-Faucons alvorens te finishen op dezelfde plaats als de mannen terug in Luik.

Favorieten Luik Bastenaken Luik 2022

***** Tadej Pogačar 

De titelverdediger krijgt de volle vijf van de vijf sterren. Wonderkind en alleskunner Tadej Pogacar is in onze ogen dé te kloppen man zondag. Reed tot de Waalse Pijl een voortreffelijk voorjaar, waarin hij zeges en ereplaatsen aaneen reeg. Met een monstersolo in de Strade Bianche en uitmuntende accelaraties op de keien in de Ronde van Vlaanderen als enkele hoogtepunten. Afgelopen woensdag werd echter duidelijk dat Pogi ook maar een mens is; de Sloveen werd ‘slechts’ twaalfde op de Muur van Hoei. Kan hij zich zondag revancheren?

Geen Pogi in Luik, door het overlijden van zijn schoonmoeder.

Tadej Pogacar Luik 2021

**** Wout van Aert 

Vier uit vijf sterren voor Wout van Aert. Logisch, als je de gemiddelde voorbeschouwing van de afgelopen klassiekers erbij pakt. Maar voor een koers als Luik-Bastenaken-Luik hadden we dit op voorhand niet verwacht. Hoe anders dit voorjaar, anno april 2022. Waar Wout van Aert excelleerde in de Omloop het Nieuwsblad en de E3 Prijs, moest-ie door een coronabesmetting een streep zetten door zijn gedroomde Dubbel in de Ronde en Roubaix. Hoewel streep. In de Ronde startte hij niet, in Roubaix werd-ie in een outsidersrol gewoon tweede. En dat met een dramatische voorbereiding, want best ziek door covid. In de wetenschap dat het parcours van Luik eigenlijk gemaakt is voor de Jumbo-Visma klepper – scharen we hem nipt achter de titelverdediger. Kan Wout zondag dan toch een monument binnen halen dit voorjaar?

Wout van Aert

*** Julian Alaphilippe

Het is niet het voorjaar van Quick Step Alpha Vinyl. Coronabesmettingen, materiaalpech, valpartijen. Natuurlijk, de excuses zijn er. Maar mochten we nu een rapport moeten opstellen, krijgt de Wolfpack een dikke onvoldoende. Of het voorjaar goed is gemaakt als wereldkampioen Julian Alaphilippe zondag zijn gedroomde zege in Luik-Bastenaken-Luik haalt? Niet helemaal goed gemaakt, maar het verzacht de omstandigheden wel. Juju stelde echter erg teleur woensdag in de Waalse Pijl en is al door menig wielerjournalist afgeschreven voor zondag. Bij een niet nader te noemen gerespecteerde Nederlandse wielersite kreeg-ie zelfs maar 1 ster. Wij denken echter dat hij er zondag zal staan. Afschrijven? Schrijf hem maar op!

Julian-Alaphilippe-Luik-Bastenaken-Luik-2021-1

** Daniel Felipe Martínez

Iemand die er ook zal staan is Daniel Felipe Martinez. Zal vanuit INEOS Grenadiers de vooruitgeschoven pion zijn en we weten allemaal wat er bij INEOS aan de hand is: alles wat zij de afgelopen weken aanraken veranderd er in goud. Michal Kwiatkowski in de Amstel Gold Race. Rasmus Sheffield in de Brabantse Pijl. Dylan van Baarle in Parijs-Roubaix. Zondag de Colombiaan? Als je puur kijkt naar z’n track-record, mag je hem wel meer dan twee sterren geven. Winst in de Ronde van het Baskenland en afgelopen woensdag vijfde in Hoei. Vamos Daniel Felipe, vamos venga vamos!

Daniel Felipe Martinez

* Remco Evenepoel

Het rijtje der sterren besluiten we met het Belgisch wonderkind Remco Evenepoel. De Kannibaal van Schepdaal liet eerder aan diverse wielerpers doorschemeren zich volledig weg te cijferen voor zijn kopman. Echter ziet de voltallige redactie van Voorjaarsklassiekers.be nog steeds een scenario daar, dat de wereldkampioen door de mand valt en Evenemerkcx er met een gigantische solo vandoor gaat piepen. Het zou wat ons betreft een hele mooie winnaar zijn. Kan Remco Evenepoel op zijn 22e Luik-Bastenaken-Luik winnen?

Remco Evenepoel Baskenland 2022

Dark horses: Alejandro Valverde, Aleksander Vlasov, Matej Mohoric, Michael Woods en Dylan Teuns

Dan de dark horses. We moeten beginnen met een opmerking: we hadden wel twintig dark horses kunnen uitlichten. Er zijn gewoon heel veel outsiders voor de overwinning in Luik Bastenaken Luik 2022. Renner als Tom Pidcock (maagproblemen) of Michael Matthews (was ziek) zijn door ziekte vraagtekens. Jonas Vingegaard en Marc Hirschi idem, maar niet door ziekte maar door het door mand vallen in de Waalse Pijl. En dan heb je nog jongens als Warren Barguil, Tiesj Benoot, Wout Poels of Sergio Higuita. Kunnen allen zomaar uit de tweede lijn een gooi doen naar de zege.

Onze dark horses voor Luik Bastenaken Luik zijn echter alle vijf renners die eigenlijk een ster hadden moeten krijgen. Alejandro Valverde, allereerst, steeg afgelopen woensdag weer even uit zichzelf uit en even leek het dat-ie zijn zesde Waalse Pijl op zijn naam schreef – echter was daar Dylan Teuns die vriend en vijand verraste door te winnen. Schrijf beide heren zondag maar op.

Dylan Teuns Alejandro Valverde Waalse Pijl 2022

Datzelfde geldt voor de derde man die woensdag mee mocht op het podium: Aleksander Vlasov. Reed ook al goed in de rondte in het Baskenland en komt ook met ambitie naar Luik. Tenslotte behoeft Milan Sanremo winnaar Matej Mohoric geen verdere uitleg – helemaal niet als we kijken naar zijn prestaties van de vorige jaren. Zekerheid voor top-tien, maar kan de Sloveen ook opnieuw een monument winnen? Last but not least Michael Woods. Alweer 35 jaar, maar goesting van een jong veulen. Is ook een zekerheid voor top-10 klasseringen en een echte dark horse voor zondag.

Sterrenverdeling en favorieten Luik Bastenaken Luik 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

***** Tadej Pogačar
**** Wout van Aert
*** Julian Alaphilippe
** Daniel Felipe Martínez
* Remco Evenepoel
Dark horses: Alejandro Valverde, Aleksander Vlasov, Matej Mohoric, Michael Woods en Dylan Teuns