Waalse Pijl 2022

Dit is de voorbeschouwing van de 2022 editie. Navigeer hier naar de voorbeschouwing Waalse Pijl 2023!

Zeg je de Waalse Pijl, dan zeg je de Muur van Hoei. Ook de Waalse Pijl 2022 zal toch vooral zijn apotheose kennen wanneer de renners voor de derde maal deze iconische helling zullen aandoen. Niet te vroeg aan gaan, maar ook niet te lang wachten. Dat is het devies. Welke klasbak gaan we met de zege zien lopen?

Waalse Pijl 2022

Voorbeschouwing Waalse Pijl 2022

Milan Sanremo heeft de Poggio, Parijs-Roubaix finisht op de mytische Vélodrome, de Amstel Gold Race heeft de Cauberg. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar zeg tegen een gemiddelde wielerfan, van prof tot amateurfietser, de Waalse Pijl en ze zullen De Muur van Hoei terug zeggen. De helling waar al sinds 1985 de Waalse Pijl finisht is onlosmakelijk verbonden aan deze koers. Maar de Waalse Pijl is meer dan alleen de steile aankomst in Hoei. Toch? Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de Waalse Pijl 2022, met de geschiedenis van de koers, het parcours en de favorieten en dark horses Waalse Pijl 2022!

Wanneer is de Waalse Pijl 2022?

Op woensdag 20 april 2022 is het tijd voor de tweede van drie Ardennenklassiekers: de Waalse Pijl of La Flèche Wallonne en de Waalse Pijl voor vrouwen of La Flèche Wallonne Femmes. De Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik voegden hun vrouwenedities van de races pas in 2017 toe, La Flèche Wallonne Femmes komt terug voor haar 25e verjaardag met de mannenrace voor haar 86e jaar in 2022. Geheel volgens traditie vindt ook dit jaar de Waalse Pijl 2022 vier dagen plaats voor Luik Bastenaken Luik 2022!

Historie Waalse Pijl 2022

Van de 85 verreden edities waren 38 maal een Belg die als eerste over de meet kwam in de Waalse Pijl. De twee Belgen met de meeste overwinningen zijn, je raadt het al, ja Eddy Merckx. De Kannibaal won de race in 1967, 1970, en 1972, maar hij was niet de eerste drievoudige winnaar uit het thuisland, Tour de France etappewinnaar Marcel Kint won drie opeenvolgende races in 1943, 1944, en 1945, hij werd niet alleen de eerste drievoudige winnaar maar ook de eerste meervoudige winnaar.

De hegemonie van de Belgen tussen 1936 en 1947 werd beëindigd door voormalig Parijs-Nice winnaar Fermo Camellini in 1948. Dat was echter niet het einde van de Belgische dominantie, ze wonnen elke race tussen 1953-1962 en 1967-1975. Ondanks de vroege beloften, waren de laatste veertig jaar mager – er waren slechts zes overwinningen. In de laatste tien jaar is Philippe Gilbert de enige thuisrijder die zijn armen boven op de Muur van Hoei heeft geheven.

De meest recente dominante naties zijn Spanje en Frankrijk, met een kleine uitzondering van 2020 toen de Zwitser Marc Hirschi zijn uitstekende vormpeil in de Tour de France van dat najaar doortrok naar de Ardennenklassiekers. Tussen 2012 en 2021 gingen alle andere overwinningen of naar een Spanjaard (Joaquin Rodriguez in 2012, Dani Moreno in 2013 en Alejandro Valverde tussen 2014 en 2017) of Fransman Julian Alaphilippe (2018, 2019 en 2021).

Historie Waalse Pijl Alejandro Valverde

Het is diezelfde Valverde die met vijf zeges recordhouder is in de Waalse Pijl. De afscheidnemende kopman van Movistar wist al vijf maal te winnen. Maar de onbetwiste heerser van de Mur de Huy is nu gepensioneerd ster Anna van der Breggen (toen nog SD Worx), die de koers zeven jaar op rij heeft gewonnen (2015 tot 2021).

Dit betekent dat de vrouwenrace voor het eerst sinds 2014 een gloednieuwe winnares zal kennen, toen Pauline Ferrand-Prévot de zege pakte. Tenzij superster Marianne Vos (Jumbo-Visma) kan winnen, waardoor het haar zesde overwinning op de Huy wordt.

La Flèche Wallonne wordt in wezen gewonnen of verloren op de korte maar brutale Mur de Huy (1,3 km aan 9,6 procent), de steilste slotklim in het klassieke wielrennen, die drie keer voorkomt in het 193,6 km lange parcours.

De legendarische coupe van Gewiss in de Waalse Pijl van 1994

Terug naar de Waalse Pijl van 1994. Een stukje onuitgegeven wielerhistorie werd geschreven. Vergeet de één-twee-drie van de UAE Tour in de Trofeo Laigueglia van Jan Polanc, Juan Ayuso en Alessandro Covi. Of de hattrick in Parijs-Nice van Team Jumbo-Visma met Christophe Laporte, Primož Roglič en Wout van Aert. Of de koppeltijdrit van twee van de drie zelfde kleppers in de E3 Prijs. Vergeet dit. En ga mee terug naar 1994. 

Drie jongens, allemaal van dezelfde ploeg, ontsnappen op de tweede beklimming van de Mur de Huy, rijden een ploegentijdrit over 70 kilometer naar de finish en bezetten de eerste drie plaatsen op de top van de eerder genoemde ‘muur’. Als dit klinkt als een onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden of misschien een Hollywood filmscript, lees dan verder.

Het is 1994 en één team staat boven alle andere in het professionele wielrennen – Italiaans gruppo, Gewiss-Ballan. Giorgio Furlan uit Treviso heeft al de Tirreno-Adriatico, Milaan-San Remo en het Criterium International gewonnen en Evgeni Berzin, een Russische achtervolger die een wegster is geworden, heeft Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De echte kers op de taart moet echter nog komen.

Het parcours van de Waalse Pijl was vergelijkbaar met het huidige parcours met als zwaartepunt de moordende Mur de Huy, die drie keer moest worden bedwongen tijdens de 205 kilometer. Het veld bevatte alle sterke mannen van de dag – Lance, Davide Rebellin (ja, dezelfde), Claudio Chiappucchi, Franco Ballerini, Davide Cassani en Gerard Rue om er maar een half dozijn te noemen, dus het zou geen geval van een zachte overwinning van een zwak veld worden.

Een kopgroep van tien reed vroeg in de wedstrijd naar een maximale voorsprong van zes minuten, maar tegen de tijd dat de race voor de tweede keer de Mur tegenkwam waren er nog maar drie over.

Op de klim had Gewiss er vier vooraan – Furlan, Berzin, Bruno Cenghialta (Italië) en de Venetiaan, Ardennen klassieker legende, Moreno Argentin. Argentin had in deze fase van zijn carrière een wereldtitel, vier Luik-Bastenaken-Luik, twee Fleche-Wallonnes plus de Ronde van Vlaanderen en Lombardije op zijn naam staan.

Waalse Pijl 2022 - Historie Waalse Pijl - Gewiss Waalse Pijl 1994

Op de top van de klim had Cenghialta een kloof laten ontstaan, maar zijn drie ploegmaten hadden de drie vluchters gegrepen en waren vrij. Furlan herinnert zich dat hij tegen zijn ploegleider, Argentin, zei: “We zijn alleen, wat gaan we doen?” Argentin antwoordde eenvoudig, “laten we gaan!”

In de derde en laatste ronde reden de drie een ploegentijdrit die pas eindigde toen Argentin voor de derde keer zijn armen omhoog stak op de top van de Mur en zo zeven overwinningen in de Ardennenklassiekers op zijn naam schreef, met Furlan vlak daarachter en Berzin die op de klim iets teruggleed en derde werd op 14 seconden, nadat hij alles had gegeven in de aanval.

Het was 1 minuut en 14 tellen later, voordat Gianni Bugno (Italië & Polti), tweevoudig wereldkampioen op de weg, de sprint voor de vierde plaats won. Lance, toen nog een wereldkampioen met vierkante schouders, zei: “Ze hebben gewoon iedereen gedemoraliseerd”.

Zowel hier op NOS als op Sporza kun je nog meer smullen van deze legendarische overmacht van Gewiss!

Vorige editie

Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quickstep) wist vorig jaar zijn derde overwinning in de Waalse Pijl te behalen. De wereldkampioen gebruikte zijn superieure kennis van de Mur de Huy om Primož Roglič (Jumbo-Visma) te verslaan in een ademloze laatste 100 meter.

Alejandro Valverde (Movistar) toonde sporen van zijn jongere zelf – de vijfvoudige winnaar van de race had moeite om het tempo van Roglič en Alaphilippe bij te houden, maar had genoeg om zich te handhaven voor de laatste podiumplek.

Roglič, die voor het eerst in de Waalse Pijl reed, ging als eerste en het hardst in de aanval. Hij viel aan met nog 350 meter te gaan op het steilste deel van de klim en opende meteen een kloof.

Alaphilippe, die weet dat geduld de sleutel is op de Mur de Huy, wachtte zijn tijd af en toen de helling afnam, sprong hij weg van Valverde en pakte zijn eerste eendagsritzege sinds de Brabantse Pijl van vorig jaar oktober.

Favorieten Waalse Pijl 2022 - Waalse Pijl 2021 - Julian Alaphilippe

Laatste tien edities
2021: Julian Alaphilippe
2020: Marc Hirschi
2019: Julian Alaphilippe
2018: Julian Alaphilippe
2017: Alejandro Valverde
2016: Alejandro Valverde
2015: Alejandro Valverde
2014: Alejandro Valverde
2013: Daniel Moreno
2012: Joaquim Rodríguez

Parcours Waalse Pijl 2022

Het parcours van de Waalse Pijl 2022 kent elf hellingen, waarvan de Muur van Hoei met 1,3 kilometer drie maal wordt aangedaan en de scherprechter van de koers is in de finale.

Favorieten Waalse Pijl 2022

Opnieuw een zege van de in de Ronde van het Baskenland in vorm geraakte Julian Alaphilippe? De wederopstanding van Quick-Step Alpha Vinyl is broodnodig en druk op de Wolfpacks is groot. Kan de wereldkampioen zijn titel verdedigen? Of moeten we denken aan de Sloveense klimmers of de Spaanse klimgeiten? En wat kunnen Ala’s landgenoten Benoit Cosnefroy en David Gaudu?

Met een schitterende Parijs-Roubaix nog vers in het geheugen, komt Voorjaarsklassiekers.be met de volgende sterrenverdeling. Deze week, in aanloop naar Luik Bastenaken Luik 2022 lees je voor deze koers een meer uitgebreide favorieten overzicht.

Sterrenverdeling Waalse Pijl 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be 

***** Tadej Pogačar
**** Julian Alaphilippe,
*** Benoit Cosnefroy
** Daniel Felipe Martinez
* Jonas Vingegaard
Dark horses: Tom Pidcock, Michael Woods, Sergio Higuita, Marc Hirschi