Met de Waalse Pijl 2021 staat de één-na-laatste voorjaarsklassieker van wielerjaar 2021 op het programma. De Waalse Pijl vormt met de Brabantse Pijl 2021, de Amstel Gold Race 2021 en Luik-Bastenaken-Luik 2021 de heuvelklassiekers en zijn daarmee de einde aan de reeks voorjaarsklassiekers, welke vanaf eind februari in de zin van de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne zijn begonnen. De Waalse Pijl is de derde van de vier Ardennenklassiekers.
Zeg je de Waalse Pijl, dan zeg je de Muur van Hoei. Of wel Mur de Huy. De Muur van Hoei is al jaar en dag de scherprechter in de Waalse Pijl. Sinds 1985 ligt de finish van de Waalse Pijl namelijk op de top van de Muur van Hoei. De fameuze heuvel heeft een lengte van 1,5 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 8,7%.
De beklimming van de Muur van Hoei, die ook in de Waalse Pijl 2021 maar liefst drie maal moet worden bedwongen, begint beneden in Hoei op de Chemin des Chapelles, letterlijk het Kapelpad.
De Muur van Hoei is een kronkelige, steile weg waarlangs zes witte kapellen staan. Voor menig wielerliefhebber een pelgrimstocht, maar voor de ware klimgeit op de woensdag voor Luik-Bastenaken-Luik het pad naar eeuwige roem. Wie zal hier victorie kunnen kraaien in de Waalse Pijl 2021?
Wanneer is de Waalse Pijl 2021?
Ook de Waalse Pijl 2021 staat dus weer op de woensdag voor Luik-Bastenaken-Luik op het programma: op woensdag 21 april 2021 zal je in de middag thuis moeten werken en je agenda gelieve tussen 16:15 en 17:00 uur moeten vrij houden van Microsoft Teams of Zoom-calls. Tenzij je natuurlijk de zenuwslopende laatste 200 meters op de Muur van Hoei wilt missen!
Voorbeschouwing Waalse Pijl 2021
De Waalse Pijl is in 2021 alweer toe aan haar 85e editie. De geschiedenis van de klassieker gaat daarmee terug naar 1936, toen de Belg Philemon De Meersman als eerste over de streep kwam. De Meersman is nog steeds de jongste renner die wist te winnen in de Waalse Pijl. De Waalse Pijl vormde in de jaren vijftig en zestig samen met Luik-Bastenaken-Luik het Ardens wielerweekend, waar ook een gezamenlijk klassement voor werd opgemaakt. Vandaag de dag zitten er dus vijf dagen tussen de twee wielerklassiekers in.
Vanaf de jaren zestig werd de Waalse Pijl een steeds prominentere koers en wisten diverse wielergrootheden zege te vieren. Wijlen Raymond Poulidor, schoonvader van Adrie en opa van Mathieu van der Poel, wist te winnen in 1963. De Grote Eddy Merckx wist te winnen in 1967, 1970 en 1972 en Nederlander Joop Zoetemelk wist te winnen in 1976. Saillant detail: dit was de eerste en tevens enige overwinning van een Nederlander in de Waalse Pijl. Ook Francesco Moser (1977), Bernard Hinault (1979), Laurent Fignon (1986) en Lance Armstrong (1996) kraaiden victorie. De zege van de Belg Claude Criquielion in de Waalse Pijl 1985 is een historische, hij wist als eerste keer op de Muur van Hoei te winnen. In 2015, in zijn overlijdensjaar, werd een monument ter nagedachtenis aan de Belg in de steilste bocht op de Muur van Hoei.
Mister Muur van Hoei Alejandro Valverde
Alejandro Valverde is met vijf zeges recordhouder en Mister Muur van Hoei. De Spanjaard wist in 2006, 2014, 2015, 2016 en 2017 te winnen in de Waalse Pijl en ziet alleen Julian Alaphilippe (2018 en 2019) als nog actieve renner achter zich op de lijst van meervoudige winnaars.
Parcours Waalse Pijl 2021
Het parcours van de Waalse Pijl 2021 is 193,6 kilometer lang – acht kilometer minder dan vorig jaar – en telt twaalf beklimmingen, waarbij de Côte d’Ereffe, de Côte du Chemin des Gueuses en de Muur van Hoei meerdere keren worden beklommen op de lokale ronden rond Hoei.
Beklimmingen Waalse Pijl 2021
51,5 km: Côte d’Yvoir (1,4 km aan 6,2%)
86,0 km: Côte de Thon (1,1 km aan 6,2%)
95,0 km: Côte de Groynne (2,3 km aan 4,6%)
100,5 km: Côte de Haut-Bois (1,0 km aan 8,2%)
115,0 km: Côte de Gives (1,6 km aan 6,9%)
130,5 km: Muur van Huy (1,2 km aan 10,3%)
143,0 km: Côte d’Ereffe (2,1 km aan 5,4%)
152,0 km: Côte du chemin des Gueses (1,0 km aan 5,6%)
161,5 km: Muur van Huy (1,2 km aan 10,4%)
174,0 km: Côte d’Ereffe (2,1 km aan 5,4%)
183,0 km: Côte du chemin des Gueses (1,0 km aan 5,6%)
192,0 km: Muur van Huy (1,2 km aan 10,4%)
Waalse Pijl 2020
De Waalse Pijl 2020 werd dan nog wel de woensdag voor Luik-Bastenaken-Luik verreden, maar dat was dan ook nog het enige “normale”. Dit jaar kregen we de “Ardennenklassiekers” niet als toetje ná het kasseiengeweld, maar eind september en begin oktober als aanloop naar de Vlaamse koersen. Denk je aan de Waalse Pijl, dan denk je aan die loei-zware Muur van Hoei. Dan denk je ook aan de vijf zeges van Alejandro Valverde én denk je sinds dit jaar aan een jonge Zwitse hardrijder, die blijkbaar ook nog eens een muur op kan rijden. Op 22-jarige leeftijd op zo’n magistrale wijze de Waalse Pijl winnen én dan een aantal dagen dagen later in Luik-Bastenaken-Luik opnieuw meestrijden om de knikkers. Marc Hirschi pakte eind september, na eerst te hebben uit geblonken in de Tour de France, meteen een hoofdprijs in de Waalse Pijl. In 10 foto’s geniet je hier na van de Waalse Pijl 2020. En over Hirschi? Dit gaat nog een hele grote jongen worden! Twee jaar geleden nog wereldkampioen bij de beloften. Nu al fenomenaal sterk in de Tour de France én in de eerste klassiekers waarin hij mee reed. De Zwitser is als protégé van grootmeester Fabian Cancellara één van de uitblinkers van wielerjaar 2020. Bij welke grote voorjaarsklassiekers gaat hij aankomend voorjaar favoriet zijn?
Laatste tien winnaars Waalse Pijl
2020: Marc Hirschi
2019: Julian Alaphilippe
2018: Julian Alaphilippe
2017: Alejandro Valverde
2016: Alejandro Valverde
2015: Alejandro Valverde
2014: Alejandro Valverde
2013: Daniel Moreno
2012: Joaquim Rodríguez
2011: Philippe Gilbert
Favorieten Waalse Pijl 2021
Het deelnemersveld van de 85e Waalse Pijl is om te smullen. Gaan we een Sloveense tweestrijd krijgen tussen Primož Roglič en Tadej Pogačar op de Muur van Hoei? Of volgt Marc Hirschi zichzelf op? En wat kunnen de Fransen Julian Alaphilippe en Benoit Cosnefroy woensdag? Of Alejandro Valverde. Oh, Alejandro. De bijna 41(!)-jarige en vijfvoudige winnaar Alejandro Valverde is weer terug van weggeweest en steekt in blakende vorm. En wat te denken van Mauri Vansevenant. Was misschien wel de taaiste man in koers, zondag in de Amstel. En Thomas Pidcock dan? Kan hij de Muur van Hoei ook aan? Wat een weelde! Wie zijn de grootste favorieten voor de zege in de Waalse Pijl 2021?
***** Primož Roglič
“Ik wil Wout helpen om de Amstel Gold Race te winnen”, zei Primož Roglič daags voor de Amstel Gold Race. Toonde goesting en honger naar succes, maar viel door malheur op een wel heel ongelukkige plek weg in de diepe finale. Maar liever hier in de Gold Race dan woensdag in de Waalse Pijl en zondag in Luik, zal de oersterke Sloveen hebben gedacht. Zal Roglič in zijn eerste Waalse Pijl meteen zegevieren?
**** Tadej Pogačar
Want als Roglič hier wil winnen, moet hij wel afrekenen met een heel rij aan kleppers. Allereerst met zijn rivaal – edoch vriend – Tadej Pogačar. Die zal gebrand zijn op revanche, want Pogie en zijn kompanen van UAE Emirates werden in de Ronde van het Baskenland tactisch overtroeft door Jumbo-Visma. Uiteindelijk moest Pogačar genoegen nemen met een derde stek – achter Roglič en diens ploegmaat Jonas Vingegaard. Maar met vertrouwen terug kijken, kan-ie zeker. Met etappezeges in de UAE Tour, de Tirreno-Adriatico en het Baskenland – en uiteindelijke winst in diezelfde UAE Tour en Tirreno en een zevende plek in de Strade Bianche rijdt de 22-jarige Tour de France titelverdediger overal nog een goed resultaat.
Update woensdag 21 april 2021: door een positieve coronatest binnen Team UAE Emirates zal Tadej Pogačar – en ook titelverdediger Marc Hirschi – niet aan de start van de Waalse Pijl verschijnen.
**** Thomas Pidcock
Door de afwezigheid van Tadej Pogačar bombarderen wij Thomas Pidcock tot grootste belager van Primož Roglič. De 21-jarige Brit kent een uitstekend voorjaar, met de overwinning van vorige week woensdag in de Brabantse Pijl als kers op de taart. Het scheelde 0,004 seconden, of hij won afgelopen zondag ook de Amstel Gold Race. Pidcock kan zich zoetjes aan als revelatie van het voorjaar van 2021 noemen. Helemaal als hij op de Muur van Hoei er ook weer staat. Heeft binnen INEOS-Grenadiers met Michal Kwiatkowski, Adam Yates en Richard Carapaz nog andere troeven in zijn ploeg – maar zal zelf willen winnen. Wat kan Pidcock klaar spelen?
*** Julian Alaphilippe
Moest piepen en moest kraken en viel, net als in de Ronde van Vlaanderen eerder dit jaar, toch door de mand. Zal zijn vormpeil dan toch niet 100% zijn? Ondanks de vraagtekens is hij bij Deceuninck-Quick Step de vooruitgeschoven man. De leipe Fransman, werd zondag toch gewoon zesde, moest in 2015 en 2016 zijn meerdere erkennen aan Alejandro Valverde maar wist in 2018 en 2019 wel te winnen. Kan hij op herhaling?
** Alejandro Valverde
In 2006 bleef hij Samuel Sánchez, Karsten Kroon en Fränk Schleck voor en schreef hij zijn eerste Waalse Pijl op zijn naam. Toen renner als Danilo di Luca en Sergei Ivanov nog top-tien reden. Klopte in 2014 de Ier Dan Martin en de Pool Michal Kwiatkowski en versloeg in 2015 en 2016 dus Alaphilippe en was in 2017 opnieuw de sterkste voor Martin. Vijf overwinningen in de Waalse Pijl en bijna 41 jaar oud. Maar nog steeds goesting als een bronzige stier. Gaf iedereen van jetje in de Gran Premio Miguel Indurain en stak ook in de Ronde van het Baskenland zijn neus aan het venster: vier maal top-tien en zevende in het klassement. En in de Amstel? Reed-ie gewoon naar een vijfde stek. Schrij hem maar op!
* Michael Woods
Hoewel er een “DNS” (Did Not Start, redactie) voor de vierde etappe van de Ronde van het Baskenland achter zijn naam kwam te staan, geven we hem toch een sterretje. Nou ja, sterretje. Geef Michael Woods maar een ster, in koersen in de Ardennen. Dan staat hij er namelijk. Juist de reden dat hij afstapte in het Baskenland was om zijn lichaam rust te geven na een crash, zodat-ie er in de Ardennen weer helemaal zou staan. Zoals hij zelf zei over zijn opgave “Ik ben nog goed in vorm, maar ik moet naar het grotere plaatje kijken en dat zijn de Ardennenklassiekers”. De Muur van Hoei is een beklimming die de Canadees heel goed ligt. Kan hij woensdag in het kielzog van de grote namen verrassen?
Dark horse: Mauri Vansevenant
De naam Mauri Vansevenant is voor velen geen verrassing meer. Natuurlijk, het zal verrassend zijn wanneer de 21-jarige Ostendenaar woensdag zal winnen. Maar de echte wielerkenner zal er niet meer van opkijken. Wat een prachtig voorjaar heeft Vansevenant al gereden. Toonde klasse in de Tour de la Provence, wist de GP Industria & Artigianato te winnen en toonde zich ook van voren met drie top-tien klasseringen in de Settimana Coppi e Bartali en brak in de Ronde van het Baskenland door bij het grote publiek, waar hij elfde werd. Of hoewel, hij vorig jaar brak natuurlijk al door bij het grote publiek door lange tijd op kop te koersen in… Juist, de Waalse Pijl. Zal woensdag zijn kruit pas verschieten aan de voet van de Muur van Hoei. Kan hij zegevieren?
Favorieten en sterrenverdeling Waalse Pijl 2021 volgens Voorjaarsklassiekers.be:
***** Primož Roglič
**** Tadej Pogacar Thomas Pidcock
*** Julian Alaphilippe
** Alejandro Valverde
* Michael Woods
Dark horse: Mauri Vansevenant
Waalse Pijl 2021 op TV
Woensdagmiddag vanaf 14:00 uur schakel je in op Sporza waar Michel Wuyts en José de Cauwer live verslag zullen geven van de Waalse Pijl. Ook Eurosport zendt de koers uit. Hier kun je vanaf 14:15 uur terecht.