Scheldeprijs 2021

Ook de Scheldeprijs 2021 staat weer op de woensdag tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix op het programma. Waar in de twee monumenten de ware kasseienvreters boven drijven, zijn in de Scheldeprijs de sprinters aan zet. Hoewel Parijs-Roubaix door de coronamaatregelen in Noord-Frankrijk is verplaatst naar oktober, vindt het officieuze WK Sprinten gewoon plaats in Schoten. Wist jij overigens dat de Scheldeprijs één van de oudste wielerkoersen van België is?

De Scheldeprijs, in het verleden ook wel de Grote Scheldeprijs, Scheldeprijs Vlaanderen of Scheldeprijs Schoten genoemd, kende een lange traditie van Antwerpen als startplaats en Schoten als finishplaats. Tot twee jaar terug. Voor het eerst in de geschiedenis van de koers werd gestart buiten de Belgische grens en wel in het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen. Dat was voor de editie van 2020 ook de bedoeling, echter door de coronamaatregelen week de organisatie daar van uit.

Scheldeprijs 2021

Wanneer is Scheldeprijs 2021?

De Scheldeprijs 2021 wordt verreden op woensdag 7 april en staat de woensdag na de Ronde van Vlaanderen 2021 op het de wielerkalender.

Voorbeschouwing Scheldeprijs 2021

Tyler Farrar, Mark Cavendish, Marcel Kittel (maar liefst 5 maal en dus Mister Scheldeprijs), Alexander Kristoff, Fabio Jakobsen (twee maal) en de afgelopen herfsteditie Caleb Ewan. De Scheldeprijs is een sprintersbal pur sang. Welke rappe renners gaan op de Churchill-laan in Schoten strijden om de zege in de Scheldeprijs 2021?

Vorige editie Scheldeprijs

De herfsteditie van de Scheldeprijs 2020 werd gewonnen door Caleb Ewan, die de later gediskwalificeerde Pascal Ackermann en Niccolo Bonifazio met ruim gemak klopte. De Pocket Rocket van Lotto Soudal pakte zo zijn eerste overwinning in de Scheldeprijs in zijn carrière.

Uitslag Scheldeprijs 2020
1. Caleb Ewan (Lotto Soudal)
2. Niccolo Bonifazio (Total Direct Energie)
3. Bryan Coquard (B&B Hotels – Vital Concepts)
4. Tim Merlier (Alpecin – Fenix)
5. Jasper Philipsen (UAE  – Team Emirates)

Caleb Ewan Scheldeprijs 2020

Caleb Ewan spurt in de herfsteditie van de Scheldeprijs van 2020 naar de overwinning, maar is er dit jaar niet bij.

Laatste tien winnaars Scheldeprijs
2020: Caleb Ewan
2019: Fabio Jakobsen
2018: Fabio Jakobsen
2017: Marcel Kittel
2016: Marcel Kittel
2015: Alexander Kristoff
2014: Marcel Kittel
2013: Marcel Kittel
2012: Marcel Kittel
2011: Mark Cavendish

Parcours Scheldeprijs 2021

De start van de Scheldeprijs 2021 is woensdag – na een jaar afwezigheid door de strikte coronamaatregels in Nederland – weer in het Zeeuwse Terneuzen. Weliswaar niet op het plein voor het Gemeentehuis, maar op een afgeschermde locatie nabij. De organisatie moest concessies doen, maar mag achteraf alsnog blij zijn dat de autoriteiten doorgang geven in een onzekere tijd als dit. Het is koers!

En écht koers is het woensdag omstreeks kwart voor één, als het officiële startschot wordt gegeven en de renners door de Westerscheldetunnel richting de Ellewoutsdijk op Zuid-Beveland af stevenen. Hier is het meteen opletten geblazen, want met de verwachte weersomstandigheden gaan we hier mogelijk al vroeg waaiers krijgen! Helaas worden Veerse Gatdam, de Deltaweg in Goes of de Havendijk in Yerseke gemeden – deze zaten wel steevast in de vorige edities met start in Terneuzen – waardoor de passage in Zeeland wellicht minder spectaculair zal worden.

Na 72 kilometer koers zal het peloton de Belgische grens bereiken, waarna  via Stabroek, Kappellen, Brasschaat en Brecht de plaatselijke omloop in Schoten wordt bereikt. Deze omloop is met 16,7 kilometer een halve kilometer korter dan vorig jaar – maar ziet wel de met kasseien (weliswaar in zeer goede staat) geplaveide Broekstraat na een jaar afwezigheid terug in het circuit. Die plaatselijke wordt vier maal aangedaan en naar verwachting zullen de kleppers tussen 16:45 en 17:15 finishen op de traditionele Churchill-laan.

Favorieten Scheldeprijs 2021

Woensdag gaat één ding zeker zijn: Caleb Ewan zal zichzelf niet opvolgen. De Pocket Rocket gaf aan toch niet helemaal geschikt te zijn voor het Vlaamse werk en hem vooral de passage door Zeeland angst in boezemt. Alsof de Australiër een maandje geleden, toen hij dit bericht de wereld in slingerde, al wist dat het zou gaan spoken woensdag. Natuurlijk, de route door Zeeland is wat minder spectaculair dan de vorige jaren, maar met windkracht vijf, ijzige omstandigheden en 85% kans op neerslag bij een temperatuur van nog geen 5 à 6 graden is één ding zeker: een makkelijke Scheldeprijs 2021 gaat niet worden… Welke grote mannen staan aan het vertrek en zijn favoriet voor de Scheldeprijs 2021?

***** Sam Bennett

In onze ogen is Sam Bennett woensdag dé te kloppen man. De sterke Ier kon hier vorig jaar weliswaar niet naar de overwinning sprinten – maar dat was vooral doordat ook hier slachtoffer was van de capriolen van Pascal Ackermann en ingesloten raakte. De in Wervik geboren sprinter, drie weken daarvoor nog gehuld in de groene trui én twee etappe-overwinningen waaronder die op de Champs-Élysées, moest genoegen nemen met stek vier. Dit jaar sprintte Bennett al naar overwinningen in de UAE Tour en Parijs-Nice en reed hij een beresterke Gent-Wevelgem, waar hij de heuvelzone overleefde echter door maagproblemen moest afhaken in de diepe finale. Woensdag is zo vlak als een biljartlaken én zijn master lead out Michael Mørkøv heeft maar één taak: Bennett naar de overwinning loodsen.

Sam Bennett Scheldeprijs 2021

Met overwinningen in de UAE Tour, Parijs-Nice en de Oxyclean Classic Brugge-de Panne is Sam Bennett dé favoriet voor woensdag!

**** Tim Merlier

Vlak achter Bennett rekenen we Tim Merlier als grootste uitdager van de equipe Deceuninck-Quick Step. De 28-jarige oud-Belgisch kampioen reed dit jaar al diverse ereprijzen en kan op de Churchill-laan rekenen op zijn supersprint. In de kasseienkoers Le Samyn liet Merlier zien om ook te presteren na een zware koers – hoewel de kasseien niet te vergelijken zijn met de voorspelde regen en wind. Dat het met zijn vormpeil wel goed zit, liet hij vorige week woensdag nog zien in Dwars door Vlaanderen – toen hij derde werd. Allee, Tim!

*** Pascal Ackermann

Iemand die woensdag niet kan terugvallen op vormpeil of overwinningen dit seizoen is Pascal Ackermann. De rappe Duitser van BORA-hansgrohe is gezien zijn sprinterskwaliteiten toch altijd één van de favorieten voor een koers als de Scheldeprijs. Zoals geschreven, Ackermann werd in de editie van 2020 gediskwalificeerd – en zal dan ook op revanche uit zijn. Kwam in de sprintetappes in zowel de UAE Tour als Parijs-Nice als de Oxyclean Classic Brugge-de Panne niet verder dan een derde plaats, omdat hij daar telkens zijn meerdere moest erkennen aan Bennett. Kan de Duitser woensdag voor een 3-1 tussenstand scoren en zijn eerste seizoensoverwinning pakken?

** Giacomo Nizzolo

Qua vormpeil – en dan vooral zijn prestaties in de jongste kasseienklassiekers én ook gezien de weersomstandigheden zal je Giacomo Nizzolo eigenlijk een ster meer willen geven dan Ackermann. Echter, wij denken dat de Duitser altijd nog een beetje sneller is op aankomsten als die van de Scheldeprijs. De Italiaan Giacomo Nizzolo hoopt dan ook op een extreem zware koers – met het liefst veel waaiers zoals eind maart in Gent-Wevelgem. Daar moest de Europees Kampioen zijn meerdere erkennen aan Wout van Aert, maar die staat woensdag niet aan de start. Met Max Walscheid – werd hier al eens tweede – als lead-out én voorspelde waaiers rekenen wij woensdag op de Milanees. Andiamo, Giacomo!

Giacomo Nizzolo Scheldeprijs 2021

De Italiaan Giacomo Nizzolo spurt in Gent-Wevelgem tweede achter Wout van Aert. Kan hij Bennett woensdag kloppen?

* Jasper Philipsen

Hoewel Jasper Philipsen in dit rijtje der favorieten zijn ploegmaat Tim Merlier voor zich heeft dulden, zien we in de 23-jarige Belg echter een mede-favoriet. Eigenlijk kunnen we met recht stellen, dat Alpecin-Fenix met een luxeprobleem kampt. Gaan ze de kaart Merlier of de kaart Philipsen spelen? Of wordt dat later bepaald aan de hand van de omstandigheden, en vooral, de vorm van de dag van beide heren? Verleden jaar na afloop van de sprint nog een woordenwisseling, inmiddels trouwe ploegmaats die voor elkaar door het vuur gaan. Philipsen werd in de Oxyclean Classic Brugge-de Panne tweede achter Bennett en moest ook in de eerste etappe van Parijs-Nice de Ier, maar ook Arnaud Démare en Mads Pedersen, voor zich dulden.

Dark horse: Alexander Kristoff

Zeg je temperaturen tot slechts 6 graden. Met 85 procent kans op regenbuien. Smeltende sneeuw en een windkracht dat kan oplopen tot vijf Beaufort. Dan denk je inderdaad niet één, twee, drie aan bovengenoemde raspaartjes. Allen aalvlug aan de meet, maar niet de doorsnee Flandrien. Iemand die wél goed gaat op deze barre omstandigheden is de oersterke Alexander Kristoff. De Beer van Stavanger staat nog niet op de definitieve startlijst van de UAE Emirates, maar als hij daar aan wordt toegevoegd is dit jouw dark horse. Wist de Scheldeprijs in 2015 te winnen en kan woensdag in deze omstandigheden zomaar op herhaling!

Oké, wij zien ook niet de moeilijkste. In het geval Kristoff geen acte de presence zal geven: Danny van Poppel is dan ons zwarte paard. De Nederlander reed al in 3 van de 6 maal dat hij hier startte naar een top-tien klassering en toonde goesting in de afgelopen kasseienklassiekers. De 27-jarige spurter uit Moergestel werd zondag nog knap zestiende in Vlaanderens Mooiste. Kan hij woensdag Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux een succes bezorgen?

Favorieten en sterrenverdeling Scheldeprijs 2021 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

***** Sam Bennett
**** Tim Merlier
*** Pascal Ackermann
** Giacomo Nizzolo
* Jasper Philipsen

Dark horse: Alexander Kristoff of Danny van Poppel