E3 Saxo Bank Classic 2022 

Na het tweeluik Strade Bianche en Milan San Remo zet de karavaan der klassiekerspecialisten koers naar Harelbeke. Waar de E3 Prijs, zoals de Vlamingen deze prachtige koers liefkozend noemen, vroeger nog als het kleine broertje van de Ronde van Vlaanderen werd bestempeld, is de E3 Saxo Bank Classic 2022 een klassieker die meetelt en waar alle grote kleppers aan de start zullen verschijnen. Natuurlijk, met acht dagen voor de Ronde een ideale warmdraaier, maar een koers die telt. Krijgen we net als de afgelopen jaren weer een kasseienspecialist van naam op het hoogste schavotje? Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de E3 Saxo Bank Classic 2022!

E3 Saxo Bank Classic 2022

Voorbeschouwing E3 Saxo Bank Classic 2022 

In de voorbeschouwing E3 Saxo Bank Classic 2022 nemen we je geheel volgens traditie mee naar de historie van de E3 Prijs en nemen we je mee langs een aantal memorabele momenten uit de geschiedenis van de koers. We lichten we het parcours nader toe en staan natuurlijk stil bij de favorieten. Ook zullen we aantal tips geven die je hopelijk helpen bij je pronostiek, Scorito-pool of de voorjaarsklassiekerspool van je vriendengroep of buurtcafé.

Wanneer is de E3 Saxo Bank Classic 2022? 

De E3 Saxo Bank Classic 2022 wordt verreden op vrijdag 25 maart 2022 en is ook dit jaar weer de eerste van een heerlijke rij voorjaarsklassiekers in de Vlaamse Wielerweek. Twee dagen na de E3 Saxo Bank Classic 2022, op zondag 27 maart 2022, staat Gent Wevelgem 2022 op het programma en vijf dagen later, op woensdag 30 maart 2022 wordt Dwars door Vlaanderen 2022 verreden. Uiteindelijk zal het absolute hoogtepunt plaatsvinden op zondag 3 april wanneer de Ronde van Vlaanderen 2022 wordt afgewerkt.

Historie E3 Prijs 

Tom Boonen is recordhouder met vijf zeges in de E3 Prijs. Tussen 2004 en 2008 wist de krachtpatser vier maal de beste te zijn in Harelbeke. Of het nou uit een massasprint tegen Jaan Kirsipuu betrof (2004), de sprint van een klein groepje (2005 en 2007) of een late aanval (2006): Boonen wist de E3 Prijs op alle mogelijke manieren te winnen. 

In 2012, zie foto onder, toen Boonen misschien wel zijn beste klassiekerjaar ooit kende, reed hij Rik van Looy definitief uit de geschiedenisboeken. In een millimetersprint tegen de afscheidnemende Óscar Freire kroonde De Bom van Balen zich definitief tot recordhouder met vijf triomfen, maar zette hij ook de unieke combinatie E3 Harelbeke-Gent-Wevelgem-Ronde van Vlaanderen-Parijs-Roubaix neer.

E3 Saxo Bank Classic 2022 - Historie Tom Boonen

“Cancellara vroeg hen vanmorgen: “heb je mayonaise bij? Want ik ga jullie allemaal aan frieten rijden” – Michel Wuyts over de blakende vorm van de Zwitserse Spartacus tijdens E3 Prijs 2011

Voorbeschouwing E3 BinckBank Classic - Historie Fabian Cancellara E3 Prijs 2011

De E3 als perfecte graadmeter voor Vlaanderens mooiste 

Vaak is de E3 Prijs een uitstekende graadmeter geweest voor het verloop van de Ronde van Vlaanderen. Niet zelden zagen we de renner die top-10 reed in Harelbeke een week later bij de voorposten in de Ronde. Diverse keren zagen we de winnaar in de E3 –  die dus precies op tijd voor de Ronde in de perfecte, blakende vorm verkeerde – het ook afmaken in de Ronde van Vlaanderen. Waren het Tom Boonen en Fabian Cancellara een tiental jaren geleden die vaak de E3-Ronde-dubbel pakten, zagen we nog vrij recent twee kleppers van het Wolfpack ditzelfde kunstje klaarspelen.

In 2018 wist Niki Terpstra zowel de E3 Prijs als de Ronde van Vlaanderen te winnen, vorig jaar flikte Kasper Asgreen dit kunststukje.

Vorige editie

Kasper Asgreen heeft een sublieme prestatie geleverd door solo de E3 Saxo Bank Classic 2021 te winnen.

De Deense kampioen zette op meer dan 60 kilometer van de finish een enorme aanval in en was alleen tot 12 kilometer, toen hij werd gegrepen door een achtervolgende groep onder leiding van Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Maar omdat de achtervolgende groep in de meerderheid was, stuurde Deceuninck – Quick-Step Asgreen op 5 kilometer van de streep opnieuw alleen in de aanval, en dit keer zou hij niet meer gegrepen worden.

Florian Sénéchal van Deceuninck won de sprint van de achtervolgende groep en werd tweede. De Belgische ploeg werd een een-tweetje, terwijl Van der Poel genoegen moest nemen met de laatste podiumplaats.

Kasper Asgreen E3 Saxo Bank Classic 2021

Parcours E3 Saxo Bank Classic 2022 

Milaan San Remo heeft het bekende finale duo Cipressa en Poggio, de Ronde van Vlaanderen heeft dat met de De Oude Kwaremont – Paterberg. Voor de E3 zijn dat de Karnemelkbeekstraat en Tiegemberg. Grofweg kan je zeggen dat het parcours van de E3 Harelbeke 2022 een Ronde van Vlaanderen-light is. Nagenoeg exact hetzelfde parcours, minus de laatste kilometers van de Ronde. 

Met zeventien hellingen en negen kasseistroken over 200 kilometers mag je de E3 Harelbeke 2022 zeker niet onderschatten. Waar dus vroeger nogal laagdunkend werd gesproken over een mini-Ronde van Vlaanderen, is de E3 de laatste jaren uitgegroeid tot een klassieker die je palmares kan kleuren. En zeker gezien de finale, kan je concluderen dat alleen grote meneren zullen winnen. Want met de aanvang van de finale met de Taaienberg en achtereenvolgens de Kapelberg (0,8 kilometer aan 5,6%), de Paterberg (0,3 kilometer aan 13,4%), de Oude Kwaremont (2,1 kilometer aan 4,3%), de Karnemelkbeestraat (1,3 kilometer aan 5,7%) en tot slot de Tiegemberg (0,9 kilometer aan 5%) is het slot loodzwaar. Vraag dat maar aan Wout van Aert, die in de vorige editie op de Tiegemberg pieredood zat en moest laten lopen. Of vraag het aan Oliver Naesen, die let voortaan wel op wat hij zegt…

“Ik zei tegen het team: als je er op de Tiegem wordt afgereden, dan stop je beter met koersen. Plots werd ik er zelf afgereden” – Oliver Naesen had hoogspraak daags voor de E3 van 2019, maar helaas lieten zijn benen hem in de steek.

De start en finish van de E3 Saxo Bank Classic 2022 is geheel volgens traditie in Harelbeke. 

Favorieten E3 Saxo Bank Classic 2022 

De aanval van de meesterdaler Matej Mohorič, die daarmee de basis legde voor de overwinning in Milaan Sanremo. De verrassende tweede plaats van de Fransman Anthony Turgis die zoals zelf gezegd “een koers als de Ronde van Vlaanderen kan winnen”. Of wat te denken van de goed getimede demarrage van de Deen Søren Kragh Andersen, die de grote toppers daarmee pijn deed echter niet kon wegblijven en genoegen moest nemen met een zevende stek in Sanremo – maar zich wel etaleerde en liet zien klaar te zijn voor het Vlaamse werk!

Zomaar drie kleppers die je niet per se als de topfavoriet voor een koers als de E3 Prijs zou noemen, maar waarmee door hun indruk in La Primavera rekening mee moet worden gehouden. En dan te bedenken dat naast Mohorič, Turgis en Kragh Andersen ook Wout van Aert, Mads Pedersen en titelverdediger Kasper Asgreen met ambitie zullen starten. Tel daar ook nog eens de echte Flandriens bij, die hier in de E3 Prijs altijd goed zijn – Oliver Naesen, Sep Vanmarcke, Greg van Avermaet, maar ook Zdeněk Štybar, Peter Sagan en Niki Terpstra – en je hebt een deelnemerslijst om van te smullen!

De grote hamvraag is: welke toppers gaan in dit grote pak aan kanshebbers de sterren krijgen. Wie van dit schoon volk krijgt de ster van de redactie van Voorjaarsklassiekers.be en wie kunnen we tot dark horses rekenen?

***** Wout van Aert

Het had zijn tweede overwinning in Milaan-San Remo moeten worden, afgelopen zaterdag. Wout van Aert kwam echter niet verder dan een achtste plaats en dat zorgde, terecht, voor de nodige teleurstelling. Op de Poggio had-ie teveel energie-verspild. Doet ons dat niet denken aan de Tiegemberg in de E3 Prijs vorig jaar? Als Wout zowel de Ronde als Roubaix wil winnen zal hij nog resoluter moeten koersen. Voor het hele pak van het peloton is de E3 een generale voor de Ronde, helemaal voor de Jumbo-Visma klepper. Met Christophe Laporte en Tiesj Benoot heeft Van Aert twee renners die bij elk ander team als uitgesproken kopman zou rijden – dus hierbij gelijk al enkele dark horses die je zomaar kan spelen in je pronostiek.

**** Mads Pedersen

Vriend en vijand verrassen zou Mads Pedersen ook wel willen doen. Hoewel verrassen. Mocht de Deen van Trek-Segafredo vrijdag naar de bloemen rijden zou er geen enkele wielerfan raar op kijken. De wereldkampioen van Harrogate 2019 verkeert in blakende vorm. Winst Parijs Nice en zaterdag Sanremo zesde, waar hij daags van te voren pas werd opgeroepen. Natuurlijk, zijn doel is en blijft Parijs-Roubaix en wellicht kun je hem beter zondag spelen in het sprintersbal in Wevelgem – echter zien wij Sterke Mads wel kort rijden vrijdag.

*** Kasper Asgreen

Een droomvoorjaar was het in 2021 voor Kasper Asgreen. In de schaduw van Julian Alaphilippe en Remco Evenepoel reed hij naar de overwinning in zowel de E3 als in de Ronde van Vlaanderen. Vrijdag zal hij met nummer 1 rondrijden en er zullen weinig renners zijn die met meer vertrouwen starten. Kan het geplaagde Quick Step, dat hier de afgelopen edities wist te winnen, op tijd klaar stomen voor het Vlaamse werk en de zege pakken? Mocht het niet Asgreen worden, zullen Zdenek Stybar, Yves Lampaert of Florian Senechal klaar staan en te popelen om die vette vis te pakken. Voor Styby zou het de tweede keer worden, de Tsjech won de E3 in 2019.

** Søren Kragh Andersen

Vorig jaar gaf Søren Kragh Andersen al aan dat hij destijds meer was geknipt voor koersen als de E3 Saxo Bank Classic dan bijvoorbeeld voor de echte Monumenten, de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix. Dit gegeven in combinatie met zijn huidige vormpeil, de 27-jarige Deen reed naar een knappe zevende plek in Milaan Sanremo, maakt hem een mooie outsider. Kan last but not least rekenden op een echte voorjaarsequipe binnen zijn Team DSM, met als John Degenkolb een meesterhelper. 

* Anthony Turgis

Nog iemand die afgelopen zaterdag in Sanremo uitstekend in orde was. Tweede werd-ie, Anthony Turgis is in hoogvorm. De eveneens 27-jarige Fransman reed verleden jaar in zo bijna elke klassieker naar een top-10 klassering en zelf was de Total Energies kopman na Sanremo uiterst ambities: “ik weet dat ik de capaciteiten heb om te winnen in een koers zoals de Ronde van Vlaanderen. Het volstaat dat ik een goede dag heb, maar dan moet ik ook meezitten natuurlijk.” Kan Turgis vrijdag in de E3 eindelijk die vette vis pakken?

Dark horses: Matej Mohorič

De dark horse voor de E3 Saxo Bank Classic 2022 is de kersverse Milan Sanremo winnaar Matej Mohorič! Met zijn dropper seatpost verraste hij vriend en vijand, hoewel het bekend is dat deze Sloveense klepper kan dalen als de beste. Kan hij vrijdag opnieuw verrassen? 

Favorieten E3 Saxo Bank Classic 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Wout van Aert
**** Mads Pedersen
*** Kasper Asgreen
** Søren Kragh Andersen
** Anthony Turgis
Dark horses: Matej Mohorič

Meer voorjaar 2022?

Meer over de koers? Bekijk het het overzicht met voorjaarsklassiekers die in 2022 op het programma staan, lees onze voorjaarsklassiekers podcasts tips of bekijk de voorbeschouwingen van de komende klassiekers, zoals de voorbeschouwing Gent Wevelgem 2022 of de  voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2022!