Strade Bianche 2022

Heroïsche witte grindwegen geflankeerd door ranke olijfvelden en statige cipressen. Een schilderachtig decor met een even zo glansrijk deelnemersveld. Strade Bianche neemt je al slingeren mee, via boerenlandwegen door de Toscane heuvels, naar eeuwenoude steden. Ook Strade Bianche 2022 is een reis terug in de tijd. Maar bovenal één van de mooiste voorjaarsklassiekers die er is.

Voorjaarsklassiekers.be presenteert de voorbeschouwing Strade Bianche 2022!

Voorbeschouwing Strade Bianche 2022 (1)

Historie Strade Bianche

De Strade Bianche, een voorjaarsklassieker verreden in Toscane, Midden-Italië, met start en finish in Siena, is sinds korte tijd uitgegroeid tot een ware klassieker. De wedstrijd werd voor het eerst gehouden in 2007 en wordt jaarlijks verreden op de eerste of tweede zaterdag van maart. De naam Strade Bianche (Italiaans voor Witte Wegen) komt van de historische witte grindwegen in de Crete Senesi, die een bepalend kenmerk van de race zijn.

Een derde van de totale wedstrijdafstand wordt afgelegd op onverharde wegen, over 63 km strade bianche, verdeeld over 11 sectoren. De route bestaat uit 184 kilometer over heuvelachtig terrein die de Crete Senesi in de centrale Toscaanse provincie Siena doorkruisen, met inbegrip van 11 sectoren van onverharde wegen, in totaal 63 km onverharde wegen.

Favorieten Strade Bianche 2022 Sterrenverdeling

De finish is op het roemruchte Piazza del Campo van Siena, na een steile en smalle klim over de ruw verharde Via Santa Caterina die naar het centrum van de middeleeuwse stad leidt. Sinds 2015 is er ook een vrouwenwedstrijd, de Strade Bianche Donne, die dient als openingsevenement van de UCI Women’s World Tour. Het wordt gehouden op dezelfde dag als de mannen race, op dezelfde wegen, maar op een kortere afstand. Sommige onverharde wegen zijn vlak, andere bevatten steile beklimmingen en bochtige afdalingen, waardoor de klimcapaciteiten en de fietsbeheersing van de renners op de proef worden gesteld.

Sinds de start in 2007 is de Strade Bianche beroemd geworden om zijn onverharde wegen. Deze onverharde sectoren worden gekenmerkt door een oneffen wegdek en grind, dat moeilijk genoeg is om over te rijden en splitsingen kan veroorzaken, en geven de klassieker een uniek gevoel.

De race bereikte WorldTour-status in 2017 en dit gaat door. In 2015 werd een vrouwenrace geïntroduceerd en de dag erna is er een sportief evenement, dat duizenden amateurrenners trekt.

Fabian Cancellara is met drie zeges, behaald in 2008 (hieronder juichend wanneer hij zijn eerste zege behaalde), 2012 en 2016. Met twee zeges, in 2014 en 2017, volgt Michal Kwiatkowski met twee zeges.

Voorbeschouwing Strade Bianche 2022 Fabian Cancellara Mister Strade Bianche

Wanneer is de Strade Bianche 2022?

Strade Bianche en Strade Bianche Women Elite openen op 5 maart 2022 de Italiaanse klassiekers. Want er is meer dan alleen de Strade Bianche en Milaan San Remo! Daags na La de Classica del Nord più a sud d’Europa wordt Tirreno-Adriatico verreden. De Corsa dei Due Mari staat van 7 tot 13 maart 2022 op het programma.

Met Milaan San Remo staat de eerste monumentale klassieker op 19 maart op het programma en drie dagen daarvoor, op 16 maart, wordt Milaan-Turijn afgewerkt – daar deze klassieker weer terug is van het najaar naar een plaats in het voorjaar.

Voor de echte Italië liefhebber: ook na de Classicissima di Primavera is het nog koers in Italië: de Giro di Sicilia wordt gehouden van 12-15 april en tussen 6 mei en 29 mei 2022 staat natuurlijk de Giro d’Italia 2022 alweer voor de deur!

Om het feest helemaal compleet te maken: omcirkel ook 6 en 8 oktober alvast in je agenda: De Gran Piemonte en Il Lombardia zijn de afsluitende Italiaanse koersen.

Voorbeschouwing Strade Bianche 2022

Nog maar vijftien edities oud, maar nu al een tot de verbeelding sprekende klassieker. Ook Strade Bianche 2022 zal bij menig klassieke renner hoog op het verlanglijstje staan. Natuurlijk, het kan niet tippen aan de Dubbel Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Maar alleen al een blik op de winnaars van de afgelopen edities doet menig wielerfan likkebaarden.

Mathieu van der Poel als titelverdediger van die schitterende Strade Bianche 2021 editie. Wout van Aert die de corona hervatting editie won in de hete zomer van 2020. Julian Alaphilippe in 2019, Tiesj Benoot die als mijnwerker als eerste over de meet kwam in die barre editie in 2018. Michal Kwiatkowski 2017. Fabian Cancellara 2016. Zdeněk Štybar 2015. Amai, alleen grote meneren zegevieren in Toscane!

Strade Bianche 2018 Tiesj Benoot

Vorige editie

In een bloedstollende veertiende editie reed alleskunner en veelwinnaar Mathieu van der Poel vorig jaar in de diepe finale, op de Via Santa Caterina aan de voet van de Piazza del Campo te Siena, naar de overwinning in Strade Bianche.

De regerend wereldkampioen veldrijden reed samen met wereldkampioen op de weg Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) en 2019 Tour de France-winnaar Egan Bernal (Ineos Grenadiers) naar de slotklim op het Piazza del Campo, maar het was Van der Poel die uiteindelijk de sterkste bleek.

Alaphilippe, Van der Poel en Bernal hadden een iets grotere kopgroep met Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) op de laatste grindsector van de dag met ongeveer 12 km te gaan uitgeschakeld. Vanaf daar hield het trio de achtervolgers op afstand en samen reden ze Siena binnen om de overwinning te betwisten op de steile klim naar de finish.

Alaphilippe leidde de groep in de laatste 600 meter voordat Van der Poel het overnam op kop. Toen, met 500 meter te gaan, sloeg Van der Poel zijn slag. Hij demarreerde van Alaphilippe en Bernal om alleen de klim op te gaan. Hij vloog het Piazza del Campo op en pakte de overwinning met een nadrukkelijke viering op de streep. Alaphilippe werd vijf seconden later tweede en Bernal mocht 20 seconden later de laatste podiumplaats innemen.

Strade Bianche 2022 Kanshebbers

Parcours Strade Bianche 2022

Een bochtig en golvend parcours, zonder lange beklimmingen maar met pittige heuvels, vooral op de onverharde delen. Er zijn ongeveer 63 km onverharde wegen, verdeeld over 11 sectoren (waarvan er acht worden gedeeld met het dames Elite parcours). Vanuit Siena (Stadion/Mediceaans fort) beginnen de eerste golvende kilometers op asfalt, voordat op km 11 de 2,1 km lange grindsector 1 wordt bereikt, die kaarsrecht is en altijd licht bergafwaarts gaat.

Na enkele kilometers krijgen de renners sector 2 (5,8 km) voorgeschoteld, de eerste echte uitdaging van het parcours met een korte afdaling en een lange klim met stukken van meer dan 10%. De koers gaat vervolgens door Radi, waar Sector 3 begint (4,4 km, tweede deel van de oorspronkelijke Sector 1 van de eerste edities) en direct daarna Sector 4 genaamd “La Piana”, één van de klassieke gravelsectoren (5,5 km, al sinds de eerste editie in de koers aanwezig) zonder noemenswaardige hellingen en leidend naar Buonconvento.

Na enkele kilometers begint de tweede beklimming van de dag: de Montalcino (4km aan 5%). Na Torrenieri krijgen de renners sector 5 (11,9 km) en sector 6 (8 km) voor de kiezen, met slechts 1 km asfalt ertussen. Beide zijn zwaar, heuvelachtig, zeer pittig en met veel bochten, beklimmingen en afdalingen. Na de tweede passage door Buonconvento komt de bevoorradingspost in de buurt van Ponte d’Arbia. Al snel bereikt de route Monteroni d’Arbia, dat het begin markeert van sector 7 van San Martino in Grania (9,5 km) in het midden van de Crete Senesi. Het is een lange sector met voortdurende stijgingen en dalingen in het eerste deel, eindigend met een bochtige klim voordat het asfalt weer wordt ontmoet. In Ponte del Garbo (Asciano) begint de gravelsector 8. Met 11,5 km is dit de zwaarste etappe van de wedstrijd, meestal bergop en gekenmerkt door pittige heuvels, waarvan de belangrijkste die in de buurt van Monte Sante Marie zijn, met steile hellingen op zowel de klimmen als de afdalingen over korte afstanden.

Na Castelnuovo Berardenga volgt een zeer kort, vlak grindgedeelte (300 m), alvorens na Monteaperti sector 9 te beginnen, die slechts 800 m lang is, maar met een helling met dubbele cijfers, alvorens in Vico d’Arbia weer op asfalt te belanden en via Pieve a Bozzone op de verharde weg over te gaan. Daarna volgt de voorlaatste sector (Sector 10, 2,4 km) met een klim naar Colle Pinzuto (met stijgingspercentages tot 15%).

Le Tolfe de Strade Bianche scherprechter

Na een paar kilometer wacht de renners de laatste sector (Sector 11, 1,1 km) met een veeleisende afdaling gevolgd door een pittige klim (max 18%) die eindigt bij de Tolfe. Hier reed Wout van Aert weg in 2020 en plaatste ook Mathieu van der Poel in de editie van verleden jaar (foto onder) een splijtende demarrage, waar in eerste instantie niemand een antwoord op had – maar alleen een kilometer later Egan Bernal en Julian Alaphilippe weer konden aansluiten. De rest zat pieredood. Vanaf Le Tolfe scheiden slechts 12 km de renners van de finish op het Piazza del Campo in Siena.

Favorieten Strade Bianche 2022

De veeleisende slotkilometers, met stijgingspercentages tot 16%, naderen de stad Siena langs brede, rechte stukken weg, met elkaar verbonden door scherpe bochten, die eerst afdalen en dan lichtjes klimmen.

Op 2 km van de finish komt de route uit op de Via Esterna di Fontebranda, waar het stijgingspercentage 9% bereikt. Op 900 meter van de finish gaat het parcours onder de Fontebranda-poort door, waar het wegdek overgaat in straatklinkers. Het stijgingspercentage bedraagt meer dan 10% tot 500 meter voor de finish en bereikt een hoogtepunt van 16% in Via Santa Caterina. Zoals hieronder te zien, steiler dan steil!

Strade Bianche Via Santa Caterina Mathieu van der Poel 2021

Een scherpe bocht naar rechts leidt naar de Via delle Terme, en vervolgens naar de Via Banchi di Sotto. Op 300 meter van de finish gaat de weg licht omhoog en op 150 meter van de streep gaat een bocht naar rechts de Via Rinaldini in. De route komt uit op de Piazza del Campo op slechts 70 meter van de finishlijn. De laatste 30 meter gaan naar beneden met een stijgingspercentage van 7% en de finishlijn zelf is vlak.

flag-it Strade Bianche 2022 – Onverharde stroken
Settore Sterrato 1: Vidritta (2,1 kilometer)
Settore Sterrato 2: Bagnaia (5,8 kilometer)
Settore Sterrato 3: Radi (4,4 kilometer)
Settore Sterrato 4: La Piana (5,5 kilometer)
Settore Sterrato 5: Lucignano d’Asso (11,9 kilometer)
Settore Sterrato 6: Pieve a Santi (8 kilometer)
Settore Sterrato 7: San Martino in Grania (9,5 kilometer)
Settore Sterrato 8: Monte Sante Marie (11,5 kilometer)
Settore Sterrato 9: Monteaperti (0,8 kilometer)
Settore Sterrato 10: Colle Pinzuto (2,4 kilometer)
Settore Sterrato 11: Le Tolfe (1,1 kilometer)

Totaal onverharde stroken: 63 kilometer

Favorieten Strade Bianche 2022

Toscane! Het mooiste samengaan van cultuur en natuur. – Michel Wuyts in de HLN Podcast ‘Wuyts & Boonen’

***** Julian Alaphilippe 

Hoewel de Franse springveer van Quick Step Alpha Vinyl nog niet in hoogvorm verkeert is de winnaar van 2019 altijd op de afspraak in de Strade Bianche. Komt Flip in zijn eerste voorjaarsklassieker direct uit zijn pijp?

**** Tadej Pogačar

De tweevoudig Tour de France winnaar Tadej Pogačar bouwt zijn vorm normaal gesproken op tot het absolute doel van het seizoen: voor de derde maal op rij de Tour de France winnen. Maar waar normale klassementsrenners zich doorgaans nooit wagen aan gravel en kasseienkoersen, is de 23-jarige Sloveen een prachtige uitzondering op de regel. Met overwinningen in Luik Bastenaken Luik en de Ronde van Lombardije op zak, mag je hem nooit uitvlakken.

*** Tom Pidcock

Als je het hebt over nooit uitvlakken… Een jaartje jonger dan Pogačar, maar even zoveel goesting. Reed in een half jaar tijd naar het olympisch goud in het discipline mountainbiken en kroonde zich eind januari tot wereldkampioen veldrijden. Is met zijn behendigheid een zeer gevaarlijke klant voor de witte wegen koers. Zien we de jonge Brit zaterdag op het hoogste schavot staan?

Update zaterdag 5 maart 2022: door maagproblemen geen Pidcock aan de start van Strade Bianche 2022

** Tiesj Benoot

Iemand die al op dat hoogste schavot stond is Tiesj Benoot. De 27-jarige Belg was de Vincitore van Strade Bianche 2018, toen hij na een heroische koers besmeurd maar in uitzonderlijke vreugde solo en als eerst op het Piazza del Campo aankwam. Toen, drie jaar geleden nog in dienst van Lotto Soudal, nu anno 2022 zal hij in afwezigheid van Wout van Aert de grote kopman zijn voor Jumbo-Visma. Kan Tiesj zaterdag voor de tweede maal op rij de Strade winnen?

* Tim Wellens

Over outsiders gesproken. Tim Wellens verdiende voor de Omloop het Nieuwsblad van zowel onze redacteuren als het merendeel van het journaille vier van de vijf sterren. Achter Van Aert was hij de grote favoriet. En niet zonder de reden. De 30-jarige Sint-Truidenaar wist de Trofeo Serra de Tramuntana te winnen en reed ook kort in die andere Spaanse voorbereidingskoersen als ook de Tour du Haut Var. Helaas, door ziekte moest hij forfait geven in de Omloop – maar hij zal zich meer dan ooit willen revancheren. Kan Wellens stunten in de Strade?

Dark horse: Sergio Higuita

Mocht onze dark horse, de 24-jarige Colombiaan Sergio Higuita de Strade winnen dan zal dat door velen ook als een mega stunt worden betiteld. Echter, de echte wielerkenners zullen niet raar opkijken als de BORA-hansgrohe berggeit zaterdag kort zal rijden. Trapte, nadat hij zich kroonde tot Colombiaans kampioen op de weg, flink in de boter in de Ronde van Algarve en zal zaterdag voor eigen kansen mogen rijden. Vamos, vamos, venga!

Bonus: tips voor je wielerpronostiek

We besluiten de voorbeschouwingen met enkele renners die weliswaar geen ster verdienen, maar wel het benoemen waard zijn en mogelijke verrassingen voor je wielerpronostiek kunnen zijn..

Een oude vos verliest dan wel zijn haren, niet zijn streken. Vooral niet als je Alejandro Valverde heet en je deze maand alweer prijs hebt gereden en je gewoon op afspraak zal zijn. Uitkijken wordt het ook naar Warren Barguil en Lennard Kämna. Beiden reden top tien in de Spaanse gravelkoers Clásica Jaén.

Simon Clarke reed dan weer kort in alle vier de Spaanse koersen waarin hij startte én werd vorige week elfde in de Omloop. Hij kan daarnaast al twee top-10 klasseringen voorleggen. Mocht je willen verrassen in je pronostiek. Schrijf ze maar op!

Sterrenverdeling en favorieten Strade Bianche 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Julian Alaphilippe
**** Tadej Pogačar
*** Tom Pidcock
** Tiesj Benoot
* Tim Wellens
Dark horse: Sergio Higuita