Amstel Gold Race 2022

Zodra de koerskaravaan neerstrijkt in het Zuid-Limburgse heuvelland en de Amstel Gold Race 2022 op het programma staat, weten de renners een ding. De Vlaamse macadamwegen en kasseien worden verruild voor het draaien en keren op veel korte, steile heuvels.. Rustig warm draaien voor het Ardennenwerk? Nee. De Amstel Gold Race is de grootste en enige echte Nederlandse klassieker die er al sinds jaar en dag toe doet. Met haar vele venijnige beklimmingen, zoals de Eyserbosweg, de Keutenberg en de Cauberg beloofd de Amstel Gold Race 2022 weer een ware spektakelstuk te worden. Voorjaarsklassiekers.be presenteert de voorbeschouwing Amstel Gold Race 2022!

Amstel Gold Race 2022

Wanneer is de Amstel Gold Race 2022?

Zondag 10 april 2022 is de Amstel Gold Race eenmalig niet de overgang van de kasseien naar het heuvelwerk in de Ardennen, maar staat de enige Nederlandse koers precies tussen de twee Heilige koersen in. Door de Franse verkiezingen in het weekend van 9 en 10 april verzocht de organisatie van Parijs-Roubaix, de ASO, een eenmalige wissel met de organisatoren van de Amstel Gold Race. En zo krijgen we dit wielerjaar in de klassiekermaand april de volgorde Ronde van Vlaanderen 2022, Amstel Gold Race 2022, Parijs Roubaix 2022 en Luik Bastenaken Luik 2022 voor op de zondagen. 

Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2022

Vanwege de fenomelae erelijst met wielergrootheden. Vanwege het parcours van draaien en keren door het Zuid-Limburgse Heuvelland. En vanwege de overgang tussen het Vlaamse kasseienwerk en de Ardense heuvels. Maar ook omdat het de enige Nederlandse klassieker is die er is. Nee, er zijn tal van redenen om te stellen dat de Amstel Gold Race de klassieker is van Nederland. En als je het de Nederlandse wielerfans vraagt, is de Amstel Gold Race naast de vijf Monumenten de allerbelangrijkste. 

Historie Amstel Gold Race

Herman Krott en Ton Vissers, twee legendarische ploegleiders uit de Nederlandse wielersport, waren mannen met een missie. Het organiseren van een wielerkoers in Nederland. En niet zo maar ééntje, nee een klassieker die kan wedijveren met de Ronde van Vlaanderen. Met de start in Amsterdam en de finish in Maastricht. “Twee steden met een klinkende naam. Stiekem heb ik de wedstrijd verschillende keren gereden, niemand was ervan op de hoogte. Het was echter niet haalbaar. Met al die bruggen en omleidingen werd de koers veel te lang. Daarom zijn we uiteindelijk de eerste keer in 1966 vanuit Breda vertrokken”, aldus Krott in een interview een jaar voor zijn overlijden.

Waar Amsterdam als startplaats van een klassieker die zou finishen in Zuid-Limburg iets te ambitieus werd – Breda werd gekozen als startplaats – bleek ook Maastricht niet haalbaar voor de finishplaats van de allereerste editie. Het verhaal gaat dat na het stuklopen van de onderhandelingen met de gemeente van de beoogde finishplaats Simpelveld, een supporter wees op een unieke finishplaats. Locatie: zijn woonplaats, Meerssen. Maar belangrijker, de Amstel Gold Race was geboren!

Na een koers van 302 (!) kilometer was het de Fransman Jean Stablinski die destijds als eerste over de finish kwam en zo de eerste winnaar werd van de Amstel Gold Race.

Na de eerste editie met start in Breda werd er voor jaar vertrokken in Helmond, totdat vanaf 1971 de Amstel Gold Race definitief vertrok naar Limburg. Op het Van Grunsvenplein te Heerlen, vlak bij de stadsschouwburg, kwamen duizenden wielerliefhebbers bijeen om helden als Merckx, Knetemann, Raas of Hinault van dichtbij te bewonderen. Heerlen was een vrij logische keuze: het kantoor van de kakelnieuwe media partner van de Amstel Gold Race, het Limburgs Dagblad, was gevestigd in Heerlen. De plaats zou tot 1997 trotse gastheer zijn van de Gold Race.

In die tijd was er een renner die zich met recht Mister Amstel Gold Race mocht noemen: Jan Raas. Tussen 1977 en 1982 was het maar liefst vijf maal raak voor de Zeeuwse klassiekerspecialist. Alleen de Franse toprenner Bernard Hinault wist in deze jaren eenmaal te winnen, de overige overwinningen gingen naar Raas. 

We lichten nog twee speciale edities, uit vervlogen jaren, toe. Harrie Steevens, kind van de streek, wint in 1968 wanneer de finish in zijn Elsoo ligt en in 1991 wint Frans Maassen, de huidige ploegleider van Jumbo-Visma, de Nederlandse klassieker door op de Maasboulevard in Maastricht de Italiaanse favoriet Maurizio Fondriest en de Belg Dirk de Wolf te kloppen (foto onder).

Frans Maassen Amstel Gold Race 1991

Amstel Gold Raas

Zoals de naam al doet vermoeden is de Nederlandse biermerk Amstel al jaar en dag vaste sponsor van de Zuid-Limburgse koers, waar de klassieker vooral in de jaren zeventig en tachtig in korte tijd immens populair werd. Legendarische renners als Eddy Merckx (1973, 1975) en Bernard Hinault (1981), maar vooral ook veel Nederlanders wisten de Gold Race te winnen. Mede dankzij sterke renners als Jan Raas (1977 t/m 1980, 1982 – eerste foto onder), Gerrie Knetemann (1985, tweede foto onder ), Joop Zoetemelk (1987), Adrie van der Poel (1990) en Michael Boogerd (1999) is Nederland hofleverancier van winnaars van de Amstel Gold Race.

Amstel Gold Raas - Jan Raas Amstel Gold Race

Gerrie Knetemann Amstel Gold Race 1985

De Amstel Gold Race en de Cauberg

In 2003 verhuisde de finish van Maastricht, de Gold Race finishte “pas” vanaf 1991 in haar oorspronkelijke finish-stad, naar de top van de Cauberg in Valkenberg met als doel meer spanning en sensatie. De beklimming, met een lengte van 0,8 kilometer en een gemiddelde stijgingspercentage van 6,5%, groeide daarmee uit tot de absolute scherprechter van de Amstel Gold Race. De verhuizing naar de Cauberg betekende door de jaren heen ook een andere drastisch andere koersverloop met echte puncheurs als winnaars.

Mister Cauberg Philippe Gilbert

Met zijn vier zeges in de Amstel Gold Race (2010, 2011, 2014 en 2017) én zijn overwinning op het WK wielrennen in Valkenburg (2012) mag Philippe Gilbert zich met recht Mister Cauberg noemen.

Amstel Gold Race Philippe Gilbert Mister Cauberg

Laatste tien winnaars flag-nl Amstel Gold Race
2021: flag-be Wout van Aert
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-dk Michael Valgren
2017: flag-be Philippe Gilbert
2016: flag-it Enrico Gasparotto
2015: flag-pl Michał Kwiatkowski
2014: flag-be Philippe Gilbert
2013: flag-cz Roman Kreuziger
2012: flag-it Enrico Gasparotto
2011: flag-be Philippe Gilbert

Vorige editie

In een zinderende Amstel Gold Race 2021 moest er een foto-finish aan te pas komen om duidelijk te stellen dat het Wout van Aert was die nipt aan, in een millimetersprint, zijn rivaal Tom Pidcock klopte.

Het was een nerveus wachten na de finish voor beide renners, de Belg pompte aanvankelijk met zijn vuist toen hij vertraagde na de finishlijn, Pidcock en Van Aert deelden een woord toen ze tot stilstand kwamen, tv-herhalingen leken vervolgens in het voordeel van de jonge Brit voordat Van Aert nogmaals met zijn vuist pompte en begon te fietsen in de richting van het podium.

Pidcock bleef na de finishlijn stilstaan en veegde zichzelf af, onzeker of hij nu gefrustreerd of opgetogen moest zijn omdat het resultaat nog steeds niet officieel bevestigd is.

Al snel verscheen er een UCI-official die een foto op zijn telefoon liet zien van de fotofinish, met het wiel van Van Aert voor dat van Pidcock, een grafiek die vervolgens een voorlopige uitslag liet zien met Van Aert als eerste.

Amstel Gold Race 2021 Pidcock Van Aert

Parcours Amstel Gold Race 2022

De 56e editie van de mannenwedstrijd is 265,7 km lang, met 33 bergjes om te bedwingen gedurende de dag. De wedstrijd vertrekt vanuit Maastricht (waar het altijd o zo gezellig is, zoals hier onder valt te zien) en voert door steden en dorpen alvorens over de Limburgse landwegen te koersen.

Start Amstel Gold Race Maastricht Amstel Gold Race 2022

De Amstel Gold Race wordt, terecht, vaak ook wel het eeuwige draaien en keren genoemd. Koersen op een zakdoek. Of zoals Michel Wuyts mooi zegt “het is een zottekot”.

Het parcours van de Amstel Gold Race is een zottekot” – Michel Wuyts.

Zottekot of niet, het levert prachtige plaatjes op…

Amstel Gold Race 2022 Parcours Amstel Gold Race 2022

Amstel Gold Race 2022

Favorieten Amstel Gold Race 2022

Kenmerkend aan het parcours van de Amstel Gold Race: er worden een aantal ingewikkelde lussen afgewerkt, waarbij de frequentie van de beklimmingen toeneemt naarmate de kilometers vorderen. Het parcours is in het verleden bekritiseerd vanwege de veiligheid van de renners; een groot deel van de wedstrijd vindt plaats langs een stedelijk parcours dat door veel steden en dorpen loopt, met het daaruit voortvloeiende wegmeubilair dat veel obstakels creëert waar de renners doorheen moeten.

Als ze niet bezig zijn met de logistiek van de vele rotondes, smalle landweggetjes en lastige bochten, zullen de herhaalde beklimmingen van de Bemelerberg, Geulhemmerberg en de befaamde Cauberg (foto onder) het peloton geleidelijk aan uitdunnen naarmate de dag vordert.

Amstel Gold Race 2022 Historie Amstel Gold Race Cauberg

En dan is er nog de 30e beklimming van de dag, de Keutenberg, die met een lengte van 1200 meter en een maximale helling van 22% een enorme uitdaging vormt voor de vermoeide renners die al 29 beklimmingen achter de rug hebben.

De laatste beklimming van de dag voor de mannen zal de Bemelerberg zijn. Als de beklimmingen achter de rug zijn, rest er nog 7,3 kilometer naar de finish in Valkenburg, waar de overblijvers van de laatste selectie wellicht een massasprint zullen gaan betwisten.

Nieuw ten opzichte van de vorige jaren is een kleine wijziging: na de Loorberg, op een dikke 50 kilometer van de meet, zal via  smalle banen de afdaling van Koning van Spanje volgen en zal daarna de Gulperberg vanuit Gulpen moeten worden beklommen. Hierna gaan de coureurs niet over de grote baan naar de Kruisberg, maar via smalle onoverzichtelijke wegen wat “veel geschikter is om iets te ondernemen” aldus koersdirecteur Leo van Vliet. Onze gedachten gaan natuurlijk meteen terug naar die heerlijke editie van 2019, toen Mathieu van der Poel er op de Gulperberg, toen op 44 kilometer van het einde, er een ongelofelijke patat op gooide. De rest is geschiedenis…

Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2022

Beklimmingen
1. Slingerberg (1 km aan 5,3%) – nog 245 km
2. Adsteeg (1 km aan 2,3%) nog 240 km
3. Lange Raarberg (1,4 km aan 3,8%) – nog 232 km
4. Bergseweg (2,5 km aan 3,3%) – nog 216 km
5. Sibbergrubbe (1,8 km aan 4%)  – nog 205 km
6. Cauberg (0,8 km aan 6,6%)  – nog 200 km
7. Geulhemmerberg (0,7 km aan 6,6%) – nog 196 km
8. Wolfsberg (0,9 km aan 3,4%)  – nog 178 km
9. Loorberg (1,4 km aan 5,3%) – nog 175 km
10. Schweibergerweg (2,3 km aan 4,6%)  – nog 163 km
11. Camerig (3,7 km aan 4,2%) – nog 155 km
12. Drielandenpunt (3 km aan 3,8%) – nog 143 km
13. Gemmenich (0,9 km aan 6%) – nog 140 km
14. Vijlenerbos (1,4 km aan 5,5%) – nog 133 km
15. Erperheide (2,4 km aan 4,7%) – nog 128 km
16. Gulperberg (0,5 km aan 9,8%) – nog 119 km
17. Plettenberg (1 km aan 3,5%) – nog 115 km
18. Eyserweg (2 km aan 4,6%) – nog 113 km
19. St. Remigiusstraat (1,4 km aan 5,2%) – nog 109 km
20. Vrakelberg (0,5 km aan 7,6%) – nog 104 km
21. Sibbergrubbe (1,8 km aan 4%) – nog 96 km
22. Cauberg (0,8 km aan 6,6%) – nog 91 km
23. Geulhemmerberg (0,7 km aan 6,6%) – nog 87 km
24. Bemelerberg (1 km aan 4,4%) – nog 74 km
25. Loorberg (1,4 km aan 5,3%) –  nog 59 km
26. Gulperbergweg (0,9 km aan 5,5%) – nog 51 km
27. Kruisberg (0,7 km aan 7,3%) – nog 44 km
28. Eyserbosweg (1,1 km aan 7,6%) – nog 42 km
29. Fromberg (1,7 km aan 3,8%) – nog 38 km
30. Keutenberg (1,6 km aan 5,2%) – nog 34 km
31. Cauberg (0,8 km aan 6,6%) – nog 24 km
32. Geulhemmerberg (0,7 km aan 6,6%) – nog 19 km
33. Bemelerberg (1 km aan 4,4%) – nog 7 km

Favorieten Amstel Gold Race 2022

Zoek niet naar Julian Alaphilippe, Primoz Roglic, David Gaudu, Adam Yates, Michael Woods en Aleksandr Vlasov in de Amstel Gold Race 2022. Deze heuvelkleppers zijn allemaal actief in de Ronde van het Baskenland. Ook titelverdediger Wout van Aert ontbreekt, de Belgisch kampioen mag niet starten door de naweeën van een corona besmetting. Wie bijvoorbeeld wél aan de start verschijnt is de kersverse winnaar in Vlaanderen én Amstel Gold Race-winnaar van 2019, Mathieu van der Poel. De grote vraag is dan ook. Wie zijn de grootste uitdagers van MVDP?

***** Mathieu van der Poel 

Mathieu van der Poel is een echte Flandrien. Dat liet hij vorige week maar weer zien. Zowel in Dwars door Vlaanderen als de Ronde wist hij opnieuw te winnen. Maar wat hij hier demonstreerde in 2019 was menens. De Amstel Gold Race is met 33 hellingen net zo’n afmatting als Vlaanderens Mooiste en Van der Poel is met zijn recuperatievermogen en explosiviteit op de hellingen  dan ook de te kloppen man!

Mathieu van der Poel Ronde van Vlaanderen 2022 - favorieten Amstel Gold Race 2022

**** Thomas Pidcock

Thomas Pidcock kende een soort van valse start in het voorjaar op de weg, maar toonde de voorbije koersen goede tekenen van herstel. Dwars door Vlaanderen en de Ronde. Wereldkampioen veldrijden werd vorig jaar in die inmiddels legendarische millimetersprint tweede. De Britse alleskunner kan bij INEOS rekenen op een erg sterk blok, met ook Ethan Hayter, oud-winnaar Michał Kwiatkowski en mannen-in-vorm Dylan van Baarle en Ben Turner. Kan hij sportieve revanche nemen op zijn tweede plaats van verleden jaar?

Thom Pidcock Dwars door Vlaanderen - favorieten Amstel Gold Race 2022

*** Michael Matthews

De 31-jarige Michael Matthews wacht eigenlijk al jaren op die ene, grote klassieke overwinning. Tuurlijk, de Australiër van Team BikeExchange – Jayco wist in alle grote rondes al te winnen, maar die klassieker winst blijft uit. Met een vierde plaats in Milan Sanremo en een elfde stek in de Ronde van Vlaanderen zit het met zijn vorm echter wel snor. Kan hij eindelijk eens winnen?

Michael Matthews - favorieten Amstel Gold Race 2022

** Valentin Madouas 

Iemand wie ook kan spreken over een puike vorm is Valentin Madouas. Zevende in de E3 Prijs en derde in de Ronde van Vlaanderen. Om de hoed af te nemen. En dat voor een Fransman die normaal eigenlijk beter in de Ardennen presteert dan in Vlaanderen. Dat belooft wat. Madouas reed op 23-jarige leeftijd al netjes naar de top-10 gereden in de door MVDP gewonnen editie van 2019. Twee sterren voor deze klepper dus.

Valentin Madouas Ronde van VLaanderen - favorieten Amstel Gold Race 2022

* Benoît Cosnefroy

Tenslotte een ster voor Madouas zijn landgenoot en heuvel-specialist Benoît Cosnefroy. Reed op de Drôme Classic na dit jaar nog geen goede resultaten, maar de 26-jarige coureur van AG2R Citroën gaf eerder al aan zijn doelen in de Ardennenklassiekers te hebben gesteld. Waar hij al kan ereplaatsen in de Brabantse en Waalse Pijl achter zijn naam heeft – zal hij dit jaar zomaar eens hoge ogen kunnen gaan gooien in de Gold Race.  

Benoit Cosneferoy Amstel Gold Race 2022

Dark horses: Juan Ayuso, Christophe Laporte, Matej Mohoric en Dylan Teuns

Ten slotte nog enkele dark horses. De eerste die we belichten is Juan Ayuso. Slechts 19 jaar jong, maar goesting en rappe heuvelbenen heeft-ie. Sinds de Ronde van Catalonië niet meer in koers geweest, maar als hij deze zware koers overleefd tot de finale kan hij zomaar kort rijden.

Bij Jumbo-Visma zullen ze dit jaar in afwezigheid van Wout van Aert mikken op of de ervaring van Tom Dumoulin, of de goede benen van Tiesj Benoot. Maar een dark horse is de rappe Christophe Laporte. Reed ondanks pech en een val in de Ronde naar een negende stek. Wat kan hij zondag?

De laatste twee dark horses zijn van Bahrein Victoroius. Zowel Matej Mohoric, winnaar van Milan Sanremo én goede noteringen in de E3 en Dwars door Vlaanderen, als Dylan Teuns – die dan juist weer kwam bovendrijven in de Ronde van Vlaanderen – kunnen hier goed gaan presteren.

Favorieten Amstel Gold Race 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Mathieu van der Poel
**** Thomas Pidcock
*** Michael Matthews
** Valentin Madouas
* Benoît Cosnefroy
Dark horses: Juan Ayuso, Christophe Laporte, Matej Mohoric en Dylan Teuns

Meer voorbeschouwingen lezen? Lees de voorbeschouwing met favorieten Brabantse Pijl 2022!