Oxyclean Classic Brugge-De Panne 2021

Met de Oxyclean Classic Brugge-De Panne 2021 heeft de Driedaagse Brugge-De Panne een nieuwe naam gekregen, gezien de term de “driedaagse” de lading van deze wielerkoers niet meer dekt.

Anno 2021 is Oxyclean toegevoegd als titelpartner en zal de Oxyclean Classic Brugge-De Panne als eendagswedstrijd op de woensdag voor het E3/Gent-Wevelgem weekend op de wielerkalender staan.

Voorbeschouwing Oxyclean Classic Brugge-De Panne 2021

Met de Oxyclean Classic Brugge-De Panne 2021, of Driedaagse Brugge-De Panne, zoals we het misschien gemakshalve gewoon nog wel even kunnen blijven noemen, krijgen we een mooi parcours in het West-Vlaamse land voorgeschoteld. De koers wordt verreden op woensdag 24 maart 2021, waardoor het twee dagen voor de E3 Harelbeke 2021 en vier dagen voor Gent-Wevelgem 2021 en precies een week voor Dwars door Vlaanderen 2021 op het programma staat. De Oxyclean Classic Brugge-De Panne 2021 is dus de eerste van een reeks Vlaamse wielerkoersen dat met de Ronde van Vlaanderen 2021 tot haar hoogtepunt komt.

Parcours Oxyclean Classic Brugge-De Panne 2021

De Oxyclean Classic Brugge-De Panne 2021 kent een lengte van 203,9 kilometer met een start in het centrum van Brugge en een finish in De Panne.

De koers, met Westhoek als epicentrum van de wedstrijd, kent drie lokale ronden in Veurne en De Panne en kent een cruciale rol voor de Moeren, bekend van Gent-Wevelgem. Als wij zeggen “De Moeren”, dan gaan bij menig wielerliefhebbers een belletje rinkelen. Of beter gezegd, gaat het waaieralarm af. Dat was verleden jaar ook het geval. Diverse renners, waaronder Mathieu van der Poel vielen of waaiden letterlijk van hun fiets af – waarmee wij in elk geval een deja vu kregen van die heroïsche editie van Gent-Wevelgem 2015. Het was de hardrijder Yves Lampaert die in de herfsteditie van de Driedaagse Brugge-De Panne naar de winst reed.

“Koers en De Panne, dat is als twee handen op één buik”, zegt Bram Degrieck, de burgemeester van De Panne. “Ook in het snel veranderende wielerlandschap blijft de Oxyclean Classic Brugge-De Panne een vaste waarde, met extra focus op de passages in De Moeren en door het centrum van De Panne. Ook dit jaar nog een corona-editie, volgend jaar terug een volksfeest voor onze inwoners en bezoekers!

Favorieten Driedaagse Brugge-De Panne 2021

Sprinters domineren de startlijst, terwijl de meeste renners van de volbloed kasseienklassiekers hun kruit drooghouden voor het cruciale uitstapje van vrijdag in de E3, voorafgaand aan de Vlamingen.

De beste van het stel is Sam Bennett, die dit jaar al vier zeges op zijn naam heeft staan. Hij is de voornaamste hoop voor een Deceuninck-QuickStep-team dat vorig jaar de race won met Yves Lampaert en zo vaak het referentiepunt is voor het voorjaar.

Oxyclean Brugge de Panne 2021

In de afgelopen herfsteditie van Brugge de Panne wist Yves Lampaert na een knappe solo te winnen. Wie wint dit jaar?

Bennett heeft zijn lead-out man Michael Morkov, terwijl de Belgische ploeg een back-up sprinter heeft in de vorm van Alvaro Hodeg. Lampaert is er niet, evenmin als Julian Alaphilippe, Zdenek Stybar of Kasper Asgreen, maar Florian Sénéchal heeft waarschijnlijk een vrijbrief om een meer aanvallende koers te rijden.

Tim Merlier ontbreekt in de opstelling van Alpecin-Fenix, maar zij kunnen rekenen op Jasper Philipsen, terwijl Arnaud Demare is opgenomen in de ploeg van Groupama-FDJ, waar het Britse talent Jake Stewart een andere sprintoptie biedt.

Cees Bol versloeg Bennett een keer in Parijs-Nice en is de aanvoerder van Team DSM, terwijl Europees kampioen Giacomo Nizzolo aan het hoofd staat van Qhubeka Assos.

Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe), Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) en Elia Viviani (Cofidis) kenden vorig jaar allen een moeilijk seizoen en zullen in De Panne op zoek gaan naar hun eerste overwinningen van 2021. Cofidis heeft een andere optie in Christophe Laporte. David Dekker (Jumbo-Visma) maakt zeker kans na zijn indrukwekkende WorldTour-debuut in de UAE Tour vorige maand.

Andere renners om in de gaten te houden zijn Bryan Coquard (B&B Hotels), Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic), Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Gerben Thijssen (Lotto Soudal), en Timothy Dupont (Bingoal-WB).