Voorbeschouwing Le Samyn 2024

Natuurlijk, de meest tot de verbeelding sprekende kasseienkoers bij uitstek is Parijs Roubaix. En de kasseienklassiekers beginnen bij het Openingsweekend, met Omloop het Nieuwsblad en Kuurne Brussel Kuurne. Maar voor de kenners is het ook tijdens de voorjaarsklassiekers 2024 een zekerheidje: op de dinsdag na de Omloop het Nieuwsblad 2024 afstemmen voor Le Samyn, de énige echte opener van het Waalse klassiekerseizoen waar altijd een spectaculaire koers wordt ontvouwd die vol staat met pittige kasseistroken en kleine straatjes rond finishplaats de Dour. Voorjaarsklassiekers.be presenteert de voorbeschouwing op Le Samyn 2024!

Voorbeschouwing Le Samyn 2024 (1)

Historie Le Samyn 

De bakermat van de Belgische wielerklassieker Le Samyn gaat terug tot 1968, toen de race voor het eerst werd verreden als de Grand Prix Fayt-le-Franc. Deze naam ontleende de koers aan het gelijknamige dorp waar de finishlijn lag, gelegen in de provincie Henegouwen. De maagdelijke editie werd gewonnen door de Franse renner José Samyn, een jonge coureur die een jaar eerder nog een etappe in de Tour de France zegevierde.

Het lot nam echter een tragische wending voor Samyn enkele maanden na zijn triomf in de GP Fayt-le-Franc. Tijdens een kermiskoers in Zingem, Oost-Vlaanderen, botste hij op een toeschouwer. Het ongeluk veroorzaakte ernstig hersenletsel, wat uiteindelijk zijn leven eiste. Een tragisch verhaal dat na zijn overlijden resulteerde in een naamswijziging van de koers, die sindsdien bekendstaat als Le Samyn.

Belgische Heerschappij

De erelijst van Le Samyn wordt gedomineerd door Belgische wielrenners. Johan Capiot, vader van Amaury Capiot, voert de lijst aan met drie overwinningen (1992, 1994 en 1995). Henrik Redant (1989 en 1990) en Niki Terpstra (2016 en 2018) volgen met elk twee zeges. Andere opmerkelijke winnaars zijn onder meer Herman Van Springel, Claude Criquielion, Robbie McEwen, Philippe Gilbert en Arnaud Démare.

Voorbeschouwing Le Samyn 2024

De Magie van de Kasseien

Le Samyn staat niet alleen bekend om zijn historie maar ook om de uitdagende kasseistroken die de coureurs moeten bedwingen. De onvoorspelbaarheid van deze kasseien draagt bij aan de magie van de koers, waar elke editie weer nieuwe helden voortbrengt op het meedogenloze parcours van Fayt-le-Franc.

Niki Terpstra, Florian Sénéchal, Matteo Trentin, Hugo Hofstetter wonnen recent, ook Philippe Gilbert op de erelijst

Johan Capiot is met drie zeges tot op heden nog steeds Mister Le Samyn. Hoewel, eigenlijk is dat de enige echte José Samyn natuurlijk. Het was wijlen Fransman die in 1968 de eerste editie van GP Fayt-le-Franc op zijn naam schrijf. Toen Samyn echter een jaar later overleed besloten de organisatoren van de koers uit Henegouwen Samyn te eren. Le Samyn was geboren.

De laatste jaren zien we steeds meer prominentere kasseienkleppers op de erelijst, met onder meer Niki Terpstra (twee zeges, in 2016 en zijn superjaar 2018), maar ook Florian Sénéchal, Matteo Trentin, Hugo Hofstetter wonnen recent. Philippe Gilbert wist in 2008 te winnen, toen hij ook kort daarvoor de Omloop het Nieuwsblad (toen nog Volk) op zijn naam schreef. Titelverdediger is Milan Menten van Lotto-Dstny.

Favorieten Le Samyn 2024

Parcours

Voor Le Samyn 2024 blijft het parcours ongewijzigd ten opzichte van het voorgaande jaar. De renners vertrekken opnieuw vanuit Quaregnon, gelegen in de provincie Henegouwen, voor een uitdagende route over 209 kilometer. Sinds 2015 is Quaregnon de vaste startplaats voor deze Waalse klassieker.

Na de start begeven de renners zich westwaarts richting Hautrage, gevolgd door een noordelijke lus door plaatsen als Autreppe en Leuze. Het peloton blijft gedurende de hele race op Waals grondgebied. De aanloopfase van de wedstrijd kenmerkt zich door vlakke wegen, al kan de wind mogelijk een rol spelen.

Na circa 90 kilometer bereiken de renners de eerste plaatselijke omloop, die ze vier keer zullen afleggen. De omloop omvat uitdagende hindernissen, zoals de korte kasseistrook Rue du Vert Pignon, gevolgd door de hellingen Côte de la Roquette en Côte des Nonettes. De Rue de Belle Vue met slechte kasseien en wisselende wind opent mogelijk kansen om de koers te beïnvloeden, vooral omdat deze strook slechts een kilometer voor de finish in Dour ligt.

GP Fayt-le-Franc 2024: Wat Te Verwachten?

Met de 2024-editie voor de boeg, belooft Le Samyn opnieuw een epische strijd te worden op de kasseien van Fayt-le-Franc. De rijke geschiedenis, de uitdagende omstandigheden en de erfenis van renners die hier triomfeerden, maken het tot een koers die liefhebbers van het klassieke wielrennen niet mogen missen. Bereid je voor op een spektakel van stof, zweet en glorie op de kasseien van Le Samyn in 2024.

Favorieten Le Samyn 2024

Arnaud De Lie van Lotto Dstny is de grootste favoriet, met Milan Menten, Pascal Eenkhoorn en Alec Segaert als sterke teamgenoten. Søren Kragh Andersen van Alpecin-Deceuninck is een grote naam, gesteund door de tactisch snelle Timo Kielich. Uno-X Mobility brengt met Rasmus Tiller en Søren Wærenskjold twee snelle Noorse renners mee.

Hugo Hofstetter, een oud-winnaar, mikt op succes met Israel-Premier Tech. UAE Emirates komt met Alvaro José Hodeg en Dsm-firmenich PostNL vertrouwt op Nils Eekhoff en Casper van Uden.

Dries Van Gestel en Laurence Pithie kunnen een gevaarlijk duo zijn en ook Amaury Capiot, Luca Mozzato, Jenthe Biermans, David Dekker, Vito Braet, Madis Mikhels, Laurenz Rex, Yentl Vandevelde, Sasha Weemaes, Loïc Vliegen, Matteo Moschetti, Jelle Johannink en Timothy Dupont hopen op een goede dag.

De hamvraag blijft: wie klopt Arnaud de Lie?

Overige koersen Lotty Cycling Cup 2024

Dinsdag 27/02/2024: Le Samyn (Dour)
Zondag 03/03/2024: GP Monseré (Roeselare)
Zondag 05/05/2024: Euro Shop Elfstedenronde (Brugge)
Donderdag 09/05/2024: Circuit de Wallonie (Charleroi)
Zaterdag 18/05/2024: Veenendaal-Veenendaal (Veenendaal)
Zondag 19/05/2024: Antwerp Port Epic (Antwerpen)
Zondag 25/05/2024: GP Marcel Kint (Kortrijk)
Zaterdag 02/06/2024: Dwars door het Hageland (Diest)
Donderdag 15/08/2024: Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens (Leuven)
Vrijdag 13/09/2024: Kampioenschap van Vlaanderen (Koolskamp)