Samenvatting Omloop het Nieuwsblad 2021

Davide Ballerini (Deceuninck – Quick-Step) won Omloop Het Nieuwsblad 2021 voor Jake Stewart (Groupama – FDJ) en Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation). Na een solopoging van wereldkampioen Alaphilippe kon geen elitegroepje meer wegrijden. Ballerini pakte uiteindelijk de zege in een massasprint op de Onderwijslaan in Ninove. 

Uitslag Omloop het Nieuwsblad 2021

Vorig jaar oktober werd er nog gekoerst op de Vlaamse wegen, maar de animo om het seizoen opnieuw te starten in Gent was enorm. Wielerfans en coureurs liepen dus warm voor de Omloop het Nieuwsblad 2021, samen met Kuurne Brussel Kuurne 2021 het Openingsweekend van het klassieke jaar van 2021. Dat was zeker het geval voor Kenny De Ketele (Sport Vlaanderen-Baloise), Bert De Backer (B&B Hotels p/b KTM), Yevgeniy Fedorov (Astana-Premier Tech), Ryan Gibbons (UAE Team Emirates) en Matis Louvel (Team Arkéa-Samsic). Na ongeveer vijf kilometer bleek hun aanvalspoging meteen de juiste te zijn.

De Wolfpack bepaalt het tempo van de koers

Het peloton wachtte af en liet de kloof oplopen tot meer dan 8 minuten. Ze moesten wachten op een versnelling tot aan de Wolvenberg, iets meer dan 50 km van de finish. Toen voerden Lampaert en zijn ploegmaats, in dienst van wereldkampioen Alaphilippe, het tempo op.

Dat gebeurde ook in de aanloop naar de Molenberg. Daar nam Stybar de wereldkampioen mee. Na die versnelling reed een elitegroep met daarin Alaphilippe, ploegmaats Stybar en Ballerini, Van Avermaet (AG2R Citroën Team), Trentin (UAE Team Emirates) en Vanmarcke (Israel Start-Up Nation) naar de kop van de wedstrijd. Even later was het de Brit Pidcock (INEOS Grenadiers) die samen met Kévin Geniets (Groupama-FDJ), net voor de laatste passage op de Haaghoek, kon aansluiten en zo een kopgroep van 13 vormde.

De vroege attaque van de wereldkampioen

Op de Berendries was het tijd voor de wereldkampioen om te schitteren. Met een sterke versnelling sloeg hij de rest uit het wiel en ging er met nog 32 km te gaan alleen vandoor. De achtervolgers hielden de wereldkampioen nog even in het vizier en probeerden samen te werken. Stybar kwam ten val, waardoor Ballerini de rol van stoorzender in de achtervolging moest spelen.

Julian Alaphilippe Omloop het Nieuwsblad 2021

In de aanloop naar de Muur van Geraardsbergen begon de kloof meter voor meter kleiner te worden. De wereldkampioen keek achterom en wist bij het binnenrijden van Geraardsbergen dat zijn verhaal gedaan was. Het peloton sloot kort daarna ook weer aan bij de anderen. Aan de voet van de Muur moest alles opnieuw worden gedaan. De Italiaan Moscon (INEOS Grenadiers) waagde na de Muur een solopoging, maar op de Bosberg hergroepeerde iedereen zich. Een grote groep ging op weg naar Ninove.

Davide Ballerini maakt teamwerk af en sprint naar eerste klassieke zege

Na een hectische slotkilometer met een lekke band voor Kristoff en een valpartij, sprintte een grote groep voor de zege. Ballerini was de beste van de groep. Komend uit het wiel van zijn ploegmaat Sénéchal sprintte de Italiaan na 201 km naar de zege in de openingsklassieker, voor Stewart en Vanmarcke.

Davide Ballerini Omloop het Nieuwsblad 2021

Uitslag Omloop het Nieuwsblad 2021 

1. Davide Ballerini – Deceuninck – Quick Step 4:43:03
2. Jake Stewart – Groupama – FDJ ,,
3. Sep Vanmarcke- Israel Start-Up Nation ,,
4. Heinrich Haussler – Bahrain – Victorious ,,
5. Philippe Gilbert – Lotto Soudal ,,
6. Alex Aranburu – Astana – Premier Tech ,,
7. Florian Sénéchal – Deceuninck – Quick Step ,,
8. Matteo Trentin – UAE-Team Emirates ,,
9. Kevin Geniets – Groupama – FDJ ,,
10. Nils Politt – BORA – hansgrohe ,,

Bekijk onder de Omloop het Nieuwsblad 2021 terug!

Meer Omloop het Nieuwsblad? Lees hier alles over de Omloop het Nieuwsblad 2022!