Kuurne Brussel Kuurne 2022

Dit is de specifieke pagina over Kuurne Brussel Kuurne 2022. Navigeer hier rechtstreeks naar de voorbeschouwing Kuurne Brussel Kuurne 2023!

Samen met de Omloop het Nieuwsblad vormt Kuurne Brussel Kuurne 2022 hét Openingsweekend van de Vlaamse voorjaarsklassiekers van 2022. Voorjaarsklassiekers.be blikt hier uitgebreid vooruit op de koers, met een duik in de geschiedenis, een beschrijving van het parcours en de welbekende sterrenverdeling en favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2022!

Kuurne Brussel Kuurne 2022

Historie Kuurne Brussel Kuurne

Kuurne-Brussel-Kuurne is een jaarlijkse eendaagse wielerwedstrijd op de weg in België. Hij wordt gehouden één dag na Omloop Het Nieuwsblad, op de laatste zondag van februari of de eerste van maart, en completeert het openingsweekend van het Belgische wielerseizoen. KBK staat gerangschikt als een 1.HC wielerkoers van de UCI Europe Tour. Tom Boonen heeft de meeste overwinningen met drie overwinningen. De sprintbom van Deceuninck-Quick Step wist Kuurne te winnen in 2007, 2009 en 2014.

Kuurne Brussel Kuurne 2014 Tom Boonen

De wedstrijd werd voor het eerst gehouden in 1946 en ging van Kuurne, een stadje bekend om zijn textielindustrie, naar de Belgische hoofdstad Brussel en terug. In de jaren vijftig was de wedstrijd de openingswedstrijd van het Belgische wielerseizoen. Toen Brussel eind jaren zestig onbereikbaar werd voor een wielerevenement, werd de wedstrijd omgelegd naar de Vlaamse Ardennen en omgedoopt tot “Omloop der beide Vlaanderen”. In 1979 besloten de organisatoren het evenement toch om te dopen tot Kuurne-Brussel-Kuurne.

Achter Tom Boonen is er een heel pak renners die KBK tweemaal wisten te winnen. Van de nog actieve renners prijkt de naam van de Manx Missile, Mark Cavendish, daar ook op.  De inmiddels 36-jarige spurtbom van Quick-Step Alpha Vinyl Team won de koers in 2012 en 2015. Verder zien we onder meer ook Roger de Vlaeminck (1970 en 1971), de Nederlander Jan Raas (1980 en 1983), de Belgen Johan Museeuw (1994 en 1997) en Andrei Tchmil (1998 en 2000) en de Nederlander Steven de Jongh (2004 en 2008) op de erelijst. De eerste van de twee zeges van de huidige ploegleider van Trek-Segafredo was een mooie, in gure weersomstandigheden waar hij de sluwe Paolo Bettini wist te kloppen in een sprint.

Voorbeschouwing Kuurne Brussel Kuurne 2022 - Steven de Jongh 2004

Met de Omloop is Kuurne onderdeel van hét Openingsweekend der klassiekers

Al vele decennia is Kuurne-Brussel-Kuurne de tweede wedstrijd van het openingsweekend in België, na de Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag, en het eerste raceweekend in Noordwest-Europa. Hoewel de wedstrijd de tweede plaats inneemt na de Omloop, en beschouwd wordt als de kleinste van de twee, geniet ze toch een aanzienlijk prestige omwille van haar kalenderdatum.

Sinds 2005 is het opgenomen in de UCI Europe Tour; in 2016 werd het opgewaardeerd tot een 1.HC-evenement, dezelfde rangschikking als Omloop Het Nieuwsblad, maar Omloop werd in 2017 opgewaardeerd tot UCI World Tour-niveau. Ondanks de tandem met Omloop Het Nieuwsblad, heeft nog nooit een renner de Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne in hetzelfde weekend gewonnen. . Waar Kuurne samen met Het Volk de Vlaamse opener is, is Le Samyn 2022 de opener van het Waalse klassiekerseizoen!

Driemaal overtroefd door Koning Winter

Omdat de wedstrijd laat in de winter wordt verreden, heeft Kuurne-Brussel-Kuurne vaak te kampen gehad met slecht weer. De race moest drie keer worden afgelast vanwege sneeuw of vorst – in 1986, 1993 en 2013. In 2004 diende Kuurne als openingswedstrijd van het seizoen, nadat Omloop Het Nieuwsblad was afgelast vanwege sneeuw, voordat dooi intrad in de nacht voor de zondagse wedstrijd.

Kuurne Brussel Kuurne 2010: Bobbie Traksel wint in barre omstandigheden

De wedstrijd van 2010 werd verreden onder extreme weersomstandigheden toen de overblijfselen van de cycloon Xynthia België troffen, met harde wind en stortregens die het peloton teisterden. De wedstrijd moest met 20 km worden ingekort omdat een omgevallen boom de weg versperde.

De editie werd gewonnen door de Nederlandse outsider Bobbie Traksel; slechts 26 van de 195 renners finishten de wedstrijd. Niet geheel onlogisch, want in 2010 kende Kuurne omstandigheden waar de honden geen brood van lustten. IJsregen en temperaturen rond het vriespunt. Zelfs Thor Hushovd, de bonkige Noor die doorgaans niet onwelwillend tegenover koeren in zwaar en slecht weer staat, moest verstek laten gaan. Was het een hongerklop of was het de kou? De Noor deed niet meer mee voor de winst.

Kuurne Brussel Kuurne 2010 Bobbie Traksel

De 28-jarige renner van Vacansoleil versloeg in de eindsprint zijn twee medevluchters Rick Flens en de Brit Ian Stannard en schreef zo zijn mooiste overwinning in zijn carrière bij.

Wanneer is de Kuurne Brussel Kuurne 2022?

De koers Kuurne Brussel Kuurne 2022 vindt plaats op zondag 27 februari 2022, een dag na de Omloop het Nieuwsblad 2022. Samen met de Omloop is Kuurne onderdeel van het Openingsweekend. Al jaar en dag maken renners die in de Omloop niet uit de verf kwamen – of juist erg pech kenden in de slotfase gretig gebruik van de revanche mogelijkheden in Kuurne Brussel Kuurne.

Voorbeschouwing Kuurne Brussel Kuurne 2022

Zeg je Kuurne, dan zeg je sprinten. Maar lang niet altijd eindigde Kuurne in een massasprint. Van de afgelopen edities waren het Tom Boonen en Mark Cavendish die in 2014 en 2015 uit de sprint won en Jasper Stuyven die in 2016 solo aan kwam. Waar in 2017 en in 2018 de koers weer uit een sprint werd gewonnen door Peter Sagan (foto onder, in 2017) en Dylan Groenewegen – zagen we de daaropvolgende jaren dan weer iemand solo aan komen op de Brugsesteenstraat.

Kuurne Brussel Kuurne 2017 Peter Sagan

En niet zomaar de beste. Was het in 2019 Bob Jungels die een sparta met leek te hebben ingeslikt, kwam in 2020 kasseienvreter Kasper Asgreen op straffe wijze solo aan.

Kuurne Brussel Kuurne 2020 Kasper Asgreen

Vorige editie

Wat krijg je als Mathieu van der Poel combineert met sprintersbal en revanche koers pur sang dat Kuurne-Brussel-Kuurne is? Juist, een cocktail van zaligheid! De rood-wit-blauwe vogel was al gevlogen op ruim 80 kilometer van de meet in Kuurne, toen hij de knuppel in het hoenderhok gooide. Niet op de Oude Kwaremont – op 60 kilometer van de meet en de ongeschreven wet leert dat in Kuurne dáár het bal wordt geopend – maar dus al op de Kanarieberg gooide hij er een patat op. Hoezo sollen met de wetten van de wielerlogica.

Kuurne Brussel Kuurne 2022 voorbeschouwing

Uiteindelijk moesten de achtervolgende ploegen tot in de diepe finale draaien eer ze bij de koplopers geraakten – Van der Poel zat toen in een kopgroep van vijf met mede vluchter Narvaez en enkelen van de vroege vlucht – en het vat af was. De hergroepering was een feit, de aanval van MVDP hield letterlijk op. Hij kleurde de koers, maar moest in de sprint van een inmiddels toch wel uitgedund peloton de meerdere erkennen aan een vrijwel onzichtbare Mads Pedersen – die Anthony Turgis (Total Direct Energie) en Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) voorbleef en zo landgenoot Kasper Asgreen opvolgde.

Mads Pedersen Kuurne Brussel Kuurne 2021

Kuurne-Brussel-Kuurne 2021 bleek andermaal de ideale revanche koers, daar Pedersen na afloop – gevat door de camera – de klare woorden uitsprak naar zijn team: “jongens, gister was een rotdag. Vandaag hebben we het getoond en goedgemaakt.

Parcours Kuurne Brussel Kuurne 2022

Ondanks zijn naam loopt het parcours niet tot in Brussel. De wedstrijd start op de hippodroom van Kuurne, in het zuiden van West-Vlaanderen, om vervolgens oostwaarts richting Brussel te trekken, maar het meest oostelijke punt ligt ergens bij Ninove, 23 km ten westen van Brussel. Na het keerpunt komt de wedstrijd in de Henegouwse Ardennen, waar het zwaartepunt van Kuurne Brussel Kuurne 2022 zal liggen.

Na Tiegemberg, Katteberg, Boembeek, Bossenaarstraat en Berg Tenhoutte trekt men naar Henegouwen voor vier beklimmingen: La Houppe en nieuwkomers Hameau des Papins (1200 m, gemiddeld 6,6%, maximumstijging van 16,2%), Le Bourliquet (1.300m, gem. 6,8%, max. 15,3%) en Mont Saint-Laurent (1.300m, gem. 7,8 % max. 17%). Daarna volgen Kruisberg, Hotond, Côte de Trieu en Kluisberg.

In Kuurne is er vervolgens nog een plaatselijke ronde en na 195,1 km weten we wie de de Deen Mads Pedersen zal gaan opvolgen en Kuurne Brussel Kuurne 2022 gaan winnen.

Grote afwezige in Kuurne 2022 is de Oude Kwaremont. Omdat die helling in veel koersen opduikt kiest de organisatie juist voor minder bekende hellingen in het Pays des Collines. Hopelijk een keuze die goed gaat uitpakken!

Historie Kuurne Brussel Kuurne

Favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2022

Met een lange en vlakke aanloop naar de finish is het parcours minder selectief dan de Omloop Het Nieuwsblad. Met de laatste beklimming van de wedstrijd op ruim vijftig kilometer van de finish, zal er een grote kans zijn dat de winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne 2022 een sprinter wordt. Maar zeiden we dat in de door Jasper Stuyven, Bob Jungles en Kasper Asgreen gewonnen edities ook niet? Juist. In Kuurne Brussel Kuurne kan altijd zomaar een hardrijder demarreren. En wegblijven.

Gezien de uitstekende weersomstandigheden, veel zon en weinig wind, verwachten we echter wel degelijk een sprint. Welke sprint kanonnen hebben de beste papieren?

***** Fabio Jakobsen

In onze ogen staat Fabio Jakobsen met stip op één als de grootste favoriet voor Kuurne Brussel Kuurne 2022. De Nederlander van Quick-Step-Alpha Vinyl schoot in de voorbereidingskoersen, de Ronde van Valencia en Volta ao Algarve, al meteen vier maal raak en lijkt in topvorm af te reizen naar West Vlaanderen. Waar zijn ploegmaats

**** Caleb Ewan

“Caleb Ewan is niet de grootste fan van koersen in Vlaanderen. En toch stuurt Lotto-Soudal hem zondag de loopgraven in”, kopte en schreef Het Nieuwsblad van de week over de 27-jarige Australiër Caleb Ewan. Is dat een verstandige zet denk je dan? Waarom risico’s nemen als je weet dat het voor The Pocket Rocket vooral draait om Milaan San Remo. Want dat de 1 meter 67 kleine springveer uit Sydney daar zijn zinnen op heeft gezet is algemeen bekend. Maar in de strijd om de broodnodige UCI puntjes kan Lotto Soudal een nieuw succes al goed gebruiken. Waar Ewan er dit jaar alweer twee – en Lotto zeven – overwinningen op zak heeft, is Kuurne Brussel Kuurne 2022 in aanloop naar La Primavera een mooi mini-doel. Al is het alleen om Jakobsen en Quick-Step Alpha-Vinyl de loef te steken. Kan Ewan raak schieten op de Vlaamse wegen?

*** Sonny Colbrelli

De Europees Kampioen en titelverdediger van wielermonument Parijs-Roubaix mag dit prille voorjaar rekenen op zowel critici als fervente aanhangers. De eerste groep menen dat de 31-jarige Italiaan van Bahrain – Victorious de winst in het EK vooral heeft te danken aan de Belg Remco Evenepoel en dat-ie Parijs-Roubaix nooit kon winnen zonder het straffe werk van de verrassend geklopte Mathieu van der Poel. Zijn fans wuiven dit weg en wijzen op het feit dat Colbrelli wel degelijk bewust een andere renner is geworden. Meer focus en heldere doelen. Waar de in Desenzano del Garda geboren coureur vorig jaar na de Tour de France in elke koers beter werd, piekt hij dit jaar al heel vroeg. Ja, vooral zijn aanhangers waren content met die tweede plaats in de Omloop het Nieuwsblad 2022 achter Wout van Aert. Zie je nou wel horen we hen zeggen. Van de eendagsvlieg naar misschien wel een serieuze kandidaat voor de Ronde van Vlaanderen, waar Colbrelli na zijn zege in Roubaix op zak dit jaar zijn zinnen op zet. En in Kuurne? Als-ie de goesting en benen van in de Omloop heeft, kan-ie zomaar meedoen om de winst.

** Tim Merlier

Tim Merlier is intrinsiek misschien wel de aller snelste man van het peloton – en ja, dus sneller dan Jakobsen, Ewan en Colbrelli die wel degelijk meer sterren hebben. Waar de kenners zijn ploegmaat Jasper Philipsen vaak boven Merlier scharen door diens betere positionering, moet Merlier ook vaak schitteren in afwezigheid doordat hij de slag mistte. Zoals vorig jaar in Kuurne. Toen werd-ie 38e. Of dit jaar in de eerste etappe van de Ronde van de Algarve, toen hij vijftiende werd. Een dag later was hij wel bij de pinken en moest hij alleen Jakobsen achter zich dulden. Hoewel Merlier in het jaar 2022 nog geen zege achter zijn naam heeft, zal hij er in Kuurne Brussel Kuurne staan. Liet de Omloop expres schieten, om zondag revanche te nemen op Jakobsen. 

* Alexander Kristoff 

Met zijn vierendertig jaar, 1 meter 81 en 78 kilogram spier schoon aan de haak brengt de Beer van Stavanger naast de nodige ervaring ook een bronk kracht met zich mee. Zeg je Alexander Kristoff dan zeg je een oersterke Noor die wel houdt van een potje sprinten na een straffe koers. Het is dan wel geen Kristoff-weer, je kan hem maar beter mee dan tegen hebben. Van zijn acht deelnames reed de aankoop van Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux die half februari de Clasica Almeria op zijn naam schreef vier maal naar een top-10 klassering. Schrijf hem maar op als je morgen wat punten wil scoren!

Dark horse: Christophe Laporte

Nog zo’n kasseienklepper met de hoofdletter K. Moeten we Christophe Laporte nou scharen onder de sprinters pur sang of is het een kasseienvreter? Waar we wel zeker van zijn is dat de kersverse aankoop van Jumbo-Visma een welkome versterking is. Misschien niet de gedoodverfde favoriet voor een eerste overwinning voor Jumbo in Kuurne sinds de sprintzege van Dylan Groenewegen in 2018, maar met zijn rappe benen is de Fransman wat ons betreft de dark horse voor Kuurne Brussel Kuurne 2022. 

Sterrenverdeling en favorieten Kuurne Brussel Kuurne 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Fabio Jakobsen
**** Caleb Ewan
**** Sonny Colbrelli
** Tim Merlier
* Alexander Kristoff
Dark horse: Christophe Laporte