Le Samyn 2022

Begonnen in 1968 als GP Fayt-le-Franc en gewonnen José Samyn, werd deze koers omgedoopt tot GP Samyn of GP José Samyn, toen de beste man het jaar na zijn eerste deelname overleed. Lange tijd was Le Samyn een kleine jongen op het klassieke programma, echter de afgelopen jaren is het qua prominentie en aanzien flink gestegen. Een prachtige semi-klassieker in het Waalse land, met 200 kilometer en een aantal lekkere straffe kasseistroken in de finale, zal het een ware uitputtingsslag worden. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op Le Samyn 2022!

Voorbeschouwing Le Samyn 2022

Wat is Le Samyn?

In zijn fantastische boek over de Belgische klassiekers, The Beast, The Emperor and The Milkman, beschrijft de auteur Harry Pearson de wedstrijd als een rariteit: “een wedstrijd in Vlaamse stijl in het midden van het Vlaamse klassiekerseizoen die plaatsvindt in Wallonië”. Vlaams omdat het een reeks kasseistroken is, elk met hun eigen sterrenclassificatie (waardoor de wedstrijd ook wel een mini Parijs-Roubaix wordt genoemd).

De eerste editie van de wedstrijd, in 1968, heette de Grand Prix de la de Fayt de la Franc. Die wedstrijd werd gewonnen door José Samyn, die het jaar daarop op tragische wijze om het leven kwam. Daarom hebben de organisatoren de naam van de race in zijn eer veranderd. De mannenkoers is een UCI 1.1 wedstrijd, terwijl de vrouwenwedstrijd een UCI 1.2 klassering heeft.

Wanneer is Le Samyn 2022?

Le Samyn 2022 vindt, geheel volgens traditie, de dinsdag na de Het Openingsweekend plaats en wordt dit jaar dus verreden op dinsdag 1 maart. Met de Omloop het Nieuwsblad 2022 op zaterdag 26 februari, Kuurne-Brussel-Kuurne 2022 op zondag 27 februari 2022 als aftrap van het Vlaamse wielerjaar en Le Samyn 2022 vervolgens af aftrap van het Waalse voorjaar – wordt het dus smullen geblazen! Lees meer over een van de leukste kleine wielerklassiekers van de voorjaarsklassiekers 2022!

Le Samyn 2022

Historie Le Samyn

De wedstrijd begon in 1968, toen bekend als de Grand Prix de Fayt-le-Franc. In 1970 veranderde de naam in Grand Prix José Samyn ter ere van de eerste winnaar van de wedstrijd die het jaar ervoor op tragische wijze om het leven was gekomen bij een race-ongeluk. Het werd een UCI 1.1 race in 2005.

Johan Capiot is met drie overwinningen recordhouder. De nog actieve Niki Terpstra is goed op weg om de Limburgse ex-renner te evenaren. De kasseienvreter van Team Total Direct Energie wist zowel in 2016 als 2018 een succesvol vervolg aan zijn Vlaamse openingsweekend te breien op Waalse wegen. Zal de ranke Nederlander dit jaar ook weer met goesting aan de start verschijnen?

Le Samyn 2022 Niki Terpstra

Een blink op de erelijst van deze mooie klassieker waar het quasi altijd koers is, brengt ons bij   groenetruiwinnaar Herman Van Springel in 1978, Claude Criquielion, de legendarische wereldkampioen van 1984 die drie jaar later ook kwam feestvieren in Fayt-le-Franc, de Australische sprintkanon Robbie McEwen in 2004, de thuisrijder en afscheidnemende Philippe Gilbert in 2008 en wijlenWouter Weylandt in 2009.

Laatste tien winnaars Le Samyn:

2021:  flag-be  Tim Merlier
2020: flag-fr Hugo Hofstetter (foto onder)
2019: flag-fr Florian Sénéchal
2018: flag-nl Niki Terpstra
2017: flag-be Guillaume Van Keirsbulck
2016: flag-nl Niki Terpstra
2015: flag-be Kris Boeckmans
2014: flag-be Maxime Vantomme
2013: flag-ru Alexey Tsatevich
2012: flag-fr Arnaud Démare

Le Samyn 2022 - Favorieten Hugo Hoffstetter Le Samyn 2020

Parcours Le Samyn 2022

Le Samyn 2022 – mannen parcours

Volgens de officiële website is het parcours 205,4 kilometer lang, 5 kilometer verder dan de versie van 2020. Met de start in Quaregnon is het een wedstrijd in twee helften. De eerste 100 kilometer gaat de wedstrijd noordwaarts, waarna hij in een lus terug naar het zuiden loopt, naar de finishplaats Dour.

Hier komen de renners aan op het eindcircuit dat de wedstrijd zal beslissen. Over een afstand van 20 kilometer door zwaar, open en golvend terrein, telt het circuit vijf sectoren met kasseien, die elk hun eigen moeilijkheidsgraad hebben, à la Parijs-Roubaix. De laatste sector is de 700 meter lange “Rue de Belle Vue”, die slechts 4,5 kilometer verwijderd is van de finish bergop.

Canyon dhb SunGod DS Simon Holt vertelt ons: “Het belangrijkste deel van het parcours is het finish parcours en de vijf kasseistroken die de lus vormen”.

Le Samyn 2022 – vrouwen parcours

Met 92,5 kilometer is de afstand voor vrouwen minder dan de helft van die voor mannen, maar het parcours is wel angstaanjagend en dat zou moeten leiden tot een agressieve koers vanaf het startschot.

Net als bij de mannen wordt er gestart in Quaregnon en gefinisht in Dour. In tegenstelling tot de mannenkoers gaat de race echter vrijwel rechtstreeks naar het finishcircuit. De vrouwen moeten drie ronden afleggen, die hetzelfde parcours volgen als de mannen, inclusief de vier kasseistroken.

Favorieten Le Samyn 2022

Na een heerlijk Openingsweekend waarin Wout van Aert in de Omloop en Fabio Jakobsen in Kuurne hun favorietenrollen waarmaakten, trekken we morgen door naar de kasseien van Le Samyn. Wie volgt Tim Merlier op?

Favorieten Le Samyn 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Fabio Jakobsen **** Tim Merlier *** Oliver Naesen ** Victor Campenaerts * Rasmus Tiller
Dark horses: Stan Dewulf, Arnaud De Lie, Hugo Hofstetter

Le Samyn 2022 - Favorieten Tim Merlier Le Samyn 2021