Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 7

Na twee Pyreneeënritten staat een klassieke overgangsetappe op het programma. Op vrijdag 7 juli 2023, tevens de zevende dag van de Tour de France 2023, zet het peloton koers naar een typische Tourstad: Bordeaux. De laatste renner die hier in de Tour de France wist te winnen (Mark Cavendish in 2010) zal vandaag met een nieuwe zege Eddy Merckx voorbij gaan en alleenheerser worden van het aantal Tourzeges. Dan moet hij wel een heel rij met favorieten verslaan. En hoe zit het parcours eruit?  Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 7!  

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 7 Bordeaux Cavendish 2010

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 7 – Mont de Marsan – Bordeaux

Bordeaux is een stad in het zuidwesten van Frankrijk en staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en uitstekende wijnen. In relatie tot de Tour de France heeft Bordeaux een lange band met de race en is het een belangrijke etappeplaats geweest.

Bordeaux is vaak opgenomen als etappeplaats in de Tour de France vanwege de pittoreske omgeving en de uitstekende fietsroutes in de regio. De stad heeft verschillende keren dienst gedaan als start- of finishplaats voor etappes. 

Lang claimde de Nederlandse fans Bordeaux als hun stad. Met zeges van onder meer Jan Raas (1984) en Jean-Paul van Poppel (1984) wisten in totaal twaalf Nederlanders hier te winnen. Toch is het alweer van 2003 geleden dat een Nederlander hier voor het laatst won. Servais Knaven kwam namens Quickstep – Davitamon solo aan. 

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 7 Bordeaux Servais Knaven 2003

Bordeaux is ook bekend vanwege zijn wijnindustrie, met name de beroemde Bordeaux-wijnen. Tijdens de Tour de France is het gebruikelijk dat de renners door de wijngaarden van de regio fietsen, wat een spectaculair gezicht is.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 7 – Parcours 

Dit is de tweede kennismaking van het peloton met deze regio, die wereldwijd bekend staat als een van de meest gerenommeerde wijnstreken. Bordeaux herbergt maar liefst 120.000 hectare aan wijngaarden, en de kans is groot dat beroemde wijnhuizen zoals Château Margaux, Château Latour en Château Lafite Rothschild te zien zullen zijn tijdens de uitzending van de etappe.

Voor het eerst in dertien jaar is Bordeaux weer een aankomstplaats in de Tour. De laatste keer was in 2010, toen Mark Cavendish in een massasprint Julian Dean en Alessandro Petacchi voor bleef. Cavendish behaalde destijds zijn vierde ritzege in die Tour en veertiende in totaal, nadat hij in 2008 al vier etappes en in 2009 al zes etappes had gewonnen. Dit jaar jaagt Cavendish op het record aantal ritzeges in de Tour de France, dat hij momenteel dus deelt met Eddy Merckx (beide 34 overwinningen).

Cavendish zal hopen op een nieuwe overwinning in Bordeaux, aangezien de etappe gunstig is voor een sprinter. Onderweg is er slechts één gecategoriseerde beklimming: de Côte de Béguey (1,6 kilometer à 3,8 procent) na 130 kilometer. Deze klim zal de sprinters niet al te veel problemen bezorgen, zeker niet omdat er daarna nog veertig bijna vlakke kilometers naar de finish in Bordeaux volgen.

De laatste kilometers van de etappe zijn rechttoe, rechtaan. Op drie kilometer van de finish steken de renners de Garonne over, waarna de streep is getrokken naast het Place des Quinconces.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 7 – Favorieten

Mark Cavendish wil hem dolgraag winnen, wat hij dus in 2010 namens HTC – Columbia al klaar speelde. Toen klopte hij Julian Dean en Alessandro Petacchi. Anno 2023 moet hij afrekenen met de topfavorieten voor vandaag: Jasper PhilipsenWout van Aert en Dylan Groenewegen. Normaal zou daar snelheidsduivel Fabio Jakobsen ook tussen staan. Het is in onze ogen echter nog onduidelijk in hoeverre hij is hersteld van zijn valpartij op dinsdag en hij dus voluit kan sprinten om de zege.

Op basis van de prestaties van maandag (in etappe 3) en dinsdag (in etappe 4) mag je Caleb Ewan en Phil Bauhaus ook rekenen tot de favorieten etappe 7 Tour de France. De renners van respectievelijk Lotto-Dstny en Bahrain Victorius werden in beide etappes om en om tweede en derde. Kunnen zij vandaag wel winnen?

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 7 - Jasper Philipsen Caleb Ewan Phil Bauhaus

Tenslotte, we blijven hen benoemen, zouden Biniam Girmay en Mads Pedersen normaal altijd moeten meedoen om de zege. En, ja daar komt onze paradepaardje weer, willen we opnieuw een lens breken voor Corbin Strong.

Meer Tour de France voorbeschouwingen?

Meer etappe voorbeschouwingen? Of een overall voorbeschouwing Tour de France 2023 lezen? Je leest de voorbeschouwing Tour de France 2023, voorbeschouwing parcours Tour de France 2023, overzicht etappes Tour de France 2023 via bijgaande links. Lees ook de Tips Tour Pool & Scorito Tips Tour 2023! Daarbij kun je ook hier snel navigeren naar de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 4, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 6, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 7, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 8, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 9

Meer over de Tour 2023 in het Engels? Lees de Preview Tour 2023 van onze collega’s van Cycling-Classics.com!