Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3

Na twee heerlijke heuvelritten in en rondom Bilbao (zie Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1) en naar San Sebastián (Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2) zijn maandag 3 juli 2023 in etappe 3 van de Tour de France 2023 de sprinters eindelijk aan zet. Hoewel, de Côte de Saint-Pee-sur-Nivelle (3,9 kilometer à 3,1 procent) moet nog wel worden overleefd. Gaan de pure rassprinters hier hun eerste kans krijgen? Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3!

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 3 Amorebieta-Etxano – Bayonne

Amorebieta-Etxano is een stad gelegen in de provincie Biskaje in Spanje, in de regio Baskenland. Het staat bekend om zijn schilderachtige ligging te midden van groene heuvels en bergen. De stad heeft een rijke culturele erfgoed, met sterke Baskische invloeden en tradities. Amorebieta-Etxano biedt ook een scala aan culinaire hoogstandjes, waaronder heerlijke Baskische gerechten zoals pintxos en Txakoli-wijn. Bezoekers kunnen genieten van charmante pleinen, historische gebouwen en de prachtige natuurlijke omgeving die de stad te bieden heeft.

Bayonne is een stad in het zuidwesten van Frankrijk, gelegen in het Baskenland. Het heeft een rijke geschiedenis en unieke mix van Franse en Baskische invloeden. De jaarlijkse Fêtes de Bayonne zijn beroemd, waarbij vijf dagen lang straatfeesten en stierengevechten plaatsvinden. Bayonne is bekend om zijn gastronomie, met name de heerlijke Bayonne-ham. De stad heeft ook prachtige bezienswaardigheden, zoals de gotische kathedraal en het historische Château-Vieux.

Bayonne heeft zowel in de Vuelta a España als ook de Tour de France een rijke geschiedenis. Zo wist de Belg Rik van Looy hier bijvoorbeeld te winnen in de Ronde van Spanje (1965) en Nederlander Gerben Karstens won hier in 1966 de 9e etappe van de Tour de France. Erik Breukink won in 1987 een rit van Bayonne die finishte in Pau en exact twintig jaar geleden was het de laatste keer dat Bayonne aankomstplaats in de Tour de France was. Tyler Hamilton, een van de uitdagers van Lance Armstrong, die al een week met een gebroken sleutelbeen rond reed, kwam solo aan na bijna de hele dag op kop te hebben gereden.

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3 - Tyler Hamilton Bayonne 2003

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3 – parcours

De derde etappe van deze ronde voert de renners over 185 kilometer naar Frankrijk, maar blijft volledig op Baskisch grondgebied. De laatste vijftig kilometer van deze rit vinden plaats in Frans-Baskenland, en op papier biedt deze dag de eerste kans voor de sprinters.

Op de eerste maandag van de Tour de France begint de etappe in Amorebieta, een wielergek stadje in het Baskenland, enkele kilometers ten oosten van Bilbao. Deze gemeente, met zo’n 20.000 inwoners, was bijna zeventig jaar lang gastheer van de Klasika Primavera de Amorebieta, een koers die nu al enkele jaren niet meer op de kalender staat. Alejandro Valverde wist deze race maar liefst drie keer te winnen.

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3 - parcours

Na de start in Amorebieta gaat het peloton in rap tempo richting de Golf van Biskaje, met beklimmingen zoals de Côte de Trabakua (5,4 kilometer à 5,2%) en Côte de Milloi (2,6 kilometer à 4,5%). Voor zo’n tachtig kilometer volgen de renners de kustlijn en passeren ze San Sebastián. Onderweg komen ze ook nog de beklimmingen van de Côte d’Itziar (5 kilometer à 4,2%) en Côte de Benta (5,4 kilometer à 6,1%) tegen.

In het Baskische Irún steekt het peloton voor het eerst deze ronde de grens over naar Frankrijk. Irún was drie jaar geleden nog gastheer van de Gran Salida in de Vuelta a España, waar Primoz Roglic de openingsrit won. Ook vorig jaar was Irún een startplaats in de Vuelta, die toen ook het Baskenland aandeed en plaatsen als Vitoria-Gasteiz, San Sebastián en Bilbao aandeed. Irún is tevens de geboorteplaats van voormalig Rabobank-renner Juan Manuel Garate. De rivier Bidasoa scheidt Irún van Hendaye, een Frans stadje over de grens. In het begin van mei vindt hier ook altijd de zware juniorenkoers Vuelta a Bidasoa plaats.

In Frankrijk resteren nog vijftig kilometer tot de finish in Bayonne. Sprinters die eerder zijn gelost op de beklimmingen krijgen de tijd om weer terug te keren, hoewel ze op twintig kilometer van de streep wel nog te maken krijgen met de Côte de Saint-Pee-sur-Nivelle (3,9 kilometer à 3,1 procent).

Niet super moeilijk, maar de rappe sprinters zullen toch angst kennen. En, opgepast. Jongens als Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Julian Alaphilippe, Tom Pidcock en Christophe Laporte zullen vandaag ook aangestipt hebben! Wie zijn de favorieten etappe 3 Tour de France 2023? Lees snel verder!

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3 - Tom Pidcock

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3 – favorieten

Vandaag, maandag 3 juli 2023, zijn de rappe renners de grote favorieten etappe 3 Tour de France 2023! Wie schrijf jij op? Een rassprinter of toch het type Van Aert of Pedersen?

Voorbeschouwing Tour 2023 etappe 3 - Van der Poel versus Van Aert?

Favorieten etappe 3 Tour de France

 We dichten Jasper Philipsen de meeste kansen toe, die is én misschien wel de rapste aan de meet én iemand die een zware koers en een heuvel over kan komen. Uiteraard zal Wout van Aert revanche willen nemen op zijn misgelopen etappe winst in San Sebastián. 

Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Mads Pedersen en Biniam Girmay zullen zich vandaag willen laten gelden. Vooral de Nederlanders zullen blij zijn dat er eindelijk vlakke wegen aan komen! Ook vandaag zeggen we: speel Corbin Strong, die je van onze Scorito Tour 2023 tips moet kennen, eventueel uit. 

De afscheidnemende Mark Cavendish en Peter Sagan zullen vandaag ook hebben aangestipt, al verwachten wij dat zij morgen (in etappe 4) betere papieren hebben. Ook Phil Bauhaus en Sam Welsford hopen op succes. Tenslotte Caleb Ewan. Wat kan the Pocket Rocket hier klaarspelen?

Meer Tour de France voorbeschouwingen?

Meer etappe voorbeschouwingen? Of een overall voorbeschouwing Tour de France 2023 lezen? Je leest de voorbeschouwing Tour de France 2023, voorbeschouwing parcours Tour de France 2023, overzicht etappes Tour de France 2023 via bijgaande links. Lees ook de Tips Tour Pool & Scorito Tips Tour 2023! Daarbij kun je ook hier snel navigeren naar de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 4, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5 of Tour 2023 voorbeschouwing etappe 6!