Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 2

Na het Grand Départ van de Tour de France 2023 in Bilbao wacht het peloton op zondag 2 juli 2023 opnieuw een ferme heuvelrit van Vitoria-Gasteiz naar San Sebastián, waar op 17 kilometer van de meet de fameuze Jaizkibel (8,1 kilometer lang à 5,4 procent) wacht. Gaan we de eerste verschillen zien op deze beklimming van de tweede categorie? En welke puncheur gaat hier toeslaan? Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2 San Sebastián!

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2 - Jaizkibel Samuel Sanchez

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 2 Vitoria-Gasteiz – San Sebastián

San Sebastián, ook bekend als Donostia in het Baskisch, is een prachtige stad gelegen aan de noordkust van Spanje, in de regio Baskenland. Met ongeveer 186.000 inwoners is het een van de belangrijkste steden van het Baskenland en een populaire toeristische bestemming.

San Sebastián staat bekend om zijn adembenemende stranden, met name het beroemde La Concha-strand. Dit strand wordt beschouwd als een van de mooiste stadsstranden ter wereld en trekt elk jaar duizenden bezoekers. Daarnaast staat San Sebastián ook bekend om zijn uitstekende gastronomie. De stad heeft een overvloed aan Michelin-sterrenrestaurants en staat bekend om zijn pintxos, de Baskische versie van tapas. Pintxosbars zijn door de hele stad te vinden en bieden een grote verscheidenheid aan heerlijke gerechten, zoals kleine hapjes op stokjes, die vaak worden geserveerd met lokale wijnen.

San Sebastián heeft ook een rijke cultuur en geschiedenis. Het historische centrum, ook wel de “Parte Vieja” genoemd, biedt charmante geplaveide straatjes, traditionele architectuur en levendige pleinen. Bovendien heeft de stad een aantal indrukwekkende culturele evenementen, zoals het internationale filmfestival van San Sebastián, dat een van de meest prestigieuze filmfestivals in Europa is. Tenslotte komen ook natuurliefhebbers aan hun trekken, waar vooral de berg Urgull, gelegen in het centrum van de stad, een schitterend panoramisch uitzicht over de stad en de omliggende kustlijn biedt. 

San Sebastian organiseerde de Grand Départ van de Tour de France in 1992, met een proloog gewonnen door Miguel Indurain, gevolgd door een overwinning van Dominique Arnould in de eerste etappe. In 1949 won Louis Caput hier de etappe tijdens het eerste bezoek van de Tour aan Spanje. In 1997 waren de wereldkampioenschappen wielrennen in San Sebastian succesvol voor het Franse wielrennen, met overwinningen van Laurent Brochard in de wegwedstrijd, Laurent Jalabert in de tijdrit en Jeannie Longo in de tijdrit voor vrouwen. San Sebastian is vooral bekend als de thuisbasis van de Clásica San Sebastian, de grootste klassieker van Spanje, die sinds 1981 elke augustus wordt gehouden en waar Remco Evenepoel titelverdediger is.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 2

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2 – het parcours

De tweede etappe beslaat in totaal 210 kilometer en lijkt sterk op die van een dag eerder, echter zijn de beklimmingen vandaag op zondag 2 juli 2023 wat minder punchy.

De eerste 45 kilometer na de start in Gasteiz zijn overwegend vlak, waarbij het peloton langs enkele stuwmeren rijdt. Zodra er wordt afgedaald richting Mondragón, begint het heuvelachtige gebied met de beklimmingen van de Côte d’Udana (4,7 kilometer à 4,7%) en Côte d’Aztiria (2,8 kilometer à 5,9%).

Daarna volgen nog wel enkele vlakke stukken, maar het is duidelijk dat de laatste negentig kilometer uitdagend zijn. Vooral omdat ook de Côte d’Alkiza (4,1 kilometer à 6,1%) en Côte de Gurutze (2,6 kilometer à 6,1%) nog wachten voordat de renners aan de Jaizkibel beginnen. Bovendien zijn er nog talloze heuvels die geen officiële categorie hebben gekregen van de ASO. Spaans vlak, dus!

Op de Jaizkibel (8,1 kilometer à 5,4%), bekend van de Clásica San Sebastián, wordt er vuurwerk verwacht. De beklimming biedt mogelijkheden voor aanvallen van de puncheurs of favorieten, wat vaak het geval is in de klassieker welke traditioneel de week na de Tour op het programma staat. In tegenstelling tot de Clásica San Sebastián wordt de Jaizkibel in deze tweede etappe van de Tour 2023 van de andere kant beklommen, zodat de top dichterbij de finish is.

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2 Jaizkibel

Thierry Gouvenou, parcoursbouwer, zegt tegenover ProCycling: “het laatste deel van de klim is het lastigst en dat vergroot de kans op aanvallen en breuken in het peloton.” Opgepast dus, ook voor de gele trui drager. Deze zal hoogstwaarschijnlijk, mede door de dalende laatste zestien kilometer, zijn trui behouden. Toch verwachten we vuurwerk op de Jaizkibel en dan vooral van  de Baskische coureurs. Kunnen we Mikel Landa of Pello Bilbao hier opschrijven?

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2 – de favorieten

Na een verrassende, maar prachtige zege van Adam Yates in etappe 1, zal er vandaag meer kansen zijn voor de vroege vluchters en de puncheurs. Een renner als Neilson Powless kan je opschrijven, die zal hier zijn bolletjestrui willen verdedigen. Maar kan hij ook voor dag succes gaan?

Powless zal in elk geval concurrentie krijgen van alle grote kanonnen. Dus Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe en Thomas Pidcock kan je beter maar meenemen in je Scorito pool! Ook Tadej Pogačar zal in de finale van voren zitten, maar sprint hij ook voor dag succes?

Tenslotte onze dark horse van de dag: ga voor een verrassing en schuif Corbin Strong naar voren. We tipten hem al in onze Scorito Tour 2023 tips!

Meer Tour de France voorbeschouwingen?

Meer etappe voorbeschouwingen? Of een overall voorbeschouwing Tour de France 2023 lezen? Je leest de voorbeschouwing Tour de France 2023, voorbeschouwing parcours Tour de France 2023, overzicht etappes Tour de France 2023 via bijgaande links. Lees ook de Tips Tour Pool & Scorito Tips Tour 2023! Daarbij kun je ook hier snel navigeren naar de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 4, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5 of Tour 2023 voorbeschouwing etappe 6!