Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1

Zaterdag 1 juli 2023 is het zover: de 110e editie van de Tour de France wordt afgetrapt in het Baskenland! Met een 182 kilometer tellende heuvelrit die start en finisht in Bilbao vindt er voor de tweede maal een Grand Départ plaats in deze wielergekke regio. In deze openingsetappe van de Tour de France 2023 worden de aanvallers en springveren op hun wenken bedient: met vijf gecategoriseerde beklimmingen waarvan drie in de finale is het wachten op een heerlijk duel tussen Van Aert, Van der Poel, Alaphilippe en Pidcock. Welke puncheur gaat winnen? En wie pakt de bollen? Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1 in en rondom Bilbao!

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 1 Bilbao – Bilbao

Net als in 1992 vindt het Grand Départ dus plaats in Baskenland. Waar 31 jaar geleden wielergrootheid Miguel Indurain alle Baskische fans in extase bracht door al in de proloog in San Sebastián het geel te pakken – de Spanjaard, die een jaar daarvoor zijn eerste Tourzege had behaald, was tijdens de 5,4 kilometer lange tijdrit in het Baskenland twee seconden sneller dan Alex Zülle en drie seconden dan Thierry Marie – is het vandaag nog maar de vraag of we een thuisrijder bij de favorieten mogen noteren. Maar eerst een duik in de cultuur van het Baskenland…

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1 - Indurain 1992

Bilbao is de grootste stad in het Baskenland, gelegen in het noorden van Spanje. Het is een belangrijk cultureel en economisch centrum, bekend om zijn moderne architectuur en levendige kunstscene. Een van de opvallende bezienswaardigheden is het Guggenheim Museum Bilbao, ontworpen door de beroemde architect Frank Gehry. Het museum trekt jaarlijks vele bezoekers vanwege zijn opvallende architectuur en diverse kunstcollecties. Bilbao heeft zich de afgelopen decennia getransformeerd van een grauwe industriestad naar een bloeiende metropool, waarbij nieuwe moderne gebouwen en culturele voorzieningen zijn opgebloeid. De stad staat ook bekend om zijn rijke gastronomische tradities, met talloze pintxos-bars waar heerlijke Baskische gerechten worden geserveerd.

De grootste stad in het Baskenland is een van de bakermatten van het Spaanse wielrennen, aangezien er sinds 1893 circuitraces en wegwedstrijden naar San Sebastián worden gehouden. Een van de renners die hier won, Vicente Fatras, werd een Republikeins afgevaardigde voor Bilbao voordat hij in 1936 aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog werd vermoord. Sinds 1988 wordt er in de stad een fietstoerwedstrijd gehouden met Pasen. Bilbao is ook in 36 edities van de Vuelta a España verschenen, met name tussen 1955 en 1978, toen het vlaggenschip-evenement van het land werd georganiseerd door El Correo Español del Pueblo Vasco, gevestigd in de stad. Bij het laatste bezoek van de Vuelta, in 2022, behaalde Marc Soler zijn tweede ritoverwinning van die editie. Drie jaar eerder was het Philippe Gilbert, nu een jonge gepensioneerde, die zijn handen omhoog stak in de stad. Ook de Ronde van het Baskenland heeft tradities in Bilbao: Primoz Roglic was de winnaar van de laatste twee etappes van het evenement die hier eindigden, in 2017 en 2021. 

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1 – het parcours

Vijf gecategoriseerde beklimmingen, waaronder drie (van respectievelijk categorie 4 met nog 42 kilometer, categorie 2 met nog 27,5 kilometer en categorie 3 met nog 10 kilometer) in de finale van de koers. Zeg maar gerust dat etappe 1 van de Tour de France 2023 één van de meest uitdagende openingsritten in de geschiedenis van de Tour is! 

In de laatste veertig kilometer staan zoals gezegd nog drie gecategoriseerde beklimmingen op het menu. Met de Côte de Morga (3,8 kilometer aan 4,8 procent) op 42 kilometer van de streep. Vlak daarna wacht de Côte de Vivero (4,3 kilometer aan 6,9 procent) en tenslotte kunnen we likkenbaardend uitkijken naar de Côte de Pike (2,2 kilometer aan 9,9 procent) op tien kilometer van de finish. Mocht één van de kanonnen hier zijn duivels nog niet hebben ontbonden: op de oplopende finishstraat krijgen de kleppers nog een laatste hellig voor de kiezen, daar het gemiddeld nog 5,4 procent oploopt. Krijgen we hier een nieuw, schitterend duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert of mogen we de wedergeboorte van Julian Alaphilippe verwachten? 

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 1 - Van Aert vs Van der Poel

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1 – de favorieten

Eindelijk! De eerste etappe van de Tour van 2023! Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de favorieten etappe 1 Tour de France 2023!

De eerste etappe van de 110e Tour de France is op maat gemaakt voor Tadej Pogačar. De Sloveen, dit voorjaar nog zegevierend in onder meer de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race, wordt ook bij de bookies gezien als een belangrijke kanshebber, ondanks zijn blessure.

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1 - Tadej Pogacar

Jonas Vingegaard, de sterke Deense titelverdediger, wordt ook als favoriet genoemd – mede door zijn indrukwekkende prestaties in de Dauphiné.

Wout van Aert, een allrounder die zich dit jaar meer richt op etappeoverwinningen, kan ook een bedreiging vormen in de openingsetappe naar Bilbao. En zeg je Wout van Aert, dan zeg je Mathieu van der Poel. Herinneren we zijn coup nog op de Mûr-de-Bretagne twee jaar geleden? De finale is net zo glooiend en MVDP is zo’n linkmichiel die hier iedereen aan frieten kan rijden!

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1 - Mathieu van der Poel

Andere renners om in de gaten te houden zijn Julian Alaphilippe, Tom Pidcock en Pello Bilbao. Vooral Alaphilippe, springveer, baroudeur, lijpkees. Vlak hem nooit af. Nog een kleinigheidje inleggen waar een mooie quotering tegenover staat? Als je wil wedden op etappe 1 Tour de France is Juju een leuke. Je krijgt 15 euro terug voor elke euro inleg!

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1 - Julian Alaphilippe

 Naast de genoemde favorieten zijn er nog enkele outsiders die kunnen verrassen. Michael Woods en Valentin Madouas hebben beiden sterke resultaten behaald in recente wedstrijden en kunnen voor een verrassing zorgen. Ook renners zoals Dylan Teuns, Giulio Ciccone, Rui Costa, Ruben Guerreiro, Tobias Johannessen, Matej Mohoric, Quinten Hermans, Victor Lafay, Neilson Powless, Warren Barguil en Maxim Van Gils kunnen op hun dag boven zichzelf uitstijgen.

 Naast de renners die gaan voor etappeoverwinningen, zijn er ook enkele coureurs met klassementsambities. Adam Yates, Jai Hindley, Daniel Felipe Martínez, Egan Bernal, Romain Bardet, Enric Mas, Ben O’Connor, Felix Gall, Alexey Lutsenko, Guillaume Martin, Richard Carapaz en Rigoberto Urán willen niet alleen meestrijden voor dagzeges, maar ook zo min mogelijk tijd verliezen in het algemeen klassement. Deze renners zullen zich willen laten zien in de openingsrit naar Bilbao.

Met zo’n sterke line-up belooft de openingsrit van de Tour de France naar Bilbao een spannende en competitieve strijd te worden. De parcourskenmerken, waaronder de zware beklimmingen zoals de Côte de Vivero en met name de Côte de Pike, zullen bepalend zijn voor de uiteindelijke winnaar.

Het blijft echter afwachten hoe de renners zich voelen op de dag zelf en hoe het koersverloop zich ontvouwt. De Tour de France staat altijd garant voor verrassingen en onverwachte wendingen, dus het belooft een boeiend spektakel te worden voor zowel renners als wielerfans. On y va!

Meer Tour de France voorbeschouwingen?

Meer etappe voorbeschouwingen? Of een overall voorbeschouwing Tour de France 2023 lezen? Je leest de voorbeschouwing Tour de France 2023, voorbeschouwing parcours Tour de France 2023, overzicht etappes Tour de France 2023 via bijgaande links. Lees ook de Tips Tour Pool & Scorito Tips Tour 2023! Daarbij kun je ook hier snel navigeren naar de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 4, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5 of Tour 2023 voorbeschouwing etappe 6!