Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 5

Als je de Tour de France start in het Baskenland en je weet dat je van west naar oost Frankrijk doorkruist zit er inderdaad maar één ding op. De Pyreneeën over. En dat al op woensdag 5 juli 2023 in etappe 5. Ja beste heren en dames wielerliefhebbers, deze etappe 5 van de Tour de France 2023 kan meteen al vuurwerk worden. Een etappe die nagenoeg identiek is aan de negende etappe in de Tour van 2020. Toen gaf Tadej Pogačar zijn landgenoot en rivaal Primož Roglič al gelijk van jetje. Komen de grote kleppers ook dit jaar in Laruns boven drijven? Ga maar eens lekker zitten voor de  Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5! Het is koers!

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 5 - Pogacar

Tour 2023: Voorbeschouwing etappe 5 Pau – Laruns

Pau is een stad gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, in het departement Pyrénées-Atlantiques. Het staat bekend om zijn prachtige architectuur, met name het Château de Pau, waar koning Hendrik IV van Frankrijk werd geboren. Pau heeft een levendige cultuur, met musea, galerieën en een bruisend stadscentrum. Het is ook de toegangspoort tot de Pyreneeën, met tal van outdoor-activiteiten in de nabijgelegen bergen, zoals wandelen en skiën. Zeg je in wielerminnend Vlaanderen Pau, dan zullen veel mensen schrikkend kijken. Pau is – helaas – onlosmakelijk verbonden met de horrorblessure die Wout van Aert opliep in de tijdrit rondom Pau in de Tour van 2019.

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5 - Wout van Aert blessure Pau

Maar ook goede herinneringen aan Pau, dat toch wel echt een Tour de France-stad is. Terug bijvoorbeeld naar 2017. Niet Dylan Groenewegen (rechts op de foto in gele Jumbo-tricot), maar de in de groene trui voor Quick-Step koersende Marcel Kittel trekt aan het langste eind.

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5 Pau Laruns - Kittel Pau 2017

Maar vandaag, op woensdag 5 juli 2023, komen we ook heel dicht bij de geboorteplaats van een van de beste renners van Frankrijk uit de jaren tachtig en negenting. Tweevoudig (1992 en 1993) winnaar van Parijs-Roubaix, op de burel van Voorjaarsklassiekers.be altijd één van de hoogtepunten van het wielerjaar. Het merendeel van de redactie was nog een kleine peuter ten tijde van zijn eerste overwinning. Maar we hebben het over niemand minder dan Gilbert Duclos-Lassalle. De Hel van het Noorden winnen op je 38e en 39e jaar. Amai, straf!

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 5 - Pau - Gilbert Duclos-Lassall

Laruns is een charmant dorpje gelegen in de Franse Pyreneeën, in het departement Pyrénées-Atlantiques. Het ligt in de buurt van het Nationaal Park Pyrénées, een prachtige natuurlijke omgeving met bergen, bossen en watervallen. Laruns is een populaire bestemming voor wandelaars, bergbeklimmers en natuurliefhebbers. Het dorp zelf heeft een rustieke charme, met traditionele huizen en een ontspannen sfeer. Bezoekers kunnen genieten van de lokale keuken, waaronder Baskische specialiteiten, en de prachtige omgeving verkennen door middel van wandel- en fietstochten.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 5

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5 – het parcours

Net zoals in 2020, zullen de renners in de vroege fase van de rit geconfronteerd worden met de uitdagende beklimming van de Côte de Haut de Bauch, een klim van 2,1 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8 procent. Daarna volgt een relatief vlak terrein tot aan de Col du Soudet, een klim van 15,1 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7 procent, die het peloton voor het eerst in deze Tour naar een hoogte van meer dan 1500 meter boven zeeniveau brengt. Hoewel deze klim ook in 2020 in het parcours was opgenomen, was destijds de Col de la Hourcère nog een onderdeel van de route.

In de laatste veertig kilometer van de etappe staan de renners nog twee uitdagende beklimmingen te wachten: de Col d’Ichère, een klim van 4,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2 procent, en de Col de Marie Blanque, een klim van 9,2 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6 procent. Met name de laatste vijf kilometer van de Marie Blanque zijn buitengewoon steil, waarbij het wegdek bijna constant boven de tien procent stijgingspercentage blijft.

Na de top van de Marie Blanque volgen nog achttien kilometers van afdaling tot aan de finish in Laruns. Renners die op de Marie Blanque op achterstand zijn geraakt, hebben dus nog enige tijd om hun achterstand goed te maken, maar ze realiseren zich ook dat hun prestaties mogelijk niet ongeschonden zullen zijn.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 5 - Parcours etappe 5

We besluiten de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5 met de favorieten. Welke kanonnen mag je opschrijven? Wie zijn outsiders en wie moet je meenemen in je Scorito opstelling in etappe 5 Tour de France 2023?

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5 – de favorieten

Vandaag in de eerste bergrit naar Laruns kunnen we verschillende type favorieten etappe 5 Tour de France 2023 opschrijven! Allereerst de klassementsrenners, al vragen wij ons af in hoeverre bijvoorbeeld een Jumbo-Visma morgen na de etappe al het geel om de schouders van Jonas Vingegaard wil zien hangen. Echter, mocht Tadej Pogačar aan gaan op de slotbeklimming – en dus potentiële, nieuwe bonificatieseconden weg kaapt – zal de Deen bij de pinken moeten zijn.

In het Baskenland reden De Twee op de Côte de Pike al weg en kon alleen Victor Lafay volgen. Kan de Fransman, die zondag Wout van Aert een loer draaide, dit ook in de Pyreneeën? Wij moeten het eerst nog maar zien. Echter, schrijf Pogi en Vingegaard maar op!

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5 - Favorieten Vingegaard Pogacar

Naast deze twee zijn ook Mattias SkjelmoseJai HindleyDavid Gaudu en Mikel Landa favorieten. Alle vier de klassementsrenners staan nog binnen de 30 seconden en dat betekent het met hun vorm wel goed zit. Maar behoren ze ook tot de top van de favorieten etappe 5 Tour de France 2023? Wij denken van niet. Als het geen Pogačar of Vingegaard wordt morgen, denken wij dat een sterke klimmer of aanvaller de grootste kans maakt. 

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5 - Favorieten

Denk dan aan jongens als Thibaut Pinot (foto boven), Neilson PowlessGiulio Ciccone of Pello Bilbao. Tenslotte dichten we Felix Gall ook kansen toe. Stond na 2 dagen deze Tour al op 5 minuten en 43 tellen (!) en kon dus nog voor we Baskenland uit waren zijn klassementsambities al in de frigo stoppen. Morgen revanche?

Meer Tour de France voorbeschouwingen?

Meer etappe voorbeschouwingen? Of een overall voorbeschouwing Tour de France 2023 lezen? Je leest de voorbeschouwing Tour de France 2023, voorbeschouwing parcours Tour de France 2023, overzicht etappes Tour de France 2023 via bijgaande links. Lees ook de Tips Tour Pool & Scorito Tips Tour 2023! Daarbij kun je ook hier snel navigeren naar de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 4, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5 of Tour 2023 voorbeschouwing etappe 6!