Voorbeschouwing parcours Tour de France 2023

Met een eerste week om van te smullen met na de eerste drie dagen in Baskenland twee Pyreneeënritten, een rit naar Tourstad Bordeaux, naar het mooie Limoges én de mytische Puy de Dôme – en een heerlijke expeditie door de Alpen en afsluitende klimgeweld in de Vogezen belooft het parcours Tour de France 2023 erg zwaar te worden. Tel daarbij maar twintig tijdritkilometers en slechts vier pure kansen voor sprinters! Voorjaarsklassiekers.be presenteert de voorbeschouwing parcours Tour de France 2023!

Voorbeschouwing parcours Tour de France 2023

De Tour de France 2023 belooft op voorhand een schitterende, maar ook loodzware editie te worden! De 110e editie van Le Grande Boucle begint op zaterdag 1 juli in het Spaanse Bilbao en eindigt drie weken later, geheel volgens de traditie, op zondag 23 juli in de Franse hoofdstad Parijs. Met een opener in het wielergekke Baskenland, waar gelijk drie venijnig zware etappes wachten met onder meer de passage over de legendarische Jaizkibel, kunnen we spreken van een enorm zwaar begin. 

Rustig inkomen? No way! De eerste week voor de sprinters? Nop! Ook etappe vier en vijf is klimmen geblazen en ook de Pyreneeën worden heel snel aangedaan, met aankomsten in Laruns, in het zuiden van Frankrijk vlakbij de Spaanse grens, en skigebied Cauterets. 

Voorbeschouwing Parcours Tour de France 2023

Pyreneeën en Puy de Dôme in eerste Tourweek

Na de Pyreneeën staan enkele overgangs-etappes op het programma. Tourstad Bordeaux en ook Limoges worden aangedaan. Etappe negen wordt er echter één weer voor de ware klimmers, als na 35 jaar afwezigheid de Puy de Dôme eindelijk zijn opwachting in de Tour weer mag maken! Hier werden legendarische gevechten geleverd. Jacques Anquetil versus Raymond Poulidor in de Tour van 1964. Maar ook de knock-out die Eddy Merckx hier te verduren kreeg in Tour van 1975.

Na een welverdiende rustdag staan drie klassieke overgang-setappes op het programma, naar Issoire, Moulins en Belleville-en-Beaujolais. Maar na deze rustige dagen is het alweer vingers en duimen aflikken. Er wacht namelijk een vierdaagse expeditie door de Alpen, waar van alles kan gaan gebeuren. Met een etappe naar de top van de Grand Colombier, naar skioord Morzine (inderdaad waar ook de Col de Joux-Plane onderweg wordt aangedaan, inderdaad Richie Porte – dat is die nachtmerrie van een beklimming.

Parcours Tour de France 2023

De derde Alpen etappe wordt gevoerd naar de slotklim richting skigebied Saint-Gervais Mont-Blanc, op de flanken van de Mont-Blanc. De zestiende etappe, een dag na de rustdag, is een rit tegen de klok van 22 kilometer tussen Passy en Combloux en daarna wacht de laatste Alpenetappe. Deze brengt de koers karavaan naar wintersportgebied Courchevel, waar ooit Richard Virenque (1997), wijlen Marco Pantani (2000) en Alejandro Valverde (2005) wonnen. Reken er maar op dat hier de mannen van de jongens worden gescheiden!

Vervolgens zijn de sprinters aan bod. Hoewel, maar twee dagen. In de rit naar Bourg-en-Bresse en een dag later naar Poligny mogen zij eindelijk vlammen. 

De laatste zaterdag van de Tour de France 2023 wacht nog een allerlaatste bergrit. Dit keer zijn de Vogezen aan de beurt en staan de Petit Ballon en de Col du Platzerwasel onder meer op het menu. Degene die hier met het geel op het podium staat na de etappe – heeft de Tour de France 2023 gewonnen. Want ook de Ronde van Frankrijk 2023 kent weer zijn klassieke afsluitende champagne-etappe naar Parijs, waar voor de rappe mannen nog een toetje wacht met de Koninklijke sprint op de Champs-Élysees.