Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 6

Sprinters en klassementsrenners die zich niet goed voelen zullen donderdag 6 juli bibberend in de bus zitten, op weg naar startplaats Tarbes. In etappe 6 van de Tour de France 2023 moeten we namelijk de legendarische Col du Tourmalet beklimmen. Daarvoor wacht ook nog de Col d’Aspin, gefinisht wordt er op Cauterets-Cambasque. Kan Tadej Pogačar net als de laatste Tour-passage over de Tourmalet opnieuw huishouden? Of is Jonas Vingegaard net als vorig jaar in het absolute hooggebergte heer en meester? Ga er voor zitten, de Tourmalet en d’Aspin zijn klassiekers van de Tour en gegarandeerd vuurwerk! Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 6! 

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 6 - Pogacar

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 6 – Cauterets – Cambasque

De zesde etappe van de Tour de France 2023 begint dus in Tarbes, een stad gelegen in het zuidwesten van Frankrijk. Het is de hoofdstad van het departement Hautes-Pyrénées. Tarbes staat bekend om zijn rijke geschiedenis, architectuur en culturele erfgoed. Het is ook een belangrijk centrum voor de lucht- en ruimtevaartindustrie, met de aanwezigheid van de luchthaven Tarbes-Lourdes-Pyrénées en verschillende luchtvaartbedrijven en heeft een levendige landbouwsector, vooral gericht op de productie van maïs, bonen en wijn. 

Cauterets-Cambasque is een klein dorp gelegen in de Franse Pyreneeën, in het departement Hautes-Pyrénées. Het is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers vanwege de prachtige berglandschappen en de nabijheid van Nationaal Park Pyrénées. 

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 6 - Tourmalet

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 6: het parcours

Onderweg in deze 145 kilometer tellende bergetappe wachten drie pittige ondernemingen. Allereerst de Col d’Aspin (12 kilometer a 6,6 procent), vervolgens de mytische Col du Tourmalet (17,2 kilometer a 7,3 procent) en de finish ligt op de 16 kilometer lange slotklim naar Cauterets-Cambasque.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 6 - parcours

De Col d’Aspin is een bergpas in de Franse Pyreneeën met een hoogte van 1.489 meter. Het is een populaire bestemming voor fietsers vanwege zijn uitdagende beklimming en prachtige landschappen. De pas wordt regelmatig opgenomen in de Tour de France. Zo wist Thibaut Pinot hier vorig jaar nog als eerste boven. Ook renners als Julian Alaphilippe (2018), Thomas Voeckler (2012), Franco Pellizotti (2009), Riccardo Ricco (2008), Fabian Wegmann (2006) en Michael Rasmussen (2004), Sylvain Chavanel (2003) en Bobby Julich (2001) wisten deze eeuw als eerste boven te komen op de Col d’Aspin in Touretappes.

De Col du Tourmalet, vervolgens, is een 2.115 meter hoge passage en ook niet weg te denken in de geschiedenis van Le Grande Boucle, waar ze in 1910 voor het eerst in werd opgenomen. Geen enkele andere berg is sindsdien zo vaak beklommen als de Tourmalet. Onze gedachten gaan terug naar het tijdperk Lance Armstrong, waar de Col du Tourmalet in vier van de zeven (afgenomen) Tour overwinningen werd bedwongen. En er continue strijd was. Was het niet Iban Mayo die er aan ging dan was het wel Jan Ullrich. Vaak tevergeefs. Zichzelf opblazend waarna de meester Armstrong himself op de betreffende finish-aankomst verderop de boel afronde. 

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 6 - Tour geschiedenis Ullrich Armstrong

De lijst met passages en doorkomsten is dan ook ellenlang. Thibaut Pinot is de laatste renner die op de Col du Tourmalet wist te winnen toen hierop werd gefinisht (2019). Andy Schleck (2010) en Jean-Pierre Danguillaume (1974) gingen hem voor. 

In de buurt van de top van de beklimming bevindt zich een monument ter nagedachtenis aan oud-Tourdirecteur Jacques Goddet. De Souvenir Jacques Goddet wordt in deze Tour 2023 etappe 6 gegeven aan degene die als eerste boven is. Wordt dit een klassementsrenner of vluchter?

Voor we de favorieten afpellen nog eenmaal terug de geschiedenis in. In 2003 kregen we, onderweg naar Luz Ardiden, eveneens het duo Col d’Aspin en Col du Tourmalet. Het was de etappe die menig wielerliefhebber nog zal heugen. Hier viel, triomfeerde én besliste Lance Armstrong de Tour de France op slotklim naar Luz-Ardiden.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 6 - Armstrong Mayo Ullrich Col de Tourmalet

Meer recent, in 2010, vochten Alberto Contador en Andy Schleck nog een legendarisch duel uit op de Col du Tourmalet.

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 6 - Tourmalet Schleck Contador Tour geschiedenis 2010

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 6 – Favorieten

Voor de Tour de France 2023 hadden weg gezegd: schrijf in elk geval maar één iemand op. Twee jaar geleden, toen etappe 17 naar Luz Ardiden ook over de iconische Col du Tourmalet ging, was het namelijk Tadej Pogačar die daar de puntjes op de i zette voor zijn uiteindelijk tweede Tour-overwinning. We vroegen ons af: zal de Sloveen weer huishouden? Hoe anders is het woensdagavond 5 juli 2023, enkele uren na de vijfde etappe van de Tour 2023.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 6 Pogacar 2021

In de vijfde etappe sloeg Jai Hindley een dubbelslag, door de Touretappe te winnen én het geel te pakken. Het was echter Jonas Vingegaard (en Jumbo-Visma) die de morele winnaar was. De achterstand werd in één dag weggepoetst naar een voorsprong van maar liefst 53 tellen. We zijn ook vandaag in het hooggebergte, dus schrijf de Deen maar op.

Favorieten etappe 6 Tour de France 2023

Ook Felix Gall, in het Baskenland verloor hij nog meer dan 5 minuten, leek in etappe 5 weer helemaal terug te zijn. De klepper van AG2R Citroën moest alleen Hindley voor zich dulden. Kan hij morgen wel winnen?

Reken ook maar op een sterke Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) hier en ook Neilson Powless (EF Education-EasyPost), David Gaudu (Groupama-FDJ), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Ruben Guerreiro (Movistar), Guillaume Martin (Cofidis) en Pello Bilbao (Bahrain Victorious) zullen vandaag hebben opgeschreven.

Tenslotte Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) en natuurlijk gele-trui drager Jai Hindley en ook Tadej Pogačar zullen morgen maar één ding willen: winnen. Hindley alleen al om zijn voorsprong op Vingegaard verder uit te bouwen, Pogi om weer terug in de strijd te komen!

Meer Tour de France voorbeschouwingen?

Meer etappe voorbeschouwingen? Of een overall voorbeschouwing Tour de France 2023 lezen? Je leest de voorbeschouwing Tour de France 2023, voorbeschouwing parcours Tour de France 2023, overzicht etappes Tour de France 2023 via bijgaande links. Lees ook de Tips Tour Pool & Scorito Tips Tour 2023! Daarbij kun je ook hier snel navigeren naar de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 4, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 6 en Tour 2023 voorbeschouwing etappe 7

Deze voorbeschouwing in het Engels lezen? Of doorsturen naar je niet-Nederlandse collega’s of vrienden? Lees de Tour 2023 preview stage 6 van onze collega’s van Cycling-Classics.com!