Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 9

Vandaag, zondag 9 juli 2023, voert etappe 9 van de Tour de France 2023 ons naar de mytische Puy de Dôme! Na vijfendertig (!) jaar afwezigheid gaan we deze loodzware vulkaan in de Auvergne weer beklimmen. De fotogenieke en roemruchte lavakoepel is bekend van enkele legendarische momenten in de geschiedenis van de Tour de France. Het duel tussen Raymond Poulidor en Jacques Anquetil in 1974 en natuurlijk de leverklap waarmee Eddy Merckx letterlijk door een toeschouwer uit de Tour de France van 1975 werd geslagen. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 9 naar de Puy de Dôme!

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 9 Puy de Dôme Anquetil Poulidor 1964

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 9 Saint Léonard-de-Noblat – Puy de Dôme

De Puy de Dôme is een prominente vulkaan gelegen in het Centraal Massief van Frankrijk. Het maakt deel uit van het departement Puy-de-Dôme en is een populaire toeristische bestemming vanwege zijn natuurlijke schoonheid en historische betekenis.

De vulkaan heeft een hoogte van 1.465 meter en is ontstaan door vulkanische activiteit ongeveer 11.000 jaar geleden. Het is een van de jongere vulkanen in de regio. De Puy de Dôme staat bekend om zijn kenmerkende kegelvormige top en steile hellingen. Vanaf de top van de vulkaan heb je een panoramisch uitzicht over het omliggende landschap, inclusief andere vulkanen in het gebied, groene heuvels, bossen en dorpen.

De Puy de Dôme heeft ook een rijke historische betekenis. In de Romeinse tijd was er een tempel gewijd aan de god Mercurius op de top van de vulkaan. Deze tempel diende als een belangrijk pelgrimsoord. Tegenwoordig zijn er nog steeds overblijfselen van de tempel te zien, evenals een standbeeld van keizer Napoleon III.

De Puy de Dôme heeft een roemrijke geschiedenis in de Tour de France. Waar wij redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be uren of kunnen uitwijden, maar we in deze Tour 2023 voorbeschouwing etappe 9 beknopt op zullen ingaan. 

In 1964 zorgde het duel tussen Raymond Poulidor en Jacques Anquetil op de Puy de Dôme voor een verdeeld Frankrijk. De boerenzoon Poulidor en de aristocraat Anquetil reden zij aan zij omhoog op de berg. Op het laatste moment nam Poulidor afstand, maar het was te laat om Anquetil in te halen. In een tijdrit breidde Anquetil zijn voorsprong uit en won hij zijn vijfde Tour de France. 

In 1975 kreeg Eddy Merckx een vuistslag van een toeschouwer op de Puy de Dôme, waardoor hij kostbare tijd verloor aan Lucien van Impe en Bernard Thévenet en zo geen zesde Tour de France op zijn naam schreef. Deze gebeurtenis maakte de Puy de Dôme qua naamsbekendheid beroemder dan ooit. 

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 9 Puy de Dôme Zoetemelk Ocaña

Joop Zoetemelk (foto boven) had overigens meer succes en won in 1976 een etappe en twee jaar later een tijdrit op de berg. Ook grote kampioenen als Fausto Coppi (1952), Federico Bahamontes (1959), Julio Jiménez (1964), Felice Gimondi (1967), Luis Ocaña (1971 en 1973, foto onder), Lucien van Impe (1975) wonnen hier. 

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 9 Ocaña

Na 1988 verdween de Puy de Dôme uit de Tour de France vanwege een financieel geschil tussen de grondeigenaar en de Tourdirectie, waardoor de weg werd afgesloten. Tegenwoordig kunnen bezoekers alleen met een treintje naar boven en is fietsen alleen toegestaan op een specifieke dag, hoewel sommigen nog steeds proberen stiekem de berg op te fietsen.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 9 – parcours 

De start van deze 9e etappe van de Tour de France 2023 vindt plaats in Saint-Leonard-de-Noblat, de laatste woonplaats van Raymond Poulidor – de grootste Franse publiekslieveling ooit en tevens opa van Mathieu van der Poel. 

De openingsfase van de rit is vrijwel volledig vlak. Pas na vijfentwintig van de in totaal 184 kilometer moet er wat geklommen worden. De Côte du Lac de Vassivière (4,4 kilometer aan 4,0% procent) vormt een ideale gelegenheid voor een vluchtgroep om weg te rijden.

Pas later in deze etappe 9 Tour de France 2023 volgen wat meer cols: de Côte de Saint-Frion (6,0 kilometer aan 3,2%), de Cotte de La Goutelle (6,1 kilometer aan 3,6%) en de Côte de La Nugère (9,2 kilometer aan 2,8%). Stuk voor stuk kinderspel vergeleken met het hoofdgerecht van vandaag: de Puy de Dôme. Deze mytische lavakoepel-beklimming begint in Clermont-Ferrand, waar het vanaf de voet gelijk serieus omhoog gaat.

Na een korte adempauze wacht een ellendig stuk afzien. De laatste vijf kilometer kent namelijk gemiddelde stijgingspercentages van elf (!) procent. Met smalle wegen en de nodige bochten is het hier ieder voor zich. In totaal kent de Puy de Dôme een lengte van 13,9 kilometer aan gemiddeld 7,7 procent! Welke klepper en favoriet gaat hier een lont in het kruitvat steken?

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 9 – favorieten 

Zoals je gewend bent besluiten we deze Tour 2023 voorbeschouwing etappe 9 met een overzicht van de favorieten etappe Tour de France 2023. Hopelijk zit de frigo goed gevuld met Kwaremontjes? En is de agenda vrij gespeeld voor een middag koers op de zetel? Of is anders de radio afgesteld op Radio Tour? Het gaat legendarisch worden. Althans, zo denken de meesten, op redactie van Voorjaarsklassiekers.be.

Hoewel we na acht dagen Tour de France al het portie spanning en sensatie voor drie weken hebben voorgeschoteld gekregen, gaat het morgen hoogstwaarschijnlijk wéér een man-tegen-man gevecht worden tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogačar. Dit zijn — zowel bij de bookies als ook bij ons op de burelen — de absolute favorieten voor etappe 9 naar de Puy de Dôme!

Maar ook Romain Bardet kan je opschrijven in je Tour de France pool voor deze etappe. Voor de Fransman van DSM is de Puy de Dôme een thuiswedstrijd. Gaat hij hier ook een gooi kunnen doen naar de ritzege?

Op basis van de afgelopen Pyreneeënritten zien we ook Felix Gall en Tobias Halland Johannessen van voren rijden en klim geiten als Thibaut Pinot en Giulio Ciccone zullen ook afspraak proberen te zijn.

Tenslotte enkele klassementsrenners die minuten achterstand hebben — en dus kunnen profiteren van het feit dat ze in een eventuele vroege vlucht niet zullen worden teruggehaald: Mattias Skjelmose (19e in het algemeen klassement op 8:47), Egan Bernal (28e op 24:25) en Daniël Felipe Martínez (55e op 50:58).

Tour 2023 voorbeschouwing etappe 9 - Romain Bardet

Meer Tour de France voorbeschouwingen?

Meer etappe voorbeschouwingen? Of een overall voorbeschouwing Tour de France 2023 lezen? Je leest de voorbeschouwing Tour de France 2023, voorbeschouwing parcours Tour de France 2023, overzicht etappes Tour de France 2023 via bijgaande links. Lees ook de Tips Tour Pool & Scorito Tips Tour 2023! Daarbij kun je ook hier snel navigeren naar de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 4, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 6, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 7, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 8, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 9