Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 8

Op papier lijkt het er vandaag, zaterdag 8 juli 2023, misschien wel op dat dezelfde soort renners – dus de rassprinters – tot de grootste favorieten etappe 8 Tour de France 2023 zullen behoren, maar opgepast. In deze door de schitterende landschappen in het oog springende achtste etappe van de Tour de France 2023 krijgen we in Limoges, de stad van het vlees, met een vinnige finale! Welke klepper is opgewassen tegen een heuvelrit met een finish waarvan de laatste 700 meter nog 4 à 5 procent oploopt? Voorjaarsklassiekers.be presenteert de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 8!

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 8 - Limoges

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 8 Libourne – Limoges

We voeren deze 8e etappe van de Tour de France 2023 van Libourne naar Limoges, twee schitterende plaatsen. Dus beginnen we deze Tour 2023 voorbeschouwing etappe 8 met enkele lokale hoogtepunten. Te beginnen met de vertrekplaats. Libourne is een charmante stad in Zuidwest-Frankrijk, gelegen aan de oevers van de Dordogne. Met zijn rijke geschiedenis, architectonische schoonheid en wijncultuur is het een aantrekkelijke bestemming. Het historische stadscentrum is een lust voor het oog. Libourne staat ook bekend om zijn wijncultuur, omringd door gerenommeerde wijngaarden zoals Saint-Émilion en Pomerol. Proeverijen en rondleidingen zijn mogelijk in de nabijgelegen wijngaarden en kelders. 

Libourne was al meerdere keren een etappeplaats in de Tour de France, de laatste keer twee jaar geleden. Matej Mohorič wist de negentiende etappe te winnen. Een dag later vertrok ook de individuele tijdrit, die Wout van Aert op zijn naam schreef. In 1992 stond er een ploegentijdrit rondom Libourne plaats. Het waren de Nederlandse Panasonic – Sportlife kleppers die wonnen.

Limoges is de stad in Frankrijk die wereldwijd bekend staat om zijn fijne porseleinproductie. Het porselein uit Limoges is van uitzonderlijke kwaliteit en wordt al eeuwenlang geproduceerd. De Limousin-koe is een ander bekend symbool van de regio Limousin, waar Limoges zich bevindt. Deze koe is een robuust en gespierd ras dat bekend staat om zijn vleeskwaliteit. Het vlees van de Limousin-koe is mals en smaakvol, en wordt gewaardeerd door fijnproevers over de hele wereld. Beide, zowel het porselein als de Limousin-koe, vertegenwoordigen op hun eigen manier de rijke tradities en kwaliteit van de regio Limoges en Limousin.

Limoges was overigens al vijftien maal eerder etappeplaats in de Ronde van Frankrijk. Jan Janssen, Eddy Merckx en Jan Raas wisten hier te winnen. In 1995 droeg Lance Armstrong hier zijn zege op aan Fabio Castartelli, zijn ploeggenoot die drie dagen daarvoor in de afdaling van de Col de Portet d’Aspet het leven liet. De laatste die in Limoges wist te winnen was Marcel Kittel, toen hij in 2016 Bryan Coquard klopte.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 8 - Limoges - Lance Armstrong 1995

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 8 – parcours 

Genoeg geschiedenis. We komen ter zake en na het stukje historie duiken we in deze Tour 2023 voorbeschouwing etappe 8 in het parcours. Dit jaar, in tegenstelling tot de laatste keren geen tijdrit – maar een rit in lijn. Op 8 juli 2023 krijgen de renners 201 kilometers voor de kiezen. Het parcours is relatief vlak, met enkele heuvels zoals de Côte de Champs-Romain en de Côte de Bussière-Galant. De laatste kilometer loopt toch nog venijnig op, al vragen we ons af of de echte rassprinters daar problemen mee hebben.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 8

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 8 – favorieten 

Schrijf vandaag Mathieu van der Poel maar op. Moeder Corinne groeide op in Saint-Leonard-de-Noblat, op twintig kilometer van de aankomstplaats. In dit plaatsje ligt wijlen Poulidor begraven en woont de oma van Matje nog altijd. In de Tour de France van 2021 eerde MVDP zijn opa met een gele trui – kan hij hem dit maal dichterbij huis dan ooit nogmaals eren?

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 8 - Limoges Mathieu van der Poel

Als je MVDP zegt je ook Wout van Aert. Kan zijn eeuwige rivaal, die zich gisteren in Bordeaux niet mengde in de spurt, hier vandaag zijn felbegeerde eerste etappe zege van de Tour van 2023 pakken?

Van Aert moet niet hopen dat Jasper Philipsen de finale overleefd. De spurtbom die dankzij de ijzersterke lead-outs van ploegmaat Van der Poel deze Tour al een hattrick aan zeges op zak heeft is uiteraard ook weer één van de favorieten etappe 8 Tour de France 2023 – mits hij er in de diepe finale nog bij zit. Gaan ze bij Alpecin dan voor Matje of voor De Vlam van Ham?

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 8 - Jasper Philipsen

Schrijf Tadej Pogačar ook maar op. De tweevoudig Tour de France winnaar leek in de tweede Pyreneeënrit een knock out te krijgen van zijn rivaal Jonas Vingegaard, maar counterde met een zeer sterk straffe linkse en zit weer helemaal terug in de strijd om het geel. Aankomsten in Limoges behoren ook tot de capaciteiten van deze allrounder. Dus why not?

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 8 - Tadej Pogacar

Ook Tom Pidcock, Julian Alaphilippe en Valentin Madouas zouden doorgaans moeten kunnen wedijveren met de beste op aankomsten zoals in rundveestad. We zeggen expres doorgaans. Want die twee slijtageslagen door de Pyreneeën zullen er ook bij hen hebben ingehakt. Juju wacht daarentegen nog echt op zijn vorm. Het voordeel is dan weer dat zij – net als Van Aert maar in tegenstelling tot MVDP – gister hebben kunnen genieten van een rustdag.

Meer Tour de France voorbeschouwingen?

Meer etappe voorbeschouwingen? Of een overall voorbeschouwing Tour de France 2023 lezen? Je leest de voorbeschouwing Tour de France 2023, voorbeschouwing parcours Tour de France 2023, overzicht etappes Tour de France 2023 via bijgaande links. Lees ook de Tips Tour Pool & Scorito Tips Tour 2023! Daarbij kun je ook hier snel navigeren naar de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 4, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 6, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 7, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 8, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 9 en Tour 2023 voorbeschouwing etappe 10