Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 12

Aanvallers, vluchters en barroudeurs opgelet! Vandaag op donderdag 13 juli 2023, in etappe 12 van de Tour de France 2023 krijgen we een heerlijk zware overgangsrit voor de kiezen. Wijnliefhebbers, jullie ook opgelet. We trekken naar de geroemde Beaujolais streek. Wielerliefhebbers, ook jullie kunnen er lekker voor zitten. Zes beklimmingen met hopelijk de nodige agressieve coureurs. Dinsdag in etappe 10 was het gelijk vanaf de start bal. Diverse renners kleurden de koers, het leek een grote oorlog te worden. De wielerliefhebber zat vooral aan het begin op het puntje van zijn stoel. En natuurlijk aan de meet, toen Pello Bilbao zijn overleden vriend Gino Mäder met een ritzege kon eren. Vandaag, etappe 12 Tour de France 2023,  beloofd zo’n nieuwe dag te worden, weg gaan namelijk gelijk weer klimmen. Maar toch zal de nodige vuurwerk in de finale te verwachten zijn. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 12!

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 12 - Wout van Aert en Mathieu van der Poel

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 12 – Roanne – Belleville-en-Beaujolais

Zoals je inmiddels deze Tour de France 2023 gewend bent, beginnen we deze Tour 2023 voorbeschouwing etappe 12 met een verdieping in het parcours en de aankomst- en finishplaats. Deze overgangsrit finishen we namelijk in een wereldberoemde wijnstreek!

Maar eerst het vertrekplaatsje. Roanne is een stad in het oosten van Frankrijk, gelegen in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Het staat bekend om zijn culinaire tradities, met name de beroemde Charolais-rundvlees en de lokale specialiteit, de “brioche de Roanne”. De stad biedt een aangename mix van historische architectuur en moderne voorzieningen, met zijn oude kasteel, gezellige pleinen en levendige markten. Roanne ligt ook aan de oevers van de rivier de Loire, waardoor het een pittoreske omgeving heeft. Bezoekers kunnen genieten van de lokale keuken, de charmante straatjes verkennen en de prachtige natuurlijke landschappen van de omgeving ontdekken.

Belleville-en-Beaujolais is een charmant dorpje gelegen in het hart van de Beaujolais-regio in Frankrijk. Het staat bekend om zijn wijngaarden en de productie van de beroemde Beaujolais-wijnen. De wijnen van Belleville-en-Beaujolais behoren tot de beroemde Beaujolais-wijnen. Deze regio staat wereldwijd bekend om zijn lichte, fruitige rode wijnen, voornamelijk gemaakt van de Gamay-druif. De wijnen van Belleville-en-Beaujolais kenmerken zich door hun levendige aroma’s van rood fruit, zoals kersen en bessen, en hun soepele, zijdezachte smaak en zijn al een paar weken na het plukken te koop in de betere wijnhandel – vaak in de maand november. Welke ploeg trekt vandaag bij het eten een lekker glaasje rood open?

De geschiedenis van beide plaatsen is nagenoeg nihil, echter kwamen rittenkoersen als Parijs-Nice en de Dauphiné wel meerdere keren door ofwel Roanne ofwel Belleville-en-Beaujolais. Zo won Pascal Ackermann de laatste passage in Belleville-en-Beaujolais, door Edvald Boasson Hagen te kloppen in de 70e Critérium du Dauphiné (in 2018). Roanne was vaak aankomst- of vertrekplaats in Parijs-Nice. Zo won Nederlander – momenteel als fotograaf in de koers, mooiste Instagram kiekjes schietend – Leon van Bon (Lotto Domo, foto onder)  daar in 2004 door Thomas Zielger (Gerolsteiner) te kloppen.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 12 - Roanne - Belleville-en-Beaujolais - Leon van Bon Paris Nice 2004

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 12 – parcours

De etappe van vandaag bevat zes uitdagende beklimmingen. Na ongeveer twintig kilometer begint de eerste klim, de Côte de Thizy-les-Bourgs, vergelijkbaar in moeilijkheidsgraad met de Col des Ecorbans en gevolgd door de Col du Fut d’Avenas. Na ongeveer 65 kilometer volgt een vlakke tussenfase tot kilometer 105, waarna de finale begint. De finale omvat de Col de la Casse Froide, de Col de la Croix Montmain en de Col de la Croix Rosier, gevolgd door de Côte de Brouilly binnen de laatste vijftien kilometer. Daarna volgt een licht dalende afdaling door de wijngaarden naar Belleville-en-Beaujolais, gelegen aan de Rhône.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 12 - Parcours

De eerste drie renners aan de meet verdienen 10, 6 en 4 bonificatieseconden, terwijl de eerste drie renners op de Col de la Croix Rosier dus 8, 5 en 2 seconden krijgen.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 12 – favorieten

Het is niet de eerste keer deze Tour de France en ook vandaag in etappe 12 is het weer zover. Het zal overigens ook niet de laatste keer zijn. Ja, ook vandaag mogen we Wout van Aert en Mathieu van der Poel tot de top van de favorieten etappe 12 Tour de France 2023 rekenen! 

De Belg werd deze Tour al elfde, tweede, vijfde, negende, derde en negende – maar wacht nog op zijn o zo gewenste zege. Schiet hij vandaag in de wijnstreek raak?

Van der Poel, zijn eeuwige rivaal, is dan weliswaar wat minder gefocust op de dagzege. De Nederlander haalde de eerste week vooral veel plezier – en succes – uit zijn rol als lead-out. Inmiddels staat Jasper Philipsen al op vier zeges, al was het aandeel van Van der Poel in Philipsen zijn laatste nihil. Matje was niet fit gisteren, dus is het nog maar de vraag of we MVDP van voren zien in deze twaalfde etappe. Als je dus wil inzetten op deze kleppers, adviseren wij je te kiezen voor D’n Wout!

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 12 - Wout van Aert en Mathieu van der Poel

Ook jongens als Matteo Jorgenson en Matej Mohoric zullen vandaag opnieuw hopen mee te zitten. Beide kleppers die we vooral toch kennen van de klassiekers komen bovendrijven bij loodzware overgangsetappes als deze.

Georg Zimmermann, Krists Neilands, Michael Woods, Ruben Guerreiro, Tobias Halland Johannessen en Maxim Van Gils zijn van die typische renners, barroudeurs en aanvallers die ook vandaag weer mee willen zitten in de vroege vlucht – om vanuit daar toe te slaan. Voorlopig lukte het van deze rij aan klasbakken alleen de Canadees Woods om ook het dagsucces te verzilveren. Wie van deze jongens maakt vandaag in Belleville-en-Beaujolais de meeste kans?

Mattias Skjelmose tenslotte is in principe een renner voor het algemeen klassement, de Deen staat echter 26e op 27 minuten – waardoor hij mee zou mogen met de ontspanning van de dag. Kan de Deen ook een etappe pakken?

Meer Tour de France voorbeschouwingen?

Meer etappe voorbeschouwingen? Of een overall voorbeschouwing Tour de France 2023 lezen? Je leest de voorbeschouwing Tour de France 2023, voorbeschouwing parcours Tour de France 2023, overzicht etappes Tour de France 2023 via bijgaande links. Lees ook de Tips Tour Pool & Scorito Tips Tour 2023! Daarbij kun je ook hier snel navigeren naar de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 4, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 6, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 7, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 8, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 9, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 10, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 11, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 12 en Tour 2023 voorbeschouwing etappe 13