Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 11

Na een loodzware overgangsetappe van Vulcania naar Issoire gaan we deze elfde etappe van de Tour de France 2023 verder, waar we een dag eerder in etappe 10 waren gebleven; klimmen! Toch zal halverwege de koers het parcours vlakker en vlakker worden. Grote kans dat de rappe mannen weer komen boven drijven. Ga er namelijk maar vanuit dat de sprinters aan zet zijn. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 11!

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 11 - Tour de France 2023 etappe 11

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 11 – Clermont-Ferrand – Moulins

Clermont-Ferrand is een stad in het centrum van Frankrijk, bekend om zijn rijke geschiedenis en vulkanische landschap. Het is de thuisbasis van de beroemde bandenfabrikant Michelin en heeft een indrukwekkende gotische kathedraal, de Cathédrale Notre-Dame-de-l’Assomption. De stad wordt omgeven door de Chaîne des Puys, een keten van slapende vulkanen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Clermont-Ferrand biedt een levendige mix van historische charme en moderne cultuur, met musea, theaters en levendige pleinen. Het is ook een belangrijk knooppunt voor de regio Auvergne en trekt bezoekers aan met zijn festivals, gastronomie en nabijheid van prachtige natuurlijke landschappen.

Moulins is een stad in het centrum van Frankrijk, gelegen aan de oevers van de Allier-rivier. Het staat bekend om zijn historische erfgoed, waaronder de prachtige kathedraal en het imposante Hôtel de Ville. Moulins heeft een charmante oude binnenstad met geplaveide straatjes en pittoreske pleinen. Het herbergt ook het beroemde Musée de la Visitation, dat een indrukwekkende collectie kunstwerken herbergt. De stad biedt een aangename sfeer en is een ideale uitvalsbasis om de landelijke schoonheid van de regio Bourbonnais te verkennen, met zijn kastelen, rivieren en groene landschappen.

In tegenstelling tot Moulins heeft Clermont-Ferrand wél Tourgeschiedenis. De laatste keer dat hier een etappe vertrok, in 2020, wist Team Sunweb renner Søren Kragh Andersen de 14e etappe van de Tour te winnen. En vandaag? Wie zijn woensdag 12 juli 2023 in etappe 11 de favorieten?

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 11 - Soren Kragh Andersen Clermont-Ferrand 2020 Tour 2020

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 11 – parcours

In de 11e etappe van de Tour de France legt de route een afstand van 179,8 kilometer af van Clermont-Ferrand naar Moulins. Het parcours kent vriendelijke heuvels in de eerste helft en voornamelijk vlakke wegen in de tweede helft.

Deze etappe belooft gunstig te zijn voor de sprinters. De route is grotendeels vlak tot glooiend, met slechts drie heuvels onderweg – de Côte de Chaptuzat (1,9 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5%), de Côte de Mercurol (2,9 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,9%) en de Côte de la Croix Blanche (1,6 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4%). Na deze heuvels blijft het parcours zo goed als vlak. Hierdoor zouden de sprinterteams deze etappe relatief gemakkelijk moeten kunnen controleren.

De finish bevindt zich in Moulins, en de laatste 1,3 kilometer van de weg is kaarsrecht. Dit is natuurlijk perfect om de verschillende sprinttreintjes in positie te brengen en een spannende sprintfinish te creëren.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 11 - parcours

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 11 – favorieten

Vandaag kunnen we heel kort en krachtig zijn: schrijf Jasper Philipsen maar weer op. De Vlam van Ham won deze Tour al drie etappes en lijkt ook vandaag weer de te kloppen man. Met super-lead-out Mathieu van der Poel aan zijn zijde lijkt opnieuw niemand in de weg te staan. Of zijn er nog kapers op de kust? Tuurlijk, altijd. Maar hoewel Mads Pedersen Philipsen klop gaf in Limoges en hoewel klasbak Wout van Aert altijd favoriet is en hoewel Caleb Ewan en Dylan Groenewegen intrinsiek dan wel heel snel zijn – Jasper Philipsen prijkt bovenaan ons lijstje met grootste favorieten etappe 11 Tour de France 2023.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 11 - favorieten

Zijn er dan geen enkele dark horses te noteren in Moulins? Zeker wel! Jordi Meeus zat er al bij enkele spurts vroeg bij, hij zal er vandaag ook staan. Datzelfde geldt voor Biniam Girmay. Ook is het afwachten in hoeverre Fabio Jakobsen weer helemaal is hersteld van zijn val. De laatste dark horse is Phil Bauhaus. Vorige week in twee spurtetappes op het podium. Wat kan hij vandaag?

Als je vandaag, tenslotte, op iemand wil gokken en daar bij de bookies wat meer voor wil terug krijgen dan de echte favorieten: speel dan Rémi Cavagna. De Franse klepper van Soudal – Quick-Step is geboren in Clermont-Ferrand en zal snode plannen hebben.

Tour 2023 Voorbeschouwing etappe 11 - Clermont-Ferrand - Moulins - Remi Cavagna

Ga je wat meer op safe spelen? Lees dan hier verder wie de grote favorieten etappe 11 Tour de France 2023 zijn!

Meer Tour de France voorbeschouwingen?

Meer etappe voorbeschouwingen? Of een overall voorbeschouwing Tour de France 2023 lezen? Je leest de voorbeschouwing Tour de France 2023, voorbeschouwing parcours Tour de France 2023, overzicht etappes Tour de France 2023 via bijgaande links. Lees ook de Tips Tour Pool & Scorito Tips Tour 2023! Daarbij kun je ook hier snel navigeren naar de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 4, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 6, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 7, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 8, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 9, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 10, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 11, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 12 en Tour 2023 voorbeschouwing etappe 13