Favorieten gele trui Tour de France 2023

Opnieuw Jonas Vingegaard of toch weer Tadej Pogačar? De éérste, de titelverdediger, zal alle druk voelen. Die ander, 24 jaar oud maar de Tour al tweemaal gewonnen, is bezig met een race tegen de klok want gevallen in Luik Bastenaken Luik. Vingegaard moet het doen zonder Roglic, maar heeft alsnog met een ijzersterk Jumbo-Visma aan zijn zijde. Pogi komt met drie meesterknechten én de finesse om zelf klussen te klaren. En wie zijn achter deze Twee Matadoren de kapers op de kust? Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid  vooruit op de favorieten gele trui Tour de France 2023!

Favorieten gele trui Tour de France 2023 - Historie Gele Trui

Historie gele trui winnaars 

Zeg je de Tour de France, dan zeg je automatisch de gele trui. De maillot jaune, de gele trui, die wordt gedragen voor de leider van het algemeen klassement, is onlosmakelijk verbonden aan Le Grande Boucle. De reden waarom de trui geel is, is omdat de organiserende krant l’Auto op geel papier werd gedrukt. Zeg je de gele trui, dan zeg je Lance Armstrong – zeven maal winnaar, echter werden alle titels afgenomen door doping gebruik.

Favorieten gele trui Tour de France 2023 - Historie Lance Armstrong

Maar ook Bernard Hinault, Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Miguel Indurain. De laatste vier genoemde wisten de gele trui allen vijf maal te winnen. 

Favorieten gele trui Tour de France 2023 - Historie Bernard Hinault

Favorieten gele trui Tour de France 2023 - Historie Miguel Indurain

Chris Froome volgt met vier zeges. Die behaalde in 2013, 2015, 2016 en 2017. Favorieten gele trui Tour de France 2023 - Historie Chris Froome

Doet ​​Tadej Pogačar dit jaar een nieuwe stap richting dit rijtje meervoudige winnaars?

Favorieten gele trui Tour de France 2023!

We schreven het al. Normaal gesproken gaan slechts twee renners uitvechten wie de winnaar wordt van de gele trui in de Tour de France 2023! Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard.

We beginnen met titelverdediger Jonas Vingegaard. De te kloppen man om enkele redenen. Allereerst omdat de Deen van Jumbo-Visma in hoogvorm verkeert. Waar hij in Parijs-Nice werd geklopt door zijn Sloveense rivaal, wist hij de Ronde van het Baskenland en (onlangs) het Critérium du Dauphiné met grote klasse te winnen. In het hooggebergte is hij de beste renner van het stel en zijn team Jumbo is opnieuw ijzersterk. Vingegaard komt met maar één doel aan de start: zijn titel prolongeren.

Favorieten gele trui Tour de France 2023 Vingegaard

Tadej Pogačar moest verleden jaar, naar twee opeenvolgende titels in de Tour de France, zijn meerdere erkennen aan de Deen. Dit jaar is Pogi tot op het bot gemotiveerd om revanche te nemen op Vingegaard. Niet woede of rancune, nee de vooruitzicht om voor de derde maal La Grande Boucle te winnen is zijn grootste motivatie. Dit voorjaar stond er geen maat op de indrukwekkend rijdende UAE Emirates klepper, met de Ronde van Vlaanderen als mooiste zege. Een gebroken pols na een val in Luik-Bastenaken-Luik gooide zijn voorbereiding wel op de schop. In hoeverre heeft Pogačar daar nog hinder van als we in het Baskenland gelijk oorlog is? 

Favorieten gele trui Tour de France 2023 Pogacar

Achter deze twee zijn er nog diverse klassementsrenners die in de schaduw van de Grote Twee eveneens tot de favorieten gele trui Tour de France 2023 behoren. 

Mikel Landa heeft dan weliswaar beide topfavorieten nog nooit weten te verslaan, hij verkeert wel in goede vorm naar Frankrijk. Reed vijf ritten koersen dit voorjaar en altijd top-vijf. Zal moraal halen uit het feit dat hij vorig jaar voor het eerst sinds 2015 weer podium het van een grote ronde haalde 

Jai Hindley is iemand die hoge ogen wil gooien in Frankrijk en eveneens een renner voor wie het parcours op maat is gemaakt. De Australiër liet dit jaar nog weinig bijzonders zien, maar dat was destijds voor zijn Giro zege ook het geval. Saillant detail is dat de klassementsrenners van BORA-hansgrohe zal debuteren in de Ronde van Frankrijk. Gevaarlijke klant!

Enric Mas is net als Landa en Hindley een klassementsrenner die blij is met het beperkt aantal tijdritkilometers. Waar Mas vorig jaar in de Tour daalde als een krant en er zelfs een psycholoog moest bijkomen om over zijn angsten te komen, daar reed hij in de Vuelta en het najaar vorig jaar weer uitzonderlijk goed. Kan de Movistar kopman in dezelfde vorm als toen komen? Dan kan hij ver komen!

Richard Carapaz verruilde INEOS in voor EF Education-EasyPost om in de Tour de France 2023 weer als absolute kopman te worden uitgespeeld. Hoewel hij door een ingreep in zijn amandelen nog niet veel presteerde dit voorjaar – zal hij met naar Bilbao trekken. In 2021 was hij de enige die De Twee kon volgen. Een van de outsiders in de favorieten gele trui Tour de France 2023 als je het ons vraagt.

Favorieten gele trui Tour de France 2023 Carapaz

Simon Yates is een van onze dark horses. We zullen de 30-jarige Brit niet snel een ster geven en wel omdat er vaak wat met hem is. In de vijf grote rondes waar de Jayco-AlUla kopman aan de start stond, viel hij viermaal uit. De hamvraag is dan ook: blijft Yates dit jaar malheur in zijn gevreesde derde week bespaard?

Romain Bardet moest na de presentatie van het parcours Tour de France 2023 in zijn handen wrijven. Weinig tijdrit kilometers én een etappe over de Puy de Dôme, een thuiswedstrijd voor de 32-jarige Team DSM pilaar. Lijkt maximaal voor een mooie top-vijf notering te gaan, maar met deze geslepen veteraan die al twee maal het podium in Parijs stond weet je het nooit!

David Gaudu is die andere hoop in bange Franse dagen. Als het aan de Franse wielervolgers ligt is de 26-jarige Groupama-FDJ renner de uitgewezen persoon om voor het eerst sinds Bardet (2007) het podium in Parijs te halen. Reed zowel in Parijs-Nice als in het Baskenland dit voorjaar zeer bekwaam. Kan Gaudu het ook in een grote ronde dit jaar?

Ben O’Connor gaf eerder al in een interview aan dit jaar opnieuw voor een top-vijf klassering te gaan. De kopman van AG2R Citroën, twee jaar geleden al heel knap vierde in de Tour de France, kan terug kijken op een geslaagde Dauhphine en zal dus met de nodige vertrouwen naar de start komen. Kan hij als een van de schaduw favorieten Tour de France 2023 hoge ogen gooien?

Tenslotte, zeg maar onze laatste super dark horse, willen we nog onze lans breken voor Mattias Skjelmose! De 22-jarige Deen van het hagelnieuwe Lidl-Trek kennen we natuurlijk van Deen al als een uitmuntende heuvelspecialist, een man voor lastige eendagskoersen en kortere rittenwedstrijden – maar brak in de recente Ronde van Zwitserland helemaal door. Kan Skjelmose, voor wie deze Tour de France 2023 een grote ontdekkingstocht gaat zijn, in de luwte naar een top-vijf of misschien podiumklassering rijden? Of wordt de druk voor de jonge knaap te veel?

Meer Tour de France voorbeschouwingen?

Meer etappe voorbeschouwingen? Of een overall voorbeschouwing Tour de France 2023 lezen? Je leest de voorbeschouwing Tour de France 2023, voorbeschouwing parcours Tour de France 2023, overzicht etappes Tour de France 2023 via bijgaande links. Lees ook de Tips Tour Pool & Scorito Tips Tour 2023! Daarbij kun je ook hier snel navigeren naar de Tour 2023 voorbeschouwing etappe 1, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 2, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 3, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 4, Tour 2023 voorbeschouwing etappe 5 of Tour 2023 voorbeschouwing etappe 6!