X²O Badkamers Trofee GP Sven Nys 2024

Nieuwjaarsdag is uitbrakken van een ongetwijfeld geslaagde jaarwisseling, de laatste restanten oliebollen opeten én de Nieuwjaarscross op de Balenberg. Geheel volgens traditie start ook het jaar 2024 met de GP Sven Nys. In Baal mogen we een nieuwe clash tussen de Grote Drie verwachten, aangezien Mathieu van der Poel, Wout van Aert én Tom Pidcock – na een last-minute besluit – aan de start staan. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de X²O Badkamers Trofee GP Sven Nys 2024.

X²O Badkamers Trofee GP Sven Nys 2024

Voorbeschouwing X²O Badkamers Trofee GP Sven Nys 2024

Nieuw jaar, nieuwe kansen?! Of zal Mathieu van der Poel in 2024 verder gaan waar hij in 2023 mee eindigde? De wereldkampioen veldrijden én op de weg beleefde een fantastisch jaar, waar vanaf februari tijdens het WK in het veld en via de voorjaarsklassiekers – met monumenten Milan Sanremo en Parijs Roubaix als hoogtepunten – en zijn wereldtitel op de weg in augustus tot en met de cross kerstperiode van 2023 een uitzonderlijk hoog niveau werd gehaald. Zal Mathieu op Nieuwjaarsdag in Baal ook gelijk weer winnen? We blikken vooruit, maar kijken eerst terug naar de geschiedenis van de cross in Baal, de geschiedenis van de GP Sven Nys… 

Historie GP Sven Nys 

Op 1 januari 2000 zag de GP Sven Nys het levenslicht, georganiseerd door de supportersclub van de veldritkampioen. De keuze voor Nieuwjaar was doordacht, geïnspireerd door een vergelijkbaar evenement in Rillaar tijdens de hoogtijdagen van Roland Liboton. Oorspronkelijk maakte de GP Sven Nys deel uit van de Gazet van Antwerpen Trofee en maakt nu nog steeds deel uit van de X2O Trofee. In de beginjaren waren er uitdagingen, vooral financieel, maar met doorzettingsvermogen groeide het evenement. Ondanks vrees voor het voortbestaan na het einde van Sven Nys’ carrière, blijft de GP Sven Nys dankzij Golazo bestaan, met de hoop op verdere groei door de stijgende populariteit van Thibau Nys. Sven Nys zelf is de meest succesvolle renner in de GP, met twaalf overwinningen op zijn geliefde Balenberg. Bij de dames delen Ceylin del Carmen Alvarado, Kateřina Nash en Katie Compton de erelijst met elk twee overwinningen.

De titelverdedigers zijn Eli Iserbyt en Fem van Empel, beide kleppers wisten op Nieuwjaarsdag 2023 te winnen.

X²O Badkamers Trofee GP Sven Nys 2024 - Vorig jaar Iserbyt

Favorieten X²O Badkamers Trofee GP Sven Nys 2024

Daags voor de GP Sven Nys 2024 komen de favorieten.

Meer cross?

Lees hier het programma Kerstperiode in de cross en de specifieke voorbeschouwing Kerstperiode cross 2023 of bekijk de specifieke cyclocross programma 2023/2024 Mathieu van der Poel de cylocross programma 2023/2024 Wout van Aert. Op zoek naar de afzonderlijke voorbeschouwingen van de crossen in de Kerstperiode? Navigeer hier naar de voorbeschouwing Exact Cross Mol 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Gavere 2023voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2023, de voorbeschouwing Superprestige Diegem 2023, de Exact Cross Loenhout 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2023 en de X²O Badkamers Trofee GP Sven Nys 2024. Lees ook wanneer je de Grote Drie kan aanschouwen in het cyclocross programma Grote Drie kerstperiode 2023!