Voorbeschouwing Kerstperiode Cyclocross 2023

Mobiele frietkotten staan gereed om de honger te stillen, terwijl hectoliters vaten gevuld met goudgeel gerstenat en de moedige strijd van de renners op modderige, bochtige parcoursen te midden van vaak regenachtige of winterse omstandigheden. In de laatste dagen van het jaar weet heel wielerminnend Vlaanderen (maar ook Nederland) dat het tijd is voor maar één ding: de kerstperiode in de cyclocross, de mooiste periode in het veldrijden waar bijna elke dag een cyclocross verreden wordt. Wie zijn de favorieten voor de meest prominente manches? Wie rijdt waar en waar moet ik rekening mee houden als ik een veldrit wedstrijd wil bezoeken? Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de Voorbeschouwing Kerstperiode Cyclocross 2023!

Grote Drie Kerstperiode 2023 Cyclocross

De kerstperiode, de mooiste tijd van het jaar in de cyclocross

Vlaanderen ademt één en al cross. En naar de cross is een beleving op zich. Liters bier, grote feesttenten waar DJ’s voor ambiance zorgen met dampende muziek en natuurlijk de nodige frietkotten waar je voor een paar bonnekes een heerlijk pak fritten, Bicky Burger of boulet scoort. Dus ben jij zo’n Ollander die de komende kerstperiode weer naar het schitterende Vlaanderen afreist? Lees dan verder! Lees jij dit als Vlaming? Navigeer dan vooral naar de Voorbeschouwing Kerstperiode Cyclocross 2023 met onze favorieten en sterrenverdeling én een vooruitblik op de mooiste manches. 

De Kerstperiode is een bijzondere tijd voor cyclocross in Vlaanderen. In deze periode wordt traditioneel nagenoeg elke dag een cyclocross georganiseerd. Liefhebbers van de cyclocross reizen massaal naar Vlaanderen – het epicentrum van het veldrijden – zodat ze in enkele dagen meerdere wedstrijden kunnen meepakken. Logisch, want in de laatste dagen van het jaar is het feest in Vlaanderen. 

De avondcross van Diegem, waar De Grote Drie vorig jaar in het kunstlicht nog een epische strijd voerden. Of de Azencross in Loenhout – dé partycross bij uitstek waar je in een ware après-cross eerder in Oostenrijk dan Vlaanderen waant. 

Voorbeschouwing kerstperiode veldrijden 2023

Praktische tips voor de kerstperiode cyclocross wedstrijden als bezoeker

Wat is handig voor mij te weten als ik een veldritwedstrijd ga bezoeken in de kerstperiode? Wat zijn de praktische tips als ik naar de cylocross ga? We horen je het denken of zeggen. Allereerst, neem een kijkje op de website van de organiserende cross – daar staan vaak de belangrijkste informatie onder elkaar. Van programma tot entreeprijzen (inkom gelden) en natuurlijk een uitgebreide analyse van het parcours. De eerste tip die we hebben: koop van te voren een kaartje, dat scheelt rijen bij de kaartverkoop op de betreffende cross. Kon je de afgelopen weken nog makkelijk een kaartje kopen op locatie? Wel, zodra De Grote Drie meedoen wordt het een pak drukker, dus beter scoor je van te voren online je ticket! 

Een andere zeer praktische tip – speciaal voor de Ollanders die gewend zijn om contactloos te betalen – neem cash mee! Cash is king en helemaal op de cross om je dorst te lessen of een pak fritten te scoren! Het lezen van de specifieke cross voorbeschouwingen op Voorjaarsklassiekers.be mag overigens ook niet onvermeld blijven. Een tip van onze redactie, want ook dit jaar zullen de grotere crossen weer worden voorzien van een voorbeschouwing met favorieten! Last but not least, realiseer je dat de cross één groot feest is. Een feest dat kan tippen aan de gemiddelde tentfeest en dat in winterse festivalsferen. Geniet, maar gedraag je! Het spugen of biergooien naar de rijders is uit den boze en natuurlijk alles behalve respectvol en ronduit asociaal, echter een gegeven dat nog steeds gebeurd. Geniet van de renners en leef je daarna uit in de feesttenten. Oordoppen mee en partyen maar! Oh, enne, niet je witte sneakers aantrekken!

Praktische tips veldrijden bezoeken kerstperiode

Waar bekijk ik de Kerstperiode cross op TV?

Liever de cross in de Kerstperiode vanachter de zetel bekijken? Of je nou in Vlaanderen, Wallonië, Nederland of elders kijkt? Met een televisie en/of VPN abonnement zit jij goed! Sporza, de VRT, zendt alle crossen uit, maar ook Eurosport is bij alle veldritmanches van de partij. De Wereldbeker-wedstrijden worden eveneens door het Nederlandse NOS gecoverd!

Voorbeschouwing Kerstperiode Cyclocross 2023: wie rijdt waar?

Met klasbakken als Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Thibau Nys, Laurens Sweeck en Nederlanders Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar en de Brit Cameron Mason zullen alle grote heren uit de cyclocross acte de presence geven in de kerstperiode, het zijn toch echter Mathieu van der Poel en Wout van Aert die de publiekstrekkers zijn. Sinds 2015 zijn zij samen goed voor acht wereldtitels (vijf voor MVDP, drie voor de Belg Van Aert) en alleen Thomas Pidcock (2022) wist die hegemonie te doorbreken. Het wordt dus weer uitkijken naar de duels in het veld waar De Grote Drie aan de start staan. Maar in welke veldritten gaan de De Grote Drie tegen elkaar wedijveren. Waar staan Van der Poel, Van Aert en Pidcock alle drie gezamenlijk aan de start deze kerstperiode?

Programma kerstperiode veldrijden 2023 met zowel Mathieu van der Poel, Wout van Aert als Thomas Pidcock aan de start

Zaterdag 23 december 2023: Wereldbeker Antwerpen
Dinsdag 26 december 2023: Wereldbeker Gavere
Zaterdag 30 december 2023: Wereldbeker Hulst (Nederland)
Donderdag 4 januari 2024: X²O Badkamers Trofee Koksijde
Zondag 7 januari 2024: Wereldbeker Zonhoven

Cyclocross Kerstperiode 2023

Volledig programma Kerstperiode cyclocross 2023

Vrijdag 22 december 2023: Exact Cross Mol (België) – met Mathieu van der Poel en Wout van Aert
Zaterdag 23 december 2023: Wereldbeker Antwerpen (België)  – met Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Thomas Pidcock
Dinsdag 26 december 2023: Wereldbeker Gavere (België)  – met Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Thomas Pidcock
Woensdag 27 december 2023: Heusden-Zolder (België) – Superprestige – met Wout van Aert 
Donderdag 28 december 2023: Superprestige Diegem (België) – met Mathieu van der Poel
Vrijdag 29 december 2023: Loenhout (België) – Exact Cross – met Mathieu van der Poel en Wout van Aert
Zaterdag 30 december 2023: Hulst (Nederland) – Wereldbeker – met Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Thomas Pidcock
Maandag 1 januari 2024: Baal (België) – X²O-trofee – met Mathieu van der Poel en Wout van Aert
Donderdag 4 januari 2024: Koksijde (België) – X²O-trofee – met Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Thomas Pidcock
Zaterdag 6 januari 2024: Gullegem (België) – losse cross
Zondag 7 januari 2024: Zonhoven (België) – Wereldbeker  – met Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Thomas Pidcock