Voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2023

De Wereldbeker Antwerpen 2023 heeft de primeur: de langverwachte eerste titanenduel tussen De Grote Drie! Op de Linkeroever op het Sint-Annastrand in Antwerpen zullen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock voor het eerst de degens kruisen, waarna zij ook op Tweede Kerstdag (in Gavere) en in Hulst en later in Zonhoven het tegen elkaar opnemen. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de Wereldbeker Antwerpen 2023 – de eerste wereldbeker manche die plaatsvindt in de Kerstperiode. Welke klepper wint de Scheldecross 2023?

Voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2023 - Favorieten MVDP

Wanneer wordt de Wereldbeker Antwerpen 2023 verreden?

De Wereldbeker Antwerpen 2023 – de Scheldecross 2023 – staat op zaterdag 23 december op het programma, ofwel een dag na de Exact Cross Mol 2023. Samen met de Zilvermeercross is de Scheldecross de aftrap van de Kerstperiode, een heerlijke tijd van bijna elke dag een veldritcross. Want tussen het weekend van de Exact Cross Mol en de Wereldbeker in Antwerpen en de traditionele Nieuwjaarscross in Baal, op 1 januari, is het met de crossen in Gavere (26 december), Heusden-Zolder (27 december), Diegem (28 december) Loenhout (29 december) en Hulst (30 december) bijna elke dag koers. Wat een heerlijke tijd!

Historie Scheldecross

Op 11 januari 2006 vond de eerste Scheldecross plaats, georganiseerd door Luc Mattens en Peter De Peuter. Sven Nys benadrukte drie dagen na het BK in Tervuren zijn tricolore overwinning in een duel met Niels Albert. Het duurde bijna tien jaar voordat de cross aan het strand van Sint-Anneke deel ging uitmaken van een regelmatigheidscriterium, met enkele opmerkelijke edities in die periode.

In 2009 begon de wedstrijd later en werd deze ingekort nadat een hond een granaat op het ondergesneeuwde parcours had gevonden. Pas na tussenkomst van politie en brandweer kon de veiligheid worden gegarandeerd. Een andere opvallende editie was in 2013, toen Niels Albert de jonge Mathieu van der Poel versloeg in diens eerste cross bij de profs.

Een mijlpaal in 2010 was de overname van de veldrit door Golazo, waarna de Scheldecross vijf jaar later werd opgenomen in de X20 Badkamers Trofee. In 2019 was de Scheldecross geen onderdeel van de DVV Trofee, en CrossIDee organiseerde het Belgisch kampioenschap in samenwerking met Golazo.

Vorig jaar kende de Scheldecross een primeur: de cross in Antwerpen werd voor het eerst georganiseerd als een wereldbekermanche, hetgeen al in 2021 de bedoeling was maar toen door COVID-19 niet kon plaatsvinden.

Vorig jaar

Het Sint-Annastrand in Antwerpen werd het decor voor twee opmerkelijke soloprestaties. In de categorie Women Elite ging Fem van Empel halverwege de race alleen verder. In de categorie Men Elite viel Mathieu van der Poel al in de tweede ronde aan. De twee landgenoten voltooiden met succes hun solo-optreden. Wout van Aert werd tweede bij de mannen, Michael Vanthourenthout derde.

Favorieten Wereldbeker Antwerpen 2023

Praktische tips Scheldecross 2023

Kijk voor de laatste praktische informatie zeker op de website van de Scheldecross, maar hierbij geeft de redactie van Voorjaarsklassiekers.be alvast wat tips. Allereerst, de cross wordt verreden op de Wandeldijk, de Linkeroever, 2050 te Antwerpen. Raadpleeg een site als SlimnaarAntwerpen.be voor de laatste tips qua bereikbaarheid. Tip van de redactie? Huur een step of fiets en voorkom files!

Ook voor de Wereldbeker Antwerpen 2023 kan je zowel voorafgaand, online, tickets bestellen – maar ook aan de kassa een kaartje verkrijgen. Let wel, vooraf online is makkelijker, scheelt een lange rij én is goedkoper!

Voor, tijdens of na de cross op café de beentjes los? Zorg dat je wat lekkere pasjes maakt in de Kwaremont Koerse Kaffee! Met DJ Raptor, Kurt Lemmens en The Bobmeister worden de nodige lekkere deuntjes gedraaid!

En, last but not least, vergeet natuurlijk niet te genieten. In de Scheldecross 2023 staan dus De Grote Drie voor het eerst tegenover elkaar, als dat niet genieten wordt!

Waar kan ik de Wereldbeker Antwerpen 2023 op TV kijken?

Geen zin of tijd om helemaal naar Antwerpen af te reizen? Geen probleem! Nou ja, misschien wél. Je mist de pintekes, niets lekkerder dan ná de cross op café te gaan en een paar Bollekes te drinken. En op de Melkmarkt nog heerlijk genieten van de jazz bij De Muze. Maar goed, dat mist u allemaal als u thuis blijft. Geen punt, een lekkere Barolo, Gin Tonic of gewoon een Kwaremont mag ook het is ook uw zaterdagmiddag! Lekker vanop den zetel en vanaf 13.30 uur inschakelen op Sporza en ge zit tot en met 16:30 uur gebakken voor een middag koers!

Parcours Wereldbeker Antwerpen 2023

Het parcours van de Wereldbeker Antwerpen 2023 blijft grotendeels onveranderd, met de nadruk op zandpassages langs de Schelde. De cross combineert een zandomloop met snelle gras- en verharde secties, startend op de dijk en leidt de renners door bochtige grasgedeelten naar het zuidelijke punt van de omloop, waar de skyline van Antwerpen goed zichtbaar is. De beslissende fase vindt plaats in de langere zandpassage aan het einde van de omloop, gevolgd door een laatste rechte lijn na het verlaten van het zand. We dromen op voorhand al van een heerlijk treffen tussen De Grote Drie aan de oevers van Schelde. Wie is de topfavoriet van deze drie? En wie rijden nog meer mee?

Favorieten Wereldbeker Antwerpen 2023

Wout van Aert die in zijn eerste cross – begin december in Essen – gelijk zijn goede vorm toonde. Hoezo, Wout pakte het dit jaar anders aan en door zijn vakantie in Colombia zou hij er niet gelijk staan. En hoezo Matje begint rustig aan het cross-seizoen? Na een halve ronde al iedereen tegen het canvas gemept in Herentals. Drie maanden zon in Spanje legde de wereldkampioen geen windeieren. Nee, Mathieu van der Poel stond er gelijk. En in de eerste confrontatie tussen De Twee trok-ie eveneens aan het langste eind. En hoe. Op kousen voeten reed MVDP weg bij WVA en zette hij de voorsprong op 1-0 in de onderlinge duels. En zaterdag in Antwerpen? Schrijf Matje maar op! Vijf sterren voor hem, zijn rivaal Wout krijgt er vier.

Kerstperiode cross 2023 - Mol 2023 Van der Poel vs Van Aert - Wereldbeker Antwerpen 2023 Kerstperiode cross 2023 - Mol 2023 Van der Poel vs Van Aert

En die derde van de Grote Drie? Tom Pidcock was in diezelfde cross in Herentals the best of the rest, maar kon een dag later tijdens de Wereldbekermanche op de Citadel in Namen wél zegevieren. In Antwerpen zien we hem echter niet meestrijden om de overwinning, alleen al omdat het niet écht een liefhebber van het zand is. Drie sterren voor Pidcock.

En de echte crossers? Wereldbekerleider Eli Iserbyt krijgt twee van de vijf sterren, omdat-ie de afgelopen Wereldbekermanches altijd op afspraak is. De laatste sterk gaat naar Joris Nieuwenhuis. Rijd dit jaar al heel sterk rond en moet met zijn technische skills hier voor een verrassing kunnen zorgen. Als laatste, last zeker not leastThibau Nys, die weer terugkeert en gemotiveerd aan het vertrek zal staan. Nys is onze dark horse!

Meer cross?

Lees hier het programma Kerstperiode in de cross en de specifieke voorbeschouwing Kerstperiode cross 2023 of bekijk de specifieke cyclocross programma 2023/2024 Mathieu van der Poel de cylocross programma 2023/2024 Wout van Aert. Op zoek naar de afzonderlijke voorbeschouwingen van de crossen in de Kerstperiode? Navigeer hier naar de voorbeschouwing Exact Cross Mol 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2023, de voorbeschouwing Wereldbeker Gavere 2023, voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2023, de voorbeschouwing Superprestige Diegem 2023, de Exact Cross Loenhout 2023, de Wereldbeker Hulst en de X20 Troffee Baal. Lees ook wanneer je de Grote Drie kan aanschouwen in het cyclocross programma Grote Drie kerstperiode 2023!